x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum transportăm secretele în mod ecologic. SRI dă 4 milioane euro pe mașinile de „poștă”

Cum transportăm secretele în mod ecologic. SRI dă 4 milioane euro pe mașinile de „poștă”

de Ion Alexandru    |    01 Aug 2024   •   07:40
Cum transportăm secretele în mod ecologic. SRI dă 4 milioane euro pe mașinile de „poștă”

La începutul lunii viitoare, Serviciul Român de Informații își propune să finalizeze procedura de achiziție a 100 de autospeciale pentru transportul corespondenței secrete. Flota va avea 60 de autospeciale pe motorină, 20 de autospeciale cu motoare electrice și alte 20 de autospeciale prevăzute cu motoare termice, ce vor intra în posesia UM 0991 București – unitatea de transport a SRI. Bugetul alocat acestei afaceri se ridică la peste 20,7 milioane de lei cu tot cu TVA, bani care implică și service-ul aferent perioadei de garanție. Corespondența conținând documente sau informații secrete de stat, secrete de serviciu sau alte informații clasificate este asigurată prin curieri militari, specializați inclusiv în controlul antiterorist al coletelor.

Serviciul Român de Informații, prin intermediul celebrei Unități Militare UM 0929 București, a publicat, la data de 24 iulie 2024, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), un anunț potrivit căruia dorește să cumpere o flotă de autospeciale destinate transportului corespondenței speciale. Afacerea este împărțită în trei loturi, iar pentru această achiziție, Serviciul Român de Informații pune la bătaie un buget total estimat la nu mai puțin de 17.428.571,6 lei fără TVA, respectiv de 20.740.000,2 lei cu TVA inclusă (4.232.653, 1 euro). Finanțarea este asigurată de la bugetul de stat.

Primul lot vizează achiziția de autospeciale de transport corespondență Tip 1, cu motoare termice, lot care are o valoare inițială de achiziție de 9.025.210,20 lei fără TVA. Al doilea lot se referă la livrarea de autospeciale de transport corespondență de Tip 2, cu motoare electrice, lot bugetat cu suma de 3.949.579,8 lei fără TVA. Iar, potrivit aceluiași anunț publicat pe SEAP, al treilea lot vizează cumpărarea de autospeciale destinate transportului de corespondență pe platformă cu 8+1 locuri, dotate cu motoare termice, lot care beneficiază, de asemenea, de un buget estimat de 4.353.781,60 lei fără TVA.

În vederea achiziției acestor autospeciale, SRI organizează o licitație deschisă, iar ofertele urmează să fie deschise în data de 5 septembrie 2024.

Electricele, servisate doar la București

Conform caietului de sarcini care stă la baza acestei achiziții, UM 0929 București este achizitorul, însă beneficiarul final și, totodată, plătitorul este UM 0991 București a Serviciului Român de Informații, cu sediul în strada Emanoil Porumbaru nr. 35 – 37 Sectorul 1 București.

UM 0991 București este Direcția de Transporturi a Serviciului Român de Informații, care, în principal, se ocupă cu transportul aerian și care deține flota de elicoptere a SRI.

Din documentul citat mai sus, rezultă că, în total, SRI vrea să intre în posesia a 100 de autospeciale destinate transportului corespondenței. Primul lot vizează 60 de autospeciale cu motor termic, lotul al doilea vizează 20 de autospeciale cu motoare electrice, iar al treilea lot se referă la 20 de autospeciale pe platformă 8+1 locuri cu motoare termice.

SRI arată că „existența în patrimoniul instituției a autospecialelor de transport corespondență Tip 1, a autospecialelor de transport corespondență Tip 2 și a autospecialelor de transport corespondență pe platformă cu 8+1 locuri va contribui la creșterea operativității în cadrul activităților specifice de transport corespondență clasificată în conformitate cu necesitățile Serviciului Român de Informații”.

Toate autospecialele ce urmează să fie achiziționate trebuie să fie noi, nefolosite și, de asemenea, va fi ofertat cel mai recent model. Se va prezenta, împreună cu propunerea tehnică, lista operatorilor economici autorizați RAR și agreați de către producătorilor autovehiculelor ofertate, care pot asigura service în perioada de garanție în București, Ploiești, Baia Mare, Timișoara, Sibiu, Craiova, Bacău, Iași, Galați și Constanța, pentru loturile 1 și 3, și doar pentru București pentru lotul al doilea care se referă la autospecialele cu motoare electrice.

Diesel-ul, încă la putere

Din același caiet de sarcini mai aflăm că garanția oferită trebuie să fie de minimum 24 de luni de la data recepției sau de minimum 100.000 de kilometri. Pentru autospecialele cu motor electric, se cere o garanție de minimum 96 de luni pentru bacteria de tracțiune sau de minimum 150.000 de kilometri, în funcție de situație. Termenul de livrare a autospecialelor este de maximum 9 luni de la data constituirii garanției de bună execuție. Toate autospecialele urmează să fie livrate în București.

Cele 60 de autospeciale cu motoare termice vor fi furgoane de tip N1, cu două uși în față, două laterale culisante, două uși în spate sau hayon, fără perete despărțitor între compartimentul de marfă și habitaclu. Motorizarea va avea norma de poluare conform reglementărilor UE în vigoare la data livrării, cu puterea de minimum 70 Kw, combustibilul utilizat fiind motorina. Autospecialele vor avea transmisie automată, vor fi prevăzute cu cinci locuri, iar masa maximă autorizată va fi de 3,5 tone.

Cele 20 de autospeciale electrice trebuie să respecte aceleași caracteristici ale caroseriei. Ca motorizare, puterea motorului trebuie să fie de minimum 90 Kw, cu o capacitate a bateriei de minimum 42 Kwh, cu autonomia de minimum 250 de kilometri și cu timp de încărcare de maximum 8 ore.

Cele 20 de autospeciale pe platformă cu 8+1 locuri și cu motoare termice  sunt prevăzute cu perete despărțitor fix, amplasat în spatele rândului doi, prevăzut cu o ușă culisantă de acces a personalului, prin interior, în compartimentul de marfă. Motorizarea trebuie să respecte norma de poluare conform reglementărilor UE în vigoare la data livrării, cu o putere minimă de 100 Kw, carburant motorină, cu transmisie automată. Autospeciala trebuie să fie prevăzută cu minimum 3 locuri pe scaune, să aibă o lungime de 5,5 metri, iar masa maximă autorizată să fie de 3,5 tone.

Coletele cu informații clasificate, transportate de curieri militari, specializați în contraterorism

Serviciul Român de Informații este autoritatea specializată a statului care se ocupă cu transportul, distribuirea și protecția, pe teritoriul României, a corespondenței clasificate și oficiale.

Este vorba despre corespondența care conține informații secrete de stat, informații secrete de serviciu, precum și despre corespondența oficială între autoritățile și instituțiile publice, agenții economici cu capital integral sau parțial de stat, precum și de alte persoane de drept public sau privat deținătoare de astfel de informații.

SRI realizează, pe teritoriul României, prin unitatea sa specializată, sistemul de colectare, transport, distribuire și protecție a corespondenței clasificate. Acest sistem reprezintă ansamblul de resurse umane și materiale, al punctelor de lucru, al punctelor de colectare-distribuție și al traseelor de deplasare a echipelor de curieri militari.

Aceste echipe de curieri ale SRI exercită și controlul antiterorist al tuturor categoriilor de corespondență care prezintă suspiciuni că ar conține materiale explozive, substanțe toxice ori de altă natură ce pot pune în pericol viața, integritatea fizică sau sănătatea persoanelor destinatare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sri autospeciale transport ecologic