x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Contraamiralul Chițac pune ochiul pe constănțeni

Contraamiralul Chițac pune ochiul pe constănțeni

de Ion Alexandru    |    26 Sep 2023   •   09:40
Contraamiralul Chițac pune ochiul pe constănțeni

Primăria Municipiului Constanța pregătește o achiziție-mamut de camere de supraveghere video, care vor fi montate în nu mai puțin de 580 de obiective din orașul condus de liberalul Vergil Chițac.

Toate aceste camere vor alcătui un sistem integrat de supraveghere și monitorizare, instalat la toate intrările și ieșirile din oraș, în intersecții, la intrarea în școli, la ieșirea din parcările mall-urilor și în parcuri, fiind capabile să „identifice orice persoană care participă la orice fel de infracțiune sau abatere de la regulile publice”, prin supraveghere perimetrală, supraveghere de ansamblu și supraveghere de detaliu. Suma pe care instituția publică în cauză este dispusă să o plătească, din fonduri proprii, pentru a se dota cu acest sistem „Big Brother” se ridică la aproape 80 de milioane de lei.

Interesanta investiție a fost adusă la cunoștința publicului, la data de 24 august 2023, de către Primăria Municipiului Constanța, condusă de liberalul Vergil Chițac, prin intermediul unui anunț publicat în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), anunț conform căruia instituția dorește să încheie un contract având ca obiect furnizarea de echipamente, servicii de proiectare, instalare, amplasare și lucrări.

Toate acestea, în cadrul unui obiectiv de investiții intitulat „Creșterea siguranței în Municipiul Constanța – SAFE CITY”, în cadrul căruia se intenționează a se realiza un „sistem operațional integrat de monitorizare”.

În cadrul acestei achiziții urmează să intre camere video de securitate, lucrări de construcții pentru instalații de securitate, lucrări auxiliare de comunicații, lucrări la instalațiile electrice, servicii de proiectare tehnică pentru construcția de lucrări publice și servicii de asistență tehnică.

Potrivit anunțului citat, investiția urmează să fie finanțată din fonduri bugetare, contractul are o durată de 26 de luni și va fi atribuit în urma organizării unei licitații deschise, în cadrul căreia autoritatea contractantă pune la bătaie un buget estimat inițial la 66.965.824,6 lei fără TVA, adică 79.789.331,3 lei cu TVA inclusă (16.263.128,8 euro). Criteriul de atribuire ales este cel mai bun raport calitate-preț, iar data deschiderii ofertelor a fost stabilită pentru ziua de 2 octombrie 2023.

 

Achiziție cu hibe în caietul de sarcini

 

Afacerea a pornit, însă, cu stângul, deoarece Guvernul României, prin Agenția Națională a Achizițiilor Publice, atrage atenția, în avizul nr. 11181 din 19 iulie 2023 – aviz conform condiționat -, că la nivelul caietului de sarcini au fost regăsite  „cerințe neclare, restrictive, care pot avea ca efect restrângerea accesului la procedura de achiziție”.

Mai exact, avizul atrage atenția că nu este clar ce tip de certificat de calitate trebuie prezentat de eventualii ofertanți interesați să depună oferte. Apoi, că, în documentația de atribuire, se face referire la anumiți producători. De asemenea, se menționează că nu este prevăzut numărul maxim de persoane ce urmează să fie instruite în cadrul acestui proiect, dar și că informațiile referitoare la acordul de subcontractare nu sunt în conformitate cu prevederile legale. Mai mult, alegerea factorului de evaluare din cadrul componentei tehnice „Graficul de realizare a obiectivului de investiții” nu este justificată în raport cu natura contractului ce urmează a fi atribuit.

 

Autoritatea contractantă susține că este neputincioasă

 

Conform caietului de sarcini întocmit de autoritatea contractantă, „municipiul Constanța își propune să devină un oraș inteligent și sigur pentru cetățenii săi”, iar „conceptul de oraș inteligent sau de Smart City are la bază utilizarea tehnologiei informațiilor și comunicațiilor, pentru a susține dezvoltarea durabilă și incluzivă”.

Astfel, proiectul urmărește „creșterea siguranței cetățenilor prin realizarea unui sistem operațional integrat de monitorizare în timp real a situației din oraș la intrările și ieșirile din municipiu, în zonele marilor intersecții, în zonele și intersecțiile unde se produc frecvent ambuteiaje și accidente rutiere, în zonele și piațetele pietonale, în zonele unde sunt amplasate clădiri emblematice, la intrările și ieșirile din parcările mall-urilor sau la intrarea în instituțiile școlare”.

Primăria lui Chițac susține că, în Constanța, se înregistrează „o lipsă acută a infrastructurii de monitorizare video”. „Poliția Locală nu dispune de infrastructura necesară pentru monitorizarea video a evenimentelor cu caracter antisocial”, se precizează în documentația citată.

 

Sistemul de supraveghere va monitoriza 580 de obiective

 

Caietul de sarcini în discuție deplânge faptul că „se remarcă o accesibilitate foarte redusă la bazele de date spațiale integrate, cu ajutorul cărora pot fi accesate date utile necesare în intervențiile pentru menținerea siguranței în spațiul public și nu numai”.

În acest sens, prin achiziția anunțată, se vizează „recunoașterea și identificarea persoanelor care participă la orice fel de infractiune sau abatere de la regulile publice”.

Astfel, se vor monitoriza nu mai puțin de 580 de obiective de interes public, din care 13 obiective din parcurile publice, patru obiective din piațete, parcele și cartiere rezidențiale, trei obiective la instituții publice, 84 de obiective la locurile publice de joacă, 207 obiective la stațiile de autobuz, 36 de obiective pe bulevardele în reabilitare, 14 obiective în spațiul public, 165 de obiective aflată în administrarea Poliției Locale, 15 obiective în „spații speciale” și 39 de obiective în locații „extra, solicitate de direcțiile primăriei”.

Sistemul integrat de supraveghere și monitorizare video va asigura, susține autoritatea contractantă în acest document, supravegherea perimetrală, supravegherea de ansamblu și supravegherea de detaliu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×