x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special MApN își ia invizibile

MApN își ia invizibile

de Adrian Stoica    |    08 Mar 2023   •   08:40
MApN își ia invizibile

Pe fondul tensiunilor din zonă generate de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, Armata Română face noi achiziții de tehnică militară performantă.

Ultimele intrate pe lista de cumpărături sunt avioanele de vânătoare F-35 Lightning II, produse Lockheed Martin, și tancurile americane Abrams, care au câștigat cursa în fața celor germane Leopard 2. Deocamdată nu au fost date detalii despre valoarea noilor proiecte de înzestrare a armatei.

România va cumpăra avioane de vânătoare F-35 Lightning II, un acord pentru achiziționarea lor urmând să fie semnat în 2023 sau anul viitor, scrie publicația electronică defence-industry.eu, care îl citează pe generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale din România. El a subliniat că programul de achiziții al Armatei va necesita o serie de investiții, inclusiv în infrastructura militară. Intenția de a cumpăra acest tip de avion a fost anunțată pentru prima dată de președintele Klaus Iohannis în februarie anul acesta. „Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”, a declarat președintele cu această ocazie. Pentru achiziționare lui este nevoie de Aprobarea Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT) și de cea a Parlamentului, a mai spus generalul-maior Teodor Incicaș.

 

Cel mai performant avion din lume, în acest moment

 

Avionul de luptă de generaţie a 5-a F-35A Lightning II este considerat avionul de vânătoare cel mai performant de pe piaţă, forma fuselajului şi vopseaua specială cu care este acoperit făcându-l greu detectabil de radare sau în infraroşu. În „Modul Bestie”, el poate transporta pe aripi patru bombe GBU-12 ghidate cu laser, două bombe GBU-12 în compartimentul său intern de arme și o rachetă de căutare a căldurii aer-aer AIM-9. Cel mai recent cumpărător al acestor avioane a fost armata elvețiană, care a decis să achiziționeze în vara anului trecut 36 de avioane pentru care va plăti 5,5 miliarde de dolari. La sfârșitul anului, același anunț a făcut și Finlanda, care va cumpăra 64 de avioane F-35A Lightning II pentru 11,3 miliarde de dolari, pentru a-și înnoi flota de F/A-18 Hornets, iar în ianuaria anul acesta și Canada a spus că va cumpăra 88 de avioane. Pe lângă aceste țări, în prezent Belgia, Polonia, Danemarca, Italia, Norvegia, Marea Britanie și Țările de Jos operează diverse tipuri de avioane F-35 sau sunt în așteptarea lor. 

 

Pentru a implementa planul de primire a primei escadrile de aeronave F-35 Lightning II în 2030, România trebuie să realizeze pași importanți, cum ar fi analiza infrastructurii și investițiile în aceasta, scrie defence-industry.eu. 

 

La sol, ne dotăm cu tancuri moderne

 

În cadrul programului de înzestrare cu blindate al armatei, Ministerul Apărării Naționale a confirmat că va achiziționat tancurile americane Abrams. Pe lista de achiziții a ministerului s-au mai aflat tancurile germane Leopard 2 și cele sud-coreene K2 Black Panther. Potrivit șeful Direcției Generale Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale, cererea pentru aprobarea acestei achiziții va fi trimisă Parlamentului. „Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, dar și două tipuri de rachete pentru avioane F-16. În același timp sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererile noastre privind aprobarea unui batalion de tancuri Abrams”, a precizat reprezentantul Ministerului Apărării. El nu a dat însă detalii despre prețul acestei tranzacții, dar a precizat că va fi echipat cu acest tanc un batalion. O altă țară care a încheiat un contract pentru cumpărarea acestora este Polonia, care va primi 250 de tancuri pentru o sumă totală de 4,74 de miliarde de dolari (4,32 de miliarde de euro), conform anunţurilor făcute anul trecut, urmând ca livrarea să se întindă în intervalul 2023-2026. Tancul este fabricat de compania americană General Dynamics, cea care produce transportoarele PIRANHA 5 la Uzina Mecanică Bucureşti (UMB). 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: avioane vanatoare armata romana