x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Băsescu minte de îngheaţă Comisia Europeană. Ce au declarat oficialii CE pentru Jurnalul Naţional

Băsescu minte de îngheaţă Comisia Europeană. Ce au declarat oficialii CE pentru Jurnalul Naţional

de Adriana Oprea-Popescu    |    17 Noi 2011   •   21:00
Băsescu minte de îngheaţă Comisia Europeană. Ce au declarat oficialii CE pentru Jurnalul Naţional

Intr-un discurs public tinut la 3 no­iem­brie 2011, presedintele Ba­ses­cu aducea grave acuzatii justitiei in­vo­cand, ca proba, o scrisoare primita de autoritatile romane de la Comisia Europeana. In acea scri­soa­re, sus­ti­nea Basescu, se facea referire la o licitatie pentru un tronson de auto­strada, unde castigatorul ar fi fost desemnat de o instanta ju­de­ca­toreasca, fapt ce i-ar fi nemultumit pe oficialii Comisiei Europene. "Vreau sa stiti reactiile Comisiei Europene in ultima vreme: «Nu puneti in aplicare aceste ho­ta­rari. Noi nu va mai finantam pro­iectele in care justitia a stabilit cine este castigatorul» Atentie! Chiar ieri (n.r – 2 noiembrie 2011) s-a primit o scrisoare legata de o licitatie pentru un tronson de autostrada. A spus: «Da, daca asa a spus justitia, finantati din bani de la buget, dar nu cu bani europeni». Este a doua astfel de reactie a Comisiei Europene in timp foarte scurt", declara Basescu in discursul sau, adaugand: "(...) este o reactie de neincredere transmisa de la Bruxelles, legata de cum se castiga prin justitie licitatiile, si nu prin comisiile de specialisti, care adesea sunt supervizate de Bruxelles in alocarea cas­ti­ga­torilor. Deci, s-a mers prea departe. Avem un caz acum, un contract pe Coridorul IV, care (sic!) desi la instantele administrative i s-a respins contestatia, s-a dus in instanta, a gasit un judecator care a spus: «Da, Gigel, tu esti casti­ga­to­rul!». Si Bruxellesul a spus: «Nu. Spalati-va pe cap cu castigatori stabiliti in felul acesta»."

Din dorinta de a stabili care este adevarul, el fiind extrem de important atat pentru imaginea justitiei romane, dar si pentru buna si corecta informare a cetatenilor, ne-am adresat Comisiei Europene, cerand informatii despre scrisoarea cu pri­cina.
De la cabinetul presedintele CE, Jose Manuel Barroso, solicitarea noastra a fost directionata, pentru competenta solutionare, comisarului Johannes Hahn, responsabil pentru politici regionale. Din raspunsul pe care l-am primit de la Comisia Europena reiese clar ca Basescu a mintit! Pentru ca, cel putin la capitolul licitatii pentru fonduri europene, Comisia Europeana nu are nimic de reprosat justitiei din Romania!

Jurnalul National: A trimis Co­mi­sia Europeana, in aceasta toam­na, autoritatilor romane vreo scri­soare in legatura cu o licitatie pentru un contract finantat din fonduri europene si avand ca obiect lucrari pentru un tronson de autostrada?
Comisia Europeana: Intr-adevar, Comisia Europeana a trimis, la 20 octombrie, o scrisoare catre Ministerul Transporturilor, adresata doamnei ministru Boagiu, in care i se atragea atentia acesteia asupra procedurilor de licitatie la doua tronsoane de autostrada: Nadlac – Arad si, respectiv, Orastie – Sibiu. O copie a scrisorii a ajuns si la ministrul Afa­cerilor Europene, domnul Orban.

Se face referire in aceasta scrisoare la nemultumirea Comisiei Europene fata de modul in care a fost desemnat castigatorul acelei licitatii?
Scrisoarea atrage atentia ministerului asupra procedurilor de licitatie care, in practica, nu asigura intotdeauna conditiile unei concurente corecte.

Se spune in acea scrisoare ca e nemultumita Comisia Europeana de faptul ca in Romania "se castiga licitatiile prin justitie"?
Nicidecum. Ofertantii au tot dreptul de a contesta rezultatele licitatiilor la comisia administrativa competenta – CNSC (n.r. – Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor) in prima instanta, iar deciziile acestei comisii pot fi contestate in justitie, in conformitate cu prevederile Directivei 66/2007 (n.r. – directiva ce modifica Directivele 89/665/CEE si 92/13/CEE ale consiliului in ceea ce priveste ameliorarea eficacitatii cailor de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitii publice). Asadar, evident, Comisia Europeana nu are nici o obiectie cu privire la faptul ca unele licitatii pot fi, in ultima instanta, contestate in justitie, pentru ca instantele nu pot decide asupra acordarii contractelor.

