x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete UTI a concurat de unul singur pentru un contract la Aeroportul Internațional Sibiu și l-a câștigat

UTI a concurat de unul singur pentru un contract la Aeroportul Internațional Sibiu și l-a câștigat

de Ion Alexandru    |    28 Iul 2022   •   08:00
UTI a concurat de unul singur pentru un contract la Aeroportul Internațional Sibiu și l-a câștigat

Criza economică, suprapusă pe criza energetică și cu alte crize ale perioadei pe care o trăim pare să-i ocolească pe unii afaceriști descurcăreți.

Unul dintre aceștia pare să fie omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, un obișnuit al denunțurilor pe care le-a scris pentru DNA, care reușește să scoată, prin grupul său de firme, bani chiar din piatră seacă. Bunăoară, la începutul acestei luni, una dintre companiile controlate de familia lui Urdăreanu a pus mâna, fără licitație, pe un contract al Aeroportului Internațional Sibiu, care are ca obiect mentenanța sistemelor vizuale instalate la acest obiectiv. Dacă tot a concurat de una singură pentru a primi acest contract, firma a făcut autorității contractante un discount de… 146 de lei.

Aeroportul Internațional Sibiu RA, regie aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu, a contractat, recent, prin încheierea unui acord-cadru, servicii de mentenanță preventivă, predictivă, corectivă și intervenții asupra mijloacelor vizuale instalate pe acest aeroport. Conform documentației puse la dispoziție în vederea contractării acestor servicii, aceste mijloace vizuale se referă la sistemul de balizaj, la panourile luminoase de semnalizare aeronautică și la instalațiile de electroalimentare a acestor mijloace vizuale.

Contractul a fost scos la mezat, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), în data de 26 mai 2022, pentru un preț maxim pe care autoritatea contractantă era dispusă să-l achite de 648.000 de lei fără TVA. 

Pentru încheierea acordului-cadru în discuție, Aeroportul Internațional Sibiu RA nu a organizat o licitație deschisă, ci o procedură simplificată de selecție. Procedură simplificată la care s-a prezentat un singur ofertant, acesta fiind declarat admisibil. Este vorba despre compania UTI Construction Facility Management SA.

Câștigătoare, o firmă a familiei Urdăreanu

La data de 5 iulie 2022, autoritatea contractantă a studiat oferta depusă de unica firmă interesată să pună mâna pe acest contract, descoperind că a fost îndeplinită și cerința referitoare la „prețul cel mai scăzut”, întrucât UTI Construction Facility Management SA a solicitat un preț cu 145,92 de lei fără TVA mai mic decât suma maximă stabilită de cumpărător.

Astfel, în aceeași zi, între cele două părți a fost parafat contractul având numărul 33/2022, în valoare finală de 647.854,08 lei fără TVA, respectiv de 770.951,4 lei cu TVA inclusă (157.337 de euro).

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania SC UTI Construction Facility Management SA este o entitate înființată de alte două companii controlate de familia magnatului Tiberiu Urdăreanu. Este vorba despre TIU Investments and Management SRL, care deține 60,1451 la sută din acțiuni, și de offshore-ul cipriot, cu sediul în Nicosia, TIU Holdings LTD, cu 39,8549 la sută din acțiuni. Prima companie acționară este reprezentată de Lucia Urdăreanu, soția omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Ce servicii trebuie să presteze

Revenind la contractual încheiat cu Aeroportul Internațional Sibiu, UTI Construction Facility Management SA va trebui să presteze servicii de mentenanță preventivă, în sensul de a prezenta detaliat modul de organizare a activităților, materializat într-un program de mentenanță care să cuprindă metode și proceduri utilizate, gradul de prioritizare a lucrărilor, modul de control și inspecție, planul de control al calității și standard. Mentenanța preventivă se va efectua în conformitate cu instrucțiunile fabricantului de echipamente și cu programul de mentenanță stabilit prin contract. Firma lui Urdăreanu va presta serviciile de mentenanță care să asigure capacitatea sistemului de a executa funcțiile specifice.

Contracte pe bandă rulantă cu mai multe instituții, printre care și Camera Deputaților

Nu este pentru prima dată când această companie a familiei magnatului Tiberiu Urdăreanu încheie afaceri serioase cu Aeroportul Internațional Sibiu, și încă anul acesta. Spre exemplu, în 22 iunie 2022, împreună cu alte două companii - CON-A și BOG’ART -, SC UTI Construction Facility and Management SA a primit un contract în valoare de 203.847.365,27 de lei fără TVA, pentru lucrări de modernizare și dezvoltare a infrastructurii aeroportuare.

Anterior, în 4 aprilie 2022, a mai primit un contract de 98.870,8 lei fără TVA, pentru servicii de mentenanță.

De altfel, compania lui Urdăreanu a mai derulat, anul acesta, contracte cu Camera Deputaților, în valoare de 4.629.925 de lei fără TVA, pentru furnizarea a trei sisteme antiteroriste.

O altă instituție care a apelat la serviciile firmei în cauză este Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, care a achiziționat servicii de verificări periodice și intervenții în regim de urgență, în valoare de 137.034,16 lei fără TVA. Și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova a parafat cu UTI Construction Facility Management SA un contract similar, în valoare de 31.050,8 lei fără TVA. 

Alte două instituții care au contractat, anul acesta, firma lui Urdăreanu sunt Direcția de Regim Permise din MAI, care, pentru 226.699 de lei fără TVA, a achiziționat servicii de reparare și întreținere a instalațiilor electrice și mecanice, precum și Primăria Capitalei, care a plătit 2.833.241,92 de lei fără TVA, pentru servicii tehnice de exploatare preventivă și continuă pentru instalații termice, chiar la sediul instituției conduse de Nicușor Dan.

×