x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Basescu, fir scurt cu rapitorii

Basescu, fir scurt cu rapitorii

13 Apr 2005   •   00:00

In functie de unitati si acoperire
Presedintele Traian Basescu a oferit ieri primele informatii despre ziaristii romani rapiti la Bagdad. El a anuntat ca autoritatile se afla in contact cu rapitorii, iar jurnalistii nu sufera rele tratamente, primesc hrana si au acces la toaleta, dar sunt sub amenintarea armelor.

  • EVENIMENT
  • LA CURENT. Presedintele Traian Basescu sustine ca este in permanenta informat despre situatia jurnalistilor nostri

    "Suntem in legatura cu rapitorii"


    Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri-seara ca autoritatile romane se afla in legatura cu "gruparea care ii detine" pe cei trei jurnalisti de la Prima TV si de la Romania Libera rapiti in Irak si si-a exprimat increderea ca acest caz se va rezolva cu bine. El acuza insa ca presa este supusa unei intoxicari comparabile cu cea de la Revolutie.
  • de OANA STANCU
  • Seful statului a iesit cu informatii legate de rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad pentru prima data de la constituirea grupului operativ de la Cotroceni insarcinat cu recuperarea acestora si dupa interviul cu Mile Carpenisan, publicat de Jurnalul National, in care corespondentul Antenei 1 la Bagdad afirma ca ziaristii sunt recuperati de americani inca de luni, 4 aprilie.

    AFIRMATII. Marti seara, intr-un interviu acordat Radio MIX, Traian Basescu a negat eliberarea lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ohanesian, afirmand ca presa este supusa unei intoxicari comparabile cu cea de la Revolutie. "Aceasta intoxicare ne-a facut extrem de dificila misiunea de a-i recupera. Ne-a creat probleme extraordinare aceasta intoxicare pe care presa a preluat-o. Nimeni - dincolo, la cei care ii detin - nu a crezut ca o intoxicare de asemenea dimensiuni nu e practicata chiar de autoritatile romane. Am avut probleme mari", a sustinut seful statului. Basescu nu a precizat din ce zona ar proveni aceste intoxicari si cine ar avea interesul sa le faca, afirmand doar ca persoanele care au intoxicat presa in acest caz sunt cunoscute, ele fiind si din Romania si din Irak, iar numele lor vor fi date publicitatii dupa ce cazul va fi rezolvat.

    NEGOCIERI. Presedintele a aratat ca jurnalistii sunt inca in captivitate si ca autoritatile de la Bucuresti se afla in legatura cu gruparea care ii detine pe Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. "Noi suntem acum intr-un moment de gratie in care suntem in legatura cu gruparea care ii detine. Nu stiu daca vom putea sa o mentinem pana la eliberarea lor. Vom vedea ce se intampla", a spus el. Traian Basescu s-a aratat optimist in ceea ce priveste rezolvarea crizei ostaticilor, dar a atras atentia ca procesul va fi unul "dificil". El a precizat ca ar fi primul om care ar anunta ca jurnalistii sunt liberi, insa, cum nu este asa, autoritatile "vor mentine tacerea" si de acum incolo, iar singurele informatii legate de jurnalisti "vin de la Cotroceni si ele sunt de maxima acuratete".

    SERVICIILE, LAUDATE. Presedintele a laudat serviciile de informatii, sustinand ca si-au facut treaba in cazul rapirii, dar si in privinta gruparii lui Omar Hayssam si a spus ca, atunci cand se va termina perioada de gratie de sase luni pe care el a acordat-o institutiilor statului, inclusiv serviciilor de informatii, se va tine cont si de felul in care acestea din urma au actionat in cazul ziaristilor rapiti in Irak. "In foarte scurt timp, serviciile de informatii au fost capabile sa colecteze informatie eficienta care sa ne duca la contact cu gruparea care ii detine pe ziaristi", a precizat Basescu.

