x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Troica Băsescu – Macovei – Gitenstein a pritocit condamnarea lui Năstase

Troica Băsescu – Macovei – Gitenstein a pritocit condamnarea lui Năstase

de Dan Constantin    |    05 Noi 2012   •   21:47
Troica  Băsescu – Macovei – Gitenstein a pritocit condamnarea lui Năstase
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images
În perioada decembrie 2011 – iunie 2012, "capul lui Năstase s-a jucat în triunghiul Palat Cotroceni  – Monica Macovei – Ambasada SUA. Traian Băsescu, Monica Macovei, ambasadorul Gitenstein au ţesut prin declaraţii publice plasa pe care trebuia construită sentinţa de condamnare definitivă a fostului premier al României Adrian Năstase. "Trofeul Calităţii" este mascarada juridică menită să-l scoată din joc pe cel mai temut adversar al regimului Băsescu. Condamnarea lui Năstase din 20 iunie a fost "pregătită" cu migală de "tripletă" şi anunţată de facto prin retragerea, în aprilie 2012, a vizei de intrare în SUA.
_______________________________________________

15 decembrie 2011 – Achitare Dosarul Mătuşa Tamara –
În sentinţa la care a ajuns după 34 de şedinţe de judecată, Curtea Supremă a decis că Adrian Năstase şi ceilalţi doi inculpaţi nu sunt vinovaţi de acuzaţiile prezentate de DNA; în acelaşi timp, Curtea a scos la lumină în mod oficial tentativa de înşelare a instanţei, comisă de DNA.

21 decembrie 2011 – Traian Băsescu – RRA
Traian Băsescu: Multe dosare prezentate cu tam-tam s-au finalizat cu achitări şi cu suspendări la executare sau cu procurori care, de unde când au trimis dosarul, mâncau pământ, prinseseră marii hoţi din politică şi când au fost în faţa judecătorilor nu ştiau cum să ceară mai repede o sancţiune cu suspendare, dându-şi seama, probabil, că dosarul nu ţine, arată că avem probleme nu numai la judecători, ci şi la procurori.
... Iar eu nu mă sfiesc să spun acest lucru, pentru că am susţinut intervenţia procurorilor în cazuri de corupţie deschis – vă pot spune că niciodată nu am spus unui procuror "vezi cu cutare". Dar întotdeauna, public, i-am încurajat – să aibă curaj să meargă până la capăt indiferent cine e la capătul firului. Dar când acţiunea ta distruge cariere, trebuie să fii responsabil. Sunt oameni politici, nu vă spun de unii care au fost arestaţi şi n-aţi mai auzit de dosarele lor, ăştia măcar sunt fericiţi că au ajuns la Înalta Curte să constate că nu-i nimic. Ce te faci cu cei care au fost arestaţi în baza solicitării procurorului, cu puţine argumente, şi pe urmă se fac procurorii că i-au uitat. N-aş vrea să vă dau nume, pentru că se va spune...
Realizator: Nu vreţi?
Traian Băsescu: ....Băsescu face presiune pe un anume dosar. Nu. Sunt mai multe şi eu le am în atenţie, iar din acest punct de vedere răspunderea magistraţilor este absolut necesară. Le-a dat legea şi Constituţia putere, le-a dat politicul putere, cel puţin în acest mandat nu s-a atins nimeni de vreun procuror sau de vreun judecător după cunoştinţele mele, dar eşecurile intră şi ele tot la categoria de care trebuie să răspunzi; nu numai că arestezi primari, şi când te referi la miniştri, la foşti prim-miniştri. Păi l-am revocat din funcţie pe Păcuraru, da? Era ministrul Muncii.
Realizator: Şi pe Atanasiu.
Traian Băsescu: L-am revocat pe Chiuariu.
Realizator: Pe Atanasiu.
Traian Băsescu: Pe Atanasiu. Pe dosare de la DNA. Atanasiu nu ştiu dacă a fost neapărat cu DNA, a fost... Nu, nu.
Realizator: Nu. A fost un denunţ, o plângere penală acolo, parcă.
Traian Băsescu: Cred a fost altceva. N-am avut o sesizare de la DNA. Mă tem că a fost o dispută politică, dar au fost miniştri... şi acum, eu ce să-i spun lui Păcuraru?

25 Ianuarie 2012: Mark Gitenstein: "Daniel Morar este un om extraordinar de curajos şi foarte competent. Îmi aduc aminte că acum câteva luni l-am dus pe procurorul SUA, Lanny Breuer, să îl cunoască. Lanny a ieşit din biroul lui Daniel şi mi-a spus: «aşa da procuror!» şi nu a spus acest lucru doar pentru că biroul lui îţi dădea impresia că este genul de om căruia îi pasă foarte mult de un singur lucru: să-şi facă meseria aşa cum trebuie şi să elimine corupţia din rândul instituţiilor statului. Orice îndoială pe care ai putea-o avea cu privire la capacităţile lui Morar se risipeşte când începe să vorbească. Privirea lui pătrunzătoare, serioasă te ţintuieşte în timp ce el îţi adresează întrebări dificile, transmiţând fermitate şi hotărâre. Pe scurt, trebuie să ai capacitatea de a «spune adevărul puterii». Cu siguranţă, Daniel poate face acest lucru. Uneori, atunci când eşti funcţionar al statului, poţi măsura succesul mai degrabă după numărul de duşmani, decât după numărul de prieteni pe care îi ai".

