x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete SRI, pe urmele SPP. Al doilea serviciu secret din România care se pregătește temeinic pentru dezastre

SRI, pe urmele SPP. Al doilea serviciu secret din România care se pregătește temeinic pentru dezastre

de Ion Alexandru    |    09 Mai 2022   •   07:40
SRI, pe urmele SPP. Al doilea serviciu secret din România care se pregătește temeinic pentru dezastre

Anul trecut și la începutul anului curent, Serviciul de Protecție și Pază s-a dotat cu echipamente pentru intervenții la dezastre și la situații de criză. La sfârșitul lunii aprilie a acestui an, cel mai important serviciu secret din țară, Serviciul Român de Informații, a făcut același lucru. SRI a achiziționat 35 de autoutilitare destinate dezvoltării capacității de intervenție multirisc. Afacerea a costat aproape două milioane de euro și a fost inițiată cu trei zile înainte de Revelion.

Este vorba despre o achiziție publică a cărei procedură a fost demarată de Serviciul Român de Informații încă din data de 29 decembrie 2021, când, pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), a publicat un anunț de participare, prin care a făcut cunoscută intenția de a achiziționa de pe piață un lot de autospeciale de intervenție, în cadrul unui proiect denumit „Dezvoltarea capacității de intervenție multirisc”.

Acest proiect este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 5, cunoscută sub denumirea de promovarea adaptării la schimbările climatice și gestionarea riscurilor – „Consolidarea capacității de reacție în caz de dezastre”.

Pentru contractarea unui număr de 35 de astfel de autospeciale, Serviciul Român de Informații a anunțat organizarea unei licitații deschise.

Proiectul vizează intervenția inclusiv în caz de „acțiuni deliberate”

Potrivit documentației de atribuire, „proiectul urmărește dezvoltarea capacităţii de intervenţie multirisc pentru realizarea eficientă şi rapidă a intervenţiei, la nivel naţional, în caz de dezastru, provocat inclusiv prin acţiuni deliberate, cu scopul final de a proteja populaţia şi de a limita pierderile de vieţi omeneşti, dar şi efectele socio-economice şi impactul asupra mediului”.

Iar obiectivul principal avut în vedere de SRI este „asigurarea mobilității echipelor de intervenție, care să asigure premisele îndeplinirii funcţiei de senzor în vederea identificării rapide a unor posibile evenimente ce pot conduce la declanşarea unor dezastre”.

Astfel, în cadrul acestei proceduri se viza achiziţionarea a 35 autospeciale (pe platformă de autoturism M1 8+1 locuri). Conform specificațiilor prevăzute în Caietul de Sarcini, fiecare astfel de autoutilitară trebuie să aibă motoare care să dezvolte o putere de minimum 190 de cai putere, care să utilizeze drept carburant motorina, iar mașinile să fie dotate cu cutie de viteze automată și cu tracțiune integrală, permanentă.

Economie de 1.300 de lei

La procedura de licitație au fost primite două oferte, ambele stabilite ca fiind admisibile. Singura departajare a lor a fost prețul cerut. SRI preciza că, pentru această achiziție, este dispus să plătească suma maximă de 8.134.257 de lei fără TVA.

La data de 27 aprilie 2022, Serviciul Român de Informații a încheiat cu SC Porsche România SRL contractul nr. 49/2022, în valoare de 8.132.950 de lei fără TVA, făcând, astfel, o economie de 1.307 lei față de suma pe care estima că o va cheltui. Valoarea finală a contractului, cu tot cu TVA, se ridică la 9.678.210,5 lei (1.975.145 de euro).

Compania selectată trebuie să livreze autoutilitarele în termen de maximum 240 de zile de la transmiterea comenzii ferme. Conform caietului de sarcini, perioada de garanţie va fi de minimum trei ani de la data livrării, în limita a minimum 100.000 de kilometri. Pentru caroserie, garanţia pentru protecţia anticorozivă va fi de minimum șase ani de la data livrării, iar pentru vopseaua caroseriei perioada de garanţie va fi de minimum 3 ani.

Avioane fără pilot, reflectoare, antene și balize portabile pentru instituția care păzește demnitarii

SRI practică același tip de achiziții pe care l-a demarat, anul trecut, Serviciul de Protecție și Pază (SPP). „Jurnalul” a dezvăluit că instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu (FOTO) a achiziționat, în 2020, aeronave fără pilot și echipamente de investigație criminalistică. Iar la finalul lunii februarie a anului 2021 a cumpărat reflectoare tractabile și generatoare pe benzină pentru alimentarea cu energie electrică a acestora. Aceste ultime dotări au fost achiziționate de la compania Dinamatex SRL, înființată, în anul 2004, de Doina Mihăilescu, soția ex-parlamentarului PSD, ulterior UNPR, Șerban Mihăilescu, poreclit „Miky Șpagă”.

Spre deosebire de SRI, ultima dotare făcută de SPP a fost contractată fără licitație, prin organizarea unei proceduri simplificate. Achiziția face parte dintr-un proiect denumit „sistem integrat pentru intervenția la dezastre, urgențe și crize”.

De altfel, Serviciul de Protecție și Pază a contractat, în luna februarie a anului 2020, aeronave fără pilot, un punct mobil autonom de comandă și un complet de balize luminoase portabile, pentru care va plăti suma de 3,2 milioane de euro. Instituția susținea că, prin această achiziție, urmărește dezvoltarea capabilităților de asigurare a unei reacții rapide și eficiente de intervenție la urgențe, dezastre și alte evenimente cu probabilitate crescută. 

 

×