x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Să curgă șampania! Angajații ASF vor încasa prime de mii de euro până la sfârșitul anului

Să curgă șampania! Angajații ASF vor încasa prime de mii de euro până la sfârșitul anului

de Adrian Stoica    |    30 Aug 2023   •   07:20
Să curgă șampania! Angajații ASF vor încasa prime de mii de euro până la sfârșitul anului

Sub controlul specialiștilor din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în decurs de mai puțin de doi ani am avut două falimente majore în piața de asigurări, dar angajații instituției își vor primi primele înscrise în contractul colectiv de muncă aferente anului trecut, potrivit unor documente obținute în exclusivitate de cotidianul Jurnalul.

 

Este vorba despre prima de performanță și prima pentru zilele ASF. Anunțul a fost făcut de președintele Autorității, Nicu Marcu, prin intermediul unui e-mail transmis angajaților, după ce aceștia au amenințat că vor declanșa conflictul de muncă, dacă nu-și vor încasa drepturile. Primele vor fi plătite în lunile noiembrie și decembrie, după ce va fi aleasă o nouă conducere a ASF, mai arată documentele aflate în posesia cotidianului Jurnalul. Până la ora închiderii ediției, ASF nu a comentat informațiile obținute de Jurnalul.

Nu cu mult timp în urmă sindicaliștii din ASF au trimis o scrisoare premierului și președinților celor două Camere ale Parlamentului în care cereau să nu li se aplice Ordonanța austerității pregătită de Guvernul Ciolacu și avertizau că „orice act de ingerință, care aduce atingere independenței financiare, periclitează îndeplinirea propriului mandat atribuit prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 93/2012, întrucât aceasta nu ar fi în măsură să dispună, în mod autonom, de resurse financiare suficiente pentru asigurarea activităților de autorizare, reglementare, supraveghere și control ale celor trei piețe financiare nonbancare”. Pe de altă parte, angajații instituției își exprimau nemulțumirea că anul acesta nu le-au fost plătite două prime. Astfel, în luna martie angajații ar fi trebui să încaseze prima de performanță pe anul trecut. În funcție de evaluarea făcută fiecărui angajat, primele variază între 50%-75%-100% din salariu. Anul acesta, prima de performanță nu a mai fost plătită, în urma scandalului izbucnit după falimentul celui mai mare asigurător RCA, compania Euroins România. În fiecare an, la începutul lunii iunie angajații sărbătoresc Zilele ASF, eveniment care vine la pachet cu o primă substanțială, ea fiind egală cu un salariu. Nici această primă nu a fost plătită, iar angajații au amenințat cu greva.

 

Nicu Marcu sare cu primele

 

În fața amenințărilor cu greva, președintele ASF și-a schimbat radical poziția și pe data de 23 august Consiliul ASF a aprobat plata primelor solicitate de angajați. Potrivit unui e-mail transmis pe 24 august președintei sindicatului ASF, Mihaela Constantinescu, plata acestor prime se va face odată cu plata drepturilor salariale aferente lunii octombrie și lunii noiembrie, adică în lunile noiembrie și decembrie, arată datele obținute în exclusivitate de cotidianul Jurnalul. 

 

La data de 1.04.2023 s-a născut dreptul de creanță al salariaților ASF în ceea ce privește sumele datorate de angajator cu titlul de „primă de performanță”, potrivit  dispozițiilor art. 32, alin lit. b) din CCM (Contractul Colectiv de Muncă - n.red.), creanța fiind certă, lichidă și exigibilă.

La data de 1.07.2023 s-a născut dreptul de creanță al salariaților ASF în ceea ce privește sumele datorate de angajator cu titlul de «primă acordată cu ocazia zilei ASF», potrivit dispozițiilor  art. 32 alin. 1, lit. c) din CCM, creanța fiind certă, lichidă și exigibilă.

 

Din adresa transmisă de sindicat președintelui ASF pe data de 22 august

 

Sindicaliștii amenință cu tribunalul

 

Pentru că nu le-au fost plătite cele două prime înscrise în CCM. Sindicatul ASF a amenințat că se va adresa justiției. Astfel, într-o adresă transmisă pe 22 august conducerii instituției, președinta sindicatului, Mihaela Constantinescu, a anunțat că va fi declanșat conflictul colectiv de muncă, dacă nu se plătesc sumele restante. Salariile angajaților Autorității, la care se raportează prima de performanță și prima pentru zilele ASF, sunt printre cele mai mari din țară, dar odată cu venirea la conducerea instituției a lui Nicu Marcu ele au fost secretizate.

