x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Au ajuns lângă Penescu

Au ajuns lângă Penescu

de Marius Mihalcea    |    24 Apr 2009   •   00:00
Au ajuns lângă Penescu
Sursa foto: /Gazeta Sporturilor/Intact Images

Nici o surpriză ieri la Tribunalul Argeş, în scandalul de corupţie din arbitraj. Reţinuţi miercuri pentru 24 de ore, centralul Sorin Corpodean, asistentul Marcel Savaniu şi vicepreşedintele autosuspendat al CCA, Marcel Lică, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

Totodată, Tribunalul Argeş a amânat ieri judecarea cererii de eliberare sub control judiciar a directorului general al societăţii PIC din Piteşti, Liviu Făcăleaţă, şi el arestat pentru 29 de zile în cazul corupţiei din arbitraj.

Astăzi se va judeca la aceeaşi instanţă cererea similară făcută de finanţatorul lui FC Argeş, Cornel Penescu, iar la Curtea de Apel Argeş va fi pe rol recursul împotriva măsurii de respingere a cererii de eliberare sub control judiciar a fostului preşedinte al CCA, Gheorghe Constantin, şi a fostului director al OPC Argeş, Cristian Libertatu.

În motivarea arestării preventive pentru 29 de zile a celor trei, DNA susţine că arbitrul Sorin Corpodean a primit 15.000 de dolari de la Liviu Făcăleaţă, pentru a avantaja echipa FC Argeş, arbitrul Marcel Savaniu a primit, tot de la Făcăleaţă, 3.000 de dolari, în acelaşi scop, iar Marcel Lică a primit 2.000 de dolari pentru a întocmi un raport de observare favorabil echipei piteştene. Cel mai probabil, recursul la decizia arestării preventive a acestora se va judeca săptămâna viitoare.

 

Nicolae Grigorescu a demisionat
Vicepreşedintele CCA, Nicolae Grigorescu, şi-a înaintat ieri demisia din funcţie.
"Nu cunosc motivele pentru care Nicolae Grigorescu a plecat. Oricum, noi nu l-am dat afară, el s-a dat singur. Demisia lui arată care este spectrul din care putem să aducem oameni care să conducă arbitrajul românesc", a declarat preşedintele FRF, Mircea Sandu.

"Am demisionat pentru a urgenta numirea unui preşedinte nou la CCA", a spus Grigorescu. La 16 aprilie, Grigorescu preluase prerogativele de preşedinte al CCA printr-o decizie a Comitetului Executiv al FRF, el înlocuindu-l mai întâi pe fostul şef al arbitrilor, Gheorghe Constantin, iar apoi pe celălalt vicepreşedinte, Marcel Lică, cel care s-a autosuspendat din funcţie după ce numele său a fost implicat în cazul de corupţie din arbitrajul românesc. Ulterior, Lică a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, de Tribunalul Argeş, sub acuzaţia de luare de mită.

 

Eliberarea lui Gigi Becali, în atenţia CSM
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a autosesizat ieri în privinţa eliberării din arest a finanţatorului Stelei, Gigi Becali, produsă vineri, 17 aprilie, respectiv în legătură cu modul în care a fost repartizat dosarul la Tribunalul Bucureşti, unde cu două voturi din trei s-a hotărât punerea în libertate a acuzatului.

Dosarul referitor la eliberarea lui Gigi Becali a fost repartizat aleatoriu aceluiaşi complet de judecată constituit în cadrul Secţiei I a Tribunalului Bucureşti, care asigura permanenţa la 17 aprilie. Presa centrală a reclamat anumite suspiciuni cu privire la constituirea completului de judecată, care a soluţionat cererea de eliberare condiţionată sub control judiciar a lui Becali.

De joia trecută, în media circula informaţia că a doua zi Becali va părăsi arestul. Suspiciunea a fost întărită şi de faptul că vineri dimineaţă pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 se afla pentru soluţionare o altă cerere de eliberare a lui Becali, la care s-a renunţat. După câteva ore, Tribunalul Bucureşti a decis eliberarea provizorie sub control judiciar a lui Becali şi a lui Beciu.

Completul de judecată al Tribunalului Bucureşti, care a judecat şi a admis recursul lui Becali faţă de decizia Judecătoriei Sectorului 1 prin care s-a respins cererea de eliberare sub control judiciar, a fost format din Constantin Marino Marin - preşedintele Secţiei I a Tribunalului Bucureşti şi subalternii săi Monica Cipariu şi Dorel Matei.

EXPLICAŢII
Biroul de Presă al CSM a comunicat că va fi verificat modul în care s-a repartizat aleatoriu dosarul lui Gigi Becali. Purtătorul de cuvânt al instanţei, Laura Andrei, a spus că, potrivit Codului de Procedură Penală, o astfel de speţă, recursul la eliberarea condiţionată, trebuie judecată în 48 de ore, indiferent dacă sunt zile lucrătoare sau nelucrătoare.

Tot ieri, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a afirmat că dacă există suspiciuni cu privire la eliberarea lui Gigi Becali din arest, doar procurorul de caz poate să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

  Mediafax

×
Subiecte în articol: special becali gigi becali