x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Silvicultorii şi-au luat Pădurea Băneasa acasă

Silvicultorii şi-au luat Pădurea Băneasa acasă

de Petru Zoltan    |    19 Mai 2013   •   16:21
Silvicultorii şi-au luat Pădurea Băneasa acasă
Bucureştenii au rămas fără ultima oază de verdeaţă  pentru că a fost tăiată ilegal cu acordul pădurarilor

Pădurile din jurul Bucureştiului au căzut sub drujbele combinatorilor de terenuri, cu acordul tacit al autorităţilor din Ilfov. Una dintre cele mai atractive păduri pentru rechinii imobiliari este pădurea Băneasa, situată în nordul Bucureştiului. Din cauza intereselor meschine, pădurea a fost ciopârţită bucată cu bucată. Totul sub privirile blajine ale pădurarilor, plătiţi de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, care încearcă să facă dispărută ultima oază de verdeaţă a bucureştenilor. În timp ce Direcţia Silvică Ilfov încearcă să ţină gunoiul sub preş, Romsilva trebuie să plătească despăgubiri de zeci de mii de euro în numele pădurarilor.   

Pădurea lui Cuza

Calimachi Dimitrie este unul dintre ultimii urmaşi ai lui Alexandru Ioan Cuza. El a revendicat în jur de 300 ha din pădurea Băneasa. Şi le-a primit în anul 2007. Ca tot omul, un an mai târziu, a decis să lase pădurea în custodia Direcţiei Silvice Ilfov pentru a fi păzită contracost, în baza unui contract de servicii silvice. Pădurea a intrat în gestiunea Ocolului Silvic Bucureşti, respectiv a pădurarului Ilie Sindilă.  După doi ani de la semnarea contractului, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Bucureşti (ITRSV) au făcut un control de fond în trupul de pădure Băneasa. Nu mică le-a fost mirarea când au constatat că în pădurea lui Cuza răsăreau cioturile arborilor ca ciupercile după ploaie. O suprafaţă de 3 ha dispăruse. “A fost sustras ilegal un volum de 869 mc, rezultând un prejudiciu de 459.000 lei.” Inspectorii au încheiat un raport şi l-au găsit vinovat pe pădurarul  Ilie Sindilă, căruia i-au imputat prejudiciul, precum şi restituirea acestuia către Calimachi Dimitrie. Nimeni nu a luat nici o măsură, drept urmare jaful a continuat. În anul 2011, a urmat un nou control. Dispăruseră alţi zeci de arbori. Nici nu au încheiat bine raportul, că inspectorii au constatat în anul 2012 dispariţia altor zeci de arbori din gestiunea aceluiaşi Ilie Sindilă. “Valoarea totală a prejudiciului din proprietatea pe care o deţin şi pentru care am încheiat un contract de servicii silvice este de 508.835 lei”, susţine Calimachi. După fiecare jaf constatat, directorul Direcţiei Silvice Ilfov, Voicu Dumitru, nu se încumeta să ia vreo măsură concretă pentru a recupera paguba.

Tăieri ilegale

Pădurarul Ilie Sindrilă şi-a început cariera de silvicultor la stat în februarie 1991. Deşi de atunci a devenit un om avut preferă să locuiască în continuare cantonul din Pădurea Băneasa, pus la dispoziţie de Direcţia Silvică Ilfov pentru a preveni furtul de arbori. Pe lângă pădurea lui Cuza, Ilie Sindrilă avea în gestiune şi zeci de hectare de pădure. Pe proprietatea companiei Butan Gaz Internaţional SA au fost găsite 129 de cioate, de la arbori tăiaţi ilegal. “Răspunzător de prejudiciu în valoare de 85854 lei este gestionarul Ilie Sindrilă, având în vedere că tăierile ilegale au fost executate în suprafaţa de 34,24 ha gestionată de acesta şi preluată  cu proces verbal de predare primire”, se precizează în raportul de control. Nici pădurile deţinute de Cristian Sorin Niţă şi Andrei Dinu Florian nu au scăpat de furia hoţilor. Şi pentru ca conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva să nu mai arunce vina că se taie ilegal doar din pădurile privaţilor, s-a constatat că în Băneasa s-a intrat cu drujba chiar în pădurea statului. Iar vinovat de tăierile ilegale a fost găsit acelaşi Ilie Sindrilă.

