x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Academia SRI, renovată cu 2,2 milioane de euro, din fonduri PNRR, printr-un contract fără licitație

Academia SRI, renovată cu 2,2 milioane de euro, din fonduri PNRR, printr-un contract fără licitație

de Ion Alexandru    |    22 Oct 2024   •   07:40
Academia SRI, renovată cu 2,2 milioane de euro, din fonduri PNRR, printr-un contract fără licitație

După hotelurile din Mamaia și Băile Olănești, SRI a decis să-și reabiliteze și sediul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, cu bani din PNRR. Mai exact, este vorba despre aproape 22,2 milioane de lei care vor intra în derularea unui contract de lucrări și asistență tehnică, atribuit, fără licitație, prin organizarea unei proceduri simplificate de selecție de oferte, unei asocieri de firme care a lucrat și la celelalte două proiecte. De data aceasta, suma este mult mai mică în comparație cu investițiile de pe litoral și de pe malul Oltului, unde proiectele de reabilitare au costat peste 17 milioane de euro.

În data de 15 martie 2024, UM 0929 București, unitate militară a Serviciului Român de Informații, publica pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț prin care făcea cunoscută intenția de a contracta servicii de proiectare și execuție de lucrări necesare renovării energetice moderate a imobilului C28 - Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. Iar finanțarea acestui proiect este asigurată din fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Mai exact, proiectul este prevăzut în Componenta 5 - „Valul Renovării”, și vizează, printre altele, elaborarea documentațiilor necesare pentru obținerea prelungirii avizelor, acordurilor, autorizațiilor, studiilor solicitate prin certificate de urbanism, avize în vederea obținerii autorizației de construire și obținerea avizelor necesare pentru desfășurarea investiției în baza proiectului tehnic și, după caz, susținerea documentațiilor în fața comisiilor avizatoare.

De asemenea, mai este vorba despre elaborarea proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire și a proiectului de organizare a executării lucrărilor, despre elaborarea proiectului tehnic de execuție, a detaliilor de execuție, a scenariului de securitate la incendiu, a altor documentații pe care ofertantul le consideră necesare pentru finalizarea și funcționarea obiectivului de investiții, precum ți despre livrarea panoului temporar de informare, etichete și placa permanentă de informare.

Procedură simplificată, cu un singur ofertant

Valoarea estimată de SRI pentru acest proiect se ridica, inițial, la 9.834.842,19 lei fără TVA, respectiv la 11.703.463,1 lei cu TVA inclusă. Din acești bani, amenajarea terenului ar fi trebuit să coste 7.544,65 de lei fără TVA. Cheltuielile cu utilitățile ar fi însemnat 37.279,19 lei fără TVA, în timp ce proiectarea și asistența tehnică au primit un buget de 295.800 de lei fără TVA.

Mai departe, construcția, montajul, instalațiile și echipamentele au fost bugetate cu 9.338.613,11 lei fără TVA. Organizarea de șantier - cu 101.796 de lei fără TVA, inițierea personalului, probele tehnologice și taxele - 25.000 de lei fără TVA, taxele pentru acorduri și avize - 3.200 de lei fără TVA și informarea și publicitatea - 25.800 de lei fără TVA.

SRI nu a organizat o licitație deschisă, în vederea atribuirii acestui contract, ci o procedură simplificată de selecție de oferte, la care s-a prezentat un singur ofertant. Este vorba despre asocierea firmelor SC Ro Construct Center SRL și SC Steand AG SRL, care, la data de 15 octombrie 2024, și-a adjudecat contractul nr. 207/2024, în valoare final negociată de 8.949.707 lei fără TVA, respectiv de 10.650.151,3 lei cu tot cu TVA (2.173.500,3 euro).

Clădirea, amplasată în „zona cu destinație specială”

Conform caietului de sarcini întocmit de UM 0929 București, „realizarea investiției  preconizate urmărește îndeplinirea standardelor și cerințelor Uniunii Europene, coroborat cu necesitatea globală de a reduce consumurile de energii convenționale, reducerea consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon, reducerea cheltuielilor cu utilitățile și implicit protejarea mediului înconjurător”.

Astfel, în contract intră îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii, reabilitarea și modernizarea instalațiilor pentru prepararea, distribuția și utilizarea agentului termic pentru încălzire și a apei calde menajere, a sistemelor de ventilare și climatizare, inclusiv sisteme de răcire pasivă, precum și achiziționarea și instalarea echipamentelor aferente, dar și utilizarea surselor de energie regenerabilă, pentru asigurarea necesarului de energie al clădirii.

De asemenea, investiția mai vizează implementarea unor sisteme de management energetic, având ca scop îmbunătățirea eficienței energetice și monitorizarea consumurilor de energie, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescente și incandescente cu corpuri de iluminat cu eficientă energetică ridicată și durată mare de viață, cu respectarea normelor și reglementărilor tehnice, dar și „orice alte activități care conduc la îndeplinirea realizării obiectivelor proiectului”, cum ar fi înlocuirea circuitelor electrice, lucrări de demontare/remontare a instalațiilor și echipamentelor montate aparent pe fațada clădirii sau lucrări de reparații la fațade.

Terenul Academiei SRI are suprafața măsurată de 104.952 de metri pătrați şi este situat în intravilanul orașului Otopeni, în zona cu destinație specială. lmobilul este proprietate publică a statului român, în administrarea Serviciului Român de Informații, și nu figurează ca monument istoric în Lista Monumentelor Istorice din județul Ilfov, este liber de sarcini sau orice interdicție.

Alte lucrări similare, derulate cu aceleași două companii

Cele două companii care și-au adjudecat acest contract de lucrări au mai fost angajate de SRI tot pentru execuția unor lucrări de renovare cu bani din PNRR. Anul acesta, SRI a încheiat un contract de 8,3 milioane de euro pentru refacerea Hotelului „Neptun”, din Mamaia, edificiu pe care vrea să-l transforme într-unul „prietenos cu mediul”. Mai exact, hotelul va fi dotat cu panouri fotovoltaice, cu panouri solare, cu pompe de căldură și cu o parcare pentru mașini electrice, investiția având drept scop „refacerea capacității de muncă”, dar și respectarea „standardelor UE privind necesitatea globală de reducere a emisiilor de carbon și de protejare a mediului înconjurător”. Lucrările sunt efectuate de aceeași asociere de firme care, în luna martie, a mai primit de la SRI un contract de peste 4,5 milioane de lei pentru reabilitarea unui alt hotel din Băile Olănești, tot cu bani din PNRR.

Lucrările la hotelul agenților secreți din stațiunea Mamaia vor dura 25 de luni calendaristice. Afacerea a fost antamată de UM 0929 București încă din data de 11 octombrie 2023, fiind pus la bătaie un buget estimat inițial la 38.908.132,5 lei fără TVA, adică 46.300.677,7 lei cu TVA inclusă (9.449.117,9 euro). Interesant este că, în primăvara acestui an, SRI a mai încheiat cu exact aceeași asociere de firme un alt contract care viza prestarea de servicii de proiectare și a lucrărilor pentru reabilitarea unui hotel din Băile Olănești, aflat în administrarea SRI. De data aceasta, este vorba despre un contract atribuit fără licitație. Aproape 22,7 milioane de lei, fonduri asigurate prin PNRR, va cheltui UM 0929 București pentru acest obiectiv, desfășurat pe o suprafață de 6,7 hectare, compus din două corpuri de clădire construite înainte de 1989. După refacerea energetică a acestor clădiri, aici agenții SRI își vor putea reface capacitatea de muncă și se vor putea pregăti profesional.

×