Într-o perioadă în care mai multe voci din interiorul Guvernului Cioloş anunţă tăieri de salarii, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Poliţia de Frontieră şi Jandarmeria Română vor fi dotate, până la sfârşitul anului curent, cu vehicule nou-nouţe. Instituţia condusă de tehnocratul Petre Tobă a finalizat, săptămâna trecută, procedurile de achiziţie a zeci de autoturisme de patrulare, autoutilitare pentru intervenţii, patrulare şi ordine publică, precum şi autocamioane şi autobuze, proceduri derulate prin intermediul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor. Dotarea cu maşini noi a Ministerului Afacerilor Interne vine la scurt timp după ce, potrivit dezvăluirilor făcute de “Jurnalul Naţional”, în urmă cu două săptămâni, şi Serviciul Român de Informaţii şi-a reînnoit parcul auto, instituţia cheltuind, în ultimii ani, în acest sens peste 41 de milioane de euro.
Ministerul Afacerilor Interne a făcut, în datele de 21 şi 22 iunie 2016, achiziţii pentru redotarea parcului auto propriu în valoare de 15.241.904 lei cu TVA. Această achiziţie a fost gândită de instituţia în cauză încă din luna martie a acestui an, când a anunţat pe SEAP intenţia de a încheia un acord-cadru pentru furnizarea de vehicule cu dotări speciale, autocamioane, camioane, autoturisme şi autovehicule necesare “desfăşurării în bune condiţii a activităţii structurilor din cadrul sau din subordinea MAI”.
Maşinile trebuie livrate până în 9 decembrie
Spre deosebire de alte structuri de forţă ale statului, care şi-au redotat parcurile auto cu autoturisme din clase superioare, considerate ca fiind unele de lux, anul acesta, Ministerul de Interne (implicat, în trecut, într-un megascandal legat de cumpărarea unor Loganuri la suprapreţ) a organizat câte o licitaţie pentru fiecare lot de vehicule vizate în parte. Noile vehicule care intră în parcul auto al Internelor reprezintă maşini de poliţie, vehicule cu destinaţie specială, autovehicule pentru transportul a mai puţin de zece persoane, autobuze şi camioane cu platformă, ce urmează să fie livrate, până cel târziu în luna decembrie a acestui an, în Bucureşti sau judeţul Ilfov.
Pentru această înnoire, Ministerul de Interne a pus la bătaie, iniţial, suma de 16.654.583 de lei fără TVA. Societăţile selectate, în urma licitaţiilor deschise organizate pentru fiecare lor în parte, sunt, în mare, aceleaşi care au livrat autovehicule şi către Serviciul Român de Informaţii.
Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor, instituţie care a organizat, în mod concret, această achiziţie, a cerut ca autovehiculele ce urmează să fie livrate până cel târziu în data de 9 decembrie 2016 să fie fabricate cu cel mult şase luni înainte de data la care vor intra, în mod oficial, în parcul auto al MAI şi să nu mai fi fost niciodată înmatriculate. Prin excepţie, doar autocamioanele pot fi fabricate cu cel mult 12 luni înaintea datei livrării. Toate companiile care au fost declarate câştigătoare ale licitaţiilor organizate au obligaţia să pună la dispoziţia beneficiarilor (IGPR, Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române), fără costuri suplimentare, autorizaţiile şi numerele provizorii de circulaţie şi poliţe RCA valabile pentru un număr de minimum 25 de zile de la data livrării.
Porsche România, trei contracte în aceeaşi zi
Potrivit SEAP, în data de 22 iunie, Ministerul de Interne a încheiat cu Porsche România SRL Voluntari un contract în valoare de 5.671.800 de lei fără TVA, în urma căruia au fost achiziţionate autovehicule de patrulare, pe benzină, cu o putere a motorului de minimum 65 kw, dotate cu cutie manuală şi aer condiţionat. Vehiculele au fost achiziţionate cu o rampă de avertizare optico-acustică, cu o staţie de comunicare radio tip Tetra şi au imprimată pe caroserie sintagma “Poliţia”.
Ministerul de Interne a încheiat, în aceeaşi zi de 22 iunie 2016, un alt contract, în valoare de 352.000 de lei fără TVA, pe care l-a atribuit tot companiei Porsche România SRL Voluntari, de la care a achiziţionat, cu acest prilej, autoturisme destinate muncii operative, din categoria M1, pe benzină. Maşinile au o putere a motorului de minimum 65 kw, sunt dotate cu cutii de viteză cu 5+1 trepte şi ating o viteză de minimum 130 kilometri pe oră. Alte dotări care intră în acest preţ sunt inscripţionarea specifică, pe caroserie, a sintagmei “Poliţia de Fontieră” şi un sistem de avertizare optico-acustică.
