x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anticoruptie - Razboiul epoletilor pe frontiera de vest

Anticoruptie - Razboiul epoletilor pe frontiera de vest

de Eugen Ciufu    |    01 Dec 2006   •   00:00

Prin anihilarea unei retele de contrabanda, cu ramificatii la varful conducerii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Caras-Severin, autoritatile au mai castigat o importanta batalie impotriva coruptiei. Suna frumos, nu? Numai ca, in realitate, batalia se pare ca a fost castigata de inamici nevazuti prin metode "specifice" de cercetare-diversiune.

SPORT PERICULOS. Comisarul Cionca Ion (ultimul din dreapta - sus) zace in arest pentru ca a aranjat un meci de fotbal

Prin anihilarea unei retele de contrabanda, cu ramificatii la varful conducerii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Caras-Severin, autoritatile au mai castigat o importanta batalie impotriva coruptiei. Suna frumos, nu? Numai ca, in realitate, batalia se pare ca a fost castigata de inamici nevazuti prin metode "specifice" de cercetare-diversiune.

"In cursul lunii mai 2006, politistii de la Crima Organizata - Brigada Timisoara si IJP Caras-Severin, sprijiniti de lucratorii Politiei de Frontiera, au retinut sapte persoane suspectate de contrabanda cu tigari atat pe piata Uniunii Serbia Muntenegru, cat si pe cea din sud-vestul Romaniei. Cei sapte cetateni romani erau angajati ai unor magazine «Duty-free» situate in zona Portului Moldova Veche, iar tigarile care faceau obiectul contrabandei erau achizitionate de la aceste magazine, dupa care erau introduse ilegal in tara si apoi valorificate. A fost intocmit dosarul penal nr. 83/2005, impreuna cu Serviciul teritorial din cadrul DIICOT Timisoara, cercetarile fiind continuate in vederea stabilirii intregii activitati infractionale si depistarii tuturor persoanelor implicate. Demersurile operative realizate de institutia noastra in stransa colaborare cu structurile specializate din zona Ordinii Publice si Sigurantei Nationale (SRI, SIIPI DGA), sub directa coordonare a procurorilor DIICOT, au scos la iveala implicarea in acest caz a unor lucratori din cadrul IJPF Caras-Severin. In acest context, conducerea IGPF (Inspectoratul General al Politiei de Frontiera - n.n.) a dispus efectuarea unor controale interne, in urma carora au fost constatate abateri grave privind exercitarea actului managerial la nivelul IJPF Caras-Severin, cat si posibila implicare in fapte de natura penala. (…) La data de 6.09.2006, Parchetul de pe langa Tribunalul Timis a dispus retinerea timp de 24 de ore a inspectorului-sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Caras-Severin, comisar-sef de politie Cionca Ion, acesta fiind suspectat de sprijinirea grupului infractional organizat. Cercetarile sunt continuate sub coordonarea procurorilor DIICOT." Este comunicatul IJPF, de la 7 iulie, a.c., adica de a doua zi de la arestarea comisarului Cionca Ion. Au trecut de atunci… patru luni.

O ANCHETA CIUDATA. Spuneam ca fostul sef al Politiei Judetene de Frontiera Caras-Severin este tinut in arest preventiv de peste patru luni. Cazul de fata este inca un exemplu asupra usurintei cu care in Romania inca se mai distrug cariere, vieti. Comisarul ne-a trimis din arest un memoriu, din care am dedus ca este dispus sa coopereze cu organele de ancheta. Dar nu poate face asta, daca nu este scos nici macar la interogatoriu… Indiferent de natura dezvaluirilor comisarului, ele ar trebui verificate si exploatate de anchetatori. Daca minte, sa fie tras la raspundere, daca nu minte, informatiile sale sa fie folosite. Aceleasi date le-a transmis si ministrului Vasile Blaga, si chestorului principal Nelu Pop, sef al IGPF, si altora. Cu toate acestea, toata lumea pare a fi avantajata de "pastrarea" comisarului la arest. Mai mult, Cionca Ion este invinuit pentru sprijinirea unui grup infractional organizat care se ocupa cu contrabanda. Adica operatiuni din care ies foarte multi bani. Or, pana acum nu s-au gasit indicii ca Cionca Ion s-ar fi imbogatit peste noapte, chiar daca nu ar vrea sa-si afiseze noua situatie materiala. Din cate stim noi, si se pare ca si anchetatorii stiu, comisarul traieste intr-un apartament cu doua camere in Resita si conduce o Dacie. Mai mult, la nivel local, Cionca era considerat ca un om cu coloana vertebrala, corect, rational, fara dorinte de parvenire. Pe linie profesionala, chiar IGPF ne comunica faptul ca Cionca a beneficiat de calificativul "foarte bine" de la preluarea functiei pana la arestare, desi in comunicatul sau se sustine ca existau nereguli manageriale, existand, atentie!, posibila implicare a ofiterului in fapte de natura penala.
Click pt a mari imaginea
DEZVALUIRI. Din arest, comisarul Cionca face dezvaluiri pe care anchetatorii nu vor sa le auda