30 ianuarie 2012. Completul de judecată îl condamnă pe Năstase la doi ani închisoare, cu votul de doi la unu. În dosarul "Trofeul Calităţii"

Unul dintre judecătorii care au votat pentru condamnare a fost Matei, a cărui purtare incalificabilă din timpul şedinţelor de judecată a fost doar parţial descrisă mai sus.
Cel de-al doilea judecător care a votat pentru condamnare a fost Bogdan, care fusese numită judecător la Curtea Supremă după ce ocupase poziţia de consilier al echipei de acuzatori ai lui Năstase; numirea ei a avut loc după ce dosarul acuzării fusese încheiat şi transmis instanţei, iar procesul începuse deja.

Părerea celui de-al treilea judecător, conf. univ. dr Cristina Rotaru, a fost că Năstase trebuie achitat de toate acuzaţiile aduse.
Condamnarea la care s-a ajuns este în contradicţie totală cu ceea ce a fost evident pe parcursul întregului proces:
•  Că nu a existat un singur document, nici o probă şi nici o singură declaraţie, orală sau scrisă, care să arate că ar fi existat vreo legătură între Năstase şi acuzaţiile aduse împotriva sa de procurori.
•  Că nici unul dintre martorii aduşi de acuzare nu a declarat că Năstase ar fi fost implicat, ar fi intervenit sau şi-ar fi exercitat influenţa în vreun fel în chestiunile legate de Proiectul "Trofeul Calităţii".

Nimeni nu ar fi putut descrie mai bine absurditatea acestei condamnări decât chiar judecătorii care au votat în favoarea ei, respectiv Ionuţ Matei şi Ioana Bogdan, care au scris că:
"…în acest caz nu există nici o probă directă care să incrimineze acuzatul…" (pagina 117 a sentinţei)

"Adrian Năstase trebuie eliminat din societate"  (pagina 132 a sentinţei)

18 februarie 2012 – Raport MCV care lăuda DNA


28 februarie 2012. – proba cu Trezoreria SUA
Apărătorii lui Năstase prezintă instanţei rezultatul unei simple examinării, realizată chiar prin intermediul paginii de internet a Trezoreriei SUA, care a dovedit fără putinţă de tăgadă că DNA inventase întreaga poveste. S-a confirmat astfel că 255 de bancnote de câte 100$, din totalul de 1.190 de bancnote, care ar fi făcut parte din sumele date lui Păun de familia Năstase, erau tipărite după intervalul de timp indicat de acuzare că ar fi fost cel al schimbului de bani, respectiv august 2002 – februarie 2004. Concret, 70 de bancnote de câte 100$ fuseseră tipărite în SUA, între februarie şi decembrie 2004, iar 185 de câte 100$ fuseseră tipărite în SUA, între ianuarie şi decembrie 2005!!!

Martie  2012  – Anunţ SE Times – plătit la Google ads – Năstase la închisoare

SE Times a plătit pentru AdWords în Google, punând un link către acest reportaj, intitulat "Năstase în închisoare", care apare afişat în Gooogle deasupra paginii lui Adrian Năstase. Aparent, era foarte important pentru editorii SE Times să se asigure că oricine ar căuta cuvinte-cheie în Google, cum ar fi "Adrian Năstase" – sunt întâmpinaţi, ca prim rezultat, cu acest subiect, deasupra paginii mele personale. Acesta este un exerciţiu care nu a mai fost făcut până acum de SE Times. În acelaşi timp, SE Times a publicat o reclamă pe website-ul românesc Hotnews, recunoscut ca fiind canalul de propagandă al lui Traian Băsescu, cu titlul "Năstase la închisoare". Precizez că Southeast European Times este sponsorizat de Comandamentul European al Statelor Unite.

23 martie 2012  – Mark Gitenstein a declarat că Monica Macovei este mentorul său şi primul om pe care îl suna pentru a afla cum trebuie să pledeze în România în privinţa reformei justiţiei.

"Monica Macovei este pentru mine inima reformei sistemului judiciar de aici, din România. A fost ministru al Justiţiei aici, este membru al PE, dar cel mai important lucru pentru mine este că ea este mentorul meu", a declarat ambasadorul SUA la conferinţa privind reforma sistemului judiciar, organizată de Departamentul american de Stat şi de Centrul Marshall.
"Când încerc să aflu ce este corect să fac, pentru ce ar fi corect să pledez aici în România în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar – şi nouă în SUA ne pasă de integritatea sistemului dvs. judiciar, deoarece vrem să fiţi un aliat puternic şi stabil – ei bine, când iau aceste decizii, când încerc să aflu ce ar trebui să spun ca să vă ajut să îndepliniţi toate aceste lucruri aici, în România, prima persoană pe care o sun este Monica", a povestit Mark Gitenstein.

30 martie 2012 – vizita Bucureşti Catherine Day


30 martie 2012 – sentinţa Zambaccian


11 aprilie 2012 – retragerea vizei

×