Suspiciunea legata de sus-tragerea dosarelor din ar-hivele serviciilor capata forma si dovezi. Ticu Du-mitrescu, membru al Co-legiului CNSAS, a pus ieri la dispozitia Jurnalului National probe care sustin afir-matia lui Liviu Turcu, potrivit careia arhiva serviciilor a fost "tunsa si frezata": fise de cartoteca, razuite cu lama si mazgalite cu tus pentru a proteja dosarele dis-parute, ofiterii care s-au ocupat de ele, informatori din retea. El cere CNSAS o expertiza care sa precizeze cand anume au fost "mutilate" aceste probe.
Dosarele sustrase din arhivele fostei Securitati au lasat urme. Dovezi ca au existat. Fise de cartoteca rase cu lama si pictate cu
tus pentru a elimina pentru totdeauna datele despre dosar, arhiva unde ar fi putut fi gasit ofiterul care l-a prelucrat. Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, a aratat ieri Jurnalului National aceste probe ale operatiunii pe care Liviu Turcu o numea "tunsul si frezatul arhivelor".
Pana acum doar suspectata, "curatarea" arhivelor fostei Securitati a fost probata ieri de Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS. Initiatorul Legii de deconspirare a fostei Securitati a cerut in ultimii ani permanent Serviciilor sa puna la dispozitia CNSAS nu doar dosare, ci si cartotecile cu ajutorul carora sa poata fi cautate. Fisele de cartoteca, intocmite pe numele unei persoane, sunt mult mai bogate in informatii decat un dosar. Asta pentru ca ele contin numerele de inventariere ale tuturor dosarelor in care figureaza persoana respectiva, tipul acestora (daca sunt de urmarit sau de informator), fondul si arhiva unde se afla acestea, ofiterii care l-au instrumentat, esenta informatiilor cuprinse, dar si modul in care s-a incheiat dosarul (de cele mai multe ori, un dosar de urmarit se incheia prin deschiderea unuia de colaborator, urmaritul devenind turnator, iar turnatorul avea toate sansele sa urce in sistem devenind agent al fostei Securitati).
JUPUITE. Unele dintre fisele de cartoteca din arhive sunt insa bine periate. Numele titularului de dosar se vede in clar, fara pata. La fel si datele lui de identificare. Semn ca nu el era cel care sa fie protejat (de altfel, in unele cazuri titularul e deja decedat). Celelalte rubrici ale fisei, insa, au suferit interventii dure: fisa a fost razuita cu lama pana la margine, apoi pictata cu tus, carioca sau mai degraba un marker (dovada ca interventia ar putea fi destul de recenta). Ce s-a trecut astfel sub tacerea vesnica? Numele ofiterului care se ocupa de caz. Dosarele cu notele lor informative (de cine, oare, date astfel incat sa fie "periat"?), corespondenta dintre departamentele Securitatii legate de acest caz. "Uitati-va aici: la rubrica «esenta informatiilor» dumnealor au sters cu harnicie, pana la sange, gata sa patrunda dincolo de fila. Intrebarea pe care mi-o pun eu, ca un cunoscator, nu ca un ageamiu de pe strada, este daca pana acum s-au ascuns in spatele Legii 187 vorbind de siguranta nationala si de nu stiu ce secret, ce secrete au avut fata de CNSAS, din moment ce noi suntem obligati sa pastram secretul de serviciu, avem certificate ORNISS, avem dreptul sa patrundem in orice? De ce era nevoie atunci sa se stearga aceste date care nu faceau decat sa ne trimita la dosarele intocmite acestui om, pentru a-l cunoaste pana la capat, si nu sa fim pusi, ca in cazul Serban Mihailescu, in situatia de a primi doua coperti si o fituica?", intreaba retoric Ticu Dumitrescu. "Le-au ras ca sa nu putem intreba SRI: «Unde e dosarul cutare, ca omul asta are mai multe dosare?». Bineinteles ca asta demonstreaza ca dosarul acela a disparut. Sau ca nu a fost predat CNSAS", raspunde tot el. "Iata, dl Turcu, unul dintre ofiterii foarte importanti ai fostei Securitati, vorbeste de tone de probatorii, documente scrise de oamenii din lista lui. Atunci, nimeni nu cred ca se mai indoieste ca tergiversarea din 1990 pana acum a deconspirarii nu a urmarit decat obtinerea timpului necesar pentru a sustrage unele dosare sau pentru a le jupui bine", acuza Ticu Dumitrescu. El invoca si relatarea lui Mihai Pelin, care a marturisit public ca atunci cand a scris Cartea Alba a Securitatii "a avut un dosar in mana si in trei ani au fost scoase din dosar documentele cutare si cutare si a dat o serie intreaga de date despre ce lipsea". "Le-a spus clar: ati umblat in dosar!"
