x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Banii SAPARD pe mana mafiei locale

Banii SAPARD pe mana mafiei locale

17 Mar 2004   •   00:00

La Buzau, 400 de miliarde de lei sunt jonglate de firmele clientelei politice.
Aproape fara exceptie, proiectele SAPARD derulate in judetul Buzau au fost atribuite firmelor controlate de presedintele Consiliului Judetean, Viorel Constantinescu, si de partenerii de afaceri ai acestuia. Negustorii agreati de Putere castiga netulburati licitatii dupa licitatii, in conditii dubioase. Nici un ban public nu e cheltuit in Buzau fara ca oamenii partidului sa nu-si ia partea.

Dupa un model deja clasic, din fondurile SAPARD alocate judetului Buzau s-au infruptat deopotriva stabi locali si prieteni ai lor. Proiectele au fost facute de apropiati ai lui Viorel Constantinescu, seful Consiliului Judetean Buzau, iar lucrarile au fost date, prin licitatie, desigur, pe mana altor amici politici. MIHAI MUNTEANU CLAUDIU TARZIU

In judetul Buzau, prin programul SAPARD, vor fi reabilitate drumurile si vor construi retele de apa potabila in 18 comune. Pretul acestor semne ale civilizatiei: 400 de miliarde de lei. Peste 90% din acesti bani daruiti Buzaului de UE, in scopuri sociale, vor intra in buzunarele clientilor politici ai PSD, prin mijlocirea interesata a administratiei locale.

Dupa neregulile in gestionarea fondurilor SAPARD la Suceava, Hunedoara si Mures, cazul Buzaului vine sa confirme ca nu a fost vorba de "accidente", ci de o politica dusa la nivel national. SAPARD pare a fi hartia de turnesol care releva lacomia oligarhilor locali. Conexiunile pe care le demontam in investigatia noastra jurnalistica ne conduc spre o concluzie socanta: in centrul acestor operatiuni dubioase se afla insusi presedintele Consiliului Judetean Buzau (CJ), Viorel Constantinescu, vicepresedinte al judetenei PSD.

CJ Buzau a platit aproape 16 miliarde de lei pentru intocmirea proiectelor pe baza carora au fost primiti banii SAPARD si alte 28 miliarde de lei drept avans pentru executia lucrarilor. In total, 1.100.000 de euro, dati cu imprumut comunitatilor locale, prea sarace pentru a achita singure aceste obligatii inainte de a primi fondurile SAPARD.

De pe pozitia celui care imprumuta fara termen si fara dobanda, Viorel Constantinescu va fi avand un cuvant de spus in privinta celor care vor executa lucrarile.

In contextul sensibil generat de raportul baronesei Emma Nicholson, in care Guvernul Romaniei este gasit responsabil pentru coruptia generalizata din tara, sforariile de la Buzau devin explozibile.

Asociatii presedintelui CJ

Firma care a castigat cele mai multe licitatii este Conferic SRL Buzau, ai carei actionari sunt Constantin Moglan si Emil Nicolai. Cei doi oameni de afaceri au o relatie speciala cu insusi presedintele CJ, Viorel Constantinescu, de care ii unesc interese economice comune. Ei sunt asociati in firma Millenium III Podgoria Pietroasele SA Buzau, unde Constantinescu are 9% din actiuni, iar tandemul Moglan - Nicolai detine peste 10% prin SC Conferic SRL. In actionariatul de la Millenium III Podgoria Pietroasele SA mai figureaza si alte personaje notorii in judet cum ar fi: Carmen Magazin - sef de serviciu in Primaria Buzau (9,9%), Dan Gheorghe Pana - fiul presedintelui Tribunalului Buzau (12,7%), Vasile Mosescu - consilier judetean si fruntas al filialei judetene a PSD (0,45%), dar si un alt pesedist de frunte, Ionel Zaharia - consilier judetean (10,2%). Acesta din urma participa in firma mentionata prin intermediul societatii General Construct International SRL, al carei actionar unic este. Dupa cum aratam mai sus, firma Conferic, asociata presedintelui CJ, a pus mana pe cea mai importanta felie din finantarea SAPARD pentru judetul Buzau. Mai precis, prietenii lui Viorel Constantinescu au castigat patru dintre licitatiile organizate in vederea reabilitarii drumurilor, in comunele Canesti, Odaile, Zarnesti, Colti si Lopatari. Valoarea celor patru proiecte insumate se ridica la peste 100 de miliarde de lei.

