x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bani de impozit, virați spre sport

Bani de impozit, virați spre sport

de Monica Cosac    |    12 Iul 2023   •   07:40
Bani de impozit, virați spre sport

Companiile vor putea redirecționa către cluburile sportive, pentru cheltuieli privind sportul pentru copii și juniori sau pentru dezvoltarea infrastructurii, până la 40% din impozitul pe profit datorat către stat, potrivit unui proiect de lege aflat recent în dezbatere la Parlament.

România alocă de șapte ori mai puțini bani pentru sport față de alte țări europene, precum Franța sau Suedia, iar în lipsa susținerii materiale pentru practicarea unui sport la nivel competitiv tinerele talente rămân nedescoperite, spun inițiatorii. 

Datele relevante cu privire la practicarea sportului în România evidențiază o scădere alarmantă a numărului de persoane care se implică în activități sportive, astfel că este necesară „o intervenţie decisivă pentru a inversa această tendință și a promova sportul în rândul populației”, susțin autorii propunerii legislative, puse recent pe masa senatorilor. 

Sumele, folosite pentru copii sau pentru infrastructură

Proiectul de lege, care este inițiat de deputatul USR Brian Cristian și susținut de alți 32 de parlamentari din aceeași formațiune politică, vizează modificarea Codului Fiscal și a Legii 32/1994 privind sponsorizarea.  

În ceea ce privește Legea sponsorizării, inițiativa legislativă prevede ca, pe lângă susținerea materială sau financiară a activităților fără scop lucrativ, cum este în prezent, să poată fi sponsorizate și cluburile sportive, cu excepția celor organizate ca societăți comerciale. Conform Legii sportului (L. 69/2000), cluburile sportive pot fi persoane juridice de drept privat (structuri fără scop lucrativ ori societăți comerciale sportive pe acțiuni) sau persoane juridice de drept public.

„Sumele primite cu acest titlu vor fi folosite în scopul desfășurării activităților dedicate sportului pentru copii sau juniori și/sau pentru dezvoltarea infrastructurii sportive”, se precizează în document. 

40% din impozitul pe profit 

În al doilea rând, proiectul de lege prevede o facilitate pentru firmele plătitoare de impozit pe profit care sponsorizează cluburile sportive. Mai exact, aceste companii vor putea să scadă din impozitul datorat statului sponsorizările făcute către cluburi sportive, la nivelul valorii minime dintre: valoarea calculată prin aplicarea a 1,5% la cifra de afaceri și valoarea ce reprezintă 40% din impozitul pe profit datorat.

Și aici este menționată restricția privind cluburile sportive organizate ca societăți comerciale. Altfel spus, sponsorizările pentru astfel de cluburi sportive nu vor putea fi scăzute din impozit.

Totodată, sumele aferente sponsorizărilor vor putea fi scăzute din impozitul pe profit datorat „doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în Registrul sportiv”, iar cluburile vor putea folosi sumele primite cu acest titlu doar „în scopul desfășurării activităților dedicate sportului pentru copii sau juniori și/sau pentru dezvoltarea infrastructurii sportive”. 

Conform proiectului legislativ, firmele care vor aplica această facilitate nu vor putea să aplice concomitent și facilitatea actuală pentru sponsorizarea ONG-urilor și bisericilor.

O problemă similară cu cea a meditațiilor 

Cluburile sportive au nevoie de resurse financiare pentru a investi în infrastructură, echipamente, salarii pentru antrenori şi sportivi, şi pentru a susține participarea în competiții naționale și internaționale, argumentează inițiatorii proiectului, subliniind că „finanțarea insuficientă reprezintă adesea un obstacol major în calea dezvoltării și promovării talentelor sportive”. 

„Dacă la nivelul competițiilor de seniori cluburile sportive reușesc să își asigure, într-un fel sau altul, sursele de venit necesare pentru a-și desfășura activitatea, la nivelul sportului pentru copii și juniori sursele de venit sunt de cele mai multe ori părinții tinerilor sportivi. Însă costurile presupuse de practicarea la nivel competitiv a unui sport (cheltuieli de echipament, deplasări, taxe de participare la competiții etc.) creează o problemă similară cu cea a meditațiilor din sistemul de învățământ, unde cei ce dispun de posibilități financiare proprii au un avantaj față de ceilalți. În acest fel, tinerele talente sportive ale României rămân nedescoperite și, concomitent, acei tineri pierd șansa de a deveni sportivi profesioniști”, explică reprezentanții USR, într-un comunicat. 

 

„Cluburile sportive sunt în măsură să identifice și să pregătească tinerii sportivi talentați, dar fără susținere financiară adecvată, aceştia se pot vedea nevoiţi să abandoneze practicarea sportului”, se arată în expunerea de motive.

 

Alte trei proiecte pentru susținerea sportului  

Proiectul de mai sus face parte dintr-un pachet legislativ inițiat de deputatul Brian Cristian, ce are ca scop o mai bună finanţare a sportului românesc, potrivit USR. Ar fi vorba de încă trei proiecte de lege, care urmează să ajungă pe masa senatorilor. 

Unul dintre acestea propune ca angajaţii şi liber profesioniştii să poată redirecţiona 5% din impozitul pe venit către cluburile sportive, tot pentru dezvoltarea sportului pentru copii şi juniori sau a infrastructurii sportive, iar un alt proiect urmăreşte stimularea investiţiilor private în infrastructura sportivă prin oferirea unor beneficii fiscale pentru ONG-uri; „Concret, ONG-urile vor beneficia de o scutire de TVA pentru serviciile de construire, reabilitare şi modernizare a bazelor sportive, precum şi pentru livrările de echipamente sportive, aparate, dispozitive, articole, accesorii, materiale şi consumabile de uz sportiv către cluburi sportive”. 

O altă inițiativă anunțată de USR vizează reducerea de la 19% la 5% a cotei de TVA pentru activităţi comerciale adiacente activităţii sportive, cum ar fi vânzarea de produse cu însemnele clubului - ceea ce ar genera venituri nete mai mari pentru cluburi.

 

Un studiu Eurostat din 2020 arăta că România alocă 30 de euro/locuitor/an pentru sport, una din cele mai mici sume la nivelul Uniunii Europene, în timp ce țări precum Luxemburg, Suedia, Finlanda sau Franța alocă peste 200 de euro/locuitor/an.

×
Subiecte în articol: bani cluburi sport juniori