x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Au infierbantat mintile elevilor

Au infierbantat mintile elevilor

19 Apr 2004   •   00:00

Nici unul dintre romanele noastre nu poate concura cu cartile „grele" din colectia XXX a literaturii universale. Romanii „pofticiosi" se pot multumi cu partide de sex potolite, create de Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat-Bengescu sau Camil Petrescu.

Nadina si taranul Petre Petre, intr-un iatac boieresc, in plina rascoala; Ana si Ion, pe cuptorul lui Vasile Baciu, intr-o noapte friguroasa; Lica si Ada Razu, stapana hergheliei, intr-un grajd; Fred si Doamna T., in garsoniera proaspat mobilata. Acestea sunt paginile din „Rascoala", „Ion", „Concert din muzica de Bach" si „Patul lui Procust" pe care mintile tinere le-au tocit cu multa ravna. Literatura romana nu abunda insa in scene erotice. Iar acolo unde le gasim, sunt de obicei expeditive.

„Stai ca doar nu te ma... Uite-asa"

„Rascoala" a fost catalogata ca „un mare roman social". Daca intri insa intr-o bibioteca publica, ai ocazia sa constati insa ca cititorii au fost mai mult preocupati de scena de sex dintre Petre Petre si Nadina, decat de drama taranului roman. Si asta dupa gradul in care sunt uzate paginile la care este descrisa respectiva scena de amor.

Petre Petre, taran voinic si istet, patrunde, in plina rascoala, in iatacul boieroacei Nadina. Numai ca uita de telul rascoalei...

„Petre o ridica in sus ca pe o papusa si o intoarse cu fata spre dansul, cuprinzandu-i cu celalalt brat picioarele peste solduri. Isi lasa capul pe spate ca sa-si inalte privirea spre ochii ei. Nadina, zvarcolindu-se, intalni privirea aprinsa si-i vazu obrajii inundati de o bucurie mare".

In finalul scenei, Rebreanu o lasa pe boieroaica sa adere la „cauza" taranimii:

„Cu ochii stransi si gura intredeschisa, capul Nadinei se legana mereu in timp ce bratele ei incolaceau inconstient gatul barbatului care-i rascolea toata fiinta intr-o infiorare ametitoare. Se simtea patrunsa de o bucurie atat de intensa parca s-ar fi impartasit intr-o taina necunoscuta, amara si dulce, mai presus de toate".

„Ionica... ce vrei sa faci... ce faci?... Nu ... nu..."

Drama taranului insetat de pamant... lacomie, un pic de dragoste, o crima... Dar de scena de pe cuptor ce spuneti? E momentul in care Ana, fiica de taran instarit, cedeaza avansurilor lui Ion al Glanetasului, flacau iubitor de pamant, care o vaneaza pe fata pentru zestre.

„...cu o miscare brusca, ii ridica pana-n brau camasa. Picioarele fetei erau fierbinti si stranse. Isi incolaci bratele in jurul gatului lui, il stranse cu o putere nebanuita, parc-ar fi vrut sa-l sugrume, si-i lihai in ureche, plangatoare, dar fara impotrivire:

- Ionica... ce vrei sa faci... ce faci?... Nu ... nu..." Si rezultatul... „Gemetele Anei insa se intesau tot mai nestavilite, pana se sfarsira intr-un tipat scurt, surd, care o spaimanta intr-atata ca-si inclesta dintii in buzele flacaului, zvarcolindu-se."

„Ardea toata. Si a fost ca o intunecare a gandului si a vederii..."

Iubire patimasa, iubire nebuna... Fred Vasilescu, aviator, fiul unui industrias bogat si Doamna T. - eleganta, enigmatica. Femeie...Prima lor noapte impreuna, in „Patul lui Procust". Locul: garsoniera lui Fred Vasilescu, pe care Doamna T. tocmai o terminase de amenajat:

„Am smuls cearceaful...am descoperit atunci un corp de femeie despre care pot spune ca la fel n-am mai intalnit, niciodata. Sanii mici...samburele mic, inconjurat de un banut de culoarea vinului, odihnea ca pe o pernita discreta.

Ardea toata. Si a fost ca o intunecare a gandului si a vederii... ca o rasturnare de oglinda... o arsura a gandurilor... i-am rastignit in pumni umerii si, scos din minti, m-am incapatanat sa-i privesc silnic ochii si frangerea buzelor, pandind in intredeschiderea si framantarea lor vestea urmarii de uimiri, infrangerea trupului chinuit."

„Musca, lupoaica!..."

Ada Razu, eroina Hortensiei Papadat-Bengescu se da in vant dupa Lica Trubaduru, un golanas orgolios. Pentru ca nu-si poate stapani pofta, Ada, sotia printului Maxentiu, il aduce pe Lica in casa sub pretextul ca are nevoie de un om care sa se ocupe de cai. Ce-a urmat...

„Ada se apropie si-i arata un borcan de vaselina... Stangaci, Lica infipse degetele in unsoare si le plimba pe bratul paros si bobotit. Femeia sta pasiva... apoi deodata il musca pe gura...

