x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Vasile Dîncu, dublu succes. Și contracte cu statul, și loc eligibil pe lista timișeană la europarlamentare

Vasile Dîncu, dublu succes. Și contracte cu statul, și loc eligibil pe lista timișeană la europarlamentare

de Ion Alexandru    |    08 Feb 2024   •   08:00
Vasile Dîncu, dublu succes. Și contracte cu statul, și loc eligibil pe lista timișeană la europarlamentare

Compania de sondare a opiniei publice controlată de Vasile Dîncu, prin intermediul soției sale, Metro Media Transilvania, continuă să primească contracte de la stat.

Nu mai târziu de sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, firma în cauză a fost angajată de Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est, pentru realizarea unei cercetări sociologice. Anterior, compania a primit contracte de la Nuclearelectrica, de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, de la Agenția Națională Antidrog sau de la ANCOM. Firma a fost deținută, până în 2021, de Vasile Dîncu personal, după care a cedat acțiunile soției sale, Maria. Săptămâna trecută, Filiala PSD Timiș a PSD, condusă de președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a decis să-l susțină pe Vasile Dîncu pentru un loc eligibil pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare.

Cel mai recent contract primit de firma de sondare a opiniei publice controlată de familia președintelui Consiliului Național al PSD, senatorul Vasile Dîncu, este cel parafat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est din Brăila. Este vorba despre un contract care vizează realizarea unui studiu de impact pentru măsurarea gradului de conștientizare a Programului Operațional Regional POR 2014 – 2020 în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, conform planului de comunicare pentru POR, potrivit unui anunț de atribuire publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) de către autoritatea contractantă.

Conform sursei citate, în cadrul studiului de impact se vor realiza un sondaj de opinie online la nivelul beneficiarilor de finanțare POR 2014 – 2020, precum și un sondaj de opinie telefonic în rândul publicului general din Regiunea Sud-Est. În documentația de atribuire, se precizează faptul că procesul de evaluare a acțiunilor de informare și publicitate vizează trei componente. Este vorba despre evaluarea gradului de informare (awareness) și de satisfacție în rândul publicului-țintă, despre evaluarea eficienței mecanismului de comunicare din perspectiva beneficiarilor direcți și despre evaluarea instrumentelor de comunicare utilizate, cum ar fi evenimente, chestionare online, tipărituri sau campanii mass-media.

Contractul a fost atribuit prin procedură simplificată de selecție de oferte și a fost adjudecat de către compania SC Metro Media Transilvania Studii Sociale Sondaje Marketing și Publicitate SRL, fiind parafat la data de 18 decembrie 2023 pentru un cost de 34.000 de lei fără TVA, respectiv de 40.460 de lei cu TVA inclusă.

Alt client, Nuclearelectrica

Anul trecut, aceeași companie controlată de familia lui Vasile Dîncu primea un alt contract din partea Societății Naționale Nuclearelectrica SA. Este vorba despre prestarea de serviciii de efectuare a patru sondaje de opinie cu reprezentativitate la nivel național și regional și analiza datelor cu privire la gradul de informare al populației și de acceptanță a energiei nucleare în România.

Primul sondaj trebuia efectuat pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.500 de respondenți. Al doilea sondaj trebuia efectuat pe un eșantion reprezentativ la nivel regional, în județul Constanța, de 1.000 de respondenți. Cel de-al treilea sondaj trebuia efectuat pe un eșantion reprezentativ la nivel regional, în județul Argeș, de 1.000 de respondenți, iar cel de-al patrulea sondaj trebuia efectuat pe un eșantion reprezentativ la nivelul municipiului Târgoviște de 1.000 de respondenți.

Contractul a fost încheiat cu Metro Media Transilvania Studii Sondaje Marketing și Publicitate SRL, la un preț de 416.446,5 lei cu TVA inclusă.

Mai multe instituții publice au apelat la aceeași firmă

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania de sondare a opiniei publice care și-a adjudecat aceste contracte cu statul a fost deținută, până în data de 11 ianuarie 2021, de social-democratul Vasile Dîncu personal, în calitate de unic asociat. După care, senatorul a decis să-i cesioneze toate părțile sociale ale firmei soției sale, Maria Dîncu. 

Mișcarea, care avea drept scop extragerea politicianului, la nivel oficial, din aceste afaceri, nu a fost însă de natură a-l exonera de Dîncu de obligația de a consemna, în continuare, contractele cu statul derulate de companie. În declarația de interese pe care Vasile Dîncu a completat-o, ca senator, la data de 13 iunie 2023, acesta a menționat faptul că SC Metro Media Transilvania Studii Sociale Sondaje Marketing și Publicitate SRL, controlată, acum, de soția sa, derulează contracte pe bani publici. Sunt specificate, în acest document, un contract din 8 noiembrie 2020, în valoare de 83.600 de lei fără TVA, încheiat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău, precum și un contract în valoare de 78.500 de lei fără TVA, încheiat la data de 11 aprilie 2023 cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În baza de date a SEAP există, însă, referiri și la alte contracte. Este vorba despre un contract de 143.871 de lei cu TVA, încheiat la data de 17 octombrie 2022 cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, pentru asistență tehnică în vederea elaborării studiului structurat privind destinatarii POAD pentru perioada 2017-2021. Anterior, în 1 septembrie 2022, compania în cauză a primit de la Agenția Națională Antidrog un contract de 215.981 de lei cu TVA, pentru servicii de cercetare socială în vederea realizării unui studiu în populația generală privind consumul de droguri. De asemenea, compania lui Dîncu a primit mai multe contracte subsecvente atribuite, în perioada 2018-2021, în valoare de 671.005,3 lei cu TVA, de ANCOM, pentru realizarea de studii de piață în rândul utilizatorilor de servicii de comunicații electronice și de servicii poștale.

Alfred Simonis îi face pârtie lui Dîncu pentru Bruxelles

Vasile Dîncu nu pare a avea doar succes în afaceri, chiar dacă indirect, prin intermediul firmei controlate în prezent de soția sa, ci și în ceea ce privește viitorul său politic imediat. În calitatea sa de președinte al Consiliului Național a PSD, el este membru al Organizației PSD Cluj, făcând parte din celebrul „Grup de la Cluj”.

Cu toate acestea, în perspectiva alegerilor europarlamentare de anul acesta, Vasile Dîncu și-a găsit un loc eligibil pe lista PSD la Timiș, mai exact în organizația condusă de actualul președinte interimar al Camerei Deputaților.

La finalul săptămânii trecute, PSD Timiș a anunțat că Biroul Politic Județean a mandatat Organizația Județeană Timiș a PSD că îl susține pe Vasile Dîncu pentru poziția de candidat la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, pe un loc eligibil. „Susținerea lui Vasile Dîncu vine ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu colegii mei în interiorul PSD Timiș. Vorbim despre un om cu o vastă experiență politică, despre un adevărat intelectual, un om care, considerăm noi, poate reprezenta foarte bine România la Bruxelles, un loc în care trebuie să se audă voci importante și competente”, a justificat Alfred Simonis această decizie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×