x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Udrea-Rudel Obreja, casierii Galei Bute

Udrea-Rudel Obreja, casierii Galei Bute

de Vali Blanaru    |    Elena Stan    |    05 Iul 2011   •   21:00
Udrea-Rudel Obreja, casierii Galei Bute

Initial, Rudel Obreja a trimis cereri de sponsorizare la MDRT si la companiile de stat in numele Federatiei Romane de Box, unde detine functia de presedinte. Surpriza a venit in momentul in care s-au organizat licitatiile, deoarece banii vor fi incasati direct de firma lui Obreja. Dovada apare chiar pe site-ul ministerului Elenei Udrea, la capitolul Transparenta/Achizitii Publice.

Inca de acum un an Elena Udrea a incheiat un parteneriat cu sportivul Lucian Bute prin care acesta a inceput sa promoveze brandul de tara si sa afiseze frunza in competitiile la care participa. Dupa ce a sponsorizat cu 75.000 de euro meciul castigat de pugilist la Montreal, mi­nistrul s-a gandit ca este momentul ca romanii sa se bucure de prestatia lui Bute in Bucuresti. Udrea a cerut meci, Rudel Obreja a executat. A fost scoasa la inaintare Federatia Romana de Box, care a inceput sa figureze drept organizator al Galei Campion pentru Romania.

De aici s-a pus in miscare un intreg organism care sa permita MDRT sa finanteze Gala Bute. Initial a fost modificat Programul anual de marketing si promovare turistica, aprobat prin HG 14/14.01.2011 printr-un ordin special. Astfel, "acti­vi­tatile de promovare pe plan natio­nal si international in cadrul Galei In­ternationale de Box Profesionist organizate de Federatia Romana de Box au fost incluse in Ordinul 1389 din 27.04.2011 privind cheltuielile eligibile din fonduri europene.

Apoi s-a pus in miscare meca­nismul birocratic. In referatul de oportunitate de pe site-ul MDRT, Federatia figureaza ca organizator al galei. Hartia a fost trimisa spre avizare lui Razvan Gheorghe MURGEANU – secretar de stat, Paul MARASOIU – director general DGT, Stefan LUNGU – consilier personal mi­nistru si a ajuns chiar pana la Elena Udrea.

"Expunerea media ce se va reali­za cu ocazia galei de box va conduce la cresterea notorietatii noului brand, la o mai buna constientizare a pu­blicului din strainatate asupra Romaniei ca destinatie turistica, inclusiv asupra promovarii atat a orasului unde va avea loc concertul, capitala tarii, cat si a produselor tu­ristice asociate brandului", se arata in documentul citat.

In act se arata ca meciul va avea o audienta foarte mare care va aduce ministerului expunere pentru brandul de tara. "Unul dintre obiectivele declarate ale presedintelui Interbox, Jean Bedard, este acela de a-i asigura lui Lucian Bute cea mai buna aco­pe­rire televizata, aspect concre­ti­zat de fiecare data prin acordurile semnate cu canalele americane (ESPN, Show Time, HBO). Ultimele gale ale lui Bute au fost urmarite, in direct sau reluare, conform ma­su­ra­to­rilor de audienta facute publice de ESPN, de 50 de mi­lioane de abonati, iar audienta totala s-a ridicat la 99 de mi­lioane de familii de pe cinci continente. In Romania, interesul telespectatorilor pentru galele de box este de asemenea foarte mare, un record de audienta fiind inregistrat, cu cativa ani in urma, la meciul dintre Doroftei si Chucky pentru titlul mondial WBC, respectiv circa 1,7 milioane de telespectatori", potrivit referatului de oportunitate postat pe site-ul MDRT.

Imaginea buna va fi obtinuta si in urma evenimentelor care vor preceda meciurile de box din 9 iulie, deoarece "desfasurarea acestora ofera posibilitati unice de prezentare a noii identitati vizuale a Romaniei si a promovarii atractiilor turistice", potrivit referatului. Tot referatul a fost intocmit pe baza propunerii ve­nite din partea Federatiei Romane de Box. Cercetarile care au precedat lansarea noului brand de turism au aratat ca tara noastra trebuie sa reuseasca sa creeze un set de evenimente cu relevanta internationala care sa contribuie la generarea constientizarii asupra produselor tu­ristice romanesti si, in acelasi timp, sa imbunatateasca imaginea tarii in strainatate.

