x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Averile rectorilor / Mai-marii universitatilor au salarii de miliarde de lei pe an

Averile rectorilor / Mai-marii universitatilor au salarii de miliarde de lei pe an

de Eugenia Mihalcea    |    Mirela Cimpoi    |    18 Mar 2006   •   00:00
Averile rectorilor / Mai-marii universitatilor au salarii de miliarde de lei pe an

Rectorii nu vor sa-si faca publice averile, desi legea ii obliga. Numai 13 din cele 56 de universitati si academii militare au afisat declaratiile de avere. Salariul unui profesor debutant, al unui preparator sau chiar al unui doctorand in institutele de cercetare este de aproximativ 4-5 milioane de lei vechi pe luna (circa 60.000.000 de lei vechi pe an), in timp ce rectorii ajung sa aiba venituri de un miliard de lei vechi pe an. Asta, din ce se poate citi pe paginile web a catorva universitati, pentru ca marea parte a conducerilor institutiilor de invatamant superior de stat au ignorat recomandarea ministrului Educatiei, Mihai Hardau, care a transmis in urma cu cateva saptamani universitatilor o nota pentru declararea publica a averilor. De altfel, inca de la sfarsitul anului trecut, Asociatia profesionala pentru educatie si cercetare (EDU CER) a atentionat noua conducere a Ministerului Educatiei ca rectorii nu au publicat, potrivit legii, declaratiile de avere.

REFUZ. Chiar si rectorii transparenti nu au respectat legea punct cu punct. Unii au declaratii din 2003, 2004, altii au completat formulare vechi de declaratii de avere, in care nu este trecut salariul, sau au realizat pe paginile web o sectiune speciala pentru declaratiile de avere, care este de ceva timp... in lucru.

Universitatea din Bucuresti (UB) si Politehnica au publicate numai declaratiile de avere ale rectorilor. Ioan Panzare, rectorul UB, are un salariu anual de la universitate de 743.080.921 de lei vechi, la care se adauga indemnizatia de la Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica. Rectorul UB mai are o Dacie din 1995 si doua apartamente, in coproprietate cu sotia.

FOSTUL MINISTRU. Rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, are un salariu anual de 887.920.000 de lei vechi, dar si datorii la o firma de leasing prin intermediul careia si-a achizitionat masina Opel. Pe site-ul Academiei de Studii Economice din Bucuresti erau ieri postate 61 de declaratii de avere, atat ale rectorului, prorectorilor, directorului economic, cat si ale decanilor, sefilor de catedra. Ion Rosca, rectorul ASE, are un salariu de baza anual de 661.360.000 de lei vechi, la care se adauga 543.830.000 de lei vechi anual, bani din cercetare, programe postuniversitare, dar si examene de admitere si indemnizatii. Rectorul ASE mai are un teren in Bolintin Deal si un altul in Otopeni, titular in cazul celui din urma fiind sotia. Directorul general economico-administrativ, Crisan Habean Doina, are un salariu anual de 310.630.000 lei vechi, dar la care se adauga 423.450.000 de lei din cercetare.

FORMULARE VECHI. Pe site-ul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, pe cel al Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" sau al Universitatii Tehnice de Constructii din Capitala nu erau publicate inca declaratiile de avere. De altfel, nu sunt singurele universitati in aceasta situatie. Declaratiile profesorilor de la Universitatea "1 decembrie 1918" din Alba-Iulia sunt completate in vara anului 2004 pe formulare care nu cuprind veniturile din salarii. Declaratia rectorului Moise Ioan Achim este semnata anul trecut in vara, dar pe acelasi tip de tipizate din 2004.

PARADOX. Universitatea Tehnica din Cluj, la care este profesor ministrul Educatiei, nu a publicat declaratiile de avere

IASI. Prof. dr. Dumitru Oprea, rector al Universitatii "Al.I. Cuza", nu si-a publicat declaratia de avere pe site-ul institutiei pe care o conduce. Oprea spune ca legea in baza careia MEdC a cerut rectorilor sa-si faca publica averea ar incalca autonomia universitara: "Legea se adreseaza functionarilor publici, iar in universitate nu exista functia de functionar public. Am dat declaratia de avere in decembrie 2004 ca sot al unui functionar public, pentru ca sotia mea lucreaza la Directia Generala de Finante Publice Judetene", a spus seful de la "Cuza". Din declaratia de avere pe 2004 reiese ca seful de la "Cuza" a avut un venit lunar de 119 milioane de lei. Castigul de anul trecut nu este cunoscut si nici nu se stie cat din suma reprezinta venituri de la universitate. Totusi, la 17 februarie, Dumitru Oprea a spus intr-o conferinta de presa ce bunuri detine: "Un apartament in cartierul Pacurari, cumparat cu 750 de dolari inainte de 1989, si un cotet pe strada Toma Cozma". Mai mult, Oprea a cerut atunci presei sa mearga sa-i filmeze cotetul. In ceea ce priveste salariul de la universitate, rectorul Dumitru Oprea a spus ca venitul lunar pe 2005 a fost de 80 de milioane de lei.