Tot în 22 iunie 2016, a fost parafat şi un al treilea contract atribuit Porsche România SRL Voluntari, în valoare de 463.600 lei fără TVA. Este vorba de două până la patru autoturisme destinate activităţilor operative, având cutia de viteze automată şi tracţiune 4X4, care ating o viteză maximă de cel puţin 200 de kilometri pe oră. Aceste noi maşini de patrulare ale Poliţiei sunt dotate cu aer condiţionat şi cu lămpi tip fulger, de culoare roşie, şi cu un sistem de avertizare acustică.
Autocamioane şi autoutilitare, fiecare cu lista de dotări
În data de 21 iunie 2016, Direcţia de Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor a atribuit, în urma unei licitaţii organizate, un contract în valoare de 541.020 de lei fără TVA companiei Mercedes Benz România SRL Voluntari, de la care a achiziţionat, astfel, un autocamion pentru transport marfă, din categoria N2, pe motorină, cu o putere a motorului de minimum 150 kw, cu un rezervor de 100 de litri, având cutia de viteze cu 6+1 trepte.
Tot la 21 iunie 2016, aceeaşi autoritate contractantă a decis să încheie un contract în valoare de 631.220 lei fără TVA tot cu Mercedes Benz România SRL, pentru achiziţia unui autocamion destinat transportului de marfă, din categoria N3, care funcţionează pe motorină, cu o capacitate de minimum 201 kw, capabil să transporte o încărcătură de 10.000 de kilograme.
În data de 22 iunie, Direcţia de Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor a încheiat cu Renault Commercial Roumanie SRL Bucureşti un contract în valoare de 265.460 lei fără TVA pentru achiziţia unor autoturisme de transport marfă, cu sarcina utilă de minimum 0,5 tone, care să funcţioneze pe benzină. Conform caietului de sarcini, vehiculele în cauză au o capacitate de minimum 50 kw, cu două locuri pe scaune, sunt dotate cu aer condiţionat şi au culoarea albă, nemetalizată.
La data de 22 iunie 2016, autoritatea contractantă a încheiat un contract, în valoare de 924.000 de lei fără TVA, cu Ţiriac Auto SRL Bucureşti, pentru achiziţionarea unor autoturisme de 8+1 locuri, care funcţionează pe motorină, cu o putere a motorului de minimum 130 kw, care ating o viteză minimă de 130 kilometri pe oră, având cutie de viteze automată şi tracţiune integrală.
Autobuz de o jumătate de milion de euro
Aceeaşi instituţie din subordinea Ministerului Afacerilor Interne a încheiat, în data de 21 iunie 2016, un contract în valoare de 1.570.920 lei fără TVA cu compania Rădăcini Motors SRL pentru achiziţia unor autovehicule destinate activităţii de ordine publică, având 8+1 locuri pe scaune. Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziţii, vehiculele în cauză vor fi utilizate de Jandarmeria Română pentru patrulare, protecţie şi însoţire, capabile să transporte nouă persoane, împreună cu material specific. Maşinile sunt pe benzină, au o putere a motorului de 90 kw, sunt dotate cu cutii de viteză manuale cu 5+1 trepte şi au un consum de maximum 9 litri la 100 de kilometri. Vehiculele sunt dotate cu un sistem de avertizare optică şi acustică, au culoarea albastră şi sunt inscripţionate cu sintagma “Jandarmeria”.
În 21 iunie 2016, Ministerul Afacerilor Interne, prin aceeaşi Direcţie de Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor, a atribuit societăţii Anadolu Automobil SRL Ciolpani, importator al autobuzelor Isuzu, un contract în valoare de 2.192.400 de lei fără TVA pentru livrarea unui autobuz interurban, cu o capacitate de minim 44+1 locuri pe scaune. Autobuzul va avea ca utilitate transportul efectivelor de jandarmi, pe distanţe mici şi lungi. Motorul acestuia este pe motorină, are o viteză maximă de 200 kilometri pe oră şi consumă 45 de litri la 100 de kilometri. Este dotat cu o cutie de viteze de 6+1 trepte, are o lungime de 10,5 metri, fiind prevăzut cu două trape de evacuare.
