x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special AUR și POT nu au constituit o alianță pentru susținerea lui Georgescu. Termenul legal a expirat ieri

AUR și POT nu au constituit o alianță pentru susținerea lui Georgescu. Termenul legal a expirat ieri

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2025   •   06:40
AUR și POT nu au constituit o alianță pentru susținerea lui Georgescu. Termenul legal a expirat ieri

„Suveraniștii” pregătesc Planul B: fără Georgescu!

Singura alianță electorală înregistrată la BEC, pentru susținerea unui candidat comun, este cea a PSD, PNL și UDMR, avându-l drept candidat pe Crin Antonescu. Iar termenul pentru înregistrarea unor astfel de alianțe electorale a expirat ieri. În aceste condiții, este mai mult decât interesant faptul că AUR și POT, partide care pretind, la nivel retoric, că susțin candidatura lui Călin Georgescu, nu au ales să constituie o alianță electorală, ceea ce dă naștere speculațiilor conform cărora cel puțin partidul condus de George Simion pregătește un plan „B”. Fie așteaptă să vadă dacă CCR va invalida candidatura lui Călin Georgescu, pentru ca partidul să vină cu propriul candidat, fie va veni, oricum, cu un candidat propriu, pe care îl va înregistra până pe data de 15 martie, când este ultima zi pentru depunerea candidaturilor.

Termenul pentru înregistrarea la Biroul Electoral Central al alianțelor politice și al alianțelor electorale care urmează să sprijine un candidat la alegerile prezidențiale din data de 4 mai 2024 a expirat, ieri, 23 februarie 2025. După această dată, nicio astfel de cerere de înregistrare a unei alianțe care să susțină un pretendent la cursa pentru Palatul Cotroceni nu mai este posibilă. 

Biroul Electoral Central a înregistrat, până la acest termen, o singură solicitare în acest sens. Este vorba despre cererea formulată de Alianța Electorală „România Înainte” (ARO), formată din partidele aflate la guvernare, PSD, PNL și UDMR, care a luat ființă pentru a sprijini candidatura unică a acestor formațiuni politice, reprezentată de independentul Crin Antonescu.

Astfel, conform Deciziei nr. 2 CP din data de 22 februarie 2025, „Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 a adoptat Hotărârea privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. În aceeași ședință, BEC a adoptat Decizia privind admiterea protocolului de constituire a Alianței Electorale «Alianța Electorală România Înainte»”.

O singură cerere formulată în acest sens, aprobată de BEC

Se poate remarca, astfel, că, la expirarea acestui termen, a fost înregistrată, oficial, o singură alianță electorală care propune un candidat la alegerile prezidențiale din anul 2025. Adică doar candidatul Coaliției PSD-PNL-UDMR și a Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților, Crin Antonescu, va fi sprijinit legal, formal și juridic de o alianță de forțe politice. 

Cu acest detaliu, se închid mai multe discuții care au avut loc în spațiul public și de deschid, totodată, noi discuții cu privire la perioada electorală. În primul rând, Crin Antonescu este candidatul oficial și definitiv al Coaliției, nemaiexistând posibilitatea retragerii, înlocuirii sau renunțării la această candidatură.

Pe de altă parte, niciun alt candidat independent nu beneficiază legal de sprijinul unei alianțe electorale. Nici măcar Nicușor Dan, care ar fi dorit să beneficieze de sprijinul USR, al partidului DREPT, al formațiunii REPER sau al partidului SENS. Fapt care conduce la ideea că Nicușor Dan va avea propriul lui mandatar financiar, propriul sediu de campanie, propriul buget de venituri și nu va beneficia de „asistență” în secțiile de votare.

Georgescu, sprijinit doar din gură?

