Compozitorul Florin Bogardo urmează să fie înmormântat astăzi la Cimitirul Bellu Catolic, informează Stela Enache - soţia artistului. Cei care vor dori să-şi ia rămas bun de la marele compozitor român o pot face în această dimineaţă, începând cu ora 11,30, la sediul Uniunii Compozitorilor din România.v
La ora 15,30, va avea loc un Recviem, în memoria lui Florin Bogardo, la Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif, a precizat soţia compozitorului. Slujba de înmormântare va avea loc începând cu ora 17.30, la cimitirul Bellu Catolic.
Compozitorul Florin Bogardo a încetat din viaţă sâmbătă, la Institutul de boli infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, în urma unor suferinţe mai vechi care s-au agravat în ultima perioadă. Florin Bogardo, care ar fi împlinit duminică, 16 august, 67 de ani, a fost un cunoscut şi apreciat muzician român, compozitor de muzică uşoară, autor de versuri pentru melodiile sale şi, ocazional, interpret al propriilor sale bucăţi muzicale, uneori în duet cu solista Stela Enache, soţia sa. Compozitorul cunoscutului şlagăr "Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii" s-a născut în anul 1942 la Bucureşti şi a absolvit Conservatorul "Ciprian Porumbescu".
Florin Bogardo a compus şi muzică pentru filme, de un succes deosebit bucurându-se, între altele, coloanele sonore ale filmelor "Liceenii" sau "Declaraţie de dragoste". A început să studieze pianul încă de la vârsta de cinci ani, cu renumita profesoară Cici Manta.
În 1959 Bogardo a compus fantezii şi preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variaţiuni etc. La conservatorul "Ciprian Porumbescu" a fost îndrumat de maeştrii Gheorghe Dumitrescu, Aurel Stroe, Lazăr Cosma şi mai ales Anatol Vieru, cel care l-a format şi i-a dezvăluit tainele compoziţiei. În aceasta perioadă a compus lucrări camerale, dovedind un talent incontestabil, în acest sens evidenţiindu-se un cvartet pentru coarde. Din 1963, tânarul compozitor Bogardo s-a dedicat muzicii uşoare, melodiile sale de mare succes fiind interpretate de cei mai valoroşi solişti: Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu, Mihaela Mihai etc. Începând din 1972, Bogardo a încredinţat majoritatea melodiilor sale Stelei Enache, soţia sa, uneori facând duet cu aceasta.
A compus peste 300 de piese de muzică uşoară, marele său succes datorându-se faptului că piesele i se disting prin nobleţe, melodicitate deosebită, fantezie armonică bogată şi orchestraţie. Compozitorul Bogardo a compus pe versurile celor mai mari poeţi români: Eminescu, Blaga, Alecsandri, Carianopol, Marin Sorescu etc.
Ca un semn că muzica lui Florin Bogardo a rămas peste timp neatinsă de vitregia lumii este faptul că piesa "Tu eşti primăvara mea" s-a clasat anul trecut pe locul I în clasamentul întocmit de redacţia muzicală Radio România în cadrul proiectului 80 de ani de muzică în 80 de ani de radio.
Citește pe Antena3.ro