x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Trei primari de la două partide, acuzați că și-au ajutat rudele să obțină foloase, votând sau emițând acte în folosul acestora

Trei primari de la două partide, acuzați că și-au ajutat rudele să obțină foloase, votând sau emițând acte în folosul acestora

de Ion Alexandru    |    07 Iul 2021   •   07:10
 Trei primari de la două partide, acuzați că și-au ajutat rudele să obțină foloase, votând sau emițând acte în folosul acestora

Abia ce au avut loc, la finalul lunii trecute, alegeri locale parțiale în mai multe comune și orașe, ca urmare, în principal, a declarării ca incompatibili a unora dintre edilii aleși în 27 septembrie 2020, că scenariul poate fi repetat. Agenția Națională de Integritate a constatat existența unor conflicte de interese în materie administrativă față de 19 aleși locali, dintre care trei sunt primari în funcție. Conform legii, dacă instanțele de judecată vor menține rapoartele ANI, acești edili își vor pierde funcțiile. Este vorba despre doi primari de la PSD și unul de la PNL, pentru care familiile se dovedesc a fi atât de importante, încât au folosit funcțiile publice pentru a le rezolva afacerile patromoniale, imobiliare sau profesionale ale acestor rude. Unul dintre ei a promovat hotărâri de consiliul local pentru a-l ajuta pe nepot, apoi a luat terenul concesionat unei firme, pentru a-l da ginerelui său. Alt edil și-a „uns” soția, colegă de primărie cu el, în comisia pentru alegeri. Iar al treilea și-a angajat fiica în primărie, a mutat-o și a delegat-o în diverse funcții, prejudiciind bugetul de stat cu peste 115.000 de lei. 

 

Toți cei trei edili în funcție pentru care Agenția Națională de Integritate a remis, recent, rapoarte de constatare a conflictului de interese administrativ sunt aleși în data de 27 septembrie 2020. Primul caz este al edilului orașului Căzănești, județul Ialomița. Traian Stelian (FOTO), membru al Partidului Social-Democrat, fost viceprimar și fost membru al Consiliului Local în mandatul anterior, este acuzat că, în perioada exercitării mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Căzănești (2016 – 2020), deși avea interese personale și patrimoniale în problemele supuse dezbaterilor, a participat la dezbaterea și adoptarea mai multor hotărâri ale Consiliului Local.

Una dintre chestiunile reținute este Hotărârea Consiliului Local Căzănești din data de 31 ianuarie 2020, privind transmiterea dreptului de concesiune prevăzut într-un contract de concesiune cu numărul 16, din data de 20 septembrie 2010. Terenul a fost preluat, spune ANI, de la o societate comercială și trecut pe numele ginerelui actualului primar.

„Jurnalul” a studiat proiectul de Hotărâre din ianuarie 2020 (VEZI FACSIMIL), descoperind că este vorba despre transmiterea dreptului de concesiune asupra unui teren de 2.300 de metri pătrați, de la o companie denumită SC Draffili Construct 2002 SRL București, către un anume domn Vlad Păun, căsătorit cu doamna Zoica Păun, aceasta din urmă fiind fiica primarului, așa cum rezultă din cele constatate de inspectorii de integritate. Motivul transferului concesiunii, conform documentației care a stat a baza Hotărârii Consiliului Local, este că pe terenul de 2.300 de metri pătrați „se află o clădire pe care a cumpărat-o Vlad Păun, potrivit contractului de vânzare-cumpărare (…)”.

 

 

Casa și terenul, în declarația de avere a ginerelui

 

 

SC Draffuili Construct 2002 SRL, firma care primise, în anul 2010, în concesiune acest teren de la Primăria Căzănești, este deținută, potrivit datelor furnizate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului, de către omul de afaceri Florin Dragoș Ilie. Iar societatea se ocupă, potrivit modificărilor dispuse anul trecut la statutul companiei, cu închirierea sau subînchirierea de bunuri imobiliare proprii sau închiriate.  

Ginerele primarului din Căzănești, Vlad Păun, și-a trecut atât terenul în cauză, cât și clădirea pe care a cunpărat-o – acesta fiind și motivul pentru care s-a promovat în Consiliul Local respectiva hotărâre, iar actualul primar a participat la dezbaterea și adoptarea ei, cu toate că trebuia să se abțină - în declarația de avere. Pentru că, ce să vezi, și acest ginere ocupă o funcție publică. Mai exact, Vlad Păun este directorul Campusului Studențesc al USAMV București. Pe lângă mai multe proprietăți imobiliare, acesta declară suprafața de 2.300 de metri pătrați, în orașul Căzănești, dobândit în anul 2020 prin concesiune, dar și o casă de locuit, în suprafață de 324 de metri pătrați, pe care a cumpărat-o în anul 2019.