Însă, mai interesantă decât situația lui Nicușor Dan, din acest punct de vedere, este situația lui Călin Georgescu. La nivelul retoricii, candidatura lui Călin Georgescu este sprijinită de mai multe formațiuni politice, printre care două parlamentare. Este vorba despre Alianța pentru Unirea Românilor și despre Partidul Oamenilor Tineri. Care, ce să vezi, nu au constituit o alianță electorală pe care să o înregistreze, cu acest obiectiv, la Biroul Electoral Central.

Potrivit legislației electorale în vigoare, alianța electorală nu va putea depune decât un candidat comun, iar partidele componente nu mai au acest drept, odată depășit termenul prevăzut de lege. Cu alte cuvinte, Călin Georgescu nu este, din punct de vedere juridic, sprijinit, în calitatea sa de candidat independent, de nicio alianță electorală formată din partidele care susțin că îl susțin.

Reamintim că, la finalul săptămânii trecute, în cadrul partidului AUR, a avut loc o ruptură, după ce deputatul George Becali a anunțat că partidul trebuie să aibă propriul candidat la alegerile prezidențiale din anul 2025, iar singurul care ar putea candida ar fi chiar liderul George Simion. Mai mult, Becali s-a declarat un adversar al ideii ca funcția prezidențială să fie ocupată de către Călin Georgescu, afirmând că, dacă nu va candida George Simion, va candida chiar el, „latifundiarul din Pipera”, pentru a înlătura acest pericol. 

Se pregătește soluția de back-up

Pe de altă parte, în interiorul AUR există o opinie destul de consistentă potrivit căreia partidul trebuie să aibă o soluție de back-up, pentru eventualitatea, foarte posibilă, de altfel, ca, odată sesizată cu contestație, Curtea Constituțională să respingă înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu în cursa prezidențială, în ciuda „presiunilor” și amenințărilor fățișe exprimate atât de către Georgescu și de către adepții săi din interiorul României, cât și a ingerințelor venite din plan extern. O astfel de soluție de rezervă înseamnă pregătirea unui candidat propriu la alegerile prezidențiale.

Reamintim, de asemenea, că Biroul Electoral Central va putea înregistra, doar până în data de 15 martie, inclusiv,  dosarele candidaților, fie că sunt independenți, fie că sunt sprijiniți de un partid politic, de o alianță politică, de o alianță electorală sau de o asociație a cetățenilor aparținând minorităților naționale. După această dată, niciun candidat nu mai poate fi înregistrat în această cursă. 

Prin neconstituirea unei alianțe electorale, AUR, POT și alte partide neparlamentare care, de la sfârșitul săptămânii trecute, au început să strângă semnături pentru Călin Georgescu, par să-și fi calculat posibilitatea să-și înregistreze propriii candidați, până pe data de 15 martie 2025, în cazul în care candidatura lui Călin Georgescu va fi invalidată de către Curtea Constituțională. 

Șoșoacă vrea să scape de CCR, punându-și parlamentarii să promoveze o lege în acest sens

Un alt pretendent la funcția prezidențială se pregătește de o nouă confruntare cu CCR. Este vorba despre Diana Ivanovici Șoșoacă, eliminată din cursa prezidențială a alegerilor din 2024, prin Hotărârea CCR din 5 octombrie 2024. 

Mai mulți parlamentari SOS România au depus la Parlament un proiect de lege prin care vor să opereze mai multe schimbări „menite să prevină situații similare în viitor. Printre cele mai importante prevederi se numără restrângerea competențelor Curții Constituționale. Concret, inițiatorii propun „eliminarea competenței CCR de a decide asupra înregistrării sau excluderii unui candidat din alegeri”. În schimb, această atribuție ar reveni instanțelor de contencios administrativ, cu posibilitatea contestării deciziilor la ÎCCJ. Conform proiectului propus, „un candidat poate fi exclus doar dacă a fost condamnat definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, iar pedeapsa nu a fost amnistiată sau reabilitată”.

Legea lui Șoșoacă mai propune ca singura  competentă de a invalida alegerile ar urma să revină Autorității Electorale Permanente, nu Curții Constituționale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×