"Expunerea media ce se va reali­za cu ocazia galei de box va conduce la cresterea notorietatii noului brand, la o mai buna constientizare a pu­blicului din strainatate asupra Romaniei ca destinatie turistica, inclusiv asupra promovarii atat a orasului unde va avea loc concertul, capitala tarii, cat si a produselor tu­ristice asociate brandului", se mai arata in documentul citat.

Odata stabilit ca meciul este oportun pentru promovarea brandului de tara, a urmat procedura de achizitie a serviciilor de promovare. Numai ca, in loc de Federatia Romana de Box, invitatia la negocieri a fost transmisa catre Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja.

"Prin prezenta va rugam sa parti­cipati in calitate de ofertant la sedinta de negociere pentru atribuirea contractului de servicii de promovare a Romaniei ca destinatie turistica si a brandului turistic national pe plan national si international cu prilejul desfasurarii Galei Internationale de Box profesionist organizata de Fe­deratia Romana de Box (sic)"

Am incercat sa obtinem punctul de vedere al MDRT legat de aceste neconcordante. Consilierul personal al ministrului Elena Udrea, Stefan Lungu, se afla intr-o intalnire cu Rudel Obreja. Nici unul dintre ei nu ne-a putut spune exact care este firma cu care MDRT a incheiat contract pentru cele doua milioane de euro.


5 milioane de euro pentru gala Bute
Gala "Campion pentru Romania" nu se mai transforma in "ploaie de stele", asa cum dorea Elena Udrea, mi­nistrul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Rudel Obreja, presedintele Federatiei Romane de Box si proprietarul firmei care organizeaza gala, a anuntat ca nu-l mai aduce in Romania pe celebrul promotor, Don King, la evenimentul din 9 iulie de la Romexpo, in cadrul caruia Lucian Bute va boxa cu Jean Paul Mendy. Potrivit unor surse din cadrul Federatiei Romane de Box, citate de Mediafax, King ar fi solicitat 200.000 de dolari pentru a fi prezent la Bucuresti. Mai mult, nu vor mai veni la gala nici fostii mari pugilisti Evander Holyfield si Lennox Lewis. Singura vedeta prezenta la meci va fi Michael Buffer. Motivul este unul cat se poate de simplu. Obreja a fost deranjat de acuzele, foarte corect intemeiate, din presa nationala privind organizarea unui eveniment de asemenea amploare pe bani publici, pe timp de criza economica, cand oamenii sunt dati afara pe capete si nimeni nu mai are siguranta zilei de maine.

"Am fost deranjat de anumite articole pe care le-am citit in presa si de acuzatiile care mi-au fost aduse. Drept urmare, ca sa nu mai existe discutii, la gala in care va boxa Lucian nu va mai veni decat Michael Buffer. Nu am mai continuat discutiile cu Don King, nu mai vine altcineva. Am observat ca atunci cand incerc sa fac ceva bun in tara, imi sare lumea in cap. Asa ca nu mai fac nimic. Sigur s-ar mai fi gasit anumiti oameni sa aiba ceva de comentat", a declarat Ru­del Obreja la sport.ro. Despre banii pe care ii va incasa firma sa, Obre­ja a fost mai retinut, desi finan­ta­rea galei provine preponderent din bani publici, fie ca sunt de la firme ro­manesti de stat, fie ca provin din fonduri UE. "Nu va intereseaza cati bani va incasa firma mea pentru organizarea si promovarea acestei gale", a spus Obreja. Oficialul ne-a asigurat ca pentru organizarea acestei gale vor fi cheltuiti mai mult de 4 milioane de euro. "Cu siguranta costurile or­ga­ni­­zarii galei de la Romexpo vor de­pa­si 4 milioane de euro. Trebuie sa luati in considerare ca Lucian Bute nu poate castiga mai putin de 2 milioane de euro la un meci. Pe langa asta trebuie platit si adversarul, si transportul, si multe altele", a explicat Obreja. O suma deloc de neglijat va incasa si prezentatorul Michael Buffer, de­ve­nit celebru pentru expresia "Let’s Get Ready to Roumble!", expresie ce se poate auzi la inceputul tuturor me­ciu­rilor importante din boxul profesionist.

