x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Tehnocratul lui Cioloș înfulecă bani de la „Guvernul incompetent” al lui Dragnea

Tehnocratul lui Cioloș înfulecă bani de la „Guvernul incompetent” al lui Dragnea

de Ion Alexandru    |    01 Oct 2018   •   08:02
Tehnocratul lui Cioloș înfulecă bani de la „Guvernul incompetent” al lui Dragnea
Sursa foto: Victor Stroe

Fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloş, încă aşteaptă ca Tribunalul Bucureşti să reia procedul prin care acesta cere acordarea personalităţii juridice a partidului-fantomă pe care l-a fondat, “Mişcarea România Împreună”, formaţiune care, deşi nu există încă, este măsurată temeinic în cele mai recente sondaje de opinie pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. În timpul acestei aşteptări, unul dintre co-fondatorii acestui partid, fostul ministru al Muncii din perioada tehnocrată, Nicolae Dragoş Pîslaru, face afaceri interesante. Cu instituţii publice centrale şi locale controlate de “duşmanul ideologic” PSD. Recent, compania de consultanţă controlată, de facto, de Pîslaru, a primit contracte de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi de la Consiliul Judeţean Brăila, aflate în sfera de influenţă a doi dintre opozanţii lui Liviu Dragnea. Este vorba despre vicepremierul Paul Stănescu şi de fostul premier Mihai Tudose. Compania GEA Strategy & Consulting SA, manageriată de Dragoş Pîslaru, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Dacian Cioloş, a făcut obiectul mai multor anchete de presă, legate de contractele pe care această firmă le-a derulat, ani de zile, cu statul şi, în vara acestui an, şi-a schimbat denumirea, după ce aproape tot capitalul social a fost preluat de o entitate privată estonă, pe nume Civitta International OU.

 

În plină vacanţă de vară, unul dintre cei mai vizibili colaboratori politici ai lui Dacian Cioloş, fostul ministru tehnocrat al Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a rebranduit. Mai exact, firma de consultanţă pe care a fondat-o, a administrat-o şi prin intermediul căreia a derulat contracte cu statul, indiferent de culoarea politică a guvernelor care s-au perindat, în această perioadă, la Palatul Victoria, SC GEA Strategy & Consulting SA, şi-a schimbat numele. Potrivit unui document intrat în posesia “Jurnalul”, începâd cu 26 iulie 2018, firma în cauză a preluat numele de SC Civitta Strategy & Consulting SA. Mai mult, din documentele recente înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, rezultă că şi structura acionariatului companiei lui Dragoş Pîslaru s-a modificat semnificativ.

Astfel, dacă, la momentul înfiinţării societăţii, membrii fondatori erau fostul ministru al Finanţelor, Daniel Dăianu, Florin Vasile Cîţu, Valentin Cojanu, Laurian Lungu, Bianca Alexandrina Păuna, Dragoş Nicolae Pîslaru, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea şi Asociaţia Grupul Economic de Economie Socială (un ONG cu sediul acasă la Dragoş Pîslaru), astăzi compania este controlată de o entitate economică cu capital eston, denumită Civitta International OU, reprezentată de un anume Mikalai Koniukh. Aceasta deţine 98 la sută din acţiunile fostei SC GEA Strategy & Consulting SA, devenită, în vara acestui an, SC Civitta Strategy & Consulting SA. Preluarea de către compania estonă a firmei de consultanţă a fostului ministru tehnocrat se pare că a avut loc în primăvara anului trecut, la scurt timp după ce Guvernul Cioloş a plecat de la Palatul Victoria, iar Dragoş Pîslaru a fost înlăturat din funcţiile ministeriale, reintrând în domeniul privat.

 

Contracte pe filiera Paul Stănescu

Restul de două procente din acţiunile noii companii Civitta Strategy & Consulting SA sunt împărţite, în pachete egale, de câte 0,50 la sută, între Carmen Veronica Maris, Dragoş Nicolae Pîslaru, Ioana Ivanov şi Denisa Scutariu. Potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, societatea este administrată de Carmen Veronica Maris şi de o anume Letiţia Silagy, însă managementul firmei este asigurat de Dragoş Pîslaru.

