Romania a promis NATO mai mult decat o tin buzunarele. Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, declara ca multe dintre angajamentele pe care le avem luate fata de parteneri nu pot sa fie realizate cu bugetul Armatei propus pentru 2007.
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, declara ca multe dintre angajamentele pe care le avem luate fata de parteneri nu pot sa fie realizate cu bugetul Armatei propus pentru 2007. De aceea va prezenta in CSAT variantele cu obiectivele asumate si cheltuielile obligatorii de facut. Jurnalul National: Cati bani ati avut alocati pentru sustinerea trupelor noastre din teatrele de operatii?
Teodor Atanasiu: Nu avem executia bugetara pana la sfarsitul anului, dar sunt in jur de 100 de milioane de dolari. Pentru anul trecut aproximativ 90 de milioane.
PIB-ul promis NATO a fost de 2,38 la suta.
In nici un an nu s-a alocat 2,38 %. Acest procent era o dorinta a MApN, precum si a guvernelor, din moment ce aceasta cifra a fost transmisa. Vreau sa fie clar pentru toti ca nici o tara nu si-a alocat atat cat si-a propus din PIB. Din analiza pe care am facut-o, anul acesta Romania a fost in primele cinci tari din NATO ca alocatie bugetara din PIB. Aceste bugete pentru aparare nu sunt de fiecare data cele pe care si le-ar fi dorit ministerele Apararii, fiindca orice societate si orice guvernau niste obligatii si obiective pe probleme de pe agenda publica a populatiei, precum invatamantul, sanatatea si infrastructura.
Pariul
Intr-o declaratie facuta la Arad, ati pornit de la o realitate, aceea ca masinile ARO nu pornesc intotdeauna la prima cheie.
Am dat un exemplu sugestiv pentru faptul ca tehnica noastra militara, in ceea ce priveste vehiculele, trebuie modernizata si trebuie sa avem achizitii de astfel de vehicule. Mi-a parut bine cand domnul presedinte a facut si un test ca sa justifice ceea ce am spus eu. Am spus atunci ca militarii americani fac unele pariuri dimineata referitor la care dintre masinile ARO romanesti nu pleaca de la prima cheie. Ati vazut ca dintre cele patru masini, verificate de domnul presedinte, trei au plecat si una n-a plecat la prima cheie. Deci militarul american care ar fi pariat pe aceasta din urma castiga. Trecand peste glume, este foarte clar ca avem nevoie de masini performante si, din acest motiv, avem programe de achizitie in acest sens.
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat
Citește pe Antena3.ro
Chiar pentru acest an aveti fixata achizitia a 60 de masini.
Da. Aceste achizitii se fac in conformitate cu legea romaneasca prin competitie. Eu nu va pot spune ce masina va intra in dotare, tocmai din acest punct de vedere. Am vazut ca au fost cateva exprimari facute peste hotarele tariiâ¦
De domnul presedinte. Se referea la masinile americane Hummer.
Exprimari ca vor fi masini de un anumit tip, de o anumita marca. Eu nu pot sa va spun care este aceasta marca. Daca vom primi donatii, bucurosi le primim, dar daca este vorba de programul nostru de achizitii, atunci va fi vorba de o competitie si vom vedea cine castiga. Am avut o competitie de acest fel si anul trecut si castigatori au fost spaniolii, si nu cei care produc Hummer-ul. Este vorba de achizitia a opt vehicule destinate militarilor din teatrele de operatii.
Avem semnale ca s-a
intarziat plata militarilor din teatrele de operatii chiar si cu trei luni.
Eu nu am primit astfel de semnale astazi. Au fost, in timp, cateva modificari de legislatie si atunci cand au avut loc s-a produs o perturbare in functie de interpretarea legislativa care s-a dat. Ulterior s-a remediat situatia. Astazi nu stiu sa avem nici un fel de intarzieri. Toate categoriile de forte care au militari in aceste zone au primit banii, deci n-ar avea motive sa nu faca platile.
Obiective
Care sunt prioritatile in ceea ce priveste achizitiile? Avionul multirol?