16.654.583 de lei fără TVA este suma pe care Ministerul de Interne a pus-o la bătaie, iniţial, încă din luna martie a anului curent, când şi-a anunţat intenţia de a-şi redota parcul auto. În urma licitaţiilor organizate, suma cheltuită a fost redusă la 15.241.904 lei cu TVA inclus
În urmă cu opt ani, Poliţia cumpăra Loganuri de 70.000 de euro bucata
În luna octombrie a anului 2008, ministrul de atunci al Internelor, Cristian David, a dispus efectuarea unui control administrativ cu privire la achiziţia de către IGPR a unui număr de 6.000 de autoturisme dotate cu tehnică specială de la societatea Ager Leasing IFN SA, aparţinând omului de afaceri giurgiuvean Mihail Bogdan Savin. Contractul, în valoare de 70 de milioane de euro, a fost semnat în 2006, dar a început să fie derulat efectiv în prima parte a anului 2008. Atunci, autorităţile vorbeau despre un prejudiciu cauzat de acest contract adus statului în valoare de 10 milioane de euro. Spre exemplu, un autoturism marca Logan, care, pe piaţa liberă, nu costa mai mult de 10.000 de euro, a fost achiziţionat de Poliţia Română cu 48.000 de euro. Au fost însă şi autoturisme Logan achiziţionate la preţul de 70.000 de euro per bucată, adică la o valoare cuprinsă între şapte şi zece ori mai mare decât preţul pieţei, La vremea respectivă, Ministerul de Interne a cerut suspendarea contractului, iar documentele care au stat la baza achiziţiei au fost trimise Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Demisii pe bandă în urma acestei achiziţii
Ca urmare a acestui scandal, Gheorghe Popa, care conducea Poliţia Română în momentul parafării afacerii, şi-a pierdut funcţia. Mai mult, în nota de control se specifica faptul că printre responsabilii direcţi pentru încheierea acestui contract s-au numărat chestorul Nicolae Berechet (fost secretar general al Ministerului de Interne) şi comisarul-şef Ion Peligrad, director al Direcţiei Logistice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Conform anchetei interne, Peligrad s-ar fi ocupat în mod special de notele de fundamentare şi de criteriile pe care trebuia să le îndeplinească firma ce urma să fie aleasă să achiziţioneze şi să perfecţioneze maşinile Poliţiei. Peligrad a lucrat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative ca specialist în achiziţii încă din anul 1995, iar în 2003 a fost consilier al secretarului de stat pentru logistică şi director responsabil cu patrimoniul ministerului. În 1993 era tehnician la baza de reparaţii a acestei instituţii.
SRI s-a aruncat la 100 de maşini de lux dintr-un foc
Ministerul de Interne nu este singura instituţie de forţă a statului care şi-a redotat parcul auto. “Jurnalul Naţional” a dezvăluit, recent, faptul că Serviciul Român de Informaţii a achiziţionat, în perioada 2009-2016, autoturisme şi maşini de teren, autobuze, autocare şi autospeciale, inclusiv camioane, în valoare de peste 41,4 milioane de euro. 11 companii care distribuie autovehicule au câştigat, în această perioadă, contractele scoase la licitaţie de către serviciul secret în cauză. Ultimele achiziţii de acest fel au avut loc la sfârşitul lunii trecute, când au fost contractate nu mai puţin de 100 de SUV-uri şi un camion cu platformă ridicătoare. Potrivit SEAP, Serviciul Român de Informaţii a organizat, în data de 16 mai 2016, o licitaţie deschisă pentru achiziţionarea unor autoturisme SUV, tipul M1. Potrivit caietului de sarcini, SRI a anunţat că doreşte maximum 100 de astfel de vehicule, până cel târziu la data de 31 decembrie anul curent. Maşinile sunt marca Audi, au caroseria break, cu patru uşi laterale şi una la portbagaj, cu norma de poluare minimum Euro 6 şi cu o putere a motorului de minimum 165 kw. Cuplul maxim al motorului este 300 Nm, la o capacitate cilindrică de 2.000 de centimetri cubi.
Din documentaţia de atribuire a contractului reiese faptul că autoturismele contractate sunt dotate cu cutii automate, având minimum opt trepte de viteză şi tracţiune integrală permanentă. Au cinci locuri pe scaune, 4,6 metri lungime, 1,95 metri lăţime şi 1,75 metri înălţime, cu un volum al portbagajului de minimum 500 de litri.
Afacerile merg înainte
Protagoniştii scandalului referitor la livrarea către Inspectoratul General al Poliţiei Române, în anul 2007 a unor autoturisme Dacia Logan, la preţuri ce au ajuns şi la 70.000 de euro per bucată, au primit anul acesta un contract de aproximativ 100.000 de euro de la Secretariatul General al Guvernului. Afacerea a fost perfectată chiar în zilele extrem de agitate de după tragedia de la Clubul Colectiv. Ager Business Tech SA, companie din care face parte şi vestita SC Ager Leasing IFN SA, din Giurgiu, a livrat Guvernului României aproximativ 50 de imprimante. Aceeaşi firmă face parte din lotul restrâns de companii de profil care activează pe piaţa IT din România şi care, alături de firma lui Claudiu Florică, Dim Soft Net, a livrat către autorităţile statului licenţe software Microsoft. Grupul Ager este controlat de familia omului de afaceri Bogdan Savin, În 2008, scandalul în care a fost implicată Ager Leasing IFN SA a condus la destituirea şefului Poliţiei Române care a autorizat încheierea contractului de achiziţii pentru Loganurile de lux.