Viorel Constantinescu a negat ca ar avea vreo legatura cu firma Conferic, care a castigat trei licitatii. Totusi, cand i-am amintit de asocierea la Millenium III Podgoria Pietroasele SA, a exclamat: "Aaaa! Aia e o prostie". Si ne-a declarat ca a iesit din firma. Numai ca in baza de date a Registrului Comertului, numele sau apare printre actionari, in conditiile in care reactualizarea informatiilor s-a facut in februarie a.c.

A doua firma de partid

O alta mare castigatoare a licitatiilor din cadrul programului SAPARD, judetul Buzau, este fosta firma de stat Concas SA, controlata acum de unul dintre cei mai influenti si prosperi afaceristi locali. Acesta se numeste Ionel Gagu si este presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura din Buzau. Pentru ca Gagu are vederi social-democrate, fiind unul dintre membrii de vaza ai PSD Buzau, firma sa deruleaza o multime de contracte platite din banii publici. Amintim, in treacat, contribuabililor buzoieni ca firmei Concas SA i s-au alocat sume importante pentru constructia unor blocuri de locuinte in sistem ANL in judet si nu numai. Pe de alta parte, ciudata licitatie, prin care firma lui Ionel Gagu a cumparat fostul sediu al Bancii Nationale - Sucursala Buzau contra sumei derizorii de un miliard de lei, a starnit o serie de controverse in mediul de afaceri local, afectat puternic, de-a lungul timpului, de partizanatul politic al lui Ionel Gagu.

Si pentru ca nici banii UE nu-i sunt indiferenti, Concas SA a facut astfel incat sa-si adjudece doua licitatii pe proiecte platite de SAPARD. Firma pesedistului Ionel Gagu urmeaza sa execute retele de alimentare cu apa in comunele Manzalesti, Vintila-Voda si Chiojdu, contra a 47 de miliarde de lei, adica mai bine de un milion de euro.

In actionariatul Concas SA figureaza si firma buzoiana Metal Somet SA, care inghite 39,5% din profitul total al societatii. Ionel Gagu si sotia sa controleaza 40% din Metal Somet. Tot 40% detin Constantin Ghiveci si consoarta acestuia. Ghiveci, patronul firmei Conprif SA, este un alt magnat local care s-a infruptat din pleasca fondurilor europene prin doua modalitati ingenioase, dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza.

Ghiveci social-democrat

SC Conprif SA se claseaza si ea pe un banos loc patru intr-un clasament al castigatorilor de licitatii pe bani europeni. In urma privatizarii sale, societatea este controlata de catre omul de afaceri buzoian Constantin Ghiveci, cunoscut ca unul dintre finantatorii consecventi ai filialei judetene a PSD Buzau. Ghiveci detine, ca persoana fizica, 31% din actionariatul Conprif SA, iar APAPS Constanta a ramas cu 29%. Restul (peste 28%) apartine Andi Comexim SRL din Buzau, ale carei actiuni se impart intre intreprinzatorul Ghiveci si sotia sa. Dupa un conflict cu APAPS, soldat cu o sesizare inaintata de institutia condusa de Ovidiu Musetescu catre Comisia Nationala de Valori Imobiliare, societatea Conprif SA gaseste suflu pentru a-si trage si niscaiva fonduri europene. Conform surselor noastre, relatia cultivata de-a lungul vremii cu sefii PSD locali i-a asigurat lui Ghiveci victoria totala la licitatiile organizate pentru implementarea proiectelor SAPARD in comunele Magura, Berca, Vernesti, Valea Salciei, Topliceni si Balacean. Drept pentru care, conturile lui Constantin Ghiveci vor suporta "povara" unui plus de 94 de miliarde de lei. Dupa cum aratam mai sus, Ghiveci a beneficiat si indirect de fondurile SAPARD, datorita participarii sale in firma Metal Somet, unul dintre actionarii juridici importanti ai Concas SA, firma condusa de Ionel Gagu.

Legaturi de sange

Alte trei contracte grase finantate prin SAPARD au fost obtinute de compania Petrom Service SA. In urma unui interesant proces de privatizare, aceasta societate a fost cumparata de catre Federatia Sindicatelor Libere din Petrom (FSLI), condusa de bine cunoscutul sindicalist-afacerist Liviu Luca. Pana atunci, ea a functionat avand rol de serviciu tehnic de executie, subordonat colosului industrial de stat SNP Petrom.