...Lica, cu mainile subtiri si tari, o apuca pana ce bratele slabe si falangele ii paraira pe oase... Musca, lupoaica!... Apoi simti muchia mesei de lemn ca-i taie salele... o impinse in perete... Ada auzi harsaitul bluzei de zidul varos si tencuiala, glodind-o, intra prin haine si carne cu fiecare bobita de grunz... «Tiganca, gandi Lica. Tiganca... mesteca, iar in gura care apuca artagos, ca a unui caine tanar. Pe scanduri... tiganca!»". Dar usa grajdului in care se petrecea scena fusese lasata deschisa....

„De ezitari, de toane, de furie, de amor, trubadurul se descarcase", il concediaza Hortensia Papadat-Bengescu pe Lica Trubadurul.

Carmen Plesa


Batuti de Sandra Brown

Scriitoarea americana si-a facut loc pe piata romaneasca dupa 1989. Si i-a batut cu mult la tiraj pe clasicii romani. Cartile Sandrei Brown s-au bucurat de un succes atat de nebun, incat o mana de ieseni au pus de o cooperativa si au scris... carti de Sandra Brown. Escrocheria a fost descoperita mult timp dupa ce creatiile romanesti ale Sandrei Brown se vandusera in sute de mii de exemplare. Reteta americancei e simpla: se ia un barbat musculos. Musai cu par pe piept. Teribil de priceput in ale amorului. Luati si o roscata - intotdeauna naturala. Daca nu e virgina, oricum nu e mare cunoscatoare a tainelor sexului. Pentru ca pentru asta a fost inventat el... Musculosul cu par pe piept. Puneti aceste personaje in locuri si situatii fierbinti si o sa obtineti colectia Sandra Brown.


Romanii, devoratori de Playboy

Cel mai bine cotate reviste dedicate exclusiv sexului tare au reusit sa intre si pe piata romaneasca, incepand din 1999. Interesant este ca nici femeile nu rateaza ocazia de a rasfoi reviste deocheate.

ROXANA I. ANCUTA


Hustler a aparut in Romania pe 28 aprilie 2001. La petrecerea de lansare a publicatiei, Ion Antonescu, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, si Eugen Mihaescu, pe vremea aceea consilier prezidential (acum membru PRM), au uitat pentru cateva momente de functiile detinute si s-au trezit fotografiati tinand in brate cate o domnisoara provocatoare, sumar imbracata.

SCANDAL. Pozele au impanzit ziarele, iar comentariile au spart tiparele. Horia Tabacu, directorul revistei Hustler in Romania, sustine ca "pozele celor doi politicieni au ajuns in Der Spiegel si Le Monde si intr-un ziar finlandez. Apoi, tot datorita notorietatii fotografiilor, o echipa de reporteri de la Canal + a venit in Bucuresti pentru a face un film documentar, care a fost difuzat in Franta. Alta sursa de scandal a fost interviul lui Hagi. Acesta a contestat faptul ca ar fi acordat un interviu in Hustler. Si Traian Basescu a contestat interviul, spunand ca nu stia exact ce fel de revista este. In plus, o asociatie religioasa a protestat in centrul Bucurestiului fata de aparitia publicatiei. "Noi le-am oferit reviste si ei le-au dat foc. Contactat telefonic, Larry Flynt ne-a spus ca in Europa nu s-a mai dat foc la tiparituri de la Hitler incoace. Eu nu stiu daca este adevarat, dar asta a fost declaratia lui Flynt", isi aduce aminte Tabacu.

Penthouse a venit la romani in decembrie 2001. Numarul care a facut furori si vanzari peste 45.000 de exemplare a fost cel din luna august 2003, cand vedeta Penthouse a fost Izabela de la Big Brother. O data cu Laura Andresan pe coperta (prima romanca aleasa sa pozeze in Penthouse), revista a lansat primul CD cu jocuri erotice, protagonista fiind chiar fosta ziarista. Pentru ca publicul a reactionat pozitiv la ideea Penthouse de a dezvolta si partea multimedia, in curand va aparea un al doilea joc erotic.

VEDETE. In afara de pictorialele pe care le are cu vedete din Romania si din strainatate, Playboy incearca sa capteze aria de interes a barbatilor. Atat prin articolele scrise, nu neaparat axate pe probleme legate de sex, cat si prin teme despre sport, masini, Internet etc. Primul numar a aparut in ianuarie 1999 si a avut-o pe coperta pe Dana Savuica. Alaturi de ea, alte sex simboluri autohtone care au facut senzatie la vremea respectiva: Loredana Groza, Andreea Antonescu, Nicoleta Luciu, Cosmina Pasarin, Ileana Lazariuc si Andreea Banica. Se pare ca 30% dintre cititorii Playboy sunt femei, poate nu cumparatoare, dar cu siguranta ele nu se abtin sa nu-si arunce un ochi peste revista, impreuna cu partenerii lor. In concluzie, romanii si-au format gustul, incet-incet, pentru ca in cinci ani de la aparitia revistelor de gen sa devina dependenti de ele.


CONTINUARE: Placeri on-line cu tastatura in brate

×
Subiecte în articol: special petre