x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Serviciile Secrete, părinţii băieţilor deştepţi din energie

Serviciile Secrete, părinţii băieţilor deştepţi din energie

de Adrian Mogos    |    27 Feb 2012   •   21:00
Serviciile Secrete, părinţii băieţilor deştepţi din energie

Jurnalul National a publicat sub titlul "Pinalti Transelectricu’. Baronul de Neamt trece de la folcloriste la afa­ceri in energie si mass-media" un articol in care se enumerau numai cateva dintre combinatiile liderului PDL. Jurnalul National va prezinta, in se­rial, lantul de afaceri in care apar personaje din servicii secrete din Romania si Serbia, politicieni miori­ti­ci si din Muntenegru, dar si o pleiada de firme off-shore de al caror nume se leaga inclusiv traficul de arme.

Green Energy, firma lui Gabriel Ste­fan, fiul lui Pinalti, cumpara energie ieftina de la Complexul Turceni si Hidroelectrica. La sfarsitul lui iulie 2003 se infiinta in Bucuresti firma Mec Media SRL, care avea ca patron pe Eduard-Marius Ciucu. Doi ani mai tarziu, o parte din partile sociale ale firmei care avea ca obicet de activitate consultanta au fost transferate catre Alina Stefania Gorghiu. Astfel, in iulie 2005, structura firmei MEC Media era urma­toarea: Eduard-Ma­rius Ciucu, Gabriel Stefan, An­drei-George Ursarescu, Alina-Stefania Gorghiu si Aurel Roman, toti cu cate 20%. Andrei Ursarescu s-a in­dra­gostit de tanar de afacerile cu ener­gie, pentru ca la numai 16 ani, in 2003, avea activitati in domeniu. Ursarescu este fiul fostului deputat Do­rinel Ursarescu. Atunci cand au pre­luat partile sociale, noi patroni au decis si modificarea numelui. Astfel, Mec Media a devenit Green Energy.

Afacere parlamentara
In septembrie 2005, Gorghiu s-a decis sa iasa din structura Green Energy, neavand bani sa participle la o majorare de capital a firmei, partile ei sociale fiind preluate de Alexandru Petrisor Dragoiu, care lucra pentru Rosal Grup al lui Silviu Prigoana. Morisca cedarilor de parti sociale era departe insa de a se fi terminat. In decembrie 2005, Ciucu i-a dat partea sa din firma lui Gabriel Stefan, fiul lui Pinalti, si unui nou asociat, Lucian Badescu, fiul lui Dumitru Badescu, fost ofiter de Securitate care a devenit general SRI in decembrie 1994. Badescu a fost seful UM 0146 de contraspionaj econo­mic, a jucat un rol major in "Tigareta 2" si in aprilie 1999 a fost inlaturat din functie dupa ce una dintre sursele sale a dezvaluit ca Badescu l-a fortat sa-l intoxice pe redactorul-sef de la Ziua cu informatii false. In august 2007, a aparut in actionaria­tul Green Energy primul off-shore, Scucci Limited, care detinea 40% din partile sociale. Scucci a fost inregistrata in Cipru pe 29 decembrie 2006. Tot in august, fiul lui Pinalti s-a retras din Green Energy, astfel ca, in noiembrie 2007, patronii Green Energy erau: Eduard-Marius Ciucu si Scucci Limited, care detinea 90%, off-shore reprezentat de Adinel Tudor. In 2005, profitul Green Energy era de un milion de euro, iar un an mai tarziu de 30 de milioane. Pe de alta parte, Lucian Badescu declara ca MEC Media a devenit Green Energy atunci cand firma a incheiat un contract de achizitionare a unor turbine eoliene si ca nici nu se poate pune problema de spalare de bani in afa­ceri cu energie. Green Energy a fost unul din sponsorii principali ai PNL cand partidul era condus de Theodor Stolojan.


Profit pe spatele statului
Decizia fiului lui Pinalti de a parasi, cel putin la vedere, firma este se pare legata de procesul pe care Complexul Energetic (CE) Rovinari l-a castigat impotriva Green Energy. Cei de la Turceni au decis sa creasca pretul ener­giei la nivelul folosit pe piata de energie, dar Green Energy refuzase sa semneze noul contract si in decembrie 2006, CE Rovinari a decis incheierea unilate­rala a contractului de aproape 400.000 MW. Procesul a ajuns pana la Curtea Suprema, care a decis in doua cauze diferite in favoarea CE Tur­ceni. Green Energy cumpara, asa cum s-a mai aratat in Jurnalul Natio­nal, energie cu 95 de ron/MW, in timp ce costul de productie al energiei la Tur­ceni era de 124 ron/MW. Conform lui Ciucu, cat timp el a fost administrator la Green Energy, firma a vandut energie catre RAFO la un pret cu­prins intre 155 de ron in noiembrie 2005 si 220 de ron incepand cu ianuarie 2007. Marin Anton, cel care semnase contractul din parte RAFO ca manag­er, a fost si el deputat si a declarat ca el a negociat contractul direct cu Badescu.
Va urma

×