EMOŢII ● DVD-uri care vă transpun în perioada copilăriei
Vă oferim şansa de a rememora clipele copilăriei şi adolescenţei prin
intermediul DVD-ului de mîine cu serialul de televiziune "Pistruiatul".
Pentru început, episoadele 1 şi 2. Atît serialul, cît şi filmul au avut
la regie şi scenariu semnătura lui Francisc Munteanu.
EMOŢII ● DVD-uri care vă transpun în perioada copilăriei
Vă oferim şansa de a rememora clipele copilăriei şi adolescenţei prin intermediul DVD-ului de mîine cu serialul de televiziune "Pistruiatul". Pentru început, episoadele 1 şi 2. Atît serialul, cît şi filmul au avut la regie şi scenariu semnătura lui Francisc Munteanu.
O tulburătoare poveste în imagini, dar şi în cuvinte despre vieţi şi experienţe unice, cu interpreţi precum Sergiu Nicolaescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tănase, Peter Paulhoffer, Reka Nagy, Draga Olteanu Matei, Constantin Codrescu, Vistrian Roman, Margareta Pogonat, Aurel Giurumia, Zephi Alşec, Ion Dichiseanu, Viorel Comănici şi Haralambie Boroş.
Un personaj special, viu, misterios, purtător de lumi şi de poveşti. Fără pretenţii, fără preţiozităţi, simplu şi natural. Costel Băloiu a dat viaţă unui personaj prin ochii căruia puteam vedea nevăzutul şi cuprinde necuprinsul. Micii spectatori erau confidenţii, complicii din spatele micului ecran, cei care îi ţineau pumnii strînşi Pistruiatului cînd avea o problemă.
REFUGIU. Cu toţii am reţinut din "Pistruiatul" exact atît cît reţin copiii zilelor noastre dintr-un film "H2O". Este foarte greu să răzbaţi în mintea copilului şi a adolescentului – toate materialele lor propagandistice aveau mai multe tăişuri; ele scăpau din mînă celor care le lansau. Un om care vedea "Pistruiatul" uita de regimul comunist pentru cîteva momente.
Costel Băloiu, sau Bilă, cum i se spunea pentru că avea o memorie fantastică, a dat astfel viaţă acestui personaj jucîndu-şi cu uşurinţă rolul. Spontan, cu o mutriţă de vulpiţă şmecheră, debordînd de inteligenţă micul interpret avea să cucerească o ţară întreagă cu pistruii lui desenaţi, părul vopsit şi imaginaţia fără limite. Personajul exista dinaintea filmului, fiind eroul unor benzi desenate din revista "Cutezătorii". "Francisc Munteanu, regizorul, a cerut, în timpul probelor, să dăm o replică după cum ne tăia capul, ceva care să nu fie cuprins în scenariu, iar eu am fost mai inspirat. Francisc Munteanu a strigat: «Gata, ăsta e Pistruiatul!»", spune domnul Băloiu.
LA FILMĂRI. L-au vopsit roşcat, i-au desenat pistrui. Vreme de peste nouă luni, cît au durat filmările, şcoala şi familia lui Băloiu s-au mutat în platou. Conceput iniţial ca serial de televiziune, cu 10 episoade a cîte 30 de minute, apoi transformat în lungmetraj, "Pistruiatul" a fost filmat în mare parte la Cluj şi Oradea. Mama şi fratele de numai 5 ani ai lui Costel l-au însoţit pretutindeni.
"Francisc Munteanu a ştiut să speculeze întotdeauna cea mai mică urmă de talent a unui om şi îmi pare rău că lumea l-a cam uitat. Eu sînt convins că dacă Francisc Munteanu nu ar fi murit, destinul meu era altul. Ţinea foarte mult la mine. Îmi spunea Bilă. Pentru că reţineam repede. Dacă citeam o filă A4 o dată sau de două ori memoram tot. Stabileam ce filmăm pentru a doua zi. Îmi dădea scenariul şi îmi spunea: «Mîine aveţi secvenţa cutare. Citeşte, dacă ţi se par cuvinte greoaie, pe care nu le poţi exprima, scrie cu creionul deasupra şi eu văd»... Îmi lăsa oportunitatea de a fi spontan", declară protagonistul în Ediţia Specială de mîine.
