x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete “Sugativa” contractelor din nordul Moldovei, trimisă în judecată pentru falsuri legate de fondurile europene

“Sugativa” contractelor din nordul Moldovei, trimisă în judecată pentru falsuri legate de fondurile europene

de Ion Alexandru    |    13 Ian 2021   •   08:24
“Sugativa” contractelor din nordul Moldovei, trimisă în judecată pentru falsuri legate de fondurile europene

Una dintre firmele abonate, pe vremea guvernării PDL, la contractele cu statul, în special cu instituțiile din subordinea vechiului Minister al Dezvoltării Regionale și Turismului, din mandatul Elenei Udrea (Agenția Națională pentru Locuințe și Compania Națională de Investiții), SC Victor Construct SRL Botoșani, are calitatea de inculpat într-un dosar privind fraude cu fonduri europene, fiind trimisă în judecată, chiar la finalul anului 2020, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Compania, care a făcut parte și din siajul fostului primar de Botoșani, Cătălin Flutur, vărul celebrului liberal Gheorghe Flutur, este acuzată că a umflat prețurile pentru materialele de construcție aferente unui contract derulat cu Primăria Iași, condusă de Mihai Chirica, pentru a obține un profit de o jumătate de milion de euro. Procurorii nu s-au atins, însă, de niciun funcționar al municipalității, specificând, în rechizitoriu, că primăria a solicitat, obținut și livrat acești bani “în necunoștință de cauză”. Povestea devine și mai spectaculoasă, după ce aflăm că SC Victor Construct a participat la acest contract în asociere cu o altă companie, din Târgu Frumos, cercetată, la rândul ei, în alte două dosare penale, din care unul privind fraude cu fonduri APIA pentru care a și primit o condamnare penală definitivă, în anul 2018.

 

 Mai exact, în 22 decembrie, DNA Iași l-a trimis în judecată pe Ioan Chideșa, director și reprezentant al acestei companii, pentru participație improprie, sub forma instigării, la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, cu scopul de a obține pe nedrept fonduri europene. Pe lângă acest reprezentant, pentru aceleași infracțiuni, a fost trimisă în judecată și SC Victor Construct SRL. 

Conform rechizitoriului, procurorii susțin că, în 15 iunie 2015, între Primăria Municipiului Iași, condusă, la acel moment, ca și astăzi, de Mihai Chirica, și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Agenția Pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a fost încheiat un contract de finanțare privind modernizarea legăturii rutiere Centrul Intermodal de Transport – Gara Iași. Anchetatorii susțin că, ulterior, Primăria Iași a atribuit contractul de lucrări aferente proiectului, prin licitație, unei asocieri de companii al cărei lider era SC Victor Construct SRL. Valoarea contractului a fost de 18.225.379 de lei. După parafarea actelor, tot în cursul anului 2015, Ioan Chideșa, reprezentantul companiei Victor Construct SRL, ar fi depus la Primăria Municipiului Iași documente inexacte referitoare la prețul real de achiziție a unor materiale folosite în cadrul contractului respective, astfel încât municipalitatea, “în necunoștință de cauză”, a solicitat și obținut, pe nedrept, de la Ministerul Dezvoltării, suma de 2.187.411 lei, bani virați, ulterior, în contul SC Victor Construct SRL. 

 

Profit mai mare decât cel negociat

 

Din documentul citat mai aflăm faptul că, în concret, Ioan Ghideșa și Victor Construct SRL ar fi declarat prețuri mai mari de achiziție decât cele reale, în cazul unor stâlpi de iluminat, a unor corpuri de iluminat și a unor coșuri de gunoi, “urmărind obținerea unui profit mult superior celui declarat pentru a câștiga licitația organizată de Primăria Iași, în 2015. Mai exact, profitul maxim convenit era de 2 la sută.

Dosarul, rechizitoriul și toate actele de urmărire penală au fost transmise Secției Penale a Tribunaluilui Iași, unde inculpata SC Victor Construct SRL apare ca reprezentată de celebrul om de afaceri botoșănean Victor Mihalache, în calitate de administrator. Mihalache este un personaj pe care “Jurnalul” l-a analizat, în detaliu, în mai multe anchete publicate. Procesul nu a început încă, instanța urmând a aloca un prim termen de judecată. 

Victor Construct SRL din Botoșani este o companie abonată, pe vremea regimului Băsescu, la contractele Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, care are în  subordine Compania Națională de Investiții, instituții controlate, atunci, de Elena Udrea. Până în vara anului 2012, nordul Moldovei era controlat de două familii influente la nivelul Partidului Democrat Liberal. Judeţul Suceava şi municipiul Botoşani, pe de o parte, erau conduse de verii Gheorghe şi Cătălin Flutur, în calitate de preşedinte de consiliu judeţean, respectiv de primar. Această filieră a reprezentat, ani de zile, un adevărat robinet prin care contractele de construcţie de locuinţe ANL din cele patru judeţe au fost făcute „cadou” unor firme de partid, controlate de omul de afaceri botoşănean Victor Mihalachi, devenit şi el, în 2011, membru cu acte al fostului partid de guvernare.