Petrom Service va executa lucrari de alimentare cu apa in comunele buzoiene Bozioru si Cernatesti. Pentru aceste operatiuni, firma sindicalistilor din SNP Petrom va primi 56 de miliarde de lei. Petrom Service s-a infipt si la licitatia pentru reabilitarea drumurilor din comuna Amaru. Pe care, dupa cum deja ati intuit, a castigat-o fara sa dea prea mult din coate. Pretul acestei lucrari: 26,4 miliarde de lei.

Poate nu intamplator, Petrom Service are o mare pofta de lucrari publice in Buzau, dat fiind ca Viorel Constantinescu, starostele judetului, este fratele presedintelui CA al SNP Petrom, Gheorghe Constantinescu. Si sangele apa nu se face. Cu toate acestea, Viorel Constantinescu ne-a spus ca nu a intervenit in favoarea Petrom Service.

Incompatibilitati flagrante

Licitatia pentru repararea pe banii Agentiei SAPARD a unui drum comunal in Plesesti, comuna Podgoria, a fost castigata de firma Drumuri si Poduri Judetene SA Buzau, societate al carei unic actionar este Consiliul Judetean (CJ). Din comisia de licitatie au facut parte Dan Stefanescu, consilier judetean, si Victor Ghinea, director in CJ. Incompatibilitatea e clara, suspiciunea - cat casa. Suma pusa la bataie de SAPARD se ridica la 16,7 miliarde de lei. Primarul comunei Podgoria, Constantin Baciu, ne-a declarat ca, dupa ce au inceput controalele de la centru privind proiectele SAPARD, a fost sfatuit de catre functionarii CJ sa "revada" comisia de licitatie. Prin urmare, a schimbat componenta comisiei, dupa ce licitatia avusese loc. Ghinea a fost inlocuit cu Nicoleta Tomescu, iar Stefanescu cu Doinel Miroiu. Doar scriptic, pentru ca licitatia nu a fost reluata.

CJ a platit 422 de milioane pentru proiectul de la Plesesti - Podgoria, iar pentru executie a dat un avans de 3,2 miliarde de lei. De retinut ca Miroiu Doinel este administrator la firma Proiect Buzau SA, alaturi de Viorel Constantinescu, seful CJ Buzau.

In plus, mai trebuie mentionat ca SC Drumuri si Poduri SA a castigat si licitatia pentru reabilitarea drumurilor comunei Panatau, in cadrul aceluiasi program SAPARD, atragand inca 19 miliarde de lei din fondurile europene.

Viorel Constantinescu, presedintele CJ, a recunoscut ca Dan Stefanescu si Victor Ghinea au facut parte din comisia de licitatie de la Podgoria, dar a comentat: "Sigur ca, dupa litera legii, ei erau interesati sa favorizeze SC Drumuri si Poduri, care a castigat licitatia, dar, daca ne gandim bine, oricare buzoian ar fi avut acelasi interes, caci firma este a Consiliului Judetean, deci a tuturor cetatenilor din Buzau".

Bani pentru prietenii presedintelui CJ

Comuna Topliceni este una dintre fericitele comunitati care au obtinut fonduri SAPARD pentru alimentarea cu apa. Valoarea totala a lucrarilor este de 23,5 miliarde de lei, bani care vor intra in contul firmei Conprif SA Buzau. Cel care s-a ocupat efectiv de documentatie si de organizarea licitatiei este viceprimarul PSD Aurel Dobre. El ne-a declarat ca verificarea documentatiei a fost facuta de Adriana Maria Hernic, fost sef de Serviciu in CJ Buzau. Pentru prestatia sa, Adriana Hernic a incasat 34 de milioane de lei, bani imprumutati de Primaria Topliceni de la CJ.

Primarul comunei Valea Salciei, Marian Musat, spune ca l-a costat 26 de milioane de lei verificarea documentatiei de catre Adriana Hernic. Pare-se ca Adriana Hernic este un specialist foarte cautat, caci ea s-a ocupat si de alte proiecte SAPARD, in mai multe comune, printre care Pietroasele si Magura.