Acesta din urmă este cunoscut opiniei publice nu doar prin prisma calităţii pe care a deţinut-o, din luna noiembrie a anului 2015, până la sfârşitul anului 2016, de ministru sau de consilier de stat în cadrul Guvernului Cioloş, ci şi prin participarea activă la mişcările de protest antiguvernamentale care au început în luna februarie a anului trecut. Pîslaru, precum şi alţi foşti miniştri tehnocraţi, printre care şi Vlad Voiculescu, Raluca Prună sau Anca Dragu, apar în multe imagini video şi în multe postări pe reţelele de socializare, ca achiesând activ la mişcările de stradă ale grupării #rezist.

În ciuda acestei situaţii, firma lui Dragoş Pîslaru a continuat să deruleze, în timpul tuturor celor trei guverne PSD (Grindeanu, Tudose şi Dăncilă), contracte cu statul. Informaţii dezvăluite, de “Jurnalul”, într-o ediţie precedentă.

Însă, comparând ultimele evoluţii politice din interiorul PSD cu activitatea SC GEA Strategy & Consulting SA, controlată de Dragoş Pîslaru, se poate identifica o situaţie cu adevărat interesantă. Două instituţii conduse direct sau indirect de doi dintre opozanţii lui Liviu Dragnea alocă bani grei firmei lui Pîslaru.

Astfel, în data de 5 iulie 2018, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de vicepremierul Paul Stănescu, unul dintre cei trei semnatari ai scrisorii prin care s-a cerut demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD şi de la şefia Camerei Deputaţilor, a atribuit companiei GEA Strategy & Consulting SA un contract în valoare de 2.382.165,7 lei cu TVA inclus, pentru achiziţia serviciilor aferente contractului de achiziţie publică având ca obiect implementarea Planului de Evaluare a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Este vorba despre evaluarea intervenţiilor POIM în domeniul transporturilor (rapoarte de evaluare pentru anii 2017, 2019 şi 2023), care au fost finanţate din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020. La licitaţia organizată de ministerul condus de Paul Stănescu s-au înscris trei firme de consultanţă, fiind declarată câştigătoare compania manageriată de Dragoş Pîslaru.

 

Afaceri prospere în timpul lui Mihai Tudose

Iar coincidenţele nu se opresc aici. GEA Strategy & Consulting SA a fost selectată, fără licitaţie, prin procedură simplificată, să realizeze pentru Consiliul Judeţean Brăila, o documentaţie cu caracter director ce are drept scop transpunerea spaţială a programului de dezvoltare economică, socială, culturală şi instituţională a teritoriului, plan elaborat de către autorităţile judeţene, pentru teritoriul pe care îl gestionează. Contractul a fost încheiat în data de 20 iunie 2018 şi are valoarea de 246.211 lei cu TVA.

Consiliul Judeţean Brăila, care este beneficiarul documentaţiei ce urmează a fi făcută de firma lui Dragoş Pîslaru, este condus de preşedintele Iulian Chiriac, un susţinător al fostului prim-ministru PSD, Mihai Tudose, şi membru al organizaţiei judeţene Brăila a acestui partid. Reamintim că, în preziua Comitetului Executiv Naţional al PSD de acum două săptămâni, în care s-a votat scrisoarea celor trei disidenţi anti-Dragnea, la conducerea PSD Brăila a fost ales Mihai Tudose. Acesta din urmă se numără printre opozanţii lui Liviu Dragnea din interiorul partidului.

