x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Un deputat PSD propune preluarea cinematografelor de către autoritățile locale. O lege din 2008 a reglementat, deja, acest lucru

Un deputat PSD propune preluarea cinematografelor de către autoritățile locale. O lege din 2008 a reglementat, deja, acest lucru

de Ion Alexandru    |    21 Apr 2022   •   07:35
Un deputat PSD propune preluarea cinematografelor de către autoritățile locale. O lege din 2008 a reglementat, deja, acest lucru

Un deputat PSD, fost șef al Poliției Râmnicu Vâlcea și ex-director în Ministerul Afacerilor Interne, a înaintat Parlamentului un proiect de lege care vizează transferul a peste 300 de cinematografe, din domeniul privat al statului și din administrarea Regiei „Româniafilm” în domeniul public al statului și în administrarea consiliilor locale.

 Problema acestei propuneri legislative este că transferul de proprietate a avut loc, prin lege, încă din anul 2008, astfel încât proiectul deputatului social-democrat este „fără obiect”, așa cum notează Consiliul Legislativ și Guvernul României, în avizul, respectiv în punctul de vedere transmise Legislativului.

Deputatul PSD Eugen Neață, aflat la al doilea mandat de parlamentar, a înaintat Legislativului un proiect de lege care vizează modificarea articolului II din Legea nr. 328/2006, pentru aprobarea OUG 39/2005 privind cinematografia. Într-o expunere de motive consistentă, Eugen Neață arată că proiectul propus are în vedere inițierea de către autoritățile locale, împreună cu Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor „Româniafilm”, a unui program de reabilitare a vieții culturale a colectivităților locale, „în contextul în care, în mediul urban, își desfășoară activitatea mai mult de jumătate din populația țării și, prin forța împrejurărilor, în unele orașe locuitorii beneficiază de mijloace și posibilități extrem de reduse privind accesul la cultură”.

Cauzele care au condus la degradarea acestor imobile

Conform inițiatorului, un motiv în plus care a determinat degradarea instituțiilor de cultură îl reprezintă lipsa mijloacelor financiare, care a determinat ca numeroase așezăminte culturale să nu își mai poată desfășura activitatea, „deoarece sediile acestora și-au schimbat destinația ori s-au degradat în asemenea măsură, încât sunt total inadecvate activităților culturale”.

Deputatul arată că multe dintre acestea sunt într-o stare avansată de degradare, sunt insalubre, cu geamuri sparte și acoperișuri dezafectate, „având nevoie urgentă de consolidări, reparații consistente, care nu pot fi efectuate de «Româniafilm», din lipsa fondurilor, dar și datorită faptului că, din data de 20 februarie 2018, a fost declanșată procedura de insolvență”.

Sunt vizate 318 cinematografe

Concret, prin proiectul de lege, se propune trecerea unor cinematografe din administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor „Româniafilm” în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale și în administrarea consiliilor locale sau județene, „pentru utilizarea respectivelor spații ca sedii ale unor instituții de spectacole și concerte, cinematografe sau așezăminte culturale”.

Cinematografele vizate se regăsesc în cuprinsul Anexei 1 a OUG 95/2005, care, conform proiectului inițiat de deputatul Eugen Neață, „pot fi trecute din domeniul privat în domeniul public, iar preluarea acestora se face prin încheierea unui protocol, cu obligația păstrării obiectului de activitate.

În anexa invocată se regăsesc nu mai puțin 318 cinematografe, dintre care 34 sunt amplasate în București, multe dintre ele pe Magheru.

Consiliul Legislativ și Guvernul: Aceste sedii au fost deja transferate, prin lege, din anul 2008

Surpriza de proporții în legătură cu utilitatea acestui proiect legislativ promovat de deputatul Eugen Neață vine tocmai de la Consiliu Legislativ, condus de ex-deputatul PSD Florin Iordache, care a avizat negativ proiectul. Iar motivul este unul incredibil.

Consiliul Legislativ semnalează faptul că „transferul sediilor și grădinilor de spectacol cinematografic, prevăzute în Anexa 1 a OUG 39/2005 privind cinematografia, în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale locale, comunale, orășenești, municipale și al sectoarelor Municipiului București, după caz, s-a realizat, prin modificarea adusă articolului II de punctul 8 al articolului unic al Legii nr. 303/2008, privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2008, pentru modificarea și completarea OUG 39/2005, precum și pentru modificarea Legii nr. 328/2006, pentru aprobarea OUG 39/2005 privind cinematografia”.

Instituția condusă de Florin Iordache citează chiar și dintr-o Decizie a Curții Constituționale, cu numărul 19/2013, conform căreia „în legătură cu regimul juridic sălilor de spectacol cinematografic, Curtea reține că imobilele cu destinația de cinematografe au trecut în proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale și în administrarea consiliilor locale, prin efectul Legii nr. 303/2008”.

În aceste condiții, „întrucât transferul interdomenial al imobilelor în discuție s-a realizat deja, soluția legislativă propusă este lipsită de obiect”, concluzionează Consiliul Legislativ.

Nicolae Ciucă: „Nu susținem adoptarea acestei propuneri”

La rândul său, Guvernul României, prin semnătura premierului Nicolae Ciucă, a transmis Parlamentului punctul de vedere conform căruia nu susține acest proiect de lege, invocând aceleași motive. Executivul arată, la rândul său, că, „prin Legea nr. 303/2008, peste 300 de imobile, săli și grădini de spectacol cinematografic, urmau să fie transferate către unitățile administrativ-teritoriale”.

Guvernul subliniază că „potrivit prevederilor legale, consiliile locale aveau obligația de a asigura reabilitarea, dotarea, modernizarea sălilor și grădinilor de spectacol cinematografic, în termen de maximum 4 ani, iar, în cazul neîndeplinirii acestor obligații, ministerul de resort (Ministerul Culturii - n.red.) va iniția procedurile aferente trecerii respectivelor imobile înapoi în domeniul privat al statului”.

În consecință, spune Executivul, „prevederile vizate și-au epuizat efectele juridice, iar adoptarea proiectului de lege propus ar fi de natură să creeze un climat de insecuritate juridică”.

Legea a picat, deja, la Senat. Camera Deputaților este for decizional

Deputatul PSD Eugen Neață a propus, astfel, un proiect de lege care să reglementeze o situație deja reglementată, încă de acum 14 ani.  Parlamentarul care semnează, singur, de altfel, acest proiect de lege este fost șef al Poliției Municipale Râmnicu Vălcea, în perioada 2011-2012, ex-director în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și vicepreședinte al Corpului Național al Polițiștilor (în perioada 2012 – 2016) și fost consilier pe probleme de ordine publică a primarului municipiului Râmnicu Vâlcea.

Eugen Neață a devenit parlamentar PSD în urma alegerilor generale care au avut loc în anul 2016 și, în prezent, este vicepreședinte al Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților. A semnat, ca inițiator, 52 de proiecte de lege, dintre care 5 au devenit legi.

Proiectul de lege în discuție a fost respins, în data de 11 aprilie 2022, de Senat, iar, din data de 13 aprilie, a fost înaintat la Camera Deputaților. Comisia pentru Cultură are termen de finalizare a raportului până în data de 11 mai 2022.




 

×