Cu alte cuvinte, un fost functionar al CJ s-a indulcit la fonduri ale consiliului. Adriana Hernic a demisionat anul trecut din institutia pastorita de Viorel Constantinescu, preferand sa se dedice intru totul afacerilor sale private. Ea este unicul actionar al Infra Proiect SRL Buzau, care are sediul in aceeasi casa cu Proiect Buzau SA, firma lui sefului CJ, dar si obiect de activitate similar cu al acesteia. Adriana Hernic a recunoscut ca este buna prietena cu presedintele CJ, pe care l-a avut coleg de facultate. Insa a negat ca acesta ar fi intervenit ca ea sa verifice documentatiile, chiar daca avea puterea s-o faca. Si pretinde ca a fost cautata de primari, care o cunosc de pe cand lucra in CJ.


"Consiliul Judetean nu are nici o legatura cu derularea programului SAPARD. Noi ne-am implicat doar pentru ca primariile nu aveau fonduri pentru a plati inceperea lucrarilor" Viorel Constantinescu - Presedintele Consiliului Judetean Buzau


Viorel Constantinescu: "Legea incompatibilitatii mi se pare proasta!"

Viorel Constantinescu, presedintele CJ, este constient ca exista riscul ca finantarile SAPARD sa fie retrase, iar autoritatile locale sa fie obligate sa acopere cheltuielile din propriile bugete, daca se va proba ca au fost favorizate anumite firme. Totusi, el ne-a declarat nonsalant: "Eu nu sunt de acord cu legea incompatibilitatii. Mi se pare proasta, pentru ca din cauza ei au plecat multi oameni buni din administratie".

Constantinescu a spus ca vor fi verificate toate licitatiile pe proiecte SAPARD din judet si ca se vor lua masuri daca se vor gasi cazuri de incompatibilitate. Peste toate, Constantinescu s-a caznit sa nege orice implicare a CJ in derularea proiectelor SAPARD, chiar daca banii pentru inceperea lucrarilor, 15 miliarde de lei, au fost dati de institutia pe care o conduce.

SAPARD poate sa-si retraga finantarile

Agentia SAPARD, prin Biroul sau de presa, ne-a informat ca, in functie de gravitatea neregulilor descoperite in derularea proiectelor, fie va opri platile pana la remedierea situatiei, fie isi poate retrage finantarea. De pilda, vor fi reluate licitatiile care au fost organizate de comisii cu membri incompatibili. Dar daca va avea certitudinea ca fondurile au fost dirijate spre anumite grupuri de interese, Agentia SAPARD va cere banii inapoi, iar Primariile vor fi silite sa plateasca din bugetele lor anemice lucrarile.

Ciocoii noi si-au asigurat posteritatea

Grupul de afaceri patronat de Viorel Constantinescu este de notorietate in Buzau. Se stie ca multe din proiectele pentru lucrari publice sunt facute de Proiect Buzau SA, firma presedintelui CJ. Asa s-a intamplat si in cazul restaurarii Tribunalului Buzau, o cladire impresionanta din punct de vedere arhitectural si istoric. Piatra de temelie i-a fost pusa la inceputul secolului trecut. Placa de marmura neagra faurita atunci ii aminteste pe cei sub a caror obladuire a fost ridicata cladirea. Dedesubt, o imitatie recenta, o placa de marmura alba, menita sa-i nemureasca pe cei care au contribuit la restaurarea tribunalului. Astfel, sub numele regelui Carol I, in a carui domnie a fost construita cladirea, il gasim pe cel al lui Viorel Constantinescu, "baron local" de esenta social-democrata. Sub numele fostului prim-ministru P.P. Carp, un alt pesedist, consilierul- afacerist Ionel Zaharia. Numele fostului ministru de Interne Alexandru Marghiloman este secondat, peste timp, de cel al lui Carmen Magazin, sefa Serviciului de Urbanism al Primariei Buzau. Emil Nicolai, partener de afaceri cu Viorel Constantinescu, isi citeste zilnic numele alaturi de cel al celebrului ministru de Justitie M.G. Cantacuzino. Nici numele fostului prefect al Buzaului, C. Tissescu, nu a scapat de o vecinatate discutabila, cea a numelui lui Gheorghe Pana, presedintele Tribunalului Buzau. Acesta din urma a fost asociat cu actualul prefect Ion Vasile, iar fiul sau este amestecat intr-o firma cu Viorel Constantinescu. Dupa ce si-au asigurat un prezent imbelsugat, ciocoii noi au vrut musai sa aiba si o posteritate respectabila.

×