x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special “Băsescu ştia că Omar vrea să plece din ţară”

“Băsescu ştia că Omar vrea să plece din ţară”

16 Noi 2009   •   00:00
 “Băsescu ştia că Omar vrea să plece din ţară”

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) publică un raport al DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, care arată că l-a notificat pe preşedintele Băsescu de intenţia lui Hayssam de a părăsi ţara cu aproape două luni înainte de fuga sirianului. Ciuvică îi cere lui Băsescu desecretizarea notei informative a DGIPI care atestă această informare.

Mugur Ciuvică publică pe blog un facsimil al unui raport al DGIPI referior la activitatea serviciului în cazul Omar Hayssam, realizat în iulie 2006, după fuga lui Omar Hayssam de la 30 iunie 2006. La capitolul concluzii, raportul DGIPI notează: "la 05.05.2006 şi la 05.06.2006 , dintr-o activitate specifică, printr-o conexiune şi o interpretare extensivă a informaţiilor obţinute am sesizat potenţiala intenţie a inculpatului Omar Hayssam de a părăsi ţara. Informaţiile au fost transmise DIICOT, IGPR, IGPF, secretar de stat din MAI, ministru, domnul consilier prezidenţial Sergiu Medar".

În anexa raportului se găseşte şi un tabel cu 107 note informative privind cazul Hayssam, note ce au fost transmise de DGIPI instituţiilor statului în perioada 15 ianuarie 2001-26 iulie 2006. Tabelul cuprinde informaţii privind numărul fiecărei note, beneficiarul şi esenţa mesajului. La poziţia 101 din tabel este prezentată nota numărul 001193106 de la data de 5 mai 2006 care, la rubrica esenţa mesajului, precizează: "potenţial risc de părăsire a teritoriului naţional".

Conform acestui tabel, nota a fost adresată Preşedinţiei, consilierului prezidenţial Sergiu Medar, conducerii MAI, IGPR, IGPF şi PÎCCJ. La poziţia 102 se află o a doua notă, de data aceasta din data de 5 iunie 2006, care reia acelaşi mesaj privind potenţialul risc de părăsire a teritoriului, de data aceasta adresată numai IGPR, IGPF şi PÎCCJ.

DE CE L-A LĂSAT PE OMAR SĂ FUGĂ?
Mugur Ciuvică aminteşte declaraţia preşedintelui Băsescu de la 12 noiembrie în care acesta vorbea despre posibilitatea desecretizării după prezidenţiale a documentelor din cazul Hayssam şi îi cere şefului statului să desecretizeze acum, înaintea alegerilor, respectiva notă informativă a DGIPI. "GIP îi solicită preşedintelui Băsescu să înceapă desecretizarea documentaţiei referitoare la Omar Hayssam cu Nota nr. 001193106/ 05.05.2006 prin care DGIPI l-a informat despre intenţia lui Omar Hayssam de a părăsi România.

Desecretizarea acestei Note ar trebui făcută acum, înaintea alegerilor prezidenţiale", se arată într-un comunicat al GIP. Mugur Ciuvică îi mai cere lui Băsescu să răspundă la o singură întrebare: de ce l-a lăsat pe teroristul Omar Hayssam să părăsească ţara deşi fusese informat cu o lună jumătate înainte despre intenţia acestuia?

BĂSESCU ACUZĂ
În replică, şeful statului l-a acuzat pe şeful GIP că a citit în stil propriu documentele DGIPI, deoarece acolo scrie Administraţia prezidenţială, respectiv consilierul prezidenţial Sergiu Medar, şi nu preşedinte. El a recunoscut că Medar a primit documentul şi că a informat toate structurile statului. Băsescu a spus că el a fost informat de Medar după ce s-a întors de la Viena, unde fusese operat la coloană. "Acest semnal l-a primit şi procurorul Nastasiu. A fost informat de DGIPI şi totuşi nu a instituit măsurile corespunzătoare de supraveghere", a spus Băsescu, referindu-se la dezvăluirile lui Ciprian Nastasiu că sirianul a reuşit să fugă în condiţiile în care i-a fost ridicată monitorizarea.

El l-a acuzat totodată pe Nastasiu că e penibil, că azi dă lecţii şi lansează cărţi SF după ce a fost rejectat de sistemul de justiţie prin decizie a CSM." Dânsul a fost procurorul care a cerut punerea în libertate a lui Hayssam, după care a uitat să ia măsuri de supraveghere a acestuia în libertate", a acuzat Băsescu.

0-107018-1.jpg
Concluziile Raportului, cu toate notele referitoare la Omar Hayssam transmise de DGIPI - click pe imagine

"O minciună"
"O minciună rămâne o minciună, şi dacă este spusă o dată, şi dacă este repetată într-un context nefericit", a reacţionat ieri dur avocatul Alexandru Chiciu, apărător al lui Stamen Stanchev. El a catalogat declaraţiile lui Nastasiu la adresa lui Stanchev, "în actualul context politic", ca fiind un "demers nefericit". "De altfel, ideile (neacoperite de probe) exprimate de dl Nastasiu referitoare la ipoteticele conexiuni ale dlui Stanchev cu fantomatice structuri ruseşti, cât şi celelalte referiri la relaţiile clientului meu în România sunt, şi o afirm cu toată responsabilitatea, minciuni. Îl rog pe dl avocat Nastasiu, fie şi în spirit de colegialitate, să evite nominalizările clientului meu în apariţii publice şi să manifeste responsabilitate în declaraţiile
pe care le va face în viitor", a declarat avocatul Chiciu.
● Violeta Fotache

 

Angela Ciurea face front comun cu Nastasiu
După dezvăluirile lui Nastasiu, şi fosta procuroare DIICOT, Angela Ciurea, a vorbit despre presiuni într-o declaraţie dată în exclusivitate revistei Q-Magazine. Angela Ciurea spune că principalii actori ai presiunilor erau actualul procuror general şi actualul şef al DIICOT. Iar presiunile s-ar fi făcut pe dosare precum Alro, Nuclearelectrica şi celelalte disjungeri din aşa-numitul "dosar al privatizărilor energetice, dar şi în cel privind traficul de armament sau cel al fugii lui Omar Hayssam.