"PROBATORIUL". Pastrarea la arest a comisarului Cionca, indiferent daca este sau nu vinovat, este de condamnat ca fiind o metoda de trista amintire. Trecand peste asta, vom prezenta cateva aspecte care ar trebui sa atraga atentia procurorilor inspectori si sa clarifice daca aceasta ancheta se deruleaza corect sau serveste unor interese de grup. Comisarul Cionca cere in memoriile sale, depuse la diferite autoritati, sa i se permita a prezenta probe in favoarea sa. In orice tara civilizata ar trebui sa i se accepte. Probe invocate fara succes in favoarea sa pot fi unele inscrisuri. Este vorba despre rapoarte, agende de lucru, informari despre ofiteri din diferite structuri ale Politiei implicati mai mult sau mai putin in activitati ilegale. Tot in apararea sa, comisarul invoca si faptul ca in timpul operatiunilor de contrabanda, stopate de autoritati, el se afla in concediu, nefiind informat de subalternul sau, care se ocupa de zona respectiva. De asemenea, Cionca Ion sustine ca el nu avea atributii operative si, prin urmare, nu putea sa dea ordine sau dispozitii in acest sens, astfel incat sa i se impute "posibile" fapte de natura penala. Mai mult, fiind arestat in baza unor convorbiri interceptate intre el si un individ despre care se sustine ca era direct implicat in operatiunile de contrabanda. Nu vom dezvalui numele individului, pentru bunul mers al anchetei. Insa putem spune ca acesta este, conform comisarului Cionca Ion, informatorul sau. Mai mult, Cionca Ion cere desecretizarea documentelor de serviciu (rapoarte, informari) in care erau prezentate informatiile furnizate de informatorul considerat acum complice cu el. In ceea ce priveste discutiile telefonice interceptate dintre comisar si informator, atat Cionca Ion, cat si avocatul sau sustin ca aceste discutii se refereau la un meci de fotbal, fiind interpretate ca discutii codificate. Or, nici aceste interpretari nu se sustin, intrucat comisarul-sef Cionca Ion este vicepresedintele Asociatiei Sportive Oravita, participand la numeroase meciuri de fotbal in sala sau in aer liber. Asadar? Viorel Dumitrescu, unul dintre avocatii comisarului, se limiteaza la a acuza lipsa de orice ratiune a mentinerii in stare de arest a invinuitului Cionca Ion pe motive ca acesta ar putea influenta martori. Mai mult, avocatul acuza si procedura sovietica de ancheta prin mentinerea clientului sau in arest timp de patru luni fara a fi anchetat, doar ca procurorii sa aiba timp sa bajbaie dupa probe. Or, daca nu se vor gasi probele care sa convearga spre acuzatiile aduse si care sa justifice tratamentul umilitor al unui ofiter superior al Politiei Romane (scos din Spitalul Militar si obligat sa-si tarasca bagajele spre arest), s-ar putea ca anumiti reprezentanti ai organelor de ancheta sa dea socoteala. Basca, s-ar mai putea inregistra un proces pierdut la CEDO…

DECLASIFICAREA
Intreband IGPF cum se pot declasifica documentele secrete invocate de comisarul Cionca Ion in apararea sa, ni s-a raspuns prin trimiterea la art.1 din HG 781/2002 privind protectia informatiilor clasificate. "Informatiile se declasifica daca: a) termenul de clasificare a expirat; b) dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare; c) a fost atribuit de o persoana neimputernicita prin lege." Este usor de observat ca, in cazul de fata, declasificarea documentelor invocate de comisarul Cionca Ion se incadreaza la litera "c", cu conditia sa nu se faca interpretari tendentioase.

×