Onorariul exact al celebrului pre­zen­tator este confidential, dar se stie ca de fiecare data cand isi rosteste celebra expresie incaseaza 25.000 de dolari. Si cum la gala lui Bute sunt cinci meciuri, totalul ajunge lejer la 125.000 de dolari. Restul reprezinta cheltuielile de deplasare si cazare. Prezenta lui Michael Buffer la evenimentul de la Romexpo se datoreaza dorintei explicite a Elenei Udrea, care a vrut ca evenimentul de la Bucuresti sa atraga cat mai multa publicitate pe plan international asupra Ro­ma­niei. Pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica, prin interme­diul brandului national de turism, la Gala Internationala de Box Profesionist organizata pe 9 iulie de Fe­deratia Romana de Box, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus de Elena Udrea, a alocat 1.930.000 euro inclusiv TVA. Reprezentantii ministerului considera ca suma alocata pentru promovarea brandului este mica, avand in vedere ca numai in Canada gala va fi prezentata de sapte televiziuni, in diverse sisteme de transmisie. "Lucian Bute este un sportiv care s-a declarat intotdeauna mandru de tara lui si a promovat-o in toata lumea. Sunt convinsa ca parteneriatul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului cu Lucian Bute in cadrul Galei de Box din 9 iulie, sub insemnele brandului national de turism, va aduce beneficii consistente de imagine turismului romanesc", a declarat in urma cu cateva zile ministrul Elena Udrea.

Obreja invarte bani publici de la companiile energetice de stat
Bugetul pe care il administreaza organizatorul galei, firma Europlus Computers SRL, al carei unic actionar este Rudel Obreja, se apropie de circa 5 milioane de euro. Cea mai mare parte din aceasta suma provine de la Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, repectiv 2 milioane de euro, fonduri europene, alocate pentru promovarea brandului turistic in timpul galei si la evenimentele conexe, restul reprezentand sponsorizari de la diverse companii de stat, precum si companii private. Gala "Campion pentru Romania" este sponsorizata de Hidroelectrica, Transgaz si Transelectrica, acestea fiind doar cateva dintre firmele de stat care au facut publice sumele cu care finanteaza meciul lui Bute, una dintre conditii fiind aparitia insemnului societatii respective pe biletele de intrare la meci. Cea mai mare suma alocata de o companie de stat pentru aceasta gala este cea de la Hidroelectrica, care va sponsoriza meciul cu 150.000 de euro, urmand Transgaz cu 100.000 de euro si Transelectrica cu 40.000 euro de euro. Bugetul galei de box suportat de stat este cat bugetul ciclului olimpic pentru pregatirea sportivilor care vor reprezenta Romania la Londra in 2012.

FR Box suspendata din competitiile mondiale
Daca Interbox si Elena Udrea au incredere in Obreja, nu acelasi lucru se poate spune despre Asociatia Mondiala a Boxului (AIBA). Rudel Obreja a fost suspendat timp de 11 ani din AIBA in urma unui scandal international in care a fost tarata si Federatia Romana de Box. In prezent, si Federatia Romana de Box, unde Obreja este presedinte, este suspendata din forul international. FR Box nu avea dreptul sa organizeze Gala Bute, deoarece activitatea ei este suspendata de Forul international al boxului amator mondial AIBA. "Federatia Romana de Box nu este autorizata sa gazduiasca competitii continentale sau internationale de box pana la alegerea unui nou presedinte, iar o decizie a Comisiei de Disciplina este luata. Suspendarea este cu efect imediat", se arata intr-un comunicat al AIBA de la 8 martie 2010. Legat de acest subiect, Obreja a spus ca este suspendata activitatea Federatiei doar pentru organizarea meciurilor de amatori, nu si pentru cele de box profesionist. Oficialul sustine ca Federatia Romana de Box nu ar fi putut organiza aceasta gala fara sprijinul sau. "Europlus Computers SRL este societatea mea si are licentele si exclusivitatile pe aceasta gala. Federatia nu poate lua asta deoarece este vorba despre o gala de box profesionist. Nu exista in Romania un om sau o alta firma care sa se priceapa la asa ceva, la organizarea unei gale de box, mai bine decat mine. Interbox are incredere in mine deoarece eu l-am dus pe Lucian Bute in Canada. Sunt singurul in care au incredere, iar firma mea are licenta de organizator de competitii sportive, are exclusivitate la WBC si IBF", ne-a declarat cu cateva zile in urma Rudel Obreja.

