x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Sfetnicii cu epoleți ai premierului României

Sfetnicii cu epoleți ai premierului României

de Ion Alexandru    |    16 Iun 2017   •   08:30
Sfetnicii cu epoleți ai premierului României

Rămas fără miniștri în Cabinet, ca urmare a deciziei acestora de a demisiona în grup, premierul României, Sorin Grindeanu, a rămas să guverneze singur. El va apela, în această perioadă care i-a mai rămas la Palatul Victoria, la sprijinul și expertiza consilierilor săi pe care i-a numit, personal, la Cancelaria Prim-Ministrului. Trei dintre acești consilieri sunt vechi colaboratori ai lui Grindeanu și trecutul lor pare să alimenteze speculațiile referitoare la dubla comandă pe care ar avea-o șeful Guvernului în funcție. Este vorba despre fostul secretar general adjunct din Ministerul Comunicațiilor, adus de Grindeanu în funcția de consilier al premierului. Al doilea consilier, ex-ofițer „Doi ș’un sfert”, este un fost subaltern al premierului, de pe vremea când conducea Consiliul Judeţean Timiș, pe care l-a „uns” în funcția de director de cabinet. Acesta a fost ofițer al serviciului secret al Ministerului de Interne. Al treilea sfătuitor al lui Grindeanu este un fost „greu” din SRI, generalul Gabriel Stătescu, mâna dreaptă a lui Florian Coldea.

La puțin timp după ce fenomenul denumit #rezist s-a diminuat, premierul României, Sorin Grindeanu, a emis o serie de decizii cu privire la componența Cancelariei Primului-Ministru, aduncând în imediata apropiere a conducerii Guvernului personaje controversate. Astfel, în Monitorul Oficial al României din 13 martie au fost publicate nouă decizii ale premierului Grindeanu, contrasemnate de secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, un fost colaborator al Elenei Udrea și al fostului vicepremier tehnocrat, Vasile Dîncu. Patru dintre aceste decizii priveau numirea lui Dan Octavian Alexandrescu în funcția de subsecretar de stat la Ministerul Sănătății, numirea lui Traian Constantin Petcu în funcția de vicepreședinte cu rang de subsecretar de stat la Agenția Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, numirea lui Ionuț Sorin Apostu în funcția de vicepreședinte cu rang de secretar de stat la Administrația Fondului de Mediu, după ce, în prealabil, a fost revocat din această funcție Mihai Alexandru Moia, și revocarea, la cerere, din funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe a lui Marius Cristian Bădescu.

Adjuncta de la Comunicații

Alte patru decizii luate în aceeași zi de premierul Grindeanu sunt, însă, mai mult decât interesante. Prima dintre aceste decizii, având numărul 252, vizează eliberarea din funcția de director de cabinet al primului-ministru, funcție cu rang de secretar de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al premierului, a Monicăi Laura Ion. Prin decizia cu numărul 255, aceasta a fost numită în funcția de consilier la cabinetul primului-ministru, începând cu aceeași dată. Laura Monica Ion i-a fost subalternă lui Sorin Grindeanu încă de pe vremea când acesta ocupa funcția de ministru al Comunicațiilor, în cadrul Guvernului Ponta. Laura Monica Ion a activat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației încă din anul 2008, ca și consilier principal, după care, începând cu anul 2013, a devenit secretar general adjunct al Ministerului pentru Societatea Informațională. Aceeași funcție a fost ocupată de aceasta în perioada 2014-2015, perioadă care coincide cu mandatul de ministru de resort al lui Sorin Grindeanu. După plecarea Guvernului Ponta, Laura Monica Ion a rămas în activitate la minister, sub prim-ministeriatul lui Dacian Cioloș. După venirea lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria, aceasta a părăsit Ministerul Comunicațiilor și a devenit șefa de cabinet a noului premier. Monica Laura Ion a mai ocupat și funcția de consilier parlamentar la Senatul României și a făcut parte din Consiliul de Administrație al Romtelecom.

Ofițerul „Doi ș’un sfert”...