TRANSPARENTI. Seful Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad", Jerard Jitareanu, s-a conformat ordinului MEdC. Jitareanu aduna lunar in jur de 80 de milioane de lei. Din aceasta suma 37 de milioane reprezinta indemnizatia de consilier local, iar restul sunt de la universitate.

Aproape 50 de milioane de lei vechi pe luna, dintre care 38 de la UMF si 9 milioane de lei din jumatatea de norma de la Ministerul Sanatatii in calitate de medic si sef de sectie la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi. Atat a primit anul trecut rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi, Dumitru Dragomir. Pentru ca a fost ales in functie acum doua luni, nu a luat inca indemnizatia de rector. De altfel, a anuntat ca va renunta la acesti bani, pentru ca UMF trece printr-o criza financiara. Rectorii de la celelalte doua universitati de stat din Iasi - Univ. Tehnica "Gh. Asachi" si Univ. de Arte "George Enescu" - nu s-au grabit sa-si afiseze declaratiile de avere pe site.

HOTARAT
"Daca rectorii, prorectorii, cadrele didactice care sunt platite din bani publici nu-si declara averile, atunci trebuie sa plece.Cine lucreaza cu banul public trebuie sa-si declare averea"
Mihail Hardau
ministrul Educatiei si Cercetarii
OBLIGATIE
"Toate persoanele din cadrul institutiilor de invatamant superior care beneficiaza de indemnizatie de conducere, sunt obligate sa-si depuna declaratia de avere in conformitate cu prevederile legale"
Mihail Hardau
ministrul Educatiei si Cercetarii

DECLARATII LA SEIF
Doi din cei patru rectori ai universitatilor de stat din Timisoara refuza sa-si faca publice declaratiile de avere. Ioan Mihai, rector al Universitatii de Vest din Timisoara, si Nicolae Robu, omologul sau de la "Politehnica", sustin ca nu sunt functionari publici. Mai marele Universitatii de Vest sustine ca "declaratia de avere inseamna si transparenta, dar si intimitate". "Am doua vile si bani, cat sa traiesc bine. Averea e justificata, nu mostenita", a tinut sa precizeze managerul. Inainte de a deveni rector, Ioan Mihai a fost unul dintre actionarii majoritari ai Fabricii de Bere "Timisoreana". Din vanzarea actiunilor a facut un profit de mai multe milioane de euro. Nicolae Robu nu vede nici un motiv pentru care si-ar ridica "poalele-n cap". Pentru a evita speculatiile, acesta a decis sa completeze o foaie de avere, dar nu o va posta pe internet, ci o va preda departamentului juridic de la "Politehnica" si "cine-o vrea s-o consulte". In urma cu doi ani, rectorul Robu a declarat public ca are interese la o firma de IT. (Tiberiu Kiss)

UBB SI-A FACUT TEMELE
Dintre cele sase universitati, cate numara cel mai mare centru de invatamant aflat intre Bucuresti si Budapesta - Clujul - doar una a afisat pe site declaratiile de avere ale cadrelor didactice. Universitatea Babes-Bolyai s-a conformat recomandarii ministrului Educatiei si a introdus pe pagina sa de web (www.ubbcluj.ro) declaratiile de avere ale profesorilor, inclusiv a rectorului Nicolae Bocsan. Acesta detine, din 1978, impreuna cu sotia sa, o cladire de 79 mp si un autoturism Dacia 1300 din 1981. Rectorul are sase conturi bancare dintre care cel mai mare este de 157.000 RON, iar cel mai mic de 2.127 USD si un salariu anual de 122.869 RON (1.228.690.000 de lei vechi). Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, unde este profesor chiar ministrul MEdC, clujeanul Mihail Hardau, are o pagina dedicata declaratiilor de avere. Din ea insa nu se poate extrage nici o informatie deoarece este "in constructie". De asemenea, nici Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu", nici Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara nu au afisat informatii privind averile cadrelor didactice. (Larisa Neagoe)

NOTA MINISTERULUI
Sesizat de Asociatia profesionala pentru educatie si cercetare EDU CER, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a trimis o nota universitatilor in care le recomanda sa publice declaratiile de avere ale cadrelor didactice, platite din bani publici, conform reglementarilor legale. "Potrivit prevederilor art. 2 alin. 1 din OUG nr. 24/2004 privind cresterea transparentei in exercitarea demnitatilor publice si a functiilor publice, precum si intensificarea masurilor de prevenire si combatere a coruptiei aprobata cu modificari prin Legea nr. 601/2004 in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei urma sa intocmeasca un index cuprinzand adresele paginilor de internet ale autoritatilor si institutiilor publice care au obligatia sa publice declaratiile de avere. Din verificarile efectuate a rezultat faptul ca Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a inclus pe acest index si universitatile. In art. 91 din Legea nr. 128/ 1997 sunt prevazute indemnizatiile lunare de conducere, acordate persoanelor alese in functii de conducere din institutiile de invatamant superior, prin urmare, aceste persoane sunt obligate sa depuna declaratii de avere.
×