 

Afaceristul Mihalachi și relația cu fostul PDL

 

Mihalachi este un prosper om de afaceri din nordul Moldovei. Acesta controlează clubul de fotbal FCM Dorohoi, dar deţine sau a deţinut mai multe societăţi comerciale abonate la contractele pe bani publici. Una dintre aceste societăţi comerciale se numeşte Consproiect M SRL, firmă din acţionariatul căreia fac parte fraţii Victor şi Radu Mihalachi, precum şi soţia lui Victor, Luminiţa Mioara Mihalachi. Victor Mihalachi este acţionar, însă, în firma Victor Construct SRL, societate care deţine, de asemenea, acţiuni în SC Victor L.D.C. Imobiliare SRL şi la SC Cateris Trans SRL. Omul de afaceri Mihalachi deţine recordul contractelor încheiate cu ANL, pe vremea guvernării PDL, pentru construcţia de blocuri, din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Relaţia apropiată a lui Victor Mihalachi cu fostul primar al Botoşaniului, Cătălin Flutur, vărul lui Gheorghe Flutur, a fost sudată în ani, ca urmare a contractelor pe care firma Victor Construct le-a încheiat cu Primăria Botoşani sau cu diverse instituţii aflate în coordonare sau în colaborare cu aceasta.

Numai în perioada iunie 2007 – august 2009, firma Victor Construct SRL primit contracte în valoare de 3.650.018,6 lei cu TVA pentru diverse lucrări, cum ar fi amenajarea Căminului Indagro din Botoșani, imobil aflat în programul de protecţie socială, amenajarea spaţiilor destinate comercializării cărnii și produselor din carne, dar și a halei pentru lactate, în Piaţa Centrală a orașului, sau amplasarea de utilităţi apă și canal pentru locuinţe destinate închirierii, finanţate de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în cartierul Bucovina. Alte lucrări adjudecate de firma lui Mihalachi au vizat consolidarea și reparaţii capitale la sediul Primăriei Municipiului Botoșani sau modernizarea și reabilitarea zonelor de acces pietonale și a carosabilului, precum și executarea de lucrări de iluminat arhitectural pe raza municipiului Botoșani. Acest ultim contract a fost parafat la data de 7 martie 2011, în condiţiile în care Victor Mihalachi s-a înscris în PDL la data de 25 februarie același an.

 

 

Sponsor la partidul prezidențial

 

Din Monitorul Oficial al României, partea I, publicat sub numărul 203 din data de 31 martie 2010, aflăm date referitoare la cuantumul total al sumelor provenite din finanțările partidelor politice în anul 2009, conform Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Mai exact, publicația oficială prezintă finanțările primite de Partidul Democrat Liberal – sediu central, și lista persoanelor juridice care au făcut, în anul 2009, donații a căror valoare cumulată depășește zece salarii minime brute pe țară.

În mod deloc întâmplător, pe această listă se regăsesc mai multe companii private, dintre care trei ne-au atras atenția în mod deosebit. Prima companie donatoare la PDL, în anul 2009, care iese în evidență este chiar SC Victor Construct SRL din Botoșani. Potrivit tabelului publicat, SC Victor Construct SRL a făcut, în datele de 20 și 26 octombrie 2009, respectiv în datele de 16 și 20 noiembrie 2008, donații către PDL în valoare totală de 40.000 de lei. 

 

 

Asociatul din contract, condamnare penală definitivă

 

Revenind, însă, la contractul pentru care DNA a trimis, la finalul anului trecut, în judecată compania lui Victor Mihalachi, aceasta a participat la proiectul finanțat din fonduri europene în asociere cu o altă societate, denumită SC Eki-Sam SRL, din Târgu Frumos. Ei bine, și această societate a fost acuzată de fraude cu fonduri europene, suferind, în 2018, chiar și o condamnare definitivă. 

DNA Iași l-a acuzat, atunci, pe Gheorghe Rusu, fost primar al comunei Ion Neculce, că a arendat pășunea comunală, fără acordul prealabil al Consiliului Local. Viceprimarul comunei, Neculai Mușat, ar fi folosit documente false, cu ajutorul cărora a obținut de la APIA ajutoare financiare provenite din fonduri europene în sumă de 640.000 de lei. Pentru a obține și folosi subvenția pe suprafață de la APIA, pentru pășunile aflate pe domeniul public, cei doi edili, împreună cu secretarul primăriei au întocmit două contracte de arendă și un proces verbal de concesiune privind suprafețele 1.371,55 hectare, 1.123 hectare și, respectiv, 1.168, 72 hectare de pășune comunală.