Din declarația de avere a lui Păun, aflăm că și soția acestuia, Zoica Păun, lucrează tot la stat, fiind angajată a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară București.

 

 

Operațiunea „pasiune pentru nepot”

 

 

Pentru această implicare a actualului primar, pe vremea când era doar consilier local, în această concesiune de teren, Agenția Națională de Integritate susține că Traian Stelian a încălcat prevederile articolului 228, alineat 1, litera „a” din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 171/2019, privind Codul Administrativ, 

Însă acesta nu este singurul caz în care ANI a constatat conflictul de interese administrativ în sarcina primarului din Căzănești. Un alt raport vorbește despre faptul că, în aceeași calitate de consilier local, Traian Stelian a participat la dezbaterea și la adoptarea Hotărârilor Consiliului Local Căzănești din datele de 19 aprilie 2018 și 23 aprilie 2019, în urma cărora, la datele de 16 mai 2018 și 6 mai 2019, au fost încheiate contracte de închiriere pentru o suprafață de pășune, aflată în domeniul privat al localității Căzănești, între primărie și nepotul actualului primar. 

În ceea ce privește această a doua faptă, ANI reține că edilul a încălcat articolele 70, 71 șI 77 din Legea nr, 161/2003, coroborate cu articolul 46 din Legea nr. 215/2001.

 

 

Un edil PSD-ist și-a numit soția în comisia de votare. Un primar PNL-ist și-a numit, mutat și delegat fiica în cadrul instituției

 

 

Un alt primar ales anul trecut în funcție care se află într-o situație similară este Florin Snae (FOTO 1), edilul comunei Rușețu, județul Buzău, pentru care Agenția Națională de Integritate a remis, de asemenea, un raport privind constatarea conflictului de interese administrativ.

Florin Snae este primar al comunei respective încă din anul 2012, fiind ales pe listele PSD. Iar inspectorii de integritate arată că, în perioada exercitării mandatului anterior (2016 – 2020), acesta a emis, în data de 20 august 2020, o Dispoziție de primar privind suplimentarea personalului tehnic auxiliar de pe lângă Biroul Electoral al Circumscripției nr. 64 Rușețu. Prin această Dispoziție, susține ANI, soția primarului a fost desemnată drept personal tehnic auxiliar al acestui birou electoral de circumscripție.

Doinița Snae, soția edilului Florin Snae, este, conform ultimei declarații de avere completate de primarul din Rușețu, angajată a primăriei conduse de soț, deținând funcția de inspector la Registrul Agricol. În aceeași declarație de avere a primarului, aflăm că Doinița Snae a încasat, în ultimul an fiscal, pe lângă salariul de la primărie, și o indemnizație de 2.650 de lei în calitate de membru personal auxiliar la „secția de votare”.

Pentru această faptă, ANI a întocmit raport sub aspectul încălcării de către edilul din Rușețu a prevederilor articolului 76 alineat 1 din Legea 161/2003, coroborate cu articolul 228, alineat 1, litera „a” din OUG 57/2019.

 

Primarul liberal din Bixad este judecat și pentru că a bătut o angajată

 

Celor doi edili social-democrați li se adaugă și unul de la Partidul Național Liberal. Este vorba despre primarul comunei Bixad, județul Satu Mare, Ioan Tătar (FOTO 2). Despre acesta, Agenția Națională de Integritate arată că „în exercitarea mandatelor de primar 2016 – 2020 și 2020 – 2024, a emis dispozițiile de numire, mutare și delegare de atribuții pentru fiica sa, funcționar public în cadrul Primăriei Bixad, producând un folos material pentru aceasta din urmă în sumă totală de 115.362 de lei”. Faptele lui Tătar încalcă articolele 70 și 76 alineat 1 din legea 161/2003  coroborate cu articolul 228, alineat 1, dim Codul Administrativ.

