x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Apele au inghitit un miliard de euro

Apele au inghitit un miliard de euro

de Vali Blanaru    |    Florina Zainescu    |    16 Iul 2005   •   00:00
Apele au inghitit un miliard de euro

Jumatate din tara sub ape. Pagubele produse de puhoiul de apa cresc de la o zi la alta. Numai pana acum, valoarea estimata a pagubelor depaseste un miliard de euro.

Potrivit estimarilor oficiale, cel mai mult va costa refacerea infrastructurii rutiere - aproximativ 150 de milioane de euro. "Aceasta este o evaluare partiala a pagubelor la drumurile si podurile afectate de inundatiile din lunile aprilie, mai si iulie", a declarat Florin Dascalu, director in cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. Pentru lucrarile de gospodarire a apelor, Ministerul Mediului va trebui sa gaseasca alte 25 de milioane de euro, potrivit estimarilor de acum trei zile facute de Sulfina Barbu.

De atunci, s-a facut liniste. Guvernul nu a mai dat nici o cifra oficiala. S-au eliberat in schimb circa 300 de milioane de euro pentru reconstruirea zonelor distruse si ajutoare umanitare destinate familiilor sinistrate. Valoarea pagubelor este mult mai mare. La un calcul sumar, numai reconstruirea caselor distruse si afectate de inundatii va costa aproape 200 de milioane de euro. Aceasta suma nu ia in calcul bunurile aflate in acele case si nici animalele oamenilor sau pagubele din agricultura.

GREU DE ESTIMAT. Dar la cat se ridica cu adevarat pagubele produse de inundatii este greu de spus atat timp cat Romania este sub ape. "Pe infrastructura sunt defectiuni care nu se pot vedea cu ochiul liber. Viitura a trecut, in unele locuri, peste poduri. Este imposibil sa nu apara deplasari ale pilonilor de sustinere, lucru care nu se observa acum", a declarat deputatul PSD Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor. El ne-a spus insa ca nu a vazut vreodata pagube mai mari la nivelul infrastructurii decat cele produse acum in Moldova.

FINANTARE. PSD a cerut, joi, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru aprobarea unei legi de rectificare bugetara si identificarea surselor bugetare masive necesare rezolvarii problemelor determinate de inundatii. "In acest moment nu trebuie sa ne bazam pe sprijinul din strai-natate, pentru ca finantarile de la UE vor veni in cateva luni, iar cele de la BEI si BERD in cativa ani", sustine Miron Mitrea.

AGRICULTURA. Pierderi semnificative - cantitative si calitative - se inregistreaza si in agricultura. Ministerul de resort nu mai are voie sa furnizeze informatii "la zi" despre suprafete cultivate aflate sub ape. Situatiile actualizate sunt trimise mai nou la Guvern, care a devenit singura institutie abilitata sa centralizeze si sa faca publice aceste date, sustin surse din Ministerul Agriculturii. Si transportatorii inregistreaza pierderi determinate de intarzierea livrarii marfurilor. Si transportul titeiului din campurile petroliere din sudul Moldovei catre rafinarii a fost perturbat.

Romania are nevoie de ajutor


Presa internationala trateaza pe larg subiectul inundatiilor catastrofale din Romania. Daca cele mai multe titluri vizeaza cu precadere numarul victimelor si bilantul pierderilor materiale, sunt si cateva cotidiane care subliniaza faptul ca Romania se afla in situatia de a fi nevoita sa ceara ajutor din partea comunitatii internationale. BBC transmite ca cel putin sapte persoane au murit in urma inundatiilor, in vreme ce alte cateva mii au fost evacuate din fata apelor care "au atins pe alocuri si 3 metri". In schimb, Reuters subliniaza ca atat Romania, cat si Bulgaria au fost lovite dur de ploile torentiale din ultima vreme si ambele tari sunt hotarate sa ceara ajutor international pentru refacerea infrastructurii distruse. Bulgaria a cerut deja 75 de milioane de euro de la Uniunea Europeana si desi Romania nu a anuntat inca de ce suma ar avea nevoie, din declaratiile oficialilor de la Bucuresti se intelege ca pagubele s-ar ridica la aproape 500 de milioane de euro.

Sub titlul "Europa face fata extremelor vremii", Associated Press transmite ca intregul continent este strabatut de fenomene neobisnuite pentru acest anotimp. In Austria, Romania, Bulgaria sunt inundatii, temperaturi mari in Franta, cea mai mare seceta din ultimul secol in Portugalia. Asa ca nu e de mirare ca zeci de morti sunt pusi pe seama extremelor inregistrate in anumite regiuni ale Europei, mai ales ca "in unele locuri temperaturile au oscilat, in decurs de doar cateva zile, intre insuportabil de cald si neobisnuit de rece".