    AVERTISMENT LA PSD. Cat despre filiera Omar, Traian Basescu spune ca detine informatii furnizate de serviciile secrete despre gruparea condusa de omul de afaceri sirian Omar Hayssam si ca acestea au fost furnizate si fostei Puteri, inca de acum sapte ani, si demonstreaza ca Hayssam facea inca de atunci afaceri ilegale in Romania. "Am cerut sa mi se predea toate documentele in care exista sesizari si pe care politicul nu le-a luat in seama, nu a luat decizii si a continuat sa-l protejeze pe Omar. (...) Iliescu a primit 10% din informatii, restul a fost primit de primul-ministru, Ministerul Justitiei, serviciile coercitive ale statului, AVAS, oameni care aveau executia in mana", a declarat Traian Basescu. In replica fostul premier Adrian Nastase a declarat: "Pe perioada cat am desfasurat activitatea de prim-ministru, in calitate de beneficiar al informatiilor din domeniul sigurantei nationale, nu am retinut nici o informatie de la serviciile speciale de informatii, toate rezolutiile fiind de natura a preciza ca numai anumite institutii intr-un stat de drept pot sa stabileasca existenta unor fapte penale. Afirmatia ca politicul nu a luat nici o decizie timp de 7 ani induce opiniei publice o idee gresita, intrucat politicul nu se putea substitui structurilor abilitatea ale statului".

    Semnalul dat de seful statului in legatura cu implicarea fostei Puteri in protejarea lui Omar Hyssam vine dupa ce, joi, redactiile media au fost bombardate cu zvonul ca Viorel Hrebenciuc, Ristea Priboi si Fatih Taher ar fi urmat sa fie audiati de procurori in legatura cu afacerile sirianului.

    "Cei trei ziaristi sunt ostatici in mod real, dar nu sunt rau tratati"


  • de MARINA CONSTANTINOIU, LAVINIA DIMANCEA
  • Dupa interviul acordat postului Radio Mix, presedintele Traian Basescu a oferit alte detalii referitoare la cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak, in cadrul unei conferinte de presa organizata la Palatul Cotroceni, fara a face nici o referire la Mohamed Munaf, al patrulea rapit. Seful statului a evitat sa spuna daca Munaf este in continuare ostatic impreuna cu ziaristii romani. La o intrebare in acest sens, el a raspuns: "Stiu care este pozitia grupului de patru, dar nu putem merge mai departe".

    Basescu a dezvaluit ca autoritatile romane au reusit sa intre in legatura cu rapitorii la trei zile de la rapire. "Dupa primele trei zile de la rapire, urmare a actiunii extrem de eficiente a serviciilor de informatii romanesti, s-a reusit intrarea in legatura cu gruparea care ii detine. Este o legatura care se desfasoara in unele perioade zilnic, in alte perioade la doua zile. Dar va pot spune ca in interiorul acestui contact mi s-a facut proba ca ziaristii sunt in viata. Mai mult de atat nu va pot spune pentru ca as periclita sansa acestor cetateni romani de a fi readusi acasa. Obiectivul nostru este ca acesti cetateni romani sa fie adusi acasa", a declarat seful statului. Presedintele a negat ca ziaristii ar fi liberi sau ca s-ar afla in mana coalitiei, subliniind ca ei "sunt ostatici in mod real" si ca "ar fi de neimaginat ca Statele Unite sa ascunda autoritatilor romane faptul ca ii detin pe jurnalisti". El a subliniat ca "jurnalistii nu sunt rau tratati, atat cat inseamna a nu fi rau tratati in conditiile in care sunt in captivitate si amenintati cu automate Kalasnikov" si ca sunt hraniti, li se permite accesul la spatiile sanitare, dar sunt captivi si amenintati cu arma. "Nu stiu daca unor persoane care au rapit cetateni ai tarii tale poti sa le multumesti, dar faptul ca nu ii supun la acte de tortura este un lucru decent", a spus seful statului. Intrebat cand estimeaza ca vor fi eliberati ziaristii romani, seful statului a raspuns: "Nu se poate estima nimic. Depinde de sansa si de modul in care va fi tratata problema celor trei cetateni". "Nu este vorba despre negocieri", a subliniat Basescu, potrivit unei stiri AFP. Aceeasi agentie precizeaza ca rapirea celor trei ziaristi a suscitat un inceput de dezbatere pe tema mentinerii celor circa 800 de militari romani desfasurati in Irak, in timp ce mai multe tari membre ale coalitiei au anuntat o viitoare retragere a trupelor lor din aceasta tara.

