Recent, maestrul Gheorghe Zamfir a hotărît să-şi invite prietenii, colaboratorii şi cîţiva dintre colegii de breaslă la aniversarea zilei sale de naştere.
Maestrul - Gheorghe Zamfir, la aniversare
Recent, maestrul Gheorghe Zamfir a hotărît să-şi invite prietenii, colaboratorii şi cîţiva dintre colegii de breaslă la aniversarea zilei sale de naştere.
Evenimentul a fost marcat de un recital de zile mari al lui Gheorghe Zamfir, secondat de taraful care-i poartă numele, taraf alcătuit din virtuozi instrumentişti – Marian Alexandru (vioară), Costel Pandelescu (ţambal), Panciurel Constandache (trompetă), Vasile Alexandru (clarinet), Virgil Iancu (acordeon), Daniel Prodan (basist), Costel Nichita (contrabas). Zamfir a revenit în forţă, de la finele anului trecut, prin succesul extraordinar obţinut cu ocazia concertelor susţinute la 5 decembrie la Novi Sad (Concertul “Români pentru sîrbi”) cu Orchestra “Gheorghe Zamfir”, respectiv la 5 şi 7 februarie 2008 la Cairo şi Alexandria (Egipt) alături de Orchestra Simfonică din Cairo, dirijată de Ovidiu Bălan (Filarmonica din Bacău).
Troia. La numai o zi după aniversarea sa, la Istanbul, cel mai mare cort din Europa ( 5.500 de locuri) a găzduit premiera megaspectacolului “Troia – Fire of Anatolia”, show pe care-l vom vedea la Bucureşti în luna noiembrie. La acest megaspectacol naiul maestrului a răsunat în cîteva momente coregrafice de excepţie. La 7 iunie 2008 la Sala Palatului va avea loc Concertul lui Gheorghe Zamfir cu Orchestra Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti, ca o reluare a concertului pe care l-a susţinut în februarie în Egipt. Duke Ellington spunea: “Un muzician atît de talentat şi cu stil foarte particular face parte din categoria celor înzestraţi de Dumnezeu”. Prin talentul său nemărginit, Gheorghe Zamfir este parte activă a acestui tărîm imaginar dintre bine şi excelent!
Un complex muzician român
Gheorghe Zamfir a concertat pe scenele lumii cu orchestre simfonice, camerale, a susţinut recitaluri cu pian, cu orgă sau cu propriul grup folcloric, impunîndu-se de peste cinci decenii ca un complex muzician român în viaţă. Repertoriul cuprinde compozitori precum J.S.Bach, Corelli, Vivaldi, Telemann, Schubert, Schumann, Puccini, dar şi mari cantautori contemporani precum John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel şi Elton John. Artistul a publicat trei volume de versuri (ultimul se numeşte “În inima întristată a barocului”, 2002), două volume de eseuri, o carte autobiografică.