x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bataie pe ciolan la Puscaria Iasi

Bataie pe ciolan la Puscaria Iasi

23 Oct 2004   •   00:00

Actuala conducere a unitatii este acuzata intr-un memoriu anonim de savarsirea mai multor ilegalitati. Principalii incriminati, Mircea Bors, seful Penitenciarului de Maxima Siguranta, si Ion Bitea, directorul adjunct al inchisorii, resping acuzatiile.

MIRELA CIMPOI

Click pentru a mari imaginea
EXPLICATIE. Directorul Bors considera ca atacurile la adresa lui au la baza setea de putere a reclamantilor
Folosirea detinutilor in interes personal, acordarea de prime si salarii de merit in mod discriminatoriu, afaceri cu produse ale penitenciarului si abuzuri asupra detinutilor. Acestea sunt principalele acuzatii care apar in memoriul anonim trimis de cateva cadre ale Penitenciarului de Maxima Siguranta (PMS) din Iasi. Ilegalitatile ar fi fost comise de Mircea Bors, Ion Batea, Ioan Chitosca si Vulpe Marius. Pentru fiecare din acuzatii, conducerea penitenciarului vine cu propria varianta. Documentul a fost inaintat in vara acestui an si presedintelui Ion Iliescu, si primului ministru, Adrian Nastase. Pana acum nici o reactie.

ECHIPA DE FOTBAL. O prima acuzatie vizeaza activitatea echipei de fotbal a penitenciarului. Angajatii PMS Iasi ar fi fost obligati sa sustina financiar echipa de fotbal a unitatii, fosta FC Mister Vicol, in prezent Luceafarul. "Pentru sponsorizarea echipei a fost intocmita o lista cu cadrele care doresc sa contribuie financiar la sustinerea formatiei. Unii dintre acestia nu au vrut sa contribuie, acestora falsificandu-li-se semnaturile pentru a li se retine din salariu sume cuprinse intre 50 si 100 de mii de lei. Ulterior, pentru pregatirea meciurilor de fotbal, asa-numitii fotbalisti plecau in cantonamente, iar pentru a nu intrerupe activitatea, celelalte cadre erau chemate de acasa pentru a suplini lipsa", se arata in documentul cu pricina.

De partea cealalta, sefii inchisorii din Copou sustin ca nimeni nu este obligat sa contribuie financiar pentru echipa de fotbal. "Daca s-ar fi falsificat vreo semnatura, ar fi existat plangeri de la angajati", explica Mircea Bors, seful penitenciarului din Iasi. Detinuti pentru vila?

SIRUL DISCULPARILOR CONTINUA. Nici puscariasii nu sunt folositi in interes personal, sustine conducerea penitenciarului. "Si dumneavoastra puteti sa luati detinuti la munca, daca ii platiti si incheiati un contract cu penitenciarul", explica Mircea Bors. El sustine ca inchisoarea pune la dispozitia societatilor interesate forta de munca. Asa s-ar fi intamplat si in cazul firmei care a lucrat la ridicarea vilei din Bucium a lui Ion Batea, director adjunct al penitenciarului. "Firma contactata de domnul Batea a venit la penitenciar si a cerut detinuti. Care-i problema?", se intreaba din nou Bors. "…detinutii munceau cate 10-12 ore pe zi, iar pontarea detinutilor era facuta cu cate 6-7 ore pe zi de subofiterii care ii escortau. Orice control nu poate depista acest lucru din registrul de intrare-iesire al detinutilor din penitenciar aflat la PC 2, deoarece subofiterul aflat acolo era obligat sa noteze orele de intrare in functie de orele pontate. Transportul detinutilor s-a facut la vila col. Batea (construita pe numele ginerelui sau, Marinescu Vali), cu masinile unitatii IS 03 PDD si IS 03 UZB care erau trecute in registru ca efectuand curse in interesul unitatii pentru ca transportul sa nu fie platit", sustine documentul anonim.

DESPRE PRIME. Persoanele care au trimis memoriul anonim sustin ca "abuzurile nu se opresc aici. Cand este vorba despre prime, conducerea unitatii stabileste cele mai mari prime subofiterilor fotbalisti, de cate 4,5-5 milioane lei, iar celelalte cadre sunt umilite cu 1,5 mil. lei, impozabili". Seful inchisorii iesene are propria varianta: "Primele sunt acordate numai cadrelor care obtin rezultate deosebite la competitii". Deodata, Mircea Bors isi manifesta nemultumirea. "Au ajuns sa pretinda salariu de merit pentru simplul fapt ca lucreaza in penitenciar. Au fost persoane care au venit sa-mi spuna ca ar fi bine sa ia si alte cadre astfel de salarii. Dar asta nu-i ajutor social", vine cu explicatii directorul inchisorii din Copou.

"M-am obisnuit cu reclamatiile". Directorul si directorul adjunct al puscariei nu se arata surprinsi de acuzatiile aduse in memoriul anonim. Cei doi sustin ca s-au obisnuit cu anonime. Mircea Bors si Ion Batea sunt convinsi ca se urmareste inlaturarea lor de la conducerea penitenciarului: "Cred ca urmaresc sa ma schimbe din functie, eventual sa ajunga ei pe functie de conducere. M-am obisnuit cu reclamatiile. Tot au venit comisii de la minister, Corpul de Control al premierului, si de la Directie (n.r. - DGP) si au verificat, dar nu au gasit nimic", spune, sigur pe el, Ion Batea, directorul adjunct al PMS Iasi.

Opinia lui Batea este impartasita si de seful sau: "N-as spune ca vor sa-mi ia locul, dar, aproape cert, cei care fac reclamatii urmaresc sa castige alte pozitii in structura de conducere", se arata ferm convins Mircea Bors.

MOARTEA UNOR DETINUTI. Cand vine vorba despre moartea a doi puscariasi in decurs de numai cateva saptamani si despre agresiunile dintre detinuti, conducerea ridica din umeri si invoca lipsa personalului. Cei 1.750 de detinuti sunt supravegheati de 280 de angajati.

Mai multi detinuti din PMS Iasi au murit in ultimii ani in conditii suspecte. Ancheta i-a gasit vinovati pe cei care au ajuns in ceruri. Persoanele care ar fi trebuit sa impiedice producerea unor astfel de