x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Autorii violențelor împotriva femeilor ar putea pierde orice sprijin financiar din partea statului

Autorii violențelor împotriva femeilor ar putea pierde orice sprijin financiar din partea statului

de Adrian Stoica    |    08 Feb 2023   •   08:40
Autorii violențelor împotriva femeilor ar putea pierde orice sprijin financiar din partea statului

Sancționarea mai drastică a celor care comit violențe împotriva femeilor ar putea deveni în scurt timp subiectul unei inițiative cetățenești la nivelul Uniunii Europene, dacă se vor strânge semnăturile necesare pentru a ajunge să se transforme într-o lege.

Propunerea, care a fost deja lansată la nivel de discuție pe site-ul Comisiei Europene, vizează completarea Directivei UE adoptate pe 8 martie 2022 privind violența împotriva femeilor și violența domestică.

Astfel, potrivit inițiativei lansate în spațiul public, oricărei persoane care comite acte de violență, viol și feminicid ar urma ca, pe lângă sancțiunile aplicate în fiecare stat, să i se suspende orice formă de ajutor financiar din partea statului la care agresorul are dreptul. De îndată ce victima a depus o plângere la poliție, instituțiile statului care fac aceste plăți (subvenții, ajutoare, bonusuri, facilități fiscale, vouchere etc.) vor fi informate rapid și vor trebui să le sisteze. De asemenea, actele de violență împotriva femeilor vor fi sancționate penal dacă noua inițiativă cetățenească lansată în spațiul UE va strânge cele un milion de semnături de susținere necesare pentru a cere transformarea ei într-o lege comunitară. 

 

Una din trei femei a avut de suferit

 

Violența împotriva femeilor și violența domestică sunt răspândite în întreaga UE și se estimează că afectează una din trei femei a avut de suferit. Violența cibernetică este la fel de răspândită, în 2020 estimându-se că una din două femei tinere a fost victimă a violenței cibernetice pe criterii de gen, se arată în Directiva privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Statisticile europene arată că în ultimii ani, pe fondul pandemiei de COVID-19 care a impus lungi perioade de restricții în ceea ce privește circulația persoanelor, a crescut dramatic violența împotriva femeilor, inclusiv pe rețelele sociale. 

 

42 de femei, omorâte în bătaie anul trecut 

 

Și în România, datele privind violența împotriva femeilor și violența domestică ating cote alarmante. Nu mai puțin de 42 de femei și patru copii au murit anul trecut, în urma bătăilor și abuzurilor din familie, iar aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor. De asemenea, în 2022 au fost emise peste 11.000 de ordine de protecție și peste 20.000 de ordine de protecție provizorii. În realitate, situația este mult mai dramatică, pentru că foarte multe victime ale violenței nu depun plângeri sau renunță la ele de teama agresorilor. Pe de altă parte, violența împotriva femeilor continuă și din cauza lipsei de reacție a martorilor unei agresiunii. 

 

70.000 de cazuri de violență domestică au fost înregistrate anul trecut, potrivit datelor Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

 

2.162 de apeluri la linia telefonică gratuită 

 

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333, pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau discriminare multiplă. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea, serviciul fiind asigurat 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Consilierii liniei telefonice de urgență oferă informații legate de demersurile pe care le poate face victima în situație de criză și oferă asistență de specialitate cu privire la serviciile de care aceasta are nevoie, protejând  intimitatea și asigurând confidențialitatea beneficiarilor. În situația în care victima nu mai este în siguranță acasă, consilierii o pot direcționa spre un centru de primire în regim de urgență. Pe parcursul anului trecut, au fost primite 2.162 de apeluri în domeniul violenței domestice, 26 au vizat violența sexuală, 21 - traficul de persoane, iar 16 - egalitatea de șanse/gen, potrivit datelor ANES. De asemenea, în cursul lunii ianuarie a acestui an, statistica arată că s-au recepționat nu mai puțin de 226 de apeluri la linia de urgență care reclamau violența domestică. 

 

„Mediatizată sau nu, violența domestică se regăsește atât în familiile vulnerabile, cu educație precară, care se luptă cu lipsurile materiale, cât și în familiile educate, cu statut financiar bun”.

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse

 

Tabel: Victimele violenței domestice (nu doar femei)

 

Anul Nr. Persoanelor Decese

2013 2.300 262

2014 1.596 246

2015 1.941 262

2016 1.882 182

2017 1.776 213

2018 1.547 207

2019 1.700 197

2020 1.512 212

2021 1.561 176

 

Sursa: Ministerul Public

 

Pedepsele au fost înăsprite

 

Creșterea violențelor din perioada pandemiei a dus la schimbarea parțială a legislației românești și la adoptarea legii prin care agresorii care încalcă ordinele de protecție sunt condamnați la închisoare între 1 și 5 ani, pedeapsa de până atunci fiind mult mai mică. În prezent, ordinul de protecție provizoriu poate fi emis pe loc de către polițiști, pentru 5 zile, iar ordinul de protecție emis de judecător poate fi pe o perioadă de 6 luni.

 

România și-a făcut strategie de luptă împotriva fenomenului

 

Executivul a adoptat, la sfârșitul anului trecut, Strategia naţională privind promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice pentru perioada 2022-2027. Strategia, care a fost elaborată la propunerea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, propune, printre altele, dezvoltarea unui sistem unitar de servicii sociale. Acesta se referă la crearea de locuinţe protejate, acordarea asistenţei psihologice şi juridice, decontarea certificatelor medico-legale, facilitarea accesului la justiţie sau chiar sprijin material pentru victime. „Raportat la ultimii 5 ani, nivelul egalității de gen din România a înregistrat o evoluție oscilantă, înregistrând unele tendințe pozitive, în mod specific în domeniul educației sau în ceea ce privește veniturile femeilor, care au condus la reducerea unor disparități de gen, însă mai rămân domenii semnificative unde nivelul inegalității de gen și situațiile vulnerabile cu care se confruntă femeile din România rămân ridicate. În acest context este notabil faptul că intersecția mai multor vulnerabilități, precum mediul de proveniență și/sau rezidență, etnia sau vârsta, necesită intervenții de politici publice multisectoriale”, se arată în noua strategie.

 

Ultimul caz șocant: a vrut să-și incendieze iubita

 

Ultimul caz care a șocat România este cel al manelistului „Gicuţă din Apărători”, care şi-a închis, la începutul acestei săptămâni, iubita în portbagaj şi a incendiat maşina. Tânără a fost răpită de iubitul ei, care a băgat-o cu forţa în portbagajul maşinii. Băut şi drogat, individul a dus-o pe un câmp şi şi-a pus planul în aplicare. Din fericire, tânăra a avut prezența de spirit și a sunat din portbagaj la 112, iar poliţiştii au reuşit să o salveze în ultima clipă din maşina în flăcări. Bărbatul nu este însă la prima abatere de acest gen. Anul trecut, în decembrie, femeia i-a făcut plângere la poliţie pentru violenţă. Tot atunci, ceruse şi un ordin de protecţie, dar s-a răzgândit la scurtă vreme şi a renunţat la acuzaţii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: autori violente sanctionare