Daca aceaste reprosuri, legate de justitie, nu exista, care sunt ne­mul­tumirile comisiei vizavi de mo­dul in care decurg in Romania licitatiile pentru fondurile europene?
Nemultumirile sunt cele mentio­nate in scrisoarea la care ne-am refe­rit mai sus.

Are Comisia Europeana semnale ca ar exista in Romania cazuri in care castigatorii unor licitatii pentru fonduri europene ar fi de­sem­nati, contrar regulilor, de o instanta judecatoreasca?
Comisia Europeana nu a primit astfel de semnale. Instantele judiciare iau decizii asupra apelurilor pe care ofertantii nemultumiti de rezultatele licitatiilor le fac asupra deciziilor luate in prima instanta de CNSC. Cu toate acestea, instantele nu se substituie autoritatilor decizionale, responsa­bile de acordarea contractelor.

A existat vreun caz in care Comisia Europeana, nemultumita de modul in care a decurs o licitatie pentru lucrari finantate din fonduri europene, sa spuna autoritatilor romane "n-aveti decat sa finantati din bugetul de stat, dar nu cu bani europeni" sau "asta-i hotararea, finantati-o din bani de la bugetul vostru, dar nu cu bani europeni"?
Raspunsul nostru este nu. La toate intrebarile de la acest punct.

In cazul in care scrisoarea la care face referire presedintele Traian Ba­ses­cu nu are caracter secret, ne pu­teti pune la dispozitie o copie a acesteia?
Comisia Europeana nu obis­nuies­te sa faca publice scrisorile adresate ministerelor.

Exista probleme legate de modul in care se desfasoara licitatiile pentru fonduri europene in Romania? Daca da, care sunt ele?
Comisia Europeana a identificat unele practici ce pot cauza dificultati. De aceea, am elaborat, in stransa co­o­perare cu autoritatile romane, ca­te­va masuri pentru a imbunatati aceas­ta situatie. Ele au ca scop im­b­u­na­ta­ti­rea calitatii documentatiei necesare pentru participarea la licitatii, cres­te­rea efi­cien­tei si a transparentei proce­su­lui de selectie a ofertelor si de de­sem­nare a castigatorilor, prevenirea con­flictelor de interese si consolidarea competentei organelor de control pentru a preveni, a identifica si a corecta mai eficient dis­functio­nalitatile.

Informatii legate de caz: Presedintele nu a raspuns CSM-ului
Presedintele Basescu a adus acuzatii justitiei intr-un cadru oficial, cu prilejul reuniunii Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei. A doua zi, la 4 noiembrie, CSM a trimis o solicitare Presedintiei "pentru a obtine detalii in legatura cu scrisoarea Comisiei Europene referitoare la achizitia publica". "Asteptam raspunsul de la Administratia Prezidentiala. Credem ca este necesar sa avem o analiza corecta a tuturor afirmatiilor facute public", declara Horatius Dumbrava, presedintele CSM, intr-un interviu acordat Jurnalului National. Au trecut doua saptamani de cand a fost trimisa solicitarea CSM, iar Presedintia nu a dat nici un raspuns.

Ministerul Transporturilor tace
In aceeasi zi in care am trimis intrebarile pe adresa Comisiei Europene, am facut o solicitare similara si Ministerului Transporturilor. "Spune Comisia Europeana, in scrisoare, ca e nemultumita de faptul ca in Romania «se castiga licitatiile prin justitie»?", repetam intrebarea adresata Comisiei Europene. De la Bruxelles, raspunsul a venit in mai putin de 24 de ore. La Ministerul Transporturilor, lucrurile se misca infinit de greu... "O sa primiti un raspuns in termenul legal (n.r. – 30 de zile). Solicitarea dvs. e in lucru, mai mult de atat nu pot sa va spun", ne-a declarat ieri o angajata a biroului de presa din minister. Asteptam. Curiosi sa vedem ce "iesire eleganta, din clinci", vorba presedintelui, va gasi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu (foto).

Castigatorii licitatiilor
La Autostrada Nadlac – Arad, lucrarile au fost impartite in doua tronsoane si, conform www.hotnews.ro, castigatorii licitatiilor sunt: lot 1 – contract de proiectare si executie in valoare de 115,8 milioane de euro incheiat cu Asocierea Romstrade – Monteadriano Engenharia e Construcao – Donep Construct; lot 2 – contract de proiectare si executie in valoare de 124,45 milioane de euro incheiat cu ALPINE Bau GmbH. Pentru Autostrada Orastie – Sibiu: lot 1 – valoarea estimata a contractului este de 814.120.578 de lei, castigator SC STRABAG SRL; lot – valoare estimata 707.991.358 de lei, cas­ti­gator Asocierea Straco Grup SRL – Studio Corona SRL Civil Engineering; lot 3 – contract in valoare de 604.791.600 de lei, semnat cu Impregilo SpA; lot 4 – valoare estimata 652.860.542 de lei, castigator Asocierea As­tal­di SpA – Euroconstruct Trading ’98 SRL – Astalrom SA.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana justitie traian basescu