|
RAZUITE. Fisele de cartoteca au fost rase cu lama pentru a fi eliminate datele despre dosare
|
MICROFILMELE NU AJUTA. Microfilmele nu sunt o solutie pentru recuperarea dosarelor sustrase, e de parere Ticu Dumitrescu. "Multa lume face trimitere la microfilme. Dar se uita un lucru: nu avem de-a face cu ageamii. Daca s-au sustras piese din dosar, fiti convinsa ca au modificat si filmul!", arata el.
TACEREA SRI. Reprezentantul CNSAS spune ca si-a asumat riscul de a face publice documentele din arhive, intrucat nu a gasit alta cale de a le aduce in atentia directorului SRI, George Maior. "Am incercat prin doua-trei telefoane sa il contactez pe noul director, caruia ii mai acord inca incredere ca ar putea sa schimbe ceva din Serviciul de Informatii. Nu am primit nici un raspuns si, atunci, in mod voit, incerc prin dumneavostra sa ii transmit si domnului director cum lucreaza dl Pintilie si ai lui (n.r. - Florin Pintilie, seful Arhivei SRI). Cu ce dovezi indubitabile suntem confruntati azi! Uitati-va: pana la marginea cartonului este ras totul! Au inceput aici, au ras tot-tot si, ca sa aiba si o masura in plus de siguranta, au dat si cu tus."
Ticu Dumitrescu spune ca a ridicat problema "curatarii" arhivelor si la intalnirea cu presedintele Traian Basescu si cu noii sefi ai serviciilor: "Am pus problema curatarii dosarelor, aducand exemplul Serban Mihailescu. «Spuneti-mi si mie ce verdict putem da noii, membrii Colegiului, atat timp cat dumneavoastra ne oferiti noua copertile? Eu am inteles ca SRI a mai umblat cu una, alta, dar nu am crezut ca si la SIE se poate intampla asa ceva! Refuz sa cred ca Serviciile au putut sa arhiveze doua coperti!»", s-a plans el sefului statului.
Ticu: "Cea mai importanta interventie"
|
LAUDE. Liviu Turcu este apreciat pentru curajul de a da nume |
Dezvaluirile facute de Liviu Turcu luni seara la "Marius Tuca Show" nu l-au surprins pe Ticu Dumitrescu, initiatorul Legii privind deconspirarea fostei Securitati si membru al Colegiului CNSAS. "Nu e nimic nou in ce a spus dansul, cel putin pentru mine si pentru majoritatea membrilor Colegiului. Insa pot sa calific interventia lui la "Marius Tuca Show" drept cea mai importanta din cate am auzit. Pana acum nu am fost obisnuiti decat sa ii ascultam pe alde Merce, pe alde Plesita transformandu-se in judecatori si acuzand restul lumii. Or, Liviu Turcu a avut curajul sa spuna pe nume unor personalitati si a lasat deschisa poarta, ca va continua aceasta deconspirare, denuntare daca vreti, a unor oameni cu care el a lucrat. L-am vazut pe vajnicul Cristoiu luandu-se dur de Liviu Turcu, ca nu a prezentat numele nici unui ofiter de legatura. Mie mi se pare de la inceput banala aceasta intrebare sau nepotrivita. Turcu nu e un oarecare sa poata sa iasa pe masa cu toate piesele de sah. Omul pare sa fi spus doar ce a crezut de cuviinta acum, iar cand va fi obligat, probabil ca va scoate si alte nume si probe", declara Dumitrescu.
