x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ascuns in Romănia?

Ascuns in Romănia?

de Marina Constantinoiu    |    Dorian Cobuz    |    Delia Zahareanu    |    15 Aug 2007   •   00:00
Ascuns in Romănia?
Sursa foto: Boaz Openhaim//


Poliţia israeliană crede că directorul unei companii israeliene falimentare din domeniul construcţiilor, Yona Boaz, s-ar ascunde in Romănia. Boaz, acuzat de fraudă in Israel, a dispărut joia trecută, trimiţăndu-şi bunurile peste hotare, destinaţia sa finală nefiind cunoscută.

Poliţia israeliană crede că directorul unei companii israeliene falimentare din domeniul construcţiilor, Yona Boaz, s-ar ascunde in Romănia. Boaz, acuzat de fraudă in Israel, a dispărut joia trecută, trimiţăndu-şi bunurile peste hotare, destinaţia sa finală nefiind cunoscută.

Pe numele lui Yona Boaz este pregătit un mandat de arestare, unitatea naţională antifraudă a poliţiei israeliene emiţănd suspiciunea privind refugierea lui Boaz in Romănia după ce convorbirile telefonice ale părinţilor acestuia, aflaţi in Israel, au fost puse sub ascultare.


SPRE EUROPA DE EST. Site-ul israelian de ştiri Ynet afirmă, intr-un articol amplu dedicat cazului Boaz, că acesta ar fi avut ca direcţie un stat din Europa de Est, călătorind via Londra. Pe lista statelor in care se bănuieşte că ar putea fi Yona Boaz se mai află şi Ungaria, Rusia, Marea Britanie şi Franţa, adaugă şi publicaţia economică Globes.


FALIMENTAR. Ziarele israeliene scriu de căteva zile despre falimentul companiei sale israeliene, Heftsiba. Astfel, Ynet relata despre sute de persoane, clienţi ai firmei israeliene a lui Yona Boaz, care au năvălit in apartamentele aflate incă in construcţie in diverse localităţi, cum ar fi Beit Shemesh, Modiin Illit, Beitar Illit şi Maale Adumim (cu populaţie majoritar religioasă), contractate la Heftsiba Ltd., care işi pregătea intrarea in faliment. La acel moment, pe piaţă circulau zvonuri conform cărora compania lua in calcul declanşarea procedurilor de faliment şi numise o echipă de contabili, economişti şi avocaţi care să examineze problema şi să pregătească un plan de redresare.

Grupul Heftsiba, condus de Mordechai şi de Boaz Yona (tatăl şi fiul), şi-a desfăşurat activităţile din 1960 construind circa 30.000 de locuinţe in intregul Israel, iar in prezent construieşte 4.000 de complexuri de locuinţe, relatează Ynet.


CU OCHII PE ROMĂNIA. Conform datelor oficiale, compania israeliană intenţiona să construiască 800 de "unităţi" in Romănia şi să-şi extindă activităţile in Polonia. In Ungaria, compania a dus la bun sfărşit proiecte rezidenţiale şi deţine un hotel in Budapesta. In SUA, compania intenţiona să construiască un imobil rezidenţial in Manhattan şi studia oferte din domeniile turistic şi comercial.

In Romănia, compania lui Yona Boaz anunţa intenţia de a investi impreună cu grupul Apollo Real Estate circa 13 milioane de euro in achiziţia unui teren in oraşul Voluntari, pentru a ridica un ansamblu rezidenţial cu circa 1.000 de apartamente, conform informaţiilor furnizate de cele două societăţi. In noiembrie anul trecut, companiile Heftsiba Diur şi Electra anunţau achiziţionarea unui teren in Bucureşti, in valoare de 3,5 milioane de euro, şi intenţia de a construi un ansamblu imobiliar cu 466 de apartamente, valoarea investiţiei fiind estimată la 53 milioane de euro, conform unor informaţii date publicităţii de publicaţia economică israeliană Globes.

Zilele trecute s-a auzit că firma de afaceri imobiliare Electra urmează să cumpere 90% din Heftsiba, pentru suma de 6,95 de milioane de dolari, dar afacerea neclară şi preţul scăzut au făcut banca să pună la indoială stabilitatea companiei. Intr-o şedinţă-fulger a consiliului director, care a fost convocată joia trecută, Electra, care este deţinută de Gershon Zalkind, a decis să renunţe la achiziţie.