De altfel, în perioada în care Guvernul României era condus de Mihai Tudose, afacerile cu statul ale SC GEA Strategy & Consulting SA au mers ca unse. În 28 iunie 2016, spre exemplu, tot Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a aribuit companiei lui Dragoş Pîslaru un contract în valoare de 424.116 lei cu TVA, pentru elaborarea unui studiu privind zonele funcţionale, activitate aferentă organizării celei de-a XVII-a sesiuni CEMAT. Iar, la 3 august 2017, Ministerul Fondurilor Europene a încheiat un acord-cadru, în valoare de 27.723.935 de lei cu TVA inclus, pentru achiziţia de servicii aferente contribuirii la asigurarea sprijinului necesar Autorităţii de Management OI POCU, prin punerea la dispoziţie a resurselor umane care să îndeplinească rolul de evaluator extern în cadrul Comitetelor de evaluare şi în cadrul Comitetelor de soluţionare a contestaţiilor pentru proiectele finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman. Una dintre companiile care au fost selectate, cu acest prilej, este aceeaşi SC GEA Strategy & Consulting SA.

 

ONG-ul care face legătura cu “ştabii” din BNR

Revenind la structura acţionariatului, din prezent, a fostei GEA Strategy & Consulting SA, actuala Civitta Strategy & Consulting SA, se poate constata existenţa unor alte legături interesante ale partenerilor de afaceri ai lui Dragoş Pîslaru. Astfel, asociata Denisa Scutariu este membru în comitetul director al Centrului Român de Politici Economice (un ONG). Din aceeaşi structură mai face parte şi asociata Ioana Ivanov. Membru în Comitetul Consultativ al acestei entităţi este nimeni altul decât Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, fost premier desemnat, la mişto, în urmă cu câţiva ani, de Traian Băsescu.

Din comitetul director al aceluiaşi ONG mai fac parte Valeriu Lazea, economist-şef al Băncii Naţionale, dar şi Gheorghe Oprescu, fost preşedinte al Consiliului Concurenţei.

 

Mâine, nou termen pentru înfiinţarea partidulului-fantomă al lui Cioloş

Mişcarea România Împreună, partidul politic anunţat de Dacian Cioloş, şi la care a aderat inclusiv Dragoş Pîslaru, stă bine în sondajele de opinie, dar încă nu există. În data de 30 martie 2018, Dacian Cioloş, împreună cu fostul său consilier Alin Cristian Mituţă, dar şi cu foştii miniştri aduşi la putere la sfârşitul anului 2015, în urma tragediei de la Colectiv, a cerut Secţiei a V-a a Tribunalului Bucureşti acordarea personalităţii juridice partidului Mişcarea România Împreună. Printre petenţi se mai numără Vlad Vasile Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii, prezent şi activ la mişcările de protest antiguvernamentale din ultimele 18 luni din Bucureşti.

Înfiinţarea acestui partid a generat un mic război la instanţa de judecată, deoarece magistraţii au pus pe rol procesul, iniţial, pentru data de 15 iunie 2018, respingând ca neîntemeiată cererea formulată de Cioloş şi asociaţii săi politici de preschimbare a primului termen de judecată. Din acest motiv, fostul premier a cerut recuzarea, în primul rând, a judecătoarei Aida Oana Popescu, a grefierei Alexandra Victoria Ioniţă, a procurorului de şedinţă Lajos Imre, dar şi a tuturor judecătorilor din complet. Cereri respinse, de asemenea, ca inadmisibile.

Astfel, potrivit OPIS-ului şedinţelor de judecată, în 31 iulie, ar fi trebuit să se reia procesul cu privire la acordarea personalităţii juridice formaţiunii. Însă, la 28 august, judecarea cauzei a fost suspendată de drept, până la soluţionarea unor căi de atac depuse la dosar. Căile de atac se vor judeca mâine, 2 octombrie şi, în funcţie de rezultat, se va relua judecarea pe fond.

 

Firma tehnocratului Dragoş Pîslaru s-a rebranduit şi este controlată, în acte, de o companie cu sediul în Estonia. În România, societatea face afaceri grele cu Guvernul PSD.

Pîslaru este membru al formaţiunii politice, nenăscută încă, a lui Dacian Cioloş şi un opozant activ al Guvernului condus de Viorica Dăncilă

×
Subiecte în articol: dragos pislaru