Fratele şefului statului, Mircea Băsescu, a devenit acţionar într-o companie de consultanţă pentru afacerile cu armament, în condiţiile în care se prefigurează achiziţii pentru Ministerul Apărării Naţionale de aproximativ 10 miliarde de euro.
O anchetă a cotidianului "Bursa" dezvăluie faptul că Mircea Băsescu, cu 30% din acţiuni, este tovarăş în această afacere cu fostul locţiitor al şefului Departamentului pentru Armamente, generalul Ion Eftimie Sandu (5% din acţiuni), care nu demult a trecut în rezervă. Generalul a fost membru în consiliile de administraţie la Aerostar, IAR Ghimbav, Avioane Craiova şi Uzina mecanică Plopeni. În acelaşi timp, în firma Defense, Security and Intelligence Co - DESINTCO SRL, mai este acţionar Maria Cazacu (5% din acţiuni), fiica lui Aurel Cazacu, nimeni altul decât şeful Direcţiei Generale Industria de Apărare şi Probleme Speciale din Ministerul Economiei, condus de PD-L-istul Adrian Videanu.
"Fata mea, cu ocazia Black City de anul trecut, i-a cunoscut pe domnul Oiţă şi pe domnul Geamănu şi a discutat cu dânşii. Le-am spus de fapt că, dacă va avea ceva de lucru în conexiune sau tangenţial cu industria de apărare, fata mea va ieşi de acolo. Iniţial această firmă a avut scopul de a rezolva probleme legate de implicarea cooperării pe probleme de «off set», şi nu să vină să aibă de a face cu obiectul meu de activitate", a declarat Aurel Cazacu pentru cotidianul "Bursa".
Aurel Cazacu a îndeplinit anterior funcţia de director al "Romtehnica", firma de comerţ exterior a Ministerului Apărării Naţionale, iar în această calitate a semnat contractul privind dotarea controversată a Forţelor Navale Române cu fregatele britanice livrate de BAE Systems. Directorul din Ministerul Economiei mai este administrator la Eurocopter România, la "Romarm" şi la "Romaero", perlele industriei de apărare româneşti.
ACŢIONARII
Pe lângă aceşti cunoscători ai nevoilor Armatei şi posibilităţilor industriei de apărare, în firma de tehnică militară mai sunt implicaţi, tot ca şi acţionari, oamenii de afaceri Romeo Oiţă (cu 30% din acţiuni), reprezentant al grupului american Navigator Development LLC, şi Cristian Geamănu (30% din acţiuni), vicepreşedinte pentru Europa de est a companiei americane General Defence Corp. Romeo Oiţă este şi preşedintele Patronatului Serviciilor de Securitate.
Compania Navigator Development Group, pentru care lucrează Romeo Oiţă, este înfiinţată în urmă cu doisprezece ani în Alabama şi adună ofiţeri în rezervă ai US Army şi NATO. Membru al Consiliului Consultativ al firmei este Virgil Packett, fost comandant al SFOR în Bosnia. Generalul Packett i-a felicitat pe militarii români, în 2003, din această poziţie pentru felul în care îşi îndeplineau misiunile în Bosnia-Herţegovina.
EXPOZIŢIA
Cei doi oameni de afaceri, Romeo Oiţă şi Cristian Geamănu, parteneri ai fratelui preşedintelui Traian Băsescu, au organizat între 14 şi 16 august, la Constanţa, prima ediţie a Expoziţiei de tehnică Naval Defense Exhibition, unde au fost prezente 55 de firme din România, Germania, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, care au prezentat echipamente şi capabilităţi militare navale, precum şi tehnică şi sisteme de securitate. Ministerul Apărării Naţionale, prin Departamentul pentru Armamente, fostul loc de muncă al generalului Ion Eftimie Sandu, şi Statul Major al Forţelor Navale a fost coorganizator al expoziţiei.
La evenimentul de la Constanţa, preşedintele Traian Băsescu a lipsit, însă a fost prezent să-şi susţină partenerii Mircea Băsescu. La câţiva paşi de acesta a stat şi Aurel Cazacu, directorul general al direcţiei de profil din Ministerul Economiei şi tatăl Mariei Cazacu.
MIZA
Interesul pentru zona navală a tehnicii militare nu este întâmplător. Fregatele britanice, intrate în dotarea României şi prin semnătura lui Aurel Cazacu, tatăl partenerei de afacere a lui Mircea Băsescu, trebuie modernizate, iar Ministerul Apărării Naţionale a demarat licitaţia în mai, fiind în joc 500 de milioane de euro. De asemenea, Forţele Navale au drept priorităţi în ceea ce înseamnă dotarea până într-un orizont de timp apropiat cu corvete şi vânătoare de mine.
Achiziţia corvetelor este evaluată la aproximativ 900 de milioane de euro, iar vânătoarele de mine la 400 de milioane de euro. Toate acestea, fără taxe şi costuri ale eventualelor credite angajate. Desigur, nu este de neglijat nici contractul de dotare al Armatei cu noile avioane de luptă, în cadrul unui contract gigant, de 3,5 miliarde de euro. În acest caz, partea americană speră câştigarea contractului, cu avionul F-16, în defavoarea "europeanului" "Eurofighter" şi suedezului "Gripen".
ÎNGRIJORARE
Numele Băsescu a mai fost invocat în legătură cu afacerile cu armament. În anii trecuţi, preşedintele Traian Băsescu nu a putut să cadă de acord cu şeful Guvernului de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, în şedintele CSAT privind achiziţia avionului - multirol pentru Forţele Aeriene. La un moment dat, şeful Opoziţiei de atunci, Mircea Geoană, a adus chiar acuzaţii foarte grave: "Preşedintele a pledat cu o zi în urmă pentru accelerarea acestor achiziţii, respectiv pentru avioane americane de tip F 16, în timp ce premierul a vorbit indirect despre nevoia de a nu cumpăra avioane de mâna a doua, ci de avioane europene.
Asistăm la o competiţie pentru comisioane între cele două palate şi avem nevoie de o informare a Parlamentului faţă de acest subiect foarte costisitor". Prin prezenţa fratelui preşedintelui României într-o astfel de firmă, tocmai când se pun la cale achiziţii în valoare de circa 10 miliarde de euro pentru Ministerul Apărării Naţionale, apare îngrijorarea evidentă ca nu cumva acela care conduce şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să nu fie influenţat în deciziile pe care le ia, de o deosebită importanţă pentru România.
Chiar dacă desfăşurarea afacerilor este onestă, anumiţi competitori în diverse achiziţii pot fi favorizaţi prin simpla asociere cu numele Băsescu. În ultimă instanţă, acest lucru poate declanşa un imens scandal, cu efecte diplomatice majore.
Citește pe Antena3.ro