Lucian Bute vrea atmosfera incendiara la gala
Lucian Bute isi doreste de mult sa boxeze in tara, insa nu a avut ocazia. "Cu siguranta va fi o presiune in plus pe umerii mei faptul ca voi boxa in Romania. Mi-am dorit foarte mult acest lucru si ma bucur ca se va intampla in sfarsit. Sper insa sa-mi contracarez aceste emotii. Ma bucur ca romanii sunt alaturi de mine", a declarat, la sosirea in tara, Lucian Bute.

Boxerul roman se asteapta ca spectatorii sa creeze la sala Romexpo o atmosfera precum cea de pe stadioanele de fotbal. "Asteptam acest moment de foarte mult timp, imi doream sa-mi apar centura in Romania si sunt fericit. Ma simt foarte bine din punct de vedere fizic si psihic si nimic nu ma poate opri. Am vazut un interes foarte mare din partea romanilor si ma bucura acest lucru. Sper ca pe 9 iulie la Romexpo sa fie o atmosfera incendiara, am nevoie de sprijinul publicului. Sunt in plin program de pregatire, am muncit foarte mult, sunt foarte increzator si astept cu nerabdare. Cred ca va fi o atmosfera mult mai exploziva in Romania, pentru ca romanii sunt mult mai fanatici. Nu sunt foarte dese aceste evenimente si romanii le asteapta. Cred ca va fi o atmosfera ca pe un stadion de fotbal, eu asa cred", a spus Bute.

In Canada, doar in pay-per-view
Meciul lui Lucian Bute va fi televizat in Canada, insa doar in sistemul pay-per-view. Privilegiati se pot considera doar canadienii din Quebec si regiunile apropiate. Fanii boxerului roman din aceasta parte a Canadei vor putea urmari meciul de sambata seara, de la Romexpo, in lantul de restaurante detinute de boss-ul companiei Interbox, Jean Bernard, care a preluat meciul. Bineinteles, in schim­bul vizionarii gratis a meciului pe care Bute il sustine cu francezul Jean Paul Mendy, amatorii de box vor face consumatie in restaurantele lui Bernard, Cage Aux Sport. Conform unor analize ale media ca­nadiene, meciurile lui Bute transmise in sistemul pay-per-view sunt urmarite in 5-10 locuinte din regiunea Quebec. Initial, se vorbea ca gala de la Bucuresti va fi preluata de celebra televiziune Showtime, insa postul american are programata sam­bata o transmisiune in direct a unei alte gale care va avea loc in Las Vegas. Showtime va transmite insa urmatoarele doua eventuale meciuri ale lui Lucian Bute, in cazul in care romanul il va invinge pe Mendy. Cel din 5 no­iem­brie, in care Bute il va intalni, cel mai probabil, in Bell Center din Montreal, pe Kelly Pavlik. Daca pugilistul nostru va trece si de aceasta, el ar ur­ma sa-si apere din nou centura mondiala in fata castigatorului din seria Super 6, iar acest meci va fi transmis de Showtime. (Mihai Igirosanu)

Cota 1.01 la pariuri!
In viziunea caselor de pariuri, Lucian Bute este mare favorit in confruntarea de sambata seara cu francezul Jean Paul Mendy. Cotele pentru o victorie a romanului sunt cele mai mici posibile, adica 1.01. In aceste conditii, pentru cine nu este familiarizat cu aceste cotatii, daca jucatorii mizeaza 10 lei pe victoria lui Bute nu pot castiga decat 10.1 lei! Remiza este cotata cu 41, iar cine pariaza 10 lei pe un succes al lui Mendy poate castiga 150 de lei. La casele de pariuri se poate paria si ca meciul se termina inainte de limita, adica prin knock-out.

×