Înlocuitorul Monicăi Laura Ion în funcția de director de cabinet al premierului Gindeanu, numit prin decizia nr. 253/13 martie 2016, se numește Alexandru Chirilă. Acesta a deținut, până la primirea acestei funcții, calitatea de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Timiș. Instituția a fost condusă, până în decembrie 2016, chiar de către Sorin Grindeanu. Alexandru Chirilă a fost subprefect de Timiș și secretar general al Prefecturii Timiș. În CV-ul acestuia apare un amănunt extrem de interesant, și anume faptul că, între 1996 și 1997, Chirilă a activat în cadrul faimoasei UM 0215 (celebrul „Doi ș’un sfert”) din cadrul Ministerului de Interne. Dar a activat și în cadrul Consiliului Județean Timiș, pe vremea când această instituție era condusă de PDL-istul Constantin Ostaficiuc, presa locală afirmând chiar că, în acea perioadă, Chirilă era un apropiat al acestuia. La Prefectura Timiș, actualul șef de cabinet al lui Grindeanu, fost ofițer UM 0215, a fost coleg cu un alt consilier al prefectului, pe nume Cristian Almăjean, care, la rândul lui, a fost ofițer SRI.

...şi şeful Comunicațiilor din SRI

Cea mai spectaculoasă numire făcută, însă, de Sorin Grindeanu în acea zi de 13 martie face obiectul Deciziei cu numărul 254. Premierul a decis, prin acest document, să îl numească în funcția de consilier de stat din cadrul aparatului propriu de lucru pe Gabriel Stătescu. Acesta are gradul de general de brigadă în rezervă și a ocupat, până în data de 8 martie 2017, funcția de director al Direcției de Comunicații și Tehnologia Informației din cadrul Serviciului Român de Informații, unitate care se ocupă inclusiv cu monitorizarea online. Gabriel Stătescu a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, acesta din urmă fiind și cel care l-a promovat pe Stătescu în funcția de conducere a serviciului secret. În 2011, colonelul de atunci Gabriel Stătescu a fost înaintat la gradul de general de brigadă, cu o stea, de către fostul președinte al României, Traian Băsescu. Cu cinci zile înaintea numirii sale în aparatul propriu de lucru al lui Sorin Grindeanu, la Guvern, Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Gabriel Stătescu. Propunerea revocării a fost făcută de directorul SRI, Eduard Hellvig, și a avut loc chiar în perioada în care însuși Florian Coldea a fost trecut în rezervă, iar Hellvig a denunțat protocoalele încheiate de SRI cu diverse instituții din domeniul economic sau din justiție.

Și-a pierdut biletele gratuite de transport pe calea ferată

O informație menită să descrețească frunțile, în această perioadă în care se prefigurează una dintre cele mai crâncene crize politice din România, a fost publicată, în luna februarie a acestui an, în Monitorul Oficial. Premierul României în funcție, „Grindeanu Sorin Mihai, cu domiciliul în Timișoara (…)”, aduce la cunoștință „pierderea carnetului cu bilete de călătorie CFR pentru deputați, seria CD-B nr. 9170”, decarat nul.

Cursuri făcute de Grindeanu la Academia Națională de Informații

Avem, așadar, de-a face cu niște numiri controversate făcute de Sorin Grindeanu. Pe de o parte, foști subalterni din Guvern sau administrația locală și, pe de altă parte, cel puţin doi foști ofițeri de informații care au ajuns la Cancelaria Primului-Ministru. Sorin Grindeanu susținea, la acel moment, că îl cunoaște pe generalul Gabriel Stătescu din timpul mandatului de ministru al Comunicațiilor. De altfel, Grindeanu a ocupat, în perioada 2012- 2016, când a deținut și funcția de deputat, și poziția de membru în Comisia comună pentru controlul activității SRI, în cea de apărare din Camera Deputaților, dar și în cea pentru tehnologia informației. În 2013, actualul premier a urmat un program de formare și dezvoltare profesională în domeniul științelor militare, informațiilor și ordinii publice, la Academia Națională de Informații a SRI.

 

×
Subiecte în articol: premier sorin grindeanu palatul victoria