"Până la momentul la care am plecat din DIICOT, în dosarul de armament se ajunsese în câteva puncte sensibile pentru societatea românească... Sigur că dacă cineva ar avea forţa necesară şi răbdarea să finalizeze aceste dosare, lumea politică românească ar fi zguduită din temelii".

"Presiunile care s-au făcut asupra mea şi a colegilor mei erau toate legate de aceste dosare şi erau foarte greu de suportat. Actorii principali: şeful DIICOT şi procurorul general", a declarat Angela Ciurea, precizând că nu ar fi fost lăsaţi să facă nici un fel de act de urmărire penală fără a informa conducerea. Ciurea mai spune că şi punerea în executare a autorizaţiilor de interceptare a fost defectuoasă, că timp de 30 de zile anchetatorii n-au primit nici o notă, deşi au fost peste 1.000 de convorbiri.

Fosta procuroare mai spune că a cerut explicaţii la SRI, însă nu ar fi văzut niciodată răspunsul. Despre relaţiile lui Viktor Bout, capturat cu ajutorul procurorilor români, Angela Ciurea afirmă că în România acesta avea relaţii mari şi în instituţii, şi în politică.
"Americanii au făcut un rechizitoriu până acum. În România se bate pasul pe loc."
● Violeta Fotache

 

Dan Voiculescu: "Monitorizat pentru că eram inamicul lui Băsescu"
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, afirmă că singura sa culpă pentru care ar fi putut să fie monitorizat de procurori "era una politică", liderul conservator arătându-se nemulţumit de faptul că numele său apare alături de cel al Elenei Udrea. "Singura culpă pentru care puteam fi monitorizat era una politică. Aceea de a fi inamicul lui Traian Băsescu. Sau al Profesorului, cum văd că i se spune mai nou. După părerea mea, dezvăluirile lui Nastasiu confirmă o suspiciune veche a opiniei publice - anume că adversarii politici ai Profesorului devin şi ţinte ale serviciilor secrete. Singura mea nemulţumire în context este că numele meu apare alături de cel al doamnei Udrea. Al cărei admirator nu sunt, spre deosebire de dânsa", a precizat Dan Voiculescu.

 

Liberalii propun comisie de anchetă
Vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru, a anunţat ieri că va propune grupului parlamentar liberal înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul Omar Hayssam.

"Parlamentul trebuie să se implice după dezvălurile fostului procuror Nastasiu, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale. Românii au dreptul să cunoască implicarea lui Traian Băsescu în afacerea Hayssam, care a fost contribuaţia instituţiilor în fuga lui Hayssam, ce s-a întâmplat cu banii pentru răscumpărare în cazul în care aceştia au existat", a afirmat Scutaru, citat de Mediafax.

El a amintit că generalul Degeratu a fost invitat la audieri de către deputaţii din Comisia de apărare pentru a spune ce a discutat cu Hayssam în 2005, dar acesta nu s-a prezentat, iar invitaţia a fost reînnoită pentru săptămâna viitoare. "Degeratu a fost convocat pe 25 noiembrie la Parlament şi i s-a transmis preşedintelui Băsescu o adresă în acest sens pentru a dispune prezenţa lui Degetatu la audieri. Dacă Băsescu se face că plouă şi nu-i permite lui Degeratu să vină în faţa parlamentarilor, cred că atunci multe din spusele lui Nastasiu sunt adevărate, fiindcă Băsescu ar vrea să se discute despre orice, dar în nici un caz despre Hayssam", a arătat Scutaru.
● Aniela Nine

 

PD-L acuză politizarea
Liderii PD-L au criticat la unison folosirea în scop electoral a cazului Omar Hayssam. Întrebat despre afirmaţiile lui Nastasiu din care rezultă că "preşedintele a comunicat până la urmă cu procurorii", premierul demis Emil Boc a afirmat că nu are cunoştinţă de astfel de informaţii. "Nu am văzut aşa ceva şi chiar nu sunt un expert în cazul Hayssam. Sunt însă un observator al scenei politice şi observ că doar în campania electorală apar tot felul de lucruri de care până acum nu am auzit deloc", a spus Boc, citat de Mediafax. "Sunt sătul de copilăriile astea", a replicat şi secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, adăugând că Nastasiu, "în loc să vină cu prostii acum", trebuia să-şi facă treaba ca procuror când lucra la DIICOT.

La rândul său, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a dat asigurări că nu există informaţii la minister privind implicarea liderilor PD-L în dosarul de spionaj energetic. Cât priveşte privatizarea unor unităţi ale centralei de la Cernavodă, Videanu a respins această "idioţenie maximă", dând asigurări că în mandatul său nu se va iniţia un astfel de demers.
● Aniela Nine

×
Subiecte în articol: observator