x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aparitia de la Nanesti

Aparitia de la Nanesti

de Carmen Plesa    |    05 Iul 2004   •   00:00

Specialistii spun ca la Nanesti - Vrancea, in iunie 2001, a avut loc o intalnire de gradul II. Mai multi sateni au vazut atunci un obiect luminos, de forma unui inel segmentat, care se rotea foarte repede.

Prima oprire: la Primarie. Aflam ca una dintre angajatele de acolo, o doamna respectabila, a vazut OZN-ul, in urma cu trei ani. Un vecin de pe strada a venit in fuga: "Veniti, doamna, ca daca o sa povestesc maine ce am vazut, lumea o sa spuna: "Danut a fost beat aseara"". Deasupra gradinii din fata casei, minune mare: un ghem rosiatic de lumina. Se rotea in jurul axei proprii, dupa care se trasforma intr-un inel format din segmente. Se apropia de pamant, apoi urca. Vecinul chiar i-a spus doamnei ca, cu cateva minute inainte, luminile se lasau pana "deasupra papusoilor". De la Primarie am plecat spre sotii Agafitei - Tanasache si Elena, doi profesori de filologie pensionari.

 

CIUDATENIA. Domnul profesor nu prea ar mai vrea sa vorbeasca despre ce s-a intamplat atunci. Dar se indura de noi, pentru ca am batut atata drum. Era pe 30 iunie 2001; seara, pe la 22:30. A iesit in curte pentru ca se intrerupsese curentul. Si atunci a vazut o formatiune de centuri concentrice care se roteau foarte repede. Cercul pe care il formau se marea, iti dadea senzatia ca o sa cuprinda tot satul, dupa care se restrangeau intr-un ghem. Se miscau spre nord. Si-a chemat sotia.

 

IPOTEZE. Doamna Agafitei a adus "materialul didactic" - o farfurie, ca sa ne explice mai bine cum se rotea si cum arata ciudatenia. "Cand s-a prins odata de mine….", isi aminteste domnul Agafitei. "Hai sa te iau de mana, sa nu te aspire", isi aminteste doamna zambind ce a spus in urma cu trei ani. Domnul Agafitei, care a fost pilot in tinerete, exclude ideea ca ar fi fost vorba de un avion. Oamenii au mai spus atunci ca ar fi fost luminile de la discoteca unui sat din apropiere - Liesti, dar practic acestea nu aveau cum sa bata la o asemenea distanta.

Mai mult, satul cu pricina se afla in cu totul alta directie decat locul unde a aparut minunea. "Nu ne putem explica ce a fost, ofteaza doamna profesoara, dar noi stim ce am trait". La familia Stefan, unii dintre cei care au urmarit fenomenul, i-am gasit pe mezinul familiei, Cosmin, si pe mama acestuia - Florenta. Aceasta isi aminteste cum, iesise sa-si conduca socrul care se pregatea sa plece la serviciu.

Pe cer au vazut o "forma rotunda, din patratele mici".

Florenta Stefan este sigura ca a fost vorba despre un fenomen, si nu un obiect. "Nu era ceva ce ai fi putut sa atingi".

Copilul, premiant la scoala si cu drag de matematica, crede insa ca a avut de-a face cu un OZN. "Semana cu ce am vazut eu in carti si in filme", trage concluzia Cosmin.

 

 

ET

Intalniri de gradul II In urma studiului indelungat al fenomenului, ufologul J. Allen Hynek a stabilit ca atunci cand OZN-ul lasa o urma vizibila a vizitei sale, sau a intalnirii cu observatori umani, "avem de-a face cu o intalnire de aproape de al doilea tip". In afara de efectul fizic care ramane ca un memento, aceasta categorie nu pare sa se deosebeasca in multe privinte de intalnirile de gradul I. Conform rapoartelor, efectele fizice includ: urme palpabile pe sol, care pot dura chiar luni si care provin in mod evident din contactul fizic al navei cu solul, parjolirea si calcinarea culturilor, tulburari de comportament la animale si unele efecte fizice asupra observatorului insusi. Acesta din urma resimte o paralizie temporara, senzatia de caldura si alte indispozitii. Uneori este raportata "interferenta" cu campul de gravitatie local, fapt dovedit de depozitiile unor observatori care au simtit, temporar, senzatii de imponderabilitate. Un efect fizic consta in interferenta cu circuitele electrice, facand ca "motoarele automobilelor sa-si intrerupa temporar functionarea, aparatele de radio sa amuteasca sau sa prezinte perturbatii din cauza electricitatii statice". (M.M., V.A.)
×
Subiecte în articol: special