x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Palat-capcană, pentru Iohannis. Își va plăti singur servitorii și întreținerea pentru 1.200 m2 locuibili

Palat-capcană, pentru Iohannis. Își va plăti singur servitorii și întreținerea pentru 1.200 m2 locuibili

de Ion Alexandru    |    08 Noi 2024   •   00:05
Palat-capcană, pentru Iohannis. Își va plăti singur servitorii și întreținerea pentru 1.200 m2  locuibili

Desecretizarea Hotărârii de Guvern prin care imobilul din Bulevardul Aviatorilor, nr. 86 a fost scos din domeniul privat al statului, pentru a deveni o viitoare reședință oficială pentru un viitor fost șef al statului român, scoate la lumină câteva amănunte spectaculoase. Actul a fost adoptat, cu semnătura actualului președinte al PNL, premierul de atunci Nicolae Ciucă, în data de 10 august 2022. Era la exact patru ani de la marele miting de protest al „diasporei”, din 10 august 2018. De asemenea, documentul este contrasemnat de Marian Neacșu, fost secretar general al Guvernului, și de ministrul social-democrat al Finanțelor, Adrian Câciu. Valoarea de inventar a terenului și a construcției este mai mică decât sumele pe care RA-APPS le-a investit, până acum, în renovarea capitală a viitoarei reședințe oficiale a fostului președinte al României. Iar detaliul și mai interesant este că plata utilităților, mobilierul și personalul de deservire vor fi suportate de viitorul locatar.

Guvernul Ciolacu a desecretizat celebra Hotărâre de Guvern nr. 0999, din 10 august 2022, „privind trecerea unui imobil aflat în domeniul privat al statului în domeniul public al statului, atribuirea destinației ca reședință oficială pentru persoanele care au avut calitatea de șef al statului român și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.

Emiterea acestui document ar avea la bază prevederile Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, dar și normele de aplicare a legii, aprobate prin HG 1214/2001 pentru stabilirea modalităților de exercitare a drepturilor prevăzute de Legea nr. 406/2001.

În acest sens, sub semnătura premierului Nicolae Ionel Ciucă, „se aprobă trecerea unui imobil (…) din domeniul privat al statului și administrarea Regiei Autonome - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, în domeniul public al statului și administrarea RA-APPS și declararea acestuia ca fiind afectat uzului și interesului general prin destinație”. De asemenea, prin aceeași HG, „imobilul se înscrie în fondul locativ de protocol și bunuri mobile și în domeniul public al statului și administrarea RA-APPS”.

Conform aceluiași document desecretizat, „imobilul va avea destinația de reședință oficială pentru persoanele care au avut calitatea de șef al statului român”.

HG, semnată de premierul Ciucă

Actul administrativ citat modifică și completează HG nr. 60/2005 privind organizarea și funcționarea RA-APPS, în sensul că, la Anexa 3 din lista imobilelor din domeniul public al statului, aflate în administrarea RA-APPS, după numărul 55 indice 9, se înscrie un nou număr, 55 indice 10 - „imobil cu teren aferent în București, Bulevardul Aviatorilor, nr. 86, Sectorul 1, cu suprafața totală de 1.100 de metri pătrați”. De asemenea, la Anexa 4 din lista imobilelor din domeniul privat al statului, aflate în administrarea RA-APPS, numărul 743 se abrogă.

Mai departe, se arată că Secretariatul General al Guvernului va opera modificările corespunzătoare în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1705/2006.

Spectaculos este că, odată cu desecretizarea acestui document, aflăm că hotărârea de guvern este semnată de premierul de atunci, Nicolae Ionel Ciucă, dar este contrasemnată de ex-secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, actual vicepremier, de directorul Regiei Autonome - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, Marius Grăjdan, și de ex-ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, actual ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Data la care acest act administrativ a fost emis este 10 august 2022, în ziua când se împlineau patru ani de la mitingul de protest al „diasporei”, din 2018, din Piața Victoriei, miting invocat de Nicolae Ciucă, anul acesta, odată cu începerea precampaniei pentru alegerile prezidențiale și parlamentare.

În ziua emiterii HG 099/2022, președintele Klaus Iohannis, posibilul beneficiar al palatului din Aviatorilor, semna trei decrete prin care a conferit două Ordine Naționale „Pentru Merit” și un Ordin Național „Meritul cultural”.

Reparațiile, mai scumpe decât proprietatea

Din anexa acestei hotărâri de guvern desecretizate, aflăm că proprietatea are un teren cu suprafața de 1.100 de metri pătrați și trei corpuri de clădire. Cel mai impunător este Corpul 1, cu suprafața construită la sol de 475 de metri pătrați, dispus pe un regim de înălțime format din subsol, parter și un etaj, având suprafața totală desfășurată de 1.265 de metri pătrați.

Al doilea corp este garajul, cu o suprafață construită la sol de 43 de metri pătrați și aceeași suprafață desfășurată. 

Al treilea corp este Casa poartă, cu o suprafață construită la sol de 23 de metri pătrați.

Ei, bine, un alt detaliu spectaculos este că valoarea de inventar a terenului, la momentul emiterii acestei HG, era de 12.851.675,46 de lei, iar valoarea de inventar a construcțiilor era de 1.287.302,08 lei. În total, imobilul și terenul are o valoare de inventar de 14.139.997,55 de lei, adică de 2.877.753,3 euro, la cursul de schimb de la 10 august 2022.

Săptămâna trecută, Secretariatul General al Guvernului a dat publicității cuantumul investițiilor făcute până acum pentru renovarea capitală a acestei vile. Rezistența a înghițit 4.050.863,05 lei fără TVA, arhitectura - 6.388.726,14 lei fără TVA, instalațiile - 3.201.134,8 lei fără TVA și organizarea de șantier - 202.538,91 de lei fără TVA. În total, au fost investiți 16.485.382,85 de lei cu TVA (3.355.325,01 euro), mai mult decât valoarea cu care această proprietate este înscrisă în inventarul centralizat al statului.

Noul locatar va suporta cheltuielile cu utilitățile, cu salariile „servitorilor” și cu mobile

În preambul, hotărârea semnată de Nicolae Ciucă se referă la HG 2124/2001 pentru stabilirea modalităților de exercitare a drepturilor prevăzute de Legea nr. 406/2001. Acest act administrativ prevede că locuința de protocol, cu destinația de reședință, de care beneficiază persoana care a avut calitatea de șef al statului (…) se atribuie de RA-APPS, la propunerea Consiliului de Administrație al acesteia, cu avizul Secretariatului General al Guvernului. Se mai precizează că folosința locuinței de protocol este cu titlu gratuit.

Cu acest prilej, aflăm că „cheltuielile privind consumul de energie electrică, gaze, apă, canal, telefon, precum și celelalte cheltuieli privind folosința și întreținerea locuinței, anexelor, dependințelor și a terenului aferent se suportă de către beneficiar”. Adică de către Klaus Iohannis, în situația în care această vilă va ajunge în posesia lui, după ce va pleca de la Palatul Cotroceni. 

Mai mult, se prevede că „locuința de protocol se asigură fără personal de deservire și fără mobilier sau alte obiecte de inventar, acestea fiind în sarcina beneficiarului”. Există și posibilitatea ca „personalul de deservire, precum și mobilierul sau alte obiecte de inventar, cu excepția celor de patrimoniu, să poată fi atribuite, la cerere, pe bază de convenție încheiată cu RA-APPS, cu suportarea de către beneficiar a salariilor și a celorlalte cheltuieli aferente”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: vila aviatorilor desecretizare valoare