x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Antibioticele uzuale, ineficiente pentru copii. Rezistența antimicrobiană crește mai rapid decât se credea

Antibioticele uzuale, ineficiente pentru copii. Rezistența antimicrobiană crește mai rapid decât se credea

de Monica Cosac    |    02 Noi 2023   •   07:40
Antibioticele uzuale, ineficiente pentru copii. Rezistența antimicrobiană crește mai rapid decât se credea

Multe dintre medicamentele uzuale, din cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru tratarea unor infecții foarte grave la copii și sugari, cum ar fi pneumonia, septicemia și meningita, au devenit ineficiente în mare parte din lume, avertizează specialiștii în boli infecțioase.

 Un nou studiu dezvăluie „rate alarmant de ridicate de rezistență la antibioticele pediatrice prescrise în mod obișnuit”. Oamenii de știință avertizează că ghidurile globale privind utilizarea antibioticelor sunt depășite și necesită actualizări.

Specialiștii în boli infecțioase spun există tot mai multe dovezi ale nivelurilor ridicate de rezistență la antibioticele prescrise în mod obișnuit pentru a trata septicemia (infecție generalizată provocată de pătrunderea în sânge a germenilor proveniți de la un focar de infecție) și meningita la nou-născuți și copii, la nivel global, iar acest lucru a devenit „deosebit de îngrijorător” în zonele cu resurse limitate, unde accesul la terapii mai eficiente pentru tratarea infecțiilor multirezistente este limitat.

Infecțiile sangvine și meningita sunt asociate cu morbiditate și mortalitate semnificativă la nou-născuți și copii și necesită un tratament cu antibiotice prompt și eficient, pentru a preveni complicațiile. Prin urmare, cele mai grave infecții bacteriene la nou-născuți și copii se bazează pe terapia empirică cu antibiotice (bazată pe experiența medicului, nu pe o antibiogramă - n.r.), care este ghidată de politici globale și care ar trebui să fie urmată, în mod ideal, de terapie țintită odată ce rezultatele antibiogramei sunt disponibile.

Pentru meningită și infecțiile sangvine pediatrice și neonatale, OMS recomandă în prezent ampicilină și gentamicină sau cefalosporine de generația a treia (cefotaximă, ceftriaxonă) ca terapie de primă linie. Cu toate acestea, medicii constată tot mai des că cele mai frecvente bacterii responsabile de septicemie și meningită la copii sunt frecvent rezistente la aceste terapii empirice, astfel că antibioticele de primă linie sunt ineficiente, ducând la o mortalitate excesivă. 

 

Unele funcționează doar în unu din trei cazuri

 

Rezultatele unei cercetări recente, care au fost publicate marți în revista The Lancet regional Health-Southeast Asia, se adaugă la aceste constatări. 

Concret, oamenii de știință au analizat 6.648 de probe bacteriene din 11 țări, pentru a revizui sensibilitatea la antibiotice pentru bacteriile comune care cauzează infecții la copii.

În urma cercetării, care a fost condusă de Universitatea din Sydney, s-a constatat că multe dintre antibioticele recomandate de OMS ca primă linie au o eficacitate mai mică de 50% în tratarea infecțiilor din copilărie. 

În special unul dintre aceste antibiotice, ceftriaxona, este eficient doar în tratarea unuia din trei cazuri de septicemie sau meningită la nou-născuți, spun autorii studiului. Acest medicament este, de asemenea, utilizat pe scară largă în unele țări, pentru a trata multe infecții la copii, cum ar fi pneumonia și infecțiile tractului urinar.

Gentamicina este un alt antibiotic prescris în mod obișnuit, despre care studiul a arătat că este eficient în tratarea a mai puțin de jumătate (45%) din toate cazurile de sepsis și meningită la bebeluși și copii.

Tratamentele noi nu sunt testate pe copii

„Rezistența la antibiotice crește mai rapid decât ne dăm seama”, a spus autorul principal al studiului, dr. Phoebe Williams, de la Universitatea din Sydney, specialistă în boli infecțioase, a cărei cercetare se concentrează pe reducerea rezistenței antimicrobiene. Potrivit acesteia, există din ce în ce mai multe cazuri de infecții cu bacterii multirezistente la copii din întreaga lume.

Totodată, ea a avertizat că rezistența antimicrobiană este mai problematică pentru copii decât pentru adulți, deoarece este mai puțin probabil ca noile antibiotice să fie testate pe copii și puse la dispoziția acestora. 

„Asta înseamnă că avem opțiuni și date foarte limitate pentru tratamente noi”, a remarcat dr. Williams, subliniind că acest studiu ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru întreaga lume, inclusiv pentru Australia.

 

Rezistența antimicrobiană (AMR) a fost declarată de OMS drept una dintre primele 10 amenințări globale la adresa sănătății publice cu care se confruntă omenirea. La nou-născuți, se estimează că, în fiecare an, la nivel global, apar trei milioane de cazuri de septicemie, cu până la 570.000 de decese. Multe dintre acestea sunt cauzate de lipsa de antibiotice eficiente pentru a trata bacteriile rezistente.

 

Cel mai recent ghid al OMS, publicat cu 10 ani în urmă

 

Cercetarea relevă, de asemenea, nevoia urgentă de actualizare a ghidurilor globale privind antibioticele, pentru a reflecta ratele în evoluție rapidă ale rezistenței antimicrobiene. Potrivit specialiștilor, cel mai recent ghid de tratament elaborat de Organizația Mondială a Sănătății a fost publicat cu un deceniu în urmă (2013).

„Acest studiu relevă probleme importante în ceea ce privește disponibilitatea antibioticelor eficiente pentru tratarea infecțiilor grave la copii”, a declarat și Paul Turner, profesor de microbiologie pediatrică la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, și unul dintre autorii cercetării. Aceștia consideră că cel mai bun mod de a aborda rezistența antimicrobiană în infecțiile copilăriei este de a finanța cu prioritate cercetarea noilor tratamente cu antibiotice pentru copii și nou-născuți. 

„Avem nevoie urgentă de noi soluții pentru a opri infecțiile invazive multirezistente la medicamente și moartea inutilă a mii de copii în fiecare an”, a subliniat dr. Phoebe Williams.

 

 

Studiul poate fi citit aici: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772368223001518?via%3Dihub

 

×