Concediu medical nelimitat


Speriat că s-a descoperit jaful din Pădurea Băneasa, pădurarul a intrat în concediu medical pe termen nelimitat. Inspectorii susţin că acesta a gestionat fraudulos suprafeţele de pădure aflate în gestiunea sa. “Totodată, a dat dovadă neglijenţă în serviciu şi a permis tăierea şi sustragerea de arbori tăiaţi ilegal.” Mai mult, s-au folosit ciocane de marcat false pentru a putea scoate şi vinde arborii tăiaţi ilegal.  Dar degeaba. Pentru că inspectorii ITRSV l-au găsit vinovat pentru o mare parte din tăierile ilegale din pădure. Directoru Voicu Dumitru susţine că paguba nu-i atât de mare în pădurea Băneasa, mai ales că încă nu s-a stabilit cu exacitate cine şi ce suprafeţe deţine în pădurea Băneasa. Legat de prejudicial de aproape 200.000 euro de care se face responsabil pădurarul Sindrilă, Voicu Dumitru se apără susţinând că i s-a imputat paguba: “Suntem în instanţă cu el. Recuperăm prejudicial doar în instanţă”. Culmea tupeului îl are tot Voicu, care susţine că nu a existat contract de pază a pădurii, motiv pentru care: “Prejudiciul este în afara contractului, în afara fondului forestier proprietatea statului”.

Pe linie de partid

Voicu Dumitru a spus că o să ne pună la dispoziţie o serie de documente legate de măsurile luate împotriva lui Ilie Sindrilă. Mai mult, în timpul interviului părea hotărât să afle cine a fost “cârtiţa” care a avut curajul să vorbească despre tăierile ilegale din ograda sa. De atunci, însă, Voicu a disprut fără urmă. Pe teren. Însă, a ţinut să ne atenţioneze că este un om foarte puternic. “Sunt susţinut politic în mai multe etape. Eu nu am venit pe vremea PDL aici. Am venit pe altă vreme, în 2009. Aşa nu e un secret, că am ajuns în funcţie pe linie de partid. Clar! Cine m-a adus şi în ce fel este problema mea.”

Sunt susţinut politic în mai multe etape. Eu nu am venit pe vremea PDL aici. Am venit pe altă vreme, în 2009. Aşa nu e un secret, că am ajuns în funcţie pe linie de partid. Clar! Cine m-a adus şi în ce fel este problema mea”  Voicu Dumitru, director DS Ilfov

Românii sunt obligaţi să plătească aproximativ 200.000 euro pentru afacerile făcute de pădurarul Ilie Sindrilă în pădurea Băneasa.

Blocul irakienilor, construit cu acordul ITRSV

O altă defrişare masivă pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 mp a avut loc la marginea Pădurii Băneasa, în apropriere de şoseaua Pipera Tunari,  cu acordul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Bucureşti. Totul pentru a face loc unui bloc (foto). În pădure! Deşi din documente reiese că se putea construi doar o locuinţă familială. Nimeni nu s-a sesizat să ia vreo măsură împotriva proprietarilor, deşi sute de arbori au fost doborâţi la pământ.
Povestea a început în anul 2004, când Carmina Gabriela Keser a vândut o suprafaţă de 5.000 mp de pădure unei firme. Apoi pădurea a tot fost vândută şi cumpărată până când a ajuns în proprietatea irakianului Reyad A. Tuama, patronul firmei Spizer din  Ploieşti. La rândul lui a vândut-o către irakianul Abdul Nasir A. Mahmoud, patronul firmei Samart Construct. Interesant este faptul că valoarea terenului cu pădure a fost de 910.000 lei. În timp ce fiica pădurarului Ilie Sindrilă a cumpărat o pădure de două ori mai mare cu doar 4.100 de euro.

“În  prezent,  proprietarul  suprafeţei  de  5.000 mp, teren amplasat în UP II Băneasa, din care 600 mp scoşi din circuitul silvic este SC DIB COM INTER SRL conform  contractului de vânzare/cumpărare din 2009”, susţine inspectorul şef Marinescu Badea, de la ITRSV Bucureşti. Am încercat să aflăm dacă vreo autoritate silvică şi-a dat acordul pentru defrişările de la marginea pădurii.  Directorul Direcţiei Silvice Ilfov, Voicu Dumitru a precizat că el nu a emis nici un aviz legat de această construcţie: “Acolo unde spuneţi că există acea construcţie este treaba ITRSV Bucureşti. Ei să răspundă”. Întrebat dacă a luat vreo măsură legată de defrişările din zona Băneasa, Marinescu Badea susţine sus şi tare că nu s-a defrişat nici un metru în plus faţă de cât era prevăzut în acordul iniţial. “În urma verificărilor efectuate de reprezentanţi din partea ITRSV Bucureşti şi O.S. Bucureşti în prezenţa administratorului s-a constatat că nu s-a depăşit suprafaţa de 600 mp scoasă din circuitul silvic.” Cu toate acestea, pe teren situaţia este alta. Pădurea dispare pe zi ce trece. Pur şi simplu a fost tăiată o suprafaţă mai mare decât cea  prevăzută în documente.


×
Subiecte în articol: silvicultori pădurea băneasa