Mult-trâmbiţata listă a lui Sorin Blejnar, care cuprinde 12 persoane care au conturi în Elveţia în valoare totală de 50-60 de milioane de euro, pentru care iau dobânzi în ţara cantoanelor şi nu plătesc nici un impozit statului român, se dovedeşte un fâs. ANAF va risipi timp şi bani de la buget ca să-i verifice exact pe aceia care au dorit să fie verificaţi, în loc să ia de la nemţi listele cu conturile secrete pe care diferite misiuni undercover au reuşit să le scoată din băncile elveţiene.
"Am primit de la elveţieni o listă cu mai multe persoane care au realizat dobânzi pe conturile din Elveţia. Am 12 persoane unde eu estimez că au venituri de vreo 50-60 de milioane de euro în Elveţia, pentru care primesc dobânzi. (...) Nu ştiu dacă au declarat veniturile din dobânzi încasate din Elveţia la Fiscul din România", a declarat recent Blejnar.
Aceste afirmaţii au fost contrazise de reprezentanţii Fiscului din Elveţia. "Nu credem că e vorba despre bani nedeclaraţi. România primeşte anual informări de la noi cu privire la dobânzile din depozite", au declarat reprezentanţii instituţiei pentru HotNews.ro. Aceştia au mai precizat că persoanele care au conturi în Elveţia pot alege între impozitul reţinut la sursă de băncile elveţiene unde au conturile şi plata impozitului pe dobânzi în România, potrivit acordului privind impozitarea depozitelor între UE şi Elveţia. Reprezentanţii Fiscului elveţian au mai adăugat că, "probabil, cele 50 de persoane de pe lista menţionată au optat pentru raportarea voluntară. În cadrul procedurii privind raportarea voluntară, cetăţenii autorizează în mod expres banca elveţiană pentru a comunica autorităţilor statului în care îşi au domiciliul despre dobânzile din bancă".
Cu alte cuvinte, toate cele 12 persoane de pe lista lui Blejnar au optat singure ca banca elveţiană să informeze Fiscul român despre dobânzile pe care le primesc în Elveţia. Cât de evazionişti ar putea fi aceşti oameni dacă singuri au ales ca bancherii din ţara cantoanelor să anunţe Fiscul român despre câştigurile lor.
Sorin Blejnar ar fi trebuit să-i găsească pe ceilalţi, pe cei care au conturi şi se ascund în spatele secretului bancar. Dar nu pe toţi, căci băncile elveţiene păstrează cu stricteţe acest secret, ci numai pe cei care sunt sub anchetă, fiind bănuiţi de evaziune. Pentru a obţine informaţii de la bancherii elveţieni, Blejnar trebuie însă să demonstreze că persoana respectivă este sub anchetă şi să ştie date despre contul respectiv, adresă, numele băncii, eventual Codul IBAN.
Sorin Blejnar mai avea la îndemână şi o altă cale, susţin elveţienii. "Probabil că, dacă preşedintele ANAF ar fi fost şi mai motivat să afle detalii despre conturile românilor din Elveţia, el ar fi trebuit să ceară Germaniei acele date pe care le-a pus tuturor la dispoziţie anul trecut în februarie după ce au scos prin diferite misiuni undercover zeci de mii de date din Elveţia. Însuşi Guvernul a oferit şi altor ţări solicitante date despre contribuabilii lor, deoarece misiunile germane au scos date la modul general, fără diferenţa de cetăţenie. Austria, Olanda, Suedia şi Australia au acceptat cu drag oferta Germaniei. România de ce nu a cerut?", s-au întrebat surse apropiate Finanţelor Elveţiene, citate de HotNews.