Oana Stancu
DOSARELE EXISTA
|
Liviu Turcu s-a declarat ieri, dupa o intalnire cu membrii Colegiului CNSAS, absolut convins ca dosarele celor din lista publicata in Jurnalul National inca mai exista. Turcu a spus ca a indicat "o multitudine de unitati militare" in care s-ar putea gasi aceste dosare. "Daca cei din servicii sunt corecti, au doua posibilitati. Una, sa recupereze documentele - pentru ca arhivele s-au facut intr-o forma pe care nu o dezvalui acum, dar le permit s-o reconstituie - , iar in al doilea rand, le sta la dispozitie posibilitatea de a-i chema la ordine sau de a-i lua la intrebari pe cei care eventual au participat la distrugerea arhivelor de-a lungul celor 16 ani", a declarat Turcu. El a mai spus ca arhiva Securitatii a fost "si rasa si tunsa si frezata, nu o data, ci in repetate randuri". Turcu a adaugat ca dosarele din cadrul Centrului de informare si documentare erau puse pe suport magnetic inca dinainte de 1989. "Cu alte cuvinte, cand vrei sa dai de lucru unei institutii si vrei sa ii ingropi si sa-i tii ocupati, le dai partea de hartie si iti mentii bine mersi informatiile pe suport magnetic", a explicat Turcu.
Mircea Dinescu a declarat ca Liviu Turcu nu a adus "un peste in traista", ci a pus in mana CNSAS "o undita": "Suntem in aceeasi situatie, nici dl Turcu nu mai are acces la documentele alea, nici noi. Suntem pe aceeasi baricada. Ne poate arata un drum pe care noi sa pasim". M. Iordache Apostol
|
SILVIAN IONESCU: "CU CE STIU, NU POT SA IL CONTRAZIC PE TURCU"
|
| |
Fostul coleg al lui Liviu Turcu in DIE, Silvian Ionescu (foto),
afirma ca dezvaluirile facute de
acesta sunt adevarate, dar refuza sa dea amanunte. "Cu ce stiu, eu nu pot sa il contrazic. Nu cunosc toata lista, doar o parte din ea. Dar ce stiu, nu contrazice ce a spus el. Va rog sa nu imi cereti nume. Am semnat un angajament cand am plecat din sistem. Va pot spune insa ca principiile pe care le-a enuntat, modul de lucru, tehnica, toate sunt reale. Despre oameni nu comentez", ne-a declarat ieri Silvian Ionescu (membru PD si sef al Garzii de Mediu).
Turcu si Ionescu au devenit sefi de serviciu in DIE in aceeasi perioada (1985): Turcu, pentru tarile germanofone (transferat de la divizia SUA si Canada), Ionescu, pentru vestul Europei. Intrebat daca in aceasta calitate l-a avut coleg si pe Ristea Priboi, Silvian Ionescu a recunoscut ca acesta i-a fost sef pana in 1983, iar
in 1985, cand Ionescu a preluat serviciul, Priboi a plecat la o divizie apropiata. "Fireste, cu retea cu tot. Orice ofiter isi lua reteaua dupa el", precizeaza Ionescu. Intrebat daca intre Adrian Nastase si Ristea Priboi exista o legatura pe linia acestui serviciu, Silvian Ionescu a raspuns:
"V-am spus ca nu comentez
nume! Si v-am mai spus
ca nu-l contrazic pe Turcu".