    CRITICI. Traian Basescu a criticat dur presa romaneasca pentru relatarile de un "nivel extrem de ridicat de intoxicare". "As face o observatie fata de ce vedem in presa si la televiziuni, observatie care a fost constant facuta prin purtatorul de cuvant: nivelul extrem de ridicat de intoxicare la care presa romaneasca raspunde extrem de usor, fara verificare si fara a avea incredere cand i se infirma zvonistica de catre cei autorizati sa o infirme. Va pot spune ca tot ceea ce s-a intamplat in presa ne-a creat probleme extraordinare pentru ca rapitorii nu cred ca zvonistica nu este alimentata de administratie. Cu aceasta ocazie, am putut sa vedem si oameni de o mediocritate teribila, lafaindu-se ore intregi pe posturi de televiziune, dandu-si cu parerea si facand supozitii. Regretabil, ziaristi pentru care am avut un mare respect au ajuns sa fie penibili in raport cu realitatea. E optiunea lor si atunci cand, de-e Dumnezeu, acest caz se va incheia bine, pentru ca acesta este obiectivul, as vrea sa vad ce argumente mai au in raport cu sustinerile docte si adesea impotriva actiunii de recuperare a celor trei cetateni romani", a spus Basescu.

    MAFIA ARABA. Despre legaturile mafiei arabe din Romania cu rapirea jurnalistilor, presedintele a spus ca nu ar acredita termenul de "mafie araba", fiind vorba despre infractori arabi si infractori romani. In ceea ce-l priveste pe Omar Hayssam, Basescu a precizat ca a fost "un volum extraordinar de mare de informatie precisa in legatura cu activitatea lui" si ca, de cand s-a instalat la Cotroceni, a primit trei informari referitoare la incercarile lui Hayssam de a-si construi influenta la noua putere, pentru a se asigura ca autoritatile vor fi necombative fata de afacerile lui. Seful statului a tinut sa multumeasca comunitatii arabe din Romania pentru reactia pe care a avut-o fata de rapirea ziaristilor romani, precizand ca aceasta face eforturi mari in incercarea de a-i convinge pe rapitori sa-i elibereze pe jurnalisti. Pe de alta parte, Basescu a subliniat ca Armata romana nu a contribuit la razboiul din Irak si se afla in aceasta tara pentru a contribui la asigurarea ordinii, a linistii si pacii in zona ei de responsabilitate.

    Mile Carpenisan: "Nu cred ca am fost intoxicat"



    INFORMAT. Aflat la Bagdad in momentul rapirii ziaristilor romani, Mile Carpenisan sustine ca acestia au fost deja eliberati
    Mile Carpenisan, cel care a intrat de la Bagdad in direct pentru a da stirea ca ziaristii au fost recuperati de americani, nu crede in varianta intoxicarii. "Ma bucur ca presedintele a vorbit in sfarsit. Insa daca sunt intoxicari si Traian Basescu stie ca sunt intoxicari, atunci sa ne spuna si noua, pentru ca nu am inventat aceste informatii. Nu doar eu am dat ca sunt recuperati, ci si Pro TV, si Realitatea, si alti jurnalisti", afirma ziaristul. Mile spune ca toate informatiile pe care le-a dat au provenit de la Bagdad. "Nu consider ca am fost intoxicat. Nu vad de ce ar fi facut vreuna dintre sursele mele asta. Nu aveau nici interesul, nici nevoia. Daca era vorba de vreun baiat din SRI, puteam sa am dubii, sa suspectez ca am fost dus pe piste false. Dar informatiile mele nu de la romani veneau. Nu am intalnit nici un baiat cu ochi albastri de la noi. In plus, trebuie spus ca eu am asteptat doua zile inainte de a da pe post informatia, asta dupa ce ea a fost verificata si in tara si sursele de aici au spus acelasi lucru. De luni, se tot suna la autoritati. Nimeni nu a iesit sa nege oficial si sa ne explice cine ne intoxica. Mi-e greu sa cred ca exista un comitet de intoxicare sa actioneze in paralel la Bucuresti si Bagdad", ne-a declarat ieri Mile Carpenisan.