In ceea ce-i priveste pe vecinii nostri bulgari, acestia se lauda ca doar interventia prompta a autoritatilor a evitat un dezastru mai mare. Publicatia virtuala Novinite subliniaza ca premierul Simeon de Saxa-Coburg a explicat in fata Parlamentului ce masuri a luat Guvernul sau pentru a preveni dezastrul. (Ana Ilie)

MESAJE DE SOLIDATITATE
CONVORBIRI TELEFONICE GRATUITE. Locuitorii zonelor afectate de inundatii vor putea vorbi gratis in reteaua RomTelecom de la telefoanele publice din zonele afectate, a anuntat ieri compania de telefonie fixa. RomTelecom a donat 20 miliarde de lei vechi la fondul special creat de Guvern pentru ajutorarea victimelor inundatiilor si a pus in functiune cateva linii de tip teledon, care vor facilita colectarea donatiilor. Connex a anuntat o donatie de 100.000 USD pentru ajutorarea victimelor inundatiilor.

ROMPETROL PENTRU ROMANI. Rompetrol a trimis, ieri, 200.000 de litri de apa minerala spre judetul Bacau. "In paralel, la solicitarea angajatilor Grupului se vor initia puncte de colectare in companiile Rompetrol, ajutoarele urmand a fi distribuite in functie de necesitati", a declarat Dinu Patriciu, presedintele companiei.

UN MILIARD DE LEI PENTRU SINISTRATI. Conducerea Alpha Bank Romania a anuntat, ieri, ca doneaza 100.000 de lei noi (un miliard de lei vechi) sinistratilor. Cei care doresc sa ajute au la dispozitie trei conturi deschise la sucursala Dorobanti a Alpha Bank: Pentru LEI - RO55 BUCU0 490 00283566 RO01, Pentru EURO - RO12 BUCU 0490002 83566 EU01, pentru DOLARI - RO 69 BU CU 04 9000283566U S01.

CRUCEA ROSIE UNGARA SARE IN AJUTOR. Organizatia Crucea Rosie din Ungaria va trimite ajutoare pentru victimele inundatiilor din Romania, a declarat ieri un responsabil din cadrul organizatiei. Ajutoarele constau in substante pentru dezinfectarea surselor de apa, alimente, haine, paturi, precum si alte produse de stricta necesitate. (Radu Crivat)

BLAGA FACE APEL. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a adresat, ieri, un apel umanitar catre angajatii ministerului pentru a face donatii in sprijinul victimelor inundatiilor. Sumele ce vor fi donate de angajatii ministerului vor fi colectate lunar, pana la sfarsitul anului.

"OAMENI CU SUFLET PENTRU SEMENII LOR". Prefectura judetului Ilfov a anuntat ca va continua campania umanitara "Oameni cu suflet pentru semenii lor", demarata in luna aprilie. Astfel, ilfovenii care vor sa faca donatii pot aduce ajutoarele la centrul judetean de colectare organizat in orasul Buftea sau pot depune bani in conturile deschise la Banca Comerciala Romana de Secretariatul General al Guvernului: RO65RNCB5010000138390083 in lei, RO11RNCB5010 000138390085 in dolari si RO38RNCB5010000138390084 in euro.

BUCURESTENII STRANG AJUTOARE. Pentru a veni in sprijinul celor afectati de inundatii, autoritatile de sector au declansat, in urma cu trei zile, campanii umanitare pentru strangerea de ajutoare. Colectarea se face la sediul Primariei Sectorului 1 din Strada Banu Manta, la intersectia Soselei Stefan cel Mare cu Aleea Circului, Sectorul 2, la sediul din Sectorul 3 al Crucii Rosii, in cateva hipermarketuri din Sectorul 4, in Parcul Izvor din Sectorul 5 si in pietele din Sectorul 6.

CONTURILE SOLIDARITATEA. Persoanele care vor sa faca donatii pentru sinistrati pot depune bani in conturile Solidaritatea deschise de Raiffeisen Bank. Acestea sunt: RO57 RZBR 0000 0600 0676 7057 - pentru donatii in RON; RO67 RZBR 0000 0600 0676 7071 - pentru donatii in USD; RO72 RZBR 0000 0600 0676 7078 - pentru donatii in EUR.

APEL LA CREDINCIOSI. Prea Fericitul Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si IPS Casian, episcopul Dunarii de Jos, au facut un apel la donarea unor ajutoare si au solicitat sprijin pentru sinistratii din Galati si Braila.

ANS SPRIJINA VICTIMELE INUNDATIILOR. Agentia Nationala pentru Sport(ANS) a disponibilizat suma de 200.000 lei noi (2 miliarde lei vechi) depusi in fondul "Solidaritatea Sportiva", deschis pentru ajutorarea persoanelor sinistrate in urma inundatiilor. "ANS lanseaza un apel de suflet catre toti cei implicati in miscarea sportiva - cluburi, directii judetene, federatii sportive nationale, tehnicieni, sportivi - de a contribui la fondul Solidaritatea Sportiva, deschis la BRD Jean Louis Calderon Bucuresti, numar cont 54718274100, cod IBAN RO59BRDE410SV54718274100 DES", se precizeaza in comunicat. (Radu Crivat)
×
Subiecte în articol: romania eveniment inundatiilor