COINCIDENŢĂ? Avocatul omului de afaceri israelian, Ronel Fischer, s-a aflat zilele trecute in Bucureşti. Conform Ynet, Fischer a stat la Hotelul Marriott, unde a avut mai multe intălniri cu omul de afaceri Yair Biton, interesat de preluarea companiei Heftsiba, aflată in faliment. "Nu voi nega, dacă veţi spune că m-am intălnit cu Yona", a spus avocatul, citat de Ynet. "Dar nu este adevărat. Am venit aici pentru motive diferite", a adăugat acesta, lăsănd chestiunea in coadă de peşte.


TRANSFER DE FONDURI. Tot Ynet susţine că Boaz işi vede in continuare de afaceri in Europa de Est, unde şi-a transferat cea mai mare parte din banii pe care i-ar fi obţinut prin fraudă in Israel. El este bănuit că ar fi transferat fonduri in valoare totală de 120 de milioane de şekeli (circa 21 de milioane de euro) in favoarea unor afaceri proprii - proiecte imobiliare in Romănia şi in Rusia. Pentru a elucida situaţia companiei, poliţia israeliană a interogat zeci de persoane, inclusiv angajaţi ai companiei.


ANCHETA. In cadrul aceleiaşi anchete urmează să fie convocat la interogatorii şi tatăl lui Yona Boaz, Mordechai, după ce poliţia a primit noi informaţii privind posibila implicare a acestuia in cazul fiului. Mordechai este fondatorul companiei Heftsiba (in 1960) şi declară că a fost surprins de falimentul companiei şi de acţiunile fiului său. Insă directorul financiar al companiei Heftsiba Jerusalem Gold, Motti Netanel, a intervenit, contrazicăndu-l. El a afirmat că Mordechai ştia că fiul său retrage zeci de milioane de şekeli din fondurile companiei, dar nu a făcut nimic pentru a-l opri, relatează Ynet.


CU TOT CU NEVASTĂ.
Duminica trecută, Banca Leumi a cerut justiţiei să o declare in faliment şi pe soţia lui Boaz Yona, Tamar. Potrivit băncii, Tamar Yona a girat imprumuturile făcute de soţul ei cu puţin timp inainte ca ei doi să părăsească Israelul. In solicitarea adresată justiţiei, Banca Leumi afirmă că "absenţa lui Tamar Yona şi faptul că a părăsit ţara fără să lase vreo urmă dovedesc că este un act de faliment".

Un oficial de rang inalt al companiei Heftsiba a incercat să se sinucidă joia trecută intr-un hotel din Ierusalim şi a fost transferat, in stare stabilă, la Spitalul Hasassah Ein Kerem, din Ierusalim.

Declararea falimentului companiei ar urma să protejeze zeci de familii care au achiziţionat apartamente prin proiectele Heftsiba. Datoriile totale ale companiei sunt estimate la aproximativ 800 de milioane de şekeli (aproximativ 160 de milioane de euro).

Bucureşti: "Yona nu e in ţară"

Yona Boaz apare in scriptele de la Registrul Comerţului in calitate de administrator al societăţii YBSN Enterpreneurship Ltd. care controlează subsidiara romănească YBSN Pipera Investments SRL. Potrivit datelor oficiale, Yona Boaz, născut la 6.06.1960, este desemnat pentru un mandat de 99 de ani ca administrator al YBSN Enterpreneurship Ltd. şi, prin urmare este singurul care deţine controlul şi in societatea romănească.

Sediul societăţii se află intr-un apartament din chiar aceeaşi clădire unde funcţionează Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti, respectiv pe Strada Bibescu Vodă nr. 1. Potrivit afişajului administraţiei clădirii, la apartamentul unde figurează YBSN Pipera Investments SRL locuiesc două persoane.

De la ferestrele apartamentului de la etajul al şaselea angajaţii societăţii au vedere chiar spre Piaţa Unirii, inima centrului civic al Capitalei romăneşti. Pe uşa metalică a firmei, surpriză, este inscripţionată chiar Heftsiba - societatea adusă la faliment, potrivit anchetatorilor, de Yona Boaz.

Aici ne deschide un bărbat mărunt şi cărunt care pare timorat de intrebarea noastră in legătură cu o presupusă existenţă a lui Yona Boaz la adresă. In spatele lui se vede un panou de prezentare a aceleiaşi societăţi israeliene Heftsiba. "Domnu’ Boaz nu este in ţară", işi face curaj interlocutorul pănă la urmă să ne convingă. Şi nici nu ştie cănd ar veni. Iar cu directorul societăţii, ne mai spune, putem discuta abia peste o săptămănă, cănd se intoarce dintr-o delegaţie.

Dialogul este supravegheat de undeva din spate de un cetăţean israelian, potrivit aparenţelor, cu aspect viguros, de om insărcinat cu paza, şi nu de specialist in invărteli de milioane de euro.

×