x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Vlad Voiculescu și-a dinamitat retorica politică, printr-un contract încheiat de minister în ultima sa zi la Guvern

Vlad Voiculescu și-a dinamitat retorica politică, printr-un contract încheiat de minister în ultima sa zi la Guvern

de Ion Alexandru    |    28 Apr 2021   •   07:20
Vlad Voiculescu și-a dinamitat retorica politică, printr-un contract încheiat de minister în ultima sa zi la Guvern

În ultima zi de mandat a lui Vlad Voiculescu la conducerea Ministerului Sănătății, instituția în cauză a contractat servicii de verificare a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență Iași. Este, practic, unul dintre cele două proiecte de achiziții pe care Ministerul Sănătății le-a făcut de când USR-PLUS a preluat această instituție. Iar societatea selectată, în urma licitației, este o firmă de construcții care i-a avut, în trecut, asociați pe apropiații fostului lider PSD, Liviu Dragnea, dar și pe administratorul unei companii deținută, printre alții, de partenerii de afaceri ai fostei soții a ex-șefului DGIPI, Gelu Oltean, precum și ai fiului generalului DIE Ionel Marin.

 

Imediat după ridicarea stării de urgență, în 23 mai 2020, Ministerul Sănătății, condus, la acea dată, de liberalul Nelu Tătaru, anunța intenția de a achiziționa servicii de verificare tehnică, cu specialiști verificatori de proiecte atestați, pentru obiectivul de investiții care se referă la construirea Spitalului Regional de Urgență Iași, unul dintre viitoarele trei spitale regionale mult promise. Conform anunțului Ministerului Sănătății, serviciile ce urmau a fi contractate vizau verificarea documentațiilor tehnice pe parcursul execuției lucrărilor, realizarea tuturor serviciilor și îndeplinirea tuturor formalităților necesare în conformitate cu dispozițiile legale corespunzătoare, elaborarea de documente și rapoarte necesare pentru participarea la ședințe, pentru colaborarea cu terțe părți ori pentru managementul general al contractului, la care se adaugă deplasarea la sediul Ministerului Sănătății sau pe șantierul construcției ori de câte ori contextul o presupune sau de fiecare dată când autoritatea contractantă solicită acest lucru.

Licitația deschisă organizată de Ministerul Sănătății în vederea achiziționării acestor servicii s-a finalizat în data de 13 aprilie 2021, în condițiile în care, pe data de 14 aprilie, ministrul PLUS Vlad Voiculescu a fost demis din funcție de către premierul Florin Cîțu. Contractul a fost câștigat de către compania SC Pegasus Engineering SRL București, pentru un preț de 1.971.830 de lei cu TVA inclusă (410.797,92 euro), iar durata serviciilor se întind pe 84 de luni, conform anunțului de atribuire.

 

Surprize-surprize

Conform datelor furnizare de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Pegasus Engineering SRL s-a înființat, în decembrie 2009, sub denumirea de Marbel Consulting SRL, având-o, la acel moment, drept asociat unic și administrator pe Mihaela Marcela Barbu. Cinci ani mai târziu, pe 19 martie 2014, aceasta decide să majoreze capitalul social și să primească doi noi asociați, în persoana lui Ilie Liviu Dragne și a lui Nicolae Muja. 

Ilie Liviu Dragne este nimeni altul decât celebrul administrator al fermei de porci deținută de către fiul fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea. În 2017, apropierea lui Dragne de familia lui Dragnea i-a adus acestuia un dosar penal instrumentat de Parchetul General, pentru niște acuzații absurde, conform cărora și-ar fi plătit soția, fără ca aceasta să se prezinte la serviciu. În 2019, Curtea de Apel București a decis achitarea definitivă a lui Dragne.

În 2016, în acționariatul SC Marbel Consulting SRL intră Doina Simona Dragne, care ulterior preia toate acțiunile. În 2017, aceasta primește în companie asociați noi, Florina Costache și Bogdan Stancu, moment în care compania se redenumește Pegasus Engineering.

De la Registrul Comerțului mai aflăm că, din 2017, până în decembrie 2020, compania a fost deținută de Bogdan Stancu, împreună cu o anume Alexandra Pingulescu, aceasta din urmă părăsind structura acționariatului. 

 

Afaceri conexe via un fost șef DGIPI și un fost ofițer DIE

Conform informațiilor dezvăluite de “Gazeta de Cluj”, proaspăta ex-asociată al SC Pegasus Engineering, Alexandra Pinguescu, a fost numită, în data de 7 februarie 2018, în funcția de administrator al unei companii denumită SC A Nous Les Femmes SRL, care se ocupă cu cumpărarea și cu vânzarea de bunuri imobiliare proprii și care îi are ca acționari pe avocata Diana Elena Agatha și SC Allworld SARL din Luxemburg.

Din aceeași sursă, mai aflăm că avocata Diana Elena Agatha Nicolae deține calitatea de asociat într-o altă companie, pe nume SC Eoliana Energy Millenium SRL, din care, conform Registrului Comerțului, asociați sunt SC Eiliana Fortone SLR (50%), Crescure Maurizio (10%), Cezar Cătălin Marin (10%), Mirela Sanda Oltean (5%), Diana Elena Agatha Nicolae (15%), Giovanni Vielmi (5%) și Maurizio Pezzoni (5%).

Mirela Sanda Oltean este nimeni alta decât fosta soție a lui Gelu Oltean (FOTO), ex-directorul serviciului secret al MAI, DGIPI, de care acesta a divorțat în anul 2018. Gelu Oltean este implicat în celebrul dosar “Ayahuasca”. Celălalt asociat, Cezar Cătălin Marin, este fiul general-locotenentului Ionel Marin, fost ofițer DIE.

 

 

Clădirea, pe șapte etaje, cu peste 1.000 de paturi, va înlocui actualul spital județean

Revenind la afacerea încheiată de Ministerul Sănătății, care nu are vreun element de suspiciune legală de corectitudinea ei, ci doar prezintă unele elemente de “neconcordanță politică” a instituției conduse de PLUS-istul Vlad Voiculescu, în raport cu o companie care, în trecut, a avut legături indirecte cu Liviu Dragnea, dar și cu zona serviciilor, trebuie să facem câteva mențiuni și despre lucrarea care urmează a fi verificată.

Spitalul Regional de Urgență Iași va înlocui actualul spital de urgență și, conform caietului de sarcini, va avea o capacitate totală de 850 de paturi pentru internare continuă, la care se adaugă 113 paturi și tărgi pentru servicii de îngrijire ambulatorie. Complexul de construcții va fi pe șapte etaje, cu parcare subterană amplasată pe două etaje, iar suprafața totală construită a spitalului va fi de 148.885 de metri pătrați.

×
Subiecte în articol: vlad voiculescu