x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Un nou scandal la UMF Timişoara. Plimbări din bani publici pentru clanul Drăgulescu

Un nou scandal la UMF Timişoara. Plimbări din bani publici pentru clanul Drăgulescu

11 Sep 2011   •   12:05
Un nou scandal la UMF Timişoara. Plimbări din bani publici pentru clanul Drăgulescu

Noul an universitar incepe cu cu proteste ale cadrelor de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes' din Timisoara. In timp ce majoritatea profesorilor,a sefilor de lucrari si a asitentilor universitari isi platesc din bani proprii deplasarile la diverse congrese internationale, rectorul Iosif Stefan Dragulescu isi semneaza aprobari pentru plimbari si cazari luxoase atat pentru el cat si pentru fiica sa, Denise Aurora Dragulescu, asistent univeristar la institutia pastorita chiar de catre tatal ei. Caci, cine imparte, parte-si face. Suma totala cheltuita de cei doi pentru congrese si deplasari in ultimii ani este un secret bine pazit de catre secretariatul rectorului Dragulescu. Toate acestea, in ciuda faptului ca Agentia Nationala pentru Integritate l-a declarat, in iunie 2011, pe Dragulescu ca fiind incopmatibil, fiind in acelasi timp si parlamentar si rctor al unei univeristati de stat. Ce a uitat ANI sa precizeze este ca Stefan Dragulescu mai este aganjat al statului si ca director medical la Institutul de Cardiologie din Timisoara.

La plimbare, pe picior mare
Nemultumirea altor cadre de la UMF Timisoara a scos la lumina documente prin care rectorul I.S. Dragulescu isi aproba lui bugete consistente pentru deplasari, lucru care il face si pentru fiica sa. Documentele oficiale dovedesc un fapt extrem de grav: rectorul Dragulescu isi aloca sume din banii publici ai univeristatii ca un adevarat sef de trib. De pe cererile de finantare lipsesc avizele decanatelor, ale secretariatului stiintific, ale Biroului Senatului universitar sau ale departamentului de relatii internationale. Cu alte cuvinte, Stefan Dragulescu, abuzeaza de functia de rector pentru a isi finanta zboruri, combustibil si cazari luxoase, doar prin puterea propriei semnaturi. Totoul cu complicitatea, voita sau fortata a contabilului-sef, care semneaza toate aceste dispozitii de plata.

Documentele intrate in posesia Jurnalului National arata ca Stefan Dragulescu si fiica sa, Denise, s-au plimbat prin Europa si prin America de Nord de nu mai putin de 3075 de euro si 395 de dolari americani, numai in perioada 2009 – 2011. Suma insa este departe de cea reala, multe dintre dispozitiile finanziare neavand trecuta nici o suma. Mai mult, surse din cadrul UMF Timisoara, au declarat ca numarul deplasarilor este de ordinul zecilor pe an, in timp ce in posesia Jurnalului National au intrat doar 6 astfel de dispozitii de plata. "Este inadmisibil sa iti dai singur bani publici pe propriua semnatura, fara avizele obilgatorii ale forurilor universitatii si sa faci acelasi lucru si pentru propria fiica, in timp ce alte cadre univeristare competente merg la congrese pe bani proprii sau cu ajutorul prietenilor. Se impune un control financiar la sange, mai ales ca exista si alte nereguli in gestionarea banilor', a declarat, sub protectia aninimatului, unul dintre profesorii univeristatii.

In vacanta, pe banii statului
Astfel, in anul 2009, asistentul universitar Denise Dragulescu a petrecut 6 zile la un congres in Austria, pentru care taticul a aprobat 600 de euro taxa de partecipare si 900 de euro pentru cazare. Deplasarea s-a facut cu masina, deci nu apare mentionat costul transportului, adica al combustibilului folosit. In decembrie 2009, rectorul Dragulescu s-a incalzit la soarele Madridului, timp de o saptamana, la congresul EUROECHO. Domnul rector si-a dat spre aprobare o suma care nu apare insa in actul semnat inca din luna iulie a aceluiasi an. Cea mai flagranta deplasare a anului 2009 a facut-o Dragulescu in luna august, cand se afla oficial in concediu. Si cu toate acestea ti-a aprobat suma de 725 de euro pentru a participa la Atena, in Grecia la un congres care a durat, confrom celor scrise de el, exact 14 zile! Adica, un concediu de doua saptamani pe bani universitatii de stat.
In ianuarie 2010, profesorul bifeaza trei zile la Chisinau, Republica Moldova, insa nu mentioneaza nici scopul nici manifestarea la care a participat. La rubrica tran sport si-a alocat 200 de euro din fondurile universitatii, omitand insa sa treaca cifre la rubricile diurna, cazare si taxa de participare.

In 2011, inca neincheiat, familia Dragulescu a facut mai multe astfel de "excursii stiintifice'. In 13 si 14 martie, rectorul Stefan Dragulescu participa la Milano la o "Conference of Higher Education' pe care nu am reusit sa o regasim pe agenda vreunui institut univeristar public sau privat din orasul italian. Cat a costat distractia nu se stie, pentru ca la rubricile "tran sport' si " cazare' scrie un simplu "DA', adica aprobat, iar la diurna si taxa de participare nu e menzionata nici o suma. In iunie anul acesta, profesorul Dragulescu isi face cadou o excursie la Barceloan, Spania, la o "conferinta academica europeana'. Aici se serveste din visteria univeristatii cu 395 de dolari SUA, taxa de participare si , in stilul clasic, lasa in ceata cheltuielile de cazare, transport si diurna pentru cele cinci zile academice. Tot pentru luna iunie, nu o uita nici pe fiica sa. Denise Dragulescu petrece noua zile la un congres in St. Wolfgang, Austria, pentru care primeste 315 euro diurna, 650 de euro, taxa de participare si din nou, o suma necunoscuta pentru transport si cazare.

UMF, feuda lui Dragulescu
Rectorul UMF Timisoara este impasibil la scandalurile in care este implicata univeristatea de ani de zile, de la spagi pentru examene, la lucrari de renovare si constructie cu licitatii trucate, achizitionarea de aparatura medicala de milioane de euro pe care studentii nu pot practica pentru ca este folosita la clinica de cardiologie si pana la scandaluri de prostitutie in caminele univeristatii, care au culminat cu celebra transare a bulibasei Trifu Schrott, de catre o studenta medicinista care se prostitua in camin si de catre iubitul acesteia.

Interesant este ca nici Cureta de Conturi si nici alte institutii de control nu calca pragul UMF Timisoara, lucru explicabil prin faptul ca rectorul si directorul de spital Stefan Dragulescu este deputat de Timis, din partea PDL.

Jurnalul National a mai prezentat fraudele si masinatiunile financiare de la aceasta univeristate. Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara si Institutul de Cardiologie au devenit vaci grase de muls pentru un grup organizat, care face averi din comisioane la achizitionarea de aparatura medicala si consumabile. Toate acestea, bineinteles, din bani publici. Creierul retelei este nimeni altul decat rectorul UMF si in acelasi timp directorul medical al Institutului de Cardiologie, senatorul PDL Iosif Stefan Dragulescu. Comisioanele la negru se fac la achizitionarea de consumabile, dar mai ales la cumpararea de aparatura medicala. In general, tranzactiile se fac prin firma unuia dintre oamenii de casa ai lui Dragulescu sau, dupa caz, la mica intelegere cu furnizorii, prin umflarea preturilor de cumparare. Evident, fiecare rotita, de la distribuitor la baietii smecheri de la cardiologie, are fiecare partea sa din prada. Inclusiv profesorul Iosif Stefan Dragulescu, care prin cumulul de functii isi da acordul si controleaza prin dublul statut atat achizitiile Universitatii de Medicina, cat si cele ale spitalului de cardiologie. Doar din documentele intrate in posesia Jurnalului National, jaful se ridica la cel putin 1,5 milioane de euro. Multe dintre echipamentele cumparate de UMF Timisoara sunt in folosinta Institutului de Cardiologie, insa valoarea de inventar este tinuta secreta. Astfel, in anul 2008, UMF a achizitionat un tomograf computerizat multislice de inalta performanta la pretul oficial de 700.000 de euro fara TVA. In realitate insa, universitatea a platit pentru aparat 1,2 milioane de euro. Motivele au fost cateva anexe privind softuri si alte aparate auxiliare. Scandalul a inceput atunci cand rectorul Dragulescu a cumparat tomograful fara aprobarea senatului universitatii si l-a dat in folosinta spitalului unde este director. O alta achizitie al carei pret a fost umflat este un ecotomograf, luat tot pe banii universitatii, dar care se foloseste la spital. Pentru acesta s-au platit la final 400.000 de euro, desi pretul de catalog nu depaseste 150.000 de euro. Un alt tun a fost o statie centrala de monitorizare hemodinamica, cumparata oficial la un pret de aproximativ 100.000 de euro. Aici insa nota de plata a fost umflata la aproape 400.000 de euro. Metoda este una consacrata: statia centrala si monitoarele Nihon - Kohden nu au fost luate la pretul cel mai mic direct de la distribuitorul din Bucuresti. Pentru a putea umfla pretul, Iosif Dragulescu cumpara aparatura prin intermediul unei firme timisorene, ce apartine unui om de casa de-al sau, Claudiu Cosma.

In calitate de investigator principal, pentru experimentarea pe pacienti a unor noi medicamente, Dragulescu a incasat in nume propriu bani de la companiile de medicamente. Conform documentelor intrate in posesia Jurnalului National, costurile unui studiu pentru un produs destinat cardiologiei se invart in jurul sumei de 120.000 de dolari americani. Costul per pacient variaza intre 800 si 1.000 de dolari SUA. Pe contracte se trece adresa Institutului de Cardiologie, adica Strada Gheorghe Adam numarul 13 A din Timisoara. Insa extrasul de plata al uneia dintre transele de bani dovedeste fara echivoc cum profesorul Dragulescu a primit doar pentru o parte a unui studiu suma de 2.320 de dolari. Documentul, clasificat "confidential", ca si celelalte contracte dintre companii si spitale, indica drept sponsor compania G.D. Searle & Co. La rubricile "investigator" si "destinatar de plata" apare Dragulescu Stefan Iosif, in timp ce rubricile "institutie" si "department" sunt goale. Dovada este "Payee Address", adica adresa la care s-a facut plata, care este Strada Ofcea numarul 11 din Timisoara, adica exact adresa de domiciliu a investigatorului principal, Stefan Dragulescu.

Spagile in bani, automobile sau alte bunuri de la UMF sunt subiect tabu atat pentru stundeti, cat si pentru angajatii universitatii. Totusi, o studenta indiana a denuntat public sistemul spagilor de la medicina printr-o sesizare care a ajuns la primul-ministru, la Presedintie, dar si la ambasada Indiei si la Ministerul de Externe al acestei tari. Cativa dintre medicii din sistem au fost de acord sa descrie in amanunt cum se fac banii la Universitatea de Medicina din Timisoara. La examenul de licenta, grilele se fac sub supravegherea profesorului Andrei Motoc de la sectia "studenti straini". Intermediari sunt liderii organizatiilor studentesti cu care Motoc negociaza separat pe fiecare grila de examen. O parte din suma negociata pe cap de student "cumparator de grila" ajunge in buzunarele studentilor-negociatori drept comision de intermediere. Astfel se explica de ce in ultimii zece ani, nici un student nu a picat examenul de licenta, cu exceptia celor care nu s-au prezentat la examen si a celor care nu au fost de acord sa "cotizeze". Acelasi mecanism se aplica si la concursurile de intrare si promovare in randul cadrelor didactice, concursuri la care, in 95% dintre cazuri, presedinte este chiar rectorul Iosif Stefan Dragulescu. La aceste examene se vehiculeaza sume intre 20.000 de euro pentru un post de profesor si 5.000 de euro pentru unul de asistent.

×
Subiecte în articol: Ştefan drăgulescu umf timisoara