x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Băsescu pierde electoratul de la sate. Sătenii din Siliştea-Gumeşti consideră că preşedintele suspendat s-a depărtat de popor

Băsescu pierde electoratul de la sate. Sătenii din Siliştea-Gumeşti consideră că preşedintele suspendat s-a depărtat de popor

de Paul Rogojinaru    |    19 Iul 2012   •   16:43
Băsescu pierde electoratul de la sate. Sătenii din Siliştea-Gumeşti consideră că preşedintele suspendat s-a depărtat de popor

Dupa zile intregi de canicula si toropeala, in sfarsit se mai potolise palalaia iar comuna Silistea-Gumesti, judetul Teleorman, isi revenise un pic la viata. Astfel, incurajati de aerul ceva mai racoros si de norii adunati vremelnic pe cer, musteriii obisnuiti de la carciuma lui Bucuresteanu se stransesera infratiti la o tuica sau la o bere, ca sa puna tara la cale si sa mai discute de-ale politicii.

Politica si delicatese
Cum evenimentele se precipitasera de la o zi la alta cu viteza ametitoare si cum nu apucasera sa le discute, fiindca-i tinuse caldura molesiti prin case, erau intr-o stare de surescitare maxima, fiecare fiind dornic sa combata si sa-si spuna parerea cat mai vocal posibil. Sapte voci sonore (ca ale piticilor deranjati de prima aparitie in casa lor a Albei-ca-Zapada) se impleteau, se amestecau sau rabufneau stingher starnind curiozitatea celor ce treceau cu treburi pe sosea, facandu-i pe acestia sa salute, sa injure sau sa arunce, la randu-le, doua vorbe-n treacat, semn ca ar fi participat si ei bucurosi la dezbateri, numai ca treaba ii mana vartos de la spate, zorindu-i la ale lor.

Tartor al discutiilor era Petrica Costea, zis al lu’ Lioara, care prezida infocat cinstita (cu bautura!) adunare de la inaltimea unei bancute din lemn, imbracat lejer intr-o pereche de pantaloni scurti, cu o camasa alba in carouri albastre si o sapca trasa spre varful nasului. Rasucea in mana o cutie de pate de ficat pe care o cumparase pentru micul dejun. "Ba, mi-a zis mama ca daca vin aci nu mai ajung eu acasa pana la pranz. Cumparai pateul asta sa-l mananc de dimineata, dar parca, ce, la pranz nu merge? Ca vad ca nu e scris pe el a se servi numai la masa de dimineata! Si asta de-o beau, nu tot la pateu ajunge?", zice zambind, aratand cu degetul spre ficatul sau.

Basescu, mai rau ca Ceausescu
Bea o votca "scumpa" de trei lei suta de grame, umilindu-i intr-un fel pe ceilalti care beau o zeama verde de un leu paharul sau o bere de un leu si cinzeci de bani sticla. Subiectul discutiei era referendumul, de pe 29 iulie, care-i apropia ori ii indeparta, in functie de optiunea electorala a fiecaruia. "Ba, incepe al lu’ Lioara abrupt discutia, dupa parerea mea Basescu are 50-50% sanse sa castige sau sa piarda referendumul. Or sa voteze pentru el aia de pe la Cluj, dar astia din partile noastre nu. Aici nu-l voteaza nici dracu’! S-a saturat lumea de el ca de mere padurete. A facut destule greseli, ca a vrut sa fie si popa si imparat si presedinte jucator.

Ceausescu a fost cum a fost, dar asta a fost mai rau ca Ceausescu. A vrut sa ia el toate functiile in stat. Si i-a stat statu-n gat! In mandatul lui Boc a taiat salarii, pensii si lumea s-a saturat. Daca pleaca Base se va stinge toata tensiunea asta politica."

"Tot impozitul ala il platim"
Incercand sa fie impartial, ca sa nu-si supere clientii, care consumau de la el indiferent de nuanta lor politica, Marin Ilie Botoghina, zis Bucuresteanu, nu se poate abtine sa nu intre in vorba. "Domnule , treaba e ca, oricine ar iesi, tot impozitul ala il platim!" "Ai impresia ca te scoate de la impozit? Vise, taica, stai linistit! Da’ uite ca astia acuma au dat o dispozitie ca se poate plati TVA-ul cand incasezi banii. Tot e ceva, nu?", il interpeleaza unul de alaturi. Bucuresteanu continua linistit: "In orice caz, pe Basescu nimeni nu-l mai vrea. Aicea, la carciuma, auzi multe! Si n-am auzit pe nimeni ca l-ar vrea inapoi. In special pensionarii, ca le-a taiat pensia.

