x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Operațiunea „Scrisoarea”: SRI cumpără plicuri albe și crem, de peste un milion de lei

Operațiunea „Scrisoarea”: SRI cumpără plicuri albe și crem, de peste un milion de lei

de Ion Alexandru    |    17 Ian 2024   •   08:40
Operațiunea „Scrisoarea”: SRI cumpără plicuri albe și crem, de peste un milion de lei

UM 0929 București, o unitate a Serviciului Român de Informații, cumpără pentru alte trei unități militare ale SRI o cantitate de 1.629.600 de plicuri de culoare albă și crem, acestea din urmă aducându-ne aminte de celebrele plicuri transmise pe „culoarele justiției”, pe vremea generalului Dumitru Dumbravă.

Serviciul secret intern arată că, fără astfel de plicuri, în 2024, nu își poate efectua în mod eficient activitatea de comunicare scrisă între unități sau între SRI și alte instituții sau chiar agenți economici. Pentru aceasta, Serviciul Român de Informații pune la bătaie un buget de aproape 1,1 milioane de lei și pretinde buletin de analiză pentru hârtia din care sunt fabricate plicurile pe care urmează să le achiziționeze.

Serviciul Român de Informații (SRI), prin intermediul celebrei unități militare UM 0929 București, face cunoscut, prin intermediul unui anunț de participare publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), că intenționează să cumpere plicuri. Mai exact, serviciul secret intern a scos la licitație un contract de furnizare de plicuri, care are ca obiect încheierea unuia sau a mai multor acorduri-cadru, împărțite în două loturi. 

Primul lot vizează, conform documentației de atribuire, plicuri albe, în valoare totală estimată inițial la 404.680 de lei fără TVA, iar al doilea lot vizează plicuri de culoare crem, în valoare totală estimată la 513.326 de lei fără TVA.

Valoarea totală estimată de SRI a bugetului alocat pentru ambele loturi se ridică, astfel, la 918.006 lei fără TVA, respectiv la 1.092.427,14 lei cu TVA inclusă.

 

Licitația are loc pe 12 februarie

În vederea încheierii acestor acorduri-cadru, SRI anunță că organizează o licitație deschisă, iar ofertele vor fi evaluate în data de 12 februarie 2024. Potrivit caietului de sarcini, este vorba despre achiziția unei cantități totale de 1.629.600 de plicuri, din care 522.000 sunt plicuri de culoare albă și 1.107.600 sunt plicuri de culoare crem.

Astfel, primul lot constă în 74.000 de plicuri de culoare albă cu dimensiunea 1/1, în 222.000 de plicuri de culoare albă cu dimensiunea 1/2, în 90.000 de plicuri de culoare albă cu dimensiunea 1/4, în 104.000 de plicuri de culoare albă cu dimensiunea 1/8, în 17.000 de plicuri de culoare albă cu dimensiunea 13 X 19 în  15.000 de plicuri de culoare albă de tip C4.

Al doilea lot scos la licitație constă, conform aceleiași documentații de atribuire, în 446.000 de plicuri de culoare crem cu dimensiunea 1/1, în 291.200 de plicuri de culoare crem cu dimensiunea 1/2, în 230.200 de plicuri de culoare crem cu dimensiunea 1/4 și în 140.200 de plicuri de culoare crem cu dimensiunea 1/8.

 

Plicurile, indispensabile pentru activitatea agenților secreți, în România anului 2024

Din caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții aflăm că, în cadrul procedurii, SRI, prin UM 0929 București, îndeplinește rolul de autoritate contractantă, respectiv cel de promitent achizitor în interiorul acordului-cadru, în timp ce SRI, prin intermediul unităților militare UM 0418 București, UM 0461 București și UM 0521 București, îndeplinește rolul de promitent beneficiar plătitor în interiorul aceluiași acord-cadru.

Conform documentului citat, „achiziția de plicuri albe și crem ce fac obiectul acordului-cadru asigură buna desfășurare a activității curente în cadrul Serviciului Român de Informații, realizarea eficientă a activității de comunicare scrisă între unități, respectiv între unități ale instituției și operatori economici sau alte instituții”. Potrivit aceleiași surse, „se dorește încheierea de acorduri-cadru de furnizare plicuri, fără de care promitenții beneficiari plătitori nu își pot desfășura activitatea curentă în cadrul Serviciului”. Se precizează, de asemenea, că „prin achiziționarea  produselor solicitate, se va asigura frontul de lucru pentru derularea fără impedimente a activității personalului care lucrează în cadrul acestor unități militare ale Serviciului Român de Informații”.

 

Cerințe de calitate, impuse prin caietul de sarcini

SRI cere, în lista criteriilor impuse acestei livrări, existența unui buletin de analiză. „Pentru hârtia din care sunt fabricate plicurile ofertate, buletinul de analiză trebuie să fie emis de un laborator specializat, neutru, recunoscut în oricare dintre statele membre ale Uniunii Europene, care să ateste conformitatea proprietăților fizico-chimice declarate în propunerea tehnică a fiecărui produs ofertat”, se arată în documentația citată. Mai mult, acest buletin de analiză trebuie să fie emis cu cel mult trei ani în urmă, calculatți de la data limită stabilită pentru primirea de către Serviciul Român de Informații a ofertelor.

De asemenea, în documentația citată se mai face precizarea conform căreia plicurile se vor ambala și livra în cutii de carton ondulat, repartizate în mape sau topuri. Produsele trebuie să fie însoțite de eticheta amplasată pe fiecare cutie, pe care trebuie să fie înscrise: numele producătorului, numele distribuitorului, dimensiunea, culoarea și denumirea plicului, numărul de bucăți, data fabricației și însemnele privind controlul și atestarea calității.

 

Anii trecuți, SRI s-a aprovizionat cu astfel de produse de la o companie clujeană, cu capital german

Ultima dată când Serviciul Român de Informații a contractat astfel de produse a avut loc în anii 2021 și 2022. Atunci, UM 0929 București a încheiat două acorduri-cadru similare cu cele pe care intenționează să le încheie în 2024.

Astfel, primul acord-cadru, în valoare de 303.468 de lei fără TVA, care viza achiziția de plicuri de culoare albă, a fost parafat la data de 4 august 2021 și a fost adjudecat de către compania SC GPV România Prodcom Serv SRL. Apoi, au fost încheiate cu aceeași societate șapte contracte subsecvente, ultimul datând 23 mai 2023, în valoare totală de 184.598 de lei fără TVA.

Cel de-al doilea acord-cadru, care viza achiziția de plicuri de culoare crem, a fost încheiat la data de 7 martie 2022, pentru 468.666 de lei fără TVA și a fost adjudecat de aceeași companie SC GPV România Prodcom Serv SRL. Ulterior, în 3 mai 2022, 26 octombrie 2022 și 23 mai 2023, au fost semnate între cele două părți trei contracte subsecvente, /n valoare totală de 98.540 de lei fără TVA.

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC GPV România Prodcom Serv SRL este deținută, din 2022, în calitate de asociat unic, de către compania germană Mayer Kuvert Network GMBH, iar administratorii sunt Iuliu Emil Andreșan și De Couespel Jean Gonzalve Marie Jacques. SC GPV România Prodcom Serv SRL face parte din Consiliul de Administrație al SC Elret SA, companie clujeană care se ocupă cu tranzacții cu energie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: SRI plicuri buget licitatie