x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Noul Parlament. Cine sunt traseiștii, „iepurii” și vedetele consolate cu un fotoliu în Casa Poporului

Noul Parlament. Cine sunt traseiștii, „iepurii” și vedetele consolate cu un fotoliu în Casa Poporului

de Ion Alexandru    |    11 Dec 2024   •   08:00
Noul Parlament. Cine sunt traseiștii, „iepurii” și vedetele consolate cu un fotoliu în Casa Poporului

Perioada electorală care tocmai s-a încheiat are, pe lângă marii perdanți ce au suferit pierderi grele, și unii câștigători.

Pe listele unor partide au candidat, la Senat și la Camera Deputaților, și politicieni care nu s-au sfiit să adopte politica traseistă, neavând nici cea mai mică problemă să se realeagă pe listele altor partide decât ale celor pe care au fost aleși, cu patru ani în urmă. De asemenea, noul Parlament s-a „umplut” și de personaje care au suferit înfrângeri usturătoare în alegerile locale din 9 iunie, dar care, beneficiind de sprijinul partidului, au prins un post de senator sau de deputat. Pe lângă aceste exemple, Legislativul va beneficia și de „expertiza” unor vedete din business sau a unor candidați de profesie la alegerile prezidențiale. Mai mult, o serie de aleși vor avea de optat între funcția de europarlamentar, mult mai bine remunerată, și cea de parlamentar în România.

Traseismul este o meteahnă de care unii politicienii nu par să se rușineze, mergând pe ideea că, dacă au putut să se aleagă în 2020 pe listele unui partid, nu există niciun impediment să se realeagă în 2024 pe listele unui partid rival. Un astfel de exemplu este al senatorului Vasilică Potecă. Acesta prelua, în decembrie 2020, mandatul de senator ales pe listele Partidului Național Liberal. În septembrie 2024 însă, Potecă a luat decizia să schimbe cu totul culoarea și orientarea politică, mutându-se cu arme și bagaje în partidul suveranist AUR, condus de George Simion.

La alegerile parlamentare din data de 1 decembrie 2024, Vasilică Potecă a candidat pe listele AUR pentru un nou mandat de senator, la Hunedoara, fiind ales.

Nu doar exemplul liberal este elocvent în acest sens, ci și cel social-democrat. Vorbim despre senatorul Călin Gheorghe Matieș, care în legislatura actuală a fost ales, în 2020, pe listele Partidului Social Democrat în Camera superioară a Legislativului. În 2023, Matieș a luat, la rândul său, decizia să schimbe „barca” politică” și să se transfere tot la AUR. Iar la data de 1 decembrie 2024 a candidat și a fost ales, în Camera Deputaților, pe listele partidului lui George Simion de la Alba.

Dumitru Coarnă, „campionul” mutărilor politice

Poate cel mai reprezentativ exemplu de traseism este fostul șef al sindicatelor din Poliție, Dumitru Coarnă. În decembrie 2020, acesta se alegea deputat PSD de Călărași. În 2022, după o vizită la Ambasada Federației Ruse la București, Coarnă a fost dat afară din PSD și a activat, între aprilie 2022 și iunie 2023, ca deputat neafiliat. Apoi, a decis să se înscrie, asemenea celorlalți doi parlamentari de mai sus, în AUR. 

Nu a stat aici decât până în februarie 2024, când a demisionat din partidul lui George Simion, Coarnă figurând, în acest moment, ca deputat neafiliat. La alegerile parlamentare din 1 decembrie 2020, ex-PSD-istul și ex-AUR-istul Dumitru Coarnă a candidat primul pe lista SOS România, partid condus de Diana Iovanovici Șoșoacă, la Camera Deputaților, fiind ales în urma scrutinului din urmă cu două duminici. 

La aceeași categorie a traseiștilor o menționăm și pe fosta ministră a Muncii din timpul Guvernului Orban, celebra Violeta Alexandru. Aceasta devenea, în decembrie 2020, deputat PNL de București. Însă a demisionat din partid în septembrie 2021, devenind parlamentar neafiliat. Violeta Alexandru a fost atât de apropiată de fostul său șef Ludovic Orban, încât s-a înscris în partidul format de acesta, Forța Dreptei, formațiune din partea căreia, alături de USR și PMP, a candidat la alegerile europarlamentare din data de 9 iunie 2024. Pentru ca, în septembrie 2024, să îl părăsească pe Orban și să se înscrie în USR, partid pe listele căruia a candidat la alegerile parlamentare din data de 1 decembrie 2024, obținând un mandat de senator de București.

Au pierdut la locale, s-au calificat la parlamentare

În Parlament s-au ales și câțiva politicieni care dețin funcția de europarlamentar sau de ales local, în urma alegerilor din 9 iunie 2024. Este cazul lui Claudiu Târziu, care a obținut, în 1 decembrie, un post de senator AUR la Iași. În aceeași situație se află și avocatul Gheorghe Piperea, ales europarlamentar AUR în vară și deputat AUR de Giurgiu în 1 decembrie.

Însăși Diana Iovanovici Șoșoacă se află în această ipostază, ea fiind aleasă europarlamentar SOS România la alegerile din 9 iunie și senator SOS România de București în 1 decembrie 2024. 

Președintele PNL, Ilie Bolojan, a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor la data de 9 iunie și senator de Bihor, în 1 decembrie 2024. De asemenea, Ramona Ioana Bruynseels, care a fost aleasă consilier local la Sectorul 1 în luna iunie, a obținut, în 1 decembrie, funcția de deputat AUR de Cluj.

Și perdanții de la locale și-au găsit un loc călduț în Legislativ, Gheorghe Flutur, care a pierdut alegerile pentru președinția Consiliului Județean Suceava, a fost ales senator PNL de Suceava. Vasile Blaga, care nu a mai încăput pe lista PSD-PNL la alegerile europarlamentare, a fost ales senator PNL de Timiș. 

Allen Coliban, pierzătorul alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Brașov, a fost ales senator USR de Brașov. La fel și Cotilde Armand, care a pierdut alegerile pentru funcția de primar al Sectorului 1, a fost aleasă senatoare USR de București. De asemenea, Radu Mihaiu, care a pierdut alegerile pentru funcția de primar al Sectorului 2, a fost ales deputat USR de București.

Colecție de celebrități, la Camera Deputaților

Printre celebritățile care au obținut, în urma alegerilor generale din 1 decembrie 2024, un post de parlamentar îl putem nominaliza pe Ninel Peia. Acesta a candidat pe listele SOS România și a obținut un fotoliu de deputat de Prahova. Ninel Peia, fost membru PSD, a înființat, în 2019, Partidul Neamul Românesc, de extremă dreapta și a candidat la Președinția României, obținând 0,34% din voturi. 

AUR s-a „blindat”, în Camera Deputaților, cu celebrul om de afaceri Gheorghe Becali, dar și cu fiica lui Corneliu Vadim Tudor, Lidia Vadim Tudor.

De asemenea, un alt om de afaceri celebru a devenit deputat AUR de Constanța. Este vorba despre Mohammad Murad.

O altă celebritate care va vorbi de la prezidiul Parlamentului, în următorii patru ani, este Mugur Mihăescu, cunoscut drept „Garcea”, de la Vacanța Mare. Acesta a candidat pe listele AUR la Olt și a obținut un mandat de deputat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: traseisti vedete parlament alegeri