Si chiar profesorii care trec pe la mine nu-l voteaza, ca le-a taiat pana si salariile mizerabile pe care le aveau. Ca nu intram in Schengen fara el? Asta e o propaganda de-a lui sa ameteasca poporul si sa lase senzatia ca are el acolo sus oameni care-l ajuta in problema. Zice c-a fost lovitura de stat. Ce lovitura de stat? A venit armata peste el sa-l dea la o parte si sa-i schimbe pe toti de la o margine la alta?" Al lu’ Lioara puncteaza si el: "A pacalit lumea cand a zis ca mai da parlamentari afara si face o singura camera. Si a facut pa dracu’, ca aia tot multi sunt in parlament si tot pe banii nostri stau". Un vecin de bancuta striga vehement: Pai, nu l-au votat, ma, tiganii atunci? S-au adunat toate satrele si l-au votat. Ati uitat ca i-au pus cruciulite si salbe la gat si l-au pupat ca pe unul de-al lor?".

Un vot pentru un motoscuter
Cu berea alaturi pe bancuta, Marin Ionita, zis Ninita, mormaie cu capul in pamant, fara sa se uite in ochii celorlalti: "N-a fost bun ca presedinte, da-l dracu’! Nu l-am votat niciodata, nici la primul mandat, nici la al doilea. A fost cel mai mare escroc de pe pamant, a vandut flota cand era ministru, iar ca presedinte ne-a inchis spitalele. Daca ma imbolnavesc, ma duc sa ma interneze el la Cotroceni?". Apoi, iluminat de o idee, ridica fruntea zambind catre ceilalti: "Da’ daca ne da biciclete sau niste motoscutere il votam iar, da-l dracu’, ca am mai votat noi si alti prosti!". Nea Tudor Matei, zis Cojocaru sau Traficantu, sare in sus: "Pai, nu ti-a dat, ba, sepci? Ce dracu’ mai vrei? Ia, ce scrie pe sapca ta?". In rasetele celorlalti ii ia lui Ninita sapca de pe cap si-o arata multimii. Pe sapca alba sta scris cu litere mari: "Iliescu – Presedinte". "De cand ai tu, ma, sapca asta?", se ratoieste Traficantu. "Da, ba, sapca, ba, ca n-ai tu fata sa pui mana pe ea! O am de mult, da-o dracu’, de cand candida Iliescu, are 20 de ani!" Toti rad in hohote, stiind ca Ninita il iubea asa de tare pe Iliescu incat purta sapca cu grija sa n-o murdareasca si-o spala cu evlavie si cu un buretel muiat in detergent.

"Basesca si PDL-ul s-au departat mult de popor"
De pe strada se apropie de grup Marin Stoian, zis Tataiacu. Intra in carciuma, isi ia o bere si se asaza tacticos pe bancuta. Auzise discuta si-i priveste cu un aer superior, fluturandu-le pe sub nas parerea sa: "Da-i dracu’ cu referendumul lor cu tot! Lasa ca Basescu n-o sa pice, ca trebuie sa-si termine mandatu’. Pai nu trebuia sa-l dea ei jos, ca nu e pus de ei, e pus de popor! E drept ca tot poporu’ va trebui sa hotarasca acu’, da’ nu trebuia dat afara. Nu stiu daca suspendarea presedintelui a fost sau nu constitutionala, ca nu suntem noi politicieni.

Da’ trebuia sa-l lase sa-si termine mandatu’! La asta USL-ul strica". Unii, care trec cu bicicletele de coarne pe sosea, il aud si-i striga in zeflemea, stiindu-l Gica-contra: "Jos Basescu! Jos Basescu!". "Fir-ati ai dracu’ sa fiti, bine ca sunteti voi destepti, trogloditilor!", se infurie Tataiacu si se jura in barba sa nu mai scoata o vorba. Din curtea sa de peste drum, Dumitru Dogaru, zis nea Lae, vine sa se alature grupului de galagiosi. Toti ii respecta cuvantul, fiindca este cel mai in varsta si cel mai documentat dintre ei. "Domnule, dupa mine Basescu n-are sanse sa treaca referendumul. Eu nu zic ca n-a fost criza, dar el si PDL-ul s-au departat foarte mult de popor.

Criza trebuia discutata si gasita o solutie, alta decat taierea pensiilor si salariilor, ca oamenii d-aia ii alesesera, ca sa gaseasca solutii pentru un trai mai bun, nu mai rau. Nu vii la pensionar ca sa-i iei din pensie, ca ala e dreptul lui ca sa poata trai. Suspendarea a fost facuta legal si constitutional, chiar daca voci din PDL sustin contrariul. Da’ asa e cand simti ca pierzi puterea! Se schimba guvernarile, ca asta e democratia. Ce, ei n-au schimbat? Pai, ce, Basescu n-a declarat la inceput ca vrea sa distruga PSD-ul? Eu am invatat la scoala, la economie politica, precum ca socialismul e groparul capitalismului. Si-a fost, va intreb eu pe dumneavoastra?! N-a fost, ca noi, dupa 45 de ani, ne-am intors tot la capitalism. Asa si Basescu: a sapat groapa PSD-ului si-a cazut tot el in ea". Cum se apropia vremea pranzului, combatantii au inceput sa se indrepte unul cate unul spre case. In urma lor, Traficantu striga in rasetele celorlalti: "Ba, mie daca mi-o baga si-n c... ca sa-l votez pe Basescu, rabd si tot nu-l votez!".

×