De altfel, edilul Ioan Tătar nu se află la prima ispravă neobișnuită. Presa locală titra, în această primăvară, că, în 28 aprilie 2021, primarul din Bixad a fost trimis în judecată pentru că ar fi agresat o salariată, inspector fiscal în cadrul administrației locale, care a refuzat să șteargă datoriile unei firme. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Negrești Oaș, edilul a fost dat pe mâna instanței pentru ultraj și purtare abuzivă, după ce, în  6 decembrie 2019, Lucia Poșta, inspector fiscal în cadrul primăriei, a fost lovită de edil, pe motiv că „nu a îndeplinit cerințele acestuia privind radierea din evidențele fiscale ale primăriei a accesoriilor aferente debitului cu care figura înscrisă o societate comercială. Persoana vătămată a suferit leziuni fizice traumatice ce au necesitat pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale. În tot acest timp, primarul Tătar loan i-a adresat şi injurii”.

De altfel, Ioan tătar este singurul dintre cei trei edili în funcție care nu a depus la dosarul de evaluare al ANI un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare. 

 

 

Lista „neagră” și sesizări la Parchet

 

Așa cum precizam în debutul acestui articol, ANI a emis rapoarte de incompatibilitate și conflicte de interese pentru 19 aleși locali. În afară de cei trei primari în funcție, mai există câteva cazuri de foști aleși locali pentru care au fost sesizați chiar și procurorii. Iată câteva exemple:

  • Nistor Tătar,  fost primar al Municipiului Rădăuți, Județul Suceava -  este acuzat că a încheiat un contract de lucrări cu o societate comercială la care era angajat cu contract individual de muncă, suspendat pe durata exercitării funcției de primar, producând foloase materiale pentru sine, respectiv asigurarea creșterii cifrei de afaceri și a profitului societății. Ulterior încetării mandatului de primar, a reluat activitatea în cadrul acestei societăți și a fost încadrat într-o funcție mai bine plătită.

  • Duțu Căprar, fost primar al Comunei Șicula, Județul Arad - În cazul său, ANI a sesizat Parchetul Judecătoriei Ineu cu privire la comiterea infracțiunii de conflict de interese, întrucât, în calitate de edil, a încheiat un contract de închiriere a suprafeței de 11 hectare de pajiște aflată în domeniul privat al comunei Șicula, cu fratele său, care avea calitatea de „titular întreprindere individuală”.

  • Adrian Claudiu Baia - viceprimar al Comunei Cenei, Județul Timiș  În cazul său, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara cu privire la folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Astfel, în exercitarea funcției de viceprimar (mandatul 2016-2020), a semnat la  data de 07 septembrie 2017, un certificat de atestare fiscală solicitat de fiul său prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru acesta, respectiv semnarea unui contract de finanțare în valoare de 40.000 de euro într-un proiect finanțat din fonduri europene”, se arată în raport. Totodată, în data de 6 octombrie 2020, Agenția Națională de Integritate a constatat și starea de incompatibilitate în cazul lui Baia, întrucât, în perioada mandatului 2016 - 2020, a exercitat simultan cu funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică autorizată.

  • Cristian Dobra, fost consilier local al Consiliului Local Ghiroda, Județul Timiș - În acest caz, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria  Timișoara cu privire la un conflict de interese. Mai exact.  la data de 6 martie 2017, Comisia pentru Învățământ și Știință, Sănătate și Familie, Cultură, Sport, Culte și Turism din care acesta era parte a acordat aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea concesionării unui teren proprietate privată a comunei Ghiroda. Ulterior emiterii avizului,a participat la aceeaşi dată, la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliulii Local Ghiroda privind aprobarea concesionării prin atribuire directă cu negocierea redevenței, a terenului proprietate privată a comunei Ghiroda. În baza acestei hotărâri, a fost încheiat la data de 15 iunie 2017, un contract de concesiune între Primăria comunei Ghiroda (în calitate de concedent) și SN Aeroportul Internațional Timișoara Traian Vuia SA (în calitate de concesionar), având ca obiect cedarea de către concedent și preluarea în concesiune de către concesionar a terenului în suprafață de 2.753 mp pe o perioadă de 49 ani, începând cu data de 4 mai 2017. Cristian Dobra deține în cadrul SN Aeroportul Internațional Timișoara Traian Vuia SA calitatea de  președinte al Comitetului executiv al Sindicatului Aeroportului Timișoara și funcția de referent în cadrul Compartimentului Relații Publice și Informații - Direcția Marketing și Relații Publice.

 

×