DESPRE ACTORI ŞI ECHIPĂ. "Nu mi-a fost greu să joc alături de acei actori minunaţi. Era un sentiment de respect exact ca şi cum eu, ca o persoană normală, aş da mîna cu preşedintele unei ţări. Doar în faţa lui Gyorgy Kovacs, comisar în "Pistruiatul", aveam un trac nejustificat. Avea un calm şi cînd punea mîna aşa sub barbă, mă termina. Era un gentleman, era distins. Cu Sergiu Nicolaescu, în naivitatea mea de copil, eram prieten. Cu el era altceva. Am o poză cu el de care eram mîndru. Filmul nu ieşise încă şi eu o purtam după mine şi o arătam tuturor. Eram tare mîndru de ea. Cînd mi se spunea: «Nu te cred» băgam mîna în buzunar, o arătam şi colegii mei erau terminaţi...
Impactul cel mai mare l-a avut scena cu neamţul cu "Was ist das sicriu", cînd îi ducea armele. "Răspunsul meu şmecheresc a fost lucrat mult. Regizorul mi-a explicat «Pe tine te-a enervat vreodată cineva, aveam eu o profesoară de istorie care chiar mă enerva, i-ai dat vreo replică din suflet, dar să fie cu dus şi întors?» Am făcut repetiţii, dar nu mergea. «Mai accentuează». Pînă la urmă a ieşit şi ca dovadă mulţi nu-şi aduc aminte 75% din replicile din film, dar pe asta cu «Mă-ta» nu a uitat-o nimeni!"
Costel Băloiu a mai jucat în "Roşcovanul", "Nemuritorii", "Noi, cei din linia întîi", dar şi-a lăsat amprenta în sufletele românilor de pretutindeni cu "Pistruiatul". Era serialul care scotea, pentru cîteva minute, românii din cenuşiul rutinei zilnice.
TALENTAT
"Costel mi s-a părut un copil foc de isteţ, isteţimea venind dintr-o inteligenţă nativă. Avea un firesc
pe peliculă, am văzut nişte material înainte de a filma. El, în general, după părerea mea, dar şi a criticilor, la vremea respectivă, a făcut vogă"
Ion Dichiseanu
IUBIT DE LUME
"Ţin minte că prin 1972-1973, cînd am filmat la el, copiii stăteau pe maşini şi fluierau motivele din film. A fost iubit de lume, muzica a fost foarte bună. A fost frumos. Costel Băloiu era foarte deştept, făcea tot ceea ce cerea regizorul. Era spontan"
Reka Nagy
UN SUCCES
"«Pistruiatul» a fost un fenomen de masă. Reprezenta o formulă nouă, foarte bine gîndită, într-o conjunctură dificilă. S-a găsit o cheie, o breşă – aventura, idee care suna bine – scrisă într-un spaţiu de trecere, uşor confuz şi lăsat la aprecierea auditoriului"
Costantin Codrescu
Călătorie în timp
Pentru început vă oferim primele două episoade, dar va urma apariţia altor patru DVD-uri cu restul episoadelor din "Pistruiatul" pe care Jurnalul Naţional şi TVR Media le vor oferi în fiecare zi de joi. Serialul reprezintă o invitaţiela redescoperirea trecutului, de aceea, nici nu are nevoie de prea multă prezentare. Doar de mărturiile celor care au făcut parte din echipa extraordinară care a adus povestea Pistruiatului pe marele şi micul ecran, mărturii pe care le veţi găsi în paginile Ediţiei Speciale de mîine. Actriţa Margareta Pogonat, cea care a interpretat-o pe mama "Pistruiatului", face destăinuiri de suflet: ce însemna să fii actor înainte de ’89, cum decurgea o zi de lucru, cu cît era plătit un actor pe ziua de filmare şi cît de mare era efortul de a deveni veridic pe peliculă pentru ca spectatorul să creadă în ceea ce vede.
Citește pe Antena3.ro