În 2008, după încasarea subvenției de la APIA aferentă anului 2016, a fost încheiat de primărie, fără negociere, un contract cu SC Eky-Sam SRL Târgu Frumos, un contract de prestări servicii de decolmatare și regularizare pâraie, în vederea întreținerii pășunilor de pe raza comunei Ion Neculce. Procurorii arată că, deși niciuna dintre aceste lucrări nu a fost recepționată, primăria a achitat achite sumele de bani facturate de această companie. Astfel, în numele și interesul firmei SC Eky-Sam Târgu Frumos, au fost întocmite în fals, în cursul anului 2009, o serie de înscrisuri în care au atestat nereal efectuarea unor lucrări, înscrisuri care au reprezentat documente justificative care au atestat nereal prestarea unor activități în sumă de 104.855 lei fără TVA.  După care, în baza contractelor de arendă aferente campaniilor anilor 2007 și 2009 și a unor alte documente false, s-au solicitat Centrului Local Tîrgu Frumos  al APIA cereri de plată a subvenției pentru pășune, obținând în total suma de 641.746,38 lei, cu titlu de ajutoare financiare exclusiv în contul pășunii comunale arendate.

În 24 mai 2018, Curtea de Apel Iași l-a condamnat pe viceprimarul Mușat la 3 ani cu suspendare, iar compania Eky-Sam SRL la plata unei amenzi penale în cuantum de 75.000 lei și pedeapsa complementară constând în afișarea hotărârii de condamnare pentru o perioadă de 3 luni pe cheltuiala persoanei condamnate, la sediul societății condamnate și la instanță, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Decizia este definitivă.

 

 

Alt dosar, închis după doi ani

 

Iar lucrurile nu se opresc aici. Același asociat al SC Victor Construct SRL, compania Eky-Sam SRL, a mai făcut obiectul unui dosar penal instrumentat de DNA Iași, deschis în 2017, la doi ani după afacerea la care ne refeream la începutul acestei anchete. Procurorii i-au pus, atunci, sub urmărire penală pe fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, și pe fostul director al Direcției Județene de Drumuri și Poduri Iași, Daniel Ioan Achiței, pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Pe lângă cei doi, DNA a început urmărirea penală și față de SC Eky-Sam SRl, dar și față de administratorul acestei companii, Ion Echimov, pentru complicitate la abuz în serviciu. 

Și în acest caz, este vorba despre afaceri pe bani publici, mai exact de investiții și reabilitare a infrastructurii județene, în sensul că, direct sau prin intermediar, a sistat în mod abuziv trei contracte care aveau ca obiect întreținerea drumurilor județene. Povestea începe cu decizia lui Maricel Popa de a stopa lucrările de întreținere a Drumului Județean 248 A, pe tronsonul Iași -0 Voinești - Țibănești, pe motiv că există nereguli, fără ca această decizie să se întemeieze pe vreo expertiză tehnică. După care, fostul președinte al CJ Iași ar fi determinat excluderea unei firme din cadrul asocierilor de companii care au câștigat acel contract, înlocuind-o cu SC Eky-Sam SRL Târgu Frumos. “Într-unul dintre cazuri, ca urmare a conduitei infracționale a suspectului Popa Maricel a fost produs un prejudiciu firmei respective în sumă de 717.898 lei.

În celălalt caz, beneficiind de ajutorul acordat de suspectul Achiței Daniel-Ioan, activitatea de deszăpezire a drumurilor județene pentru perioada 1 ianuarie – 15 martie 2017 a fost retrasă din sarcina aceleiași firme și preluată în mare parte de către SC Eky Sam SRL. Prin acest demers a fost creat folos patrimonial necuvenit către S.C Eky Sam SRL în valoare de 1.127.563 lei”, arătau, la vremea respectivă, procurorii.

În luna martie a anului 2019, însă, DNA Iași anunță că dosarul a fost clasat, pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.

“Cu privire la preluarea activității de deszăpezire de către SC EKY SAM S.R.L prin încheierea unui contract de servicii la data de 06.01.2017, chiar dacă această activitate a fost făcută cu încălcarea condițiilor subcontractării prevăzute de art.219 alin. 3 și 4 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice, fiind modificat obiectul contractului de servicii, demersul a fost totuși justificat de urgență, având în vedere faptul că județul Iași se afla sub cod galben de ninsori, prin urmare nu se poate încadra în tipicitatea infracțiunii de abuz în serviciu”, se arată în ordonanța de clasare.

 

 

×