La Scornicesti, femeile lesinau de oboseala pe mesele de calcat, in fabricile de textile. La liceul din oras, aproape 80% dintre elevi picau examenul de Bacalaureat. La Bucuresti, guvernantii o tineau langa cu anticipatele.
Ideea alegerilor anticipate tocmai se contura la Bucuresti. "Poaâ sa castige si mama luâ Ceausescu. Lucrurile tot n-or sa se schimbe!" La Scornicesti, acesta a fost entuziasmul pe care l-a provocat posibilitatea de a merge iar la urne. In localitatea de bastina a lui Ceausescu, unii nu s-au saturat de politica. Comenteaza pe la bodega, care pro, care contra, ce se mai intampla pe la Bucuresti. La una dintre carciumi se aduna intelectualitatea orasului.Un profesor de istorie, unul de matematica. Nu vor insa sa-si dea numele. "Nu e necesar", ne raspund cand asteptam sa-si dezvaluie identitatea. Cat despre anticipate... "Ne-am fi mirat sa nu se faca." "Cum asa? Pai, de anticipate avem nevoie la numai o jumatate de an?", intrebam si noi mirati de elanul scornicestenilor. "Suntem la portile Orientului. Orice se poate in tara asta", ne raspunde didactic profesorul de istorie. Motivele anticipatelor li s-au deslusit insa foarte clar. "E anormal sa fii la putere si sa nu ai conducerea Camerelor. Vor sa-i dea jos pe Nastase si Vacaroiu", ne explica.
"Basescu a facut cartile. El a vrut anticipate", se baga in vorba si profesorul de matematica, calculand cu precizie cat din "vina" declansarii crizei politice revine fiecarui personaj de la Bucuresti. "Tariceanu e mai arogant, asa. E din stofa lui Nastase. Nu-l prea vrea Basescu si cred ca ii pregateste locul lui Stolojan", merge mai departe cu calculele profesorul. LIBERALII. La bodega se aduna si elita politica a locului. "Fruntasii" liberali ai Scornicestiului. Au infiintat printre primele organizatii PNL din tara, dar primar liberal n-au mai avut din 1992. "La noi e mereu pe invers. Cand era FSN-ul la putere, noi aveam primar liberal. Cand a venit PNL-ul, noi suntem tot cu primar PSD", povestesc cu obida despre oaza de liberalism care a fost Scornicestiul. "Va apucati iar de campanie electorala?", intrebam. "Pai, ne apucam, ce sa facem? Iar facem singuri campanie...", vine si raspunsul. "Cum singuri? Nu va ajuta PD-ul?", amintim noi de Alianta D.A. de la Bucuresti. "Care PD, ca toti sunt injectati?", ne surprinde explicatia. "Cum adica injectati?" "Sunt toti cam pesedisti. La Scornicesti nu functioneaza Alianta PNL-PD", ne lamureste un liberal, plangandu-se ca toata campania trecuta a fost facuta doar de PNL.
CONDITII. Blocurile din Scornicesti au apa cu program, iar drumurile sunt partial asfaltate |
Citește pe Antena3.ro
"Azi la fabrica, o colega a lesinat pe masa de calcat. Muncim cate 10-12 ore pe zi, poate si mai mult, pentru 2-3 milioane de lei. Nu putem sa plecam cand ne terminam treaba, ne ameninta ca, daca spunem ceva, nu o sa mai avem de lucru", povesteste, cu ochii albastri licarind de speranta ca poate, daca se stie in ce conditii se lucreaza, lucrurile or sa se schimbe. Ne urmareste cu privirea si, cand prinde privirea noastra, putin jenata, incepe iar. "Unei colege i s-a facut rau. A cazut din picioare de oboseala. Au chemat doctorul, au pus-o pe picioare, dar n-au trimis-o acasa. Au tinut-o sa munceasca mai departe", isi urmeaza firul suferintei. "N-avem unde sa muncim in alta parte. Eu vreau sa plec, ca ma privatizez, dar altele unde sa plece?", ne intreaba. "Nu vorbeste nimeni de frica." Tot de aia nu vrea nici ea sa ne spuna numele. Dar poate, daca se afla, n-or sa se mai poarte asa.
De fustele ei se prinde o copila cu ochii la fel de albastri ca ai mamei. Are doar vreo 10 ani, dar o asteapta un viitor "luminos" in Scornicesti: un liceu care nu e capabil sa produca absolventi de Bacalaureat, un loc de munca asigurat in fata mesei de calcat, intr-o fabrica de textile si, daca are noroc, un apartament intr-unul din blocurile-ghetou din centrul orasului, acolo unde apa curge dupa program, iar lumina nu se aprinde niciodata pe strada.