Ristea Priboi este un apropiat al lui Adrian Nastase, spunandu-se chiar ca Priboi i-ar fi fost nas de cununie sau i-ar fi botezat primul copil. A fost deputat PSD, dar si consilier personal al lui Nastase la Camera Deputatilor. Oana Stancu
|
ACUZATII
|
Invitat luni seara la editia speciala "Marius Tuca Show" de la Antena 1, Liviu Turcu a dezvaluit ca Gelu Voican Voiculescu "in faza finala a evenimentelor din decembrie 1989" a luat o echipa de militari inarmati "in conditii extrem de delicate si de incerte" si a pus la zid o unitate militara a Serviciului Roman de Informatii Externe, somandu-i sa-i dea reteaua de informatori straini din Occident. Potrivit lui Liviu Turcu, fostul premier Adrian Nastase a trecut prin toata gama informativa, de la colaborator la ofiter acoperit, dezvaluind ca "la sfarsitul lui 1989 era pregatit sa fie trimis in exterior ca ofiter". Despre Teodor Melescanu, Liviu Turcu a afirmat ca el a fost cel care i-a pregatit si semnat un ordin de misiune". In cazul lui Mircea Cosea, Liviu Turcu s-a intrebat cum a fost posibil ca, pe vremea lui Ceausescu, acesta sa stea sapte ani la specializare in Italia fara sa-l intrebe nimeni de sanatate. Faptul ca Serban Mihailescu a fost sef de cabinet al primului ministru este un argument suficient pentru Liviu Turcu. In ce-l priveste pe Radu Vasile, acesta face parte din categoria celor aflati in legatura ofiterului de obiectiv. In cazul lui Mircea Pascu (deputat PSD), acesta a facut in toamna lui â89 o vizita la Moscova, intrand in atentia serviciilor.
Gelu Voican Voiculescu considera ca afirmatiile facute de Liviu Turcu la adresa sa sunt "foarte grave" si asteapta ca acesta sa "faca demonstratia". "Mi se pare grotesc sa fiu facut ofiter acoperit", a spus Voican Voiculescu, adaugand ca ultimele acuzatii lansate de Liviu Turcu la adresa sa sunt "fantasmagorice". "M-a facut sa rad pur si simplu", a sustinut Voican Voiculescu, precizand ca nu vor putea aparea alte documente decat cele care exista cu privire la persoana sa. "Probabil ca il voi da in judecata. Vreau sa probeze chestiunea ultima cu martori", a conchis Voiculescu.
"Nu stiu ce semna dansul⦠Singurul lucru pe care il pot spune este ca domnul Turcu a sustinut ca singura dovada a lui este credibilitatea. Ei bine, credibilitatea lui pentru mine e un zero barat", a fost reactia lui Teodor Melescanu la afirmatia lui Liviu Turcu, ca i-a semnat un ordin de misiune. "Domnul Turcu nu este o institutie, nu are documente in sprijinul a ceea ce a spus, are poate talent literar", a mai spus Melescanu, precizand ca nu a fost ofiter "nici acoperit, nici descoperit si nici informator".
"Poate cineva zdravan la minte sa considere ca Securitatea ma putea trimite ca ofiter in strainatate?", s-a intrebat Adrian Nastase la emisiune "Stirea zilei" de la Antena 3, dupa ce a prezentat certificatul primit luna trecuta de la CNSAS in care verdictul era ca nu a facut politie politica si cateva extrase din dosarul sau de urmarire in care se arata ca era filat permament si i se ascultau telefoanele de acasa.
"Voi cere SIE date in legatura cu dezvaluirile facute de profesorul Turcu. Am primit ieri de la CNSAS un nou document ca nu exista nici un fel de informatii privind colaborarea lui Varujan Vosganian cu Securitatea. Sunt de acord cu afirmatiile domnului Turcu ca nu putem accepta
oameni in functii importante de conducere care sa fie controlati de serviciile secrete", a declarat ieri premierul Tariceanu.
Dana Piciu, Alexandra Chivu
Presedintele PC, Dan Voiculescu, este de parere ca Liviu Turcu "este un tradator, adica un om care a servit regimul comunist, un om care s-a infruptat din regimul comunist, a luat salariu de la Securitate, a lucrat pentru Securitate si acum vine sa tina lectii romanilor despre cum ar trebui sa isi desfasoare activitatea". "Domnul Liviu Turcu vine fara dovezi si fara credibilitate sa perturbe o data in plus viata politica tumultuoasa si necajita pe care o traim", a mai spus Voiculescu. El i-a cerut lui Turcu, "daca se mai considera roman", sa inceteze a "ne mai crea probleme artificiale". Voiculescu a mai aratat ca Romania a pierdut foarte mult in cazul Vosganian, problemele acestuia din urma fiind "pe undeva" create si de Liviu Turcu. Dana Piciu
|