 

Acuzații și negații

 

Surse de pe piața asigurărilor au declarat pentru cotidianul Jurnalul că președintele ASF, Nicu Marcu, nu a avut niciun moment intenția să nu achite către salariați primele trecute în CCM. Amânarea lor a fost cauzată de falimentul Euroins, iar pentru a se lua decizia să fie plătite a avut nevoie de revolta sindicatului condus de Mihaela Constantinescu. Ajutorul dat de aceasta președintelui nu ar fi tocmai dezinteresat, sursele vorbind despre dorința Mihaelei Constantinescu de a-și angaja fiul în ASF. Pentru că această informație s-a răspândit în instituție, Mihaela Constantinescu a ținut să o dezmintă oficial prin intermediul unei adrese transmise membrilor de sindicat. „De asemenea, informațiile divulgate cu rea voință, potrivit cărora președintele de sindicat are scopuri ascunse, având interese personale în sensul angajării propriului copil la ASF, sunt false și compromițătoare, afectând, cu bună știință, imaginea și demnitatea președintelui de sindicat și a familiei acesteia”, se precizează în documentul transmis sindicaliștilor. Mai mult, această informație are scopul de a destabiliza Biroul Executiv al sindicatului și divizarea lui, se mai arată în documentul aflat în posesia Jurnalului.

 

De ce se plătesc primele la sfârșitul anului?

 

Alegerea sfârșitului de an pentru plata primelor nu pare a fi întâmplătoare. Totul este legat de votarea în Parlament a noii conduceri ASF, procedură care trebuie finalizată cel mai târziu până pe 15 noiembrie. Dacă ar plăti primele înainte, actualul președinte al ASF - dar și alți șefi care speră să mai obțină un mandat - ar risca să fie luat la rost în comisiile de specialitate ale Parlamentului în momentul în care va fi audiat, dacă va fi nominalizat din nou de PNL și PSD la șefia instituției. Dacă vor fi numiți după momentul în care se plătește prima de performanță, cei care știu că au șanse să fie renumiți vor renunța la încasarea ei, cel mai probabil, pentru a da bine la audieri. De altfel, problema renunțării la încasarea primelor de către conducerea ASF s-a pus și zilele trecute, când s-a decis plata lor pentru angajați, dar nu a trecut. Pe de altă parte, dacă nu vor mai câștiga un mandat, atât Nicu Marcu, cât și ceilalți membri ai Consiliului de conducere își vor încasa primele și vor pleca.

 

Armata de consilieri de la cabinetele șefilor

 

Potrivit proiectului Ordonanței austerității, numărul posturilor din cabinetele președinților/vicepreședinților din cadrul autorităților de reglementare/agențiilor/instituțiilor publice de la nivel central etc. ar trebui să se reducă cu 50% până pe 1 octombrie. Sub incidența acestei prevederi intră și cabinetele membrilor executivi ai Consiliului ASF. Potrivit datelor obținute de Jurnalul, în acest moment, numai la cabinetul președintelui ASF Nicu Marcu lucrează 10 consilieri, dintre care unul este director de cabinet. Pentru că funcția de consilier ar suna prea banal, ei sunt angajați ca “expert management”. La cabinetul prim-vicepreședintelui ASF, Doina Dascălu, sunt angajați trei experți în management, în timp ce la ușa vicepreședintelui Gabriel Grădinescu sunt înfipți opt experți. Ceva mai puțini, câte trei, sunt angajați la cabinetele vicepreședinților Cristian Roșu și Dan Armeanu. O trecere în revistă a persoanelor angajate la aceste cabinete ne-a dezvăluit faptul că în foarte multe cazuri ele sunt mai degrabă experte în relații și pile. În acest context ar mai trebui amintit și Tuță Paul Cristian, adus de Nicu Marcu pe funcția de secretarul general al ASF. El este fratele deputatului PNL George Tuță, care înainte de a deveni parlamentar a fost șeful de cabinet al fostului șef al SRI Eduard Hellvig. 

×
Subiecte în articol: angajati asf prime