    Senatorii se vor adresa Parlamentului irakian


    Dupa o amanare de cateva zile, motivata de intorsatura pe care o luasera lucrurile in cazul celor trei ziaristi romani rapiti in Irak, ieri senatorii din Biroul Permanent au decis: nu vor mai astepta si azi va fi adoptata in plen declaratia-apel adresata noului for legislativ irakian de a contribui "prin actiuni concrete, conforme atributiilor si autoritatii de care se bucura", la eliberarea si readucerea in tara a celor trei jurnalisti. "Este vorba de o cerere colegiala a Parlamentului Romaniei adresata forului legislativ irakian de a face toate diligentele necesare pentru a obtine eliberarea jurnalistilor romani", a explicat acest demers chestorul Senatului, liberalul Nicolae Vlad Popa. "E destul de tarzie data la care a reactionat Senatul, dar nu suntem noi in culpa. Acum doua saptamani s-a facut propunerea de catre presedintele Senatului, iar maine (azi) se va discuta", a spus Popa. El a aratat ca, la nivelul Senatului, se spera ca acest apel, sustinut prin vot de senatori, sa determine o reactie pozitiva a Legislativului irakian.

    FARA CONSULTARI. Pe de alta parte, chestorul Popa a declarat ca, in adoptarea acestei decizii, conducerea Senatului nu s-a consultat nici cu Presedintia si nici cu reprezentantii Camerei Deputatilor. "E o chestiune a Senatului, un demers politic al Parlamentului, nu necesita o aprobare de la alta institutie, fie ea si Presedintia. Pe de alta parte, nu am avut discutii cu conducerea Camerei cata vreme nu puteam discuta totul intr-o sedinta comuna", a explicat Popa individualismul senatorilor. (Aniela Nine)

    Firmele lui Omar Hayssam au primit TVA de peste 100 de miliarde de lei



    IN AREST. Mascatii ii "asigura" paza lui Hayssam
    Directia Generala a Finantelor Publice Buzau verifica modul in care in perioada 2001-2004 a fost returnata TVA pentru firmele detinute de Hayssam in judetul Buzau, desi societatile aveau datorii la bugetul de stat, a declarat directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Buzau, Rodica Mocanu. Procedura legala prevede ca banii sa fie directionati catre acoperirea datoriilor in cazul in care firma respectiva are de dat bani la bugetul statului, a mai precizat Mocanu. Conform sursei citate, Foresta Nehoiu a beneficiat de rambursari de TVA in valoare de 3 miliarde de lei, iar o societate-capusa, Best Wood, tot din Nehoiu, ar fi primit peste 100 de miliarde de lei. "Incercam sa verificam dosarele pe care le avem la organele noastre fiscale de la Nehoiu cu privire la rambursarile efectuate de-a lungul timpului", a declarat Mocanu.

    Potrivit aceleiasi surse, Omar Hayssam ar mai detine o serie de alte firme-capusa in Buzau, iar in timp controlul va ajunge la fiecare dintre ele.

    SCOS DIN PIETE
    Omar Hayssam ar putea pierde controlul asupra administrarii pietelor din Sectorul 1 al Capitalei, dupa ce primarul Andrei Chiliman a cerut, in instanta, inca din septembrie 2004, constatarea nulitatii absolute a contractelor de asociere, motivata pe nerespectarea prevederilor Legii nr. 213/ 1998, privind proprietatea publica. Chiliman a declarat Mediafax ca "grupuri de interese" au facut presiuni asupra sa si asupra altor responsabili locali in privinta contractelor de administrare a pietelor. "Nu am ce discuta cu infractorii. Acesta a fost raspunsul pe care l-au primit toate acele persoane si grupuri de interese, inclusiv Hayssam personal, cand au venit la primarie si au incercat sa mentina aceste contracte ilegale", a declarat primarul Sectorului 1.
    ×