Trebuie sa intelegem ca vom avea influente in bugetele 2007 si 2008 nu numai pentru obiectivele pe care le finalizam in acesti an, fiindca obiective care au ca finalizare anii 2010, 2011, daca nu sunt initiate acum, nu vor putea fi indeplinite atunci. Noi ar trebui sa luam in considerare toate angajamentele Romaniei, de operationalizare de forte, de achizitii pentru aceasta operationalizare de forte, de participare alaturi de aliati in teatrele de operatii, de participare cu forte atat pe forta de raspuns NATO, cat si pe grupurile tactice de lupta europene. Luand in considerare toate aceste angajamente, trebuie sa facem si programul de achizitii din timp. De aceea, pentru avionul multirol, care nu are o data scadenta imediata, abordarea trebuia facuta in acest an sau cel tarziu anul viitor, pentru ca, daca vrem avioane noi in 2010, ne trebuie un contract. La fel este si pentru fortele terestre: o masina de lupta a infanteriei nu se face in cateva luni. Inclusiv pentru autoturismele blindate si neblindate, un contract nu duce imediat la livrarea marfii.
Putem sa trimitem trupe, de exemplu, in Liban?
Deocamdata nu am primit nici o solicitare. Ba mai mult, nu s-a discutat la nivel politic un asemenea lucru. Daca se va lua o decizie politica de acest gen, noi avem trupe pregatite pentru astfel de misiuni, dar pentru anul acesta nu avem fonduri. Daca va fi o misiune sub egida ONU, organizatia isi plateste misiunile, deci problema va fi mult mai usor de rezolvat. Daca va fi o altfel de interventie, ne vor trebui fonduri.
Ce proportie ar trebui sa aiba bugetul apararii, ideal vorbind, pentru a putea MApN sa-si realizeze toate obiectivele?
Pentru anul 2007 ne-ar trebui peste 10 miliarde de lei noi, ceea ce inseamna 2,69 din PIB. Tinta aceasta este total nerealizabila, trebuie sa fim realisti. Aceasta reprezinta cifra care ne-ar duce la realizarea tuturor angajamentelor asumate de Romania. De aici deducem ca avem angajamente, peste posibilitatile noastre de a le onora si va trebui sa reluam discutia politica pentru aceste angajamente, sa vedem pe care le pastram, pe care le amanam in timp, ca sa nu mai aiba data scadenta 2007, ci o alta, sau pe care le redimensionam. Putem face si o redimensionare, de exemplu la numarul escadrilelor de avioane multirol sau la numarul de divizioane de artilerie. Discutiile sunt multiple.
Decizie
Ati inceput astfel de discutii cu partenerii?
Suntem astazi aproape gata, mai avem doar o singura sedinta la sfarsitul acestei luni, pentru a prezenta CSAT-ului aceste lucruri, astfel incat cei care decid sa aiba in fata toate variantele posibile, sa stie care sunt cheltuielile obligatorii de facut, salarizarea, pensiile, intretinerea unitatilor si care sunt sumele care mai raman si care sunt celelalte obiective asumate. Vrem ca CSAT-ul sa vada ce nu poate fi rezolvat cu sumele avute la dispozitie si ce inseamna nerezolvarea acestora. Din primul calcul facut, avem alocati 6,6 miliarde RON pentru 2007 si raman cam un miliard de lei noi pentru a hotari, printr-o decizie politica, care dintre obiective le rezolvam cu acest miliard. Celelalte fonduri sunt pentru cheltuieli obligatorii: salarii, pensii etc. Va trebui sa vedem daca operationalizam divizia promisa pentru 2007, daca tinem batalionul din rezerva pregatit ca sa plece, daca facem achizitia de avioane de transport strategice, unul dintre obiective sau facem achizitia de MLI-uri, un alt obiectiv. Si aceasta, fiindca avem foarte multe obiective si foarte putini bani la dispozitie.
De ce n-a avut rabdare CSAT-ul sa va asculte in celebra sedinta?
Decizia fiind una politica, oamenii politici nu prea au rabdare ca sa-si argumenteze decizia politica pe cifre, ci pe alte considerente. Din pacate, nu intotdeauna rationamentele politice isi gasesc resursele. De data aceasta voi pune in fata CSAT o problema care nu va putea fi data deoparte: cifra din buget si sa-si bazeze decizia pe aceasta cifra.
TINTA"2,69 la suta din PIB reprezinta cifra care ne-ar duce la realizarea tuturor angajamentelor asumate de Romania, tinta total nerealizabila. De aici deducem ca avem angajamente peste posibilitatile noastre de a le onora si va trebui sa reluam discutia politica pentru aceste angajamente sa vedem pe care le pastram, pe care le amanam in timp, ca sa nu mai aiba data scadenta 2007, ci o alta, sau pe care le redimensionam" - Teodor Atanasiu, ministrul Apararii