x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ungureanu, purcoiul de bani uitaţi

Ungureanu, purcoiul de bani uitaţi

11 Feb 2013   •   23:32
Ungureanu, purcoiul de bani uitaţi
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Jurnalul Naţional îi solicită fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu să facă lumină în dosarul “consultanţei” acordate OMV de către soţia sa
A trecut aproape un an de când presa a semnalat modul în care soţia lui Mihai Răzvan Ungureanu încasa 80.000 de euro anual de la OMV sub titulatura de “consultanţă medicală”. Pe cât de vocal a fost să explice că nu el a comandat vita Kobe şi sacul de parfumuri de la RA-APPS, pe atât de tăcut a fost MRU în privinţa relaţiei contractuale cu OMV.

Ei bine, “consultanţa” a reapărut în declaraţia de avere depusă în data de 19 decembrie 2012 la Senatul României. Prestaţiile Danielei Ungureanu au adus în conturile familiei un total de 255.000 de euro din 2009 până în 2011, perioadă în care soţul său a deţinut funcţia de şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Dacă în acte apare peste tot “consultanţă medicală”, în faţa camerelor de luat vederi Ungureanu spunea că soţia sa face parte dintr-un “proiect social”. Ulterior, răspunsul dat de Petrom a învăluit totul în mister. “Datorită expertizei şi abilităţilor sale profesionale excelente, dr Daniela Ungureanu este membru al Consiliului de Administraţie al Petromed (100% subsidiară a Petrom). Petromed este compania care gestionează activitatea de medicina muncii a Petrom şi este furnizorul tuturor serviciilor medicale către Petrom”, precizau în luna martie 2012 reprezentanţii companiei, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional. Cu alte cuvinte, Daniela Ungureanu era în continuare administrator al unei subsidiare a Petrom, un secret pe care premierul a evitat să îl facă public. Mai mult, acest lucru nu e menţionat în nici una dintre declaraţiile de avere şi interese disponibile pe site-urile SIE, Guvernului sau Parlamentului.

Cronologia relaţiei cu OMV, pas cu pas
■ 18 decembrie 2007. La câteva săptămâni după ce Mihai Răzvan Ungureanu este “uns” la şefia SIE, Daniela Ungureanu este numită în Consiliul de Administraţie al subsidiarei Petrom. Iniţial, mandatul a fost până în 2011, însă ulterior, prevederea este modificată, urmând a expira la data de 30 noiembrie 2015, potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

■ 29 octombrie 2010. Apare avere prima menţiune despre OMV. Banii încasaţi de soţie, respectiv 355.933 de lei, sunt trecuţi la categoria “venituri din activităţi independente” sub forma de “servicii de consultanţă medicală”. Aceeaşi formulare va apărea ulterior în toate declaraţiile depuse.

■ 8 februarie 2012
. Mihai Răzvan Ungureanu este desemnat de preşedintele Traian Băsescu pentru a constitui Guvernul. Aproape imediat este validat în funcţie. Tot atunci apar primele întrebări despre relaţia soţiei cu OMV.

■ 5 martie 2012. Premierul declară la televiziunea naţională că banii fac parte dintr-un “proiect social” al companiei în cauză, care a implicat medici foarte buni din România şi din străinătate. Drept urmare, Jurnalul Naţional solicită OMV să prezinte care este numele proiectului social enunţat, ce alţi medici au mai fost cooptaţi şi cu cât a fost plătit fiecare.

■ 7 martie 2012. Premierul îşi reactualizează declaraţiile de avere şi interese pe site-ul Guvernului. Apar cei 84.000 de euro de la OMV AG pentru “servicii de consultanţă medicală”, dar nici o vorbă despre Petromed.

■ 12 martie 2012. Răspunsul trimis de companie răstoarnă spectaculos tot eşafodajul legat de consultanţă şi proiecte sociale.

Conflict de interese
În scurtul său mandat de 78 de zile, MRU a interacţionat în dese rânduri cu Petrom. În data de 3 martie 2012 are loc la Iaşi prima şedinţă comună de guvern între România şi Moldova, la sfârşitul căreia construcţia gazoductului Iaşi – Ungheni este declarată punct prioritar pe agenda relaţiilor moldo-române. Principalul beneficiar: Petrom, care cere de mai mulţi ani posibilitatea de a exporta gazele naturale extrase din ţara noastră. Mai mult, statul român demarase anul trecut negocierea redevenţelor petroliere, în contextul descoperirii de către Petrom şi Exxon a unor zăcăminte de gaze naturale de 42-84 de miliarde de metri cubi în Marea Neagră. Concomitent s-a pus pe tapet situaţia Rafinăriei Arpechim, pe care austriecii vor să o închidă, iar statul român să o preia pentru a funcţiona în tandem cu Oltchim.
Potrivit articolului 70 din “Legea Anticorupţie” 161/2003, prin conflict de interese se înţelege “situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.

Plângere la Parchet
Contractul dintre soţia fostului premier şi OMV AG i-a adus anul trecut oficialului şi o plângere penală din partea Grupului de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică.
“Grupul de Investigaţii Politice a sesizat Parchetul General în legătură cu conflictul de interese în care s-a aflat fostul director SIE Mihai Răzvan Ungureanu, a cărui familie a primit 170.000 de euro în 2009 şi 2010 de la firma austriacă OMV AG. GIP consideră, de asemenea, că era de datoria Comisiei Parlamentare de control al SIE să îl ancheteze pe Mihai Răzvan Ungureanu cu privire la problemele de securitate naţională pe care le împlica relaţia sa cu OMV AG”, anunţa organizaţia într-un comunicat. De asemenea, Grupul de Investigaţii Politice întreabă public în ce ţară şi-a desfăşurat Daniela Ungureanu activitatea de consultanţă medicală pentru OMV? Menţiunile din declaraţiile de avere fac referire la OMV AG, ceea ce înseamnă, logic, că ar fi vorba de compania-mamă de la Viena.
Nu se ştie... După cum nu se ştie nici dacă această “consultanţă” continuă şi acum.

×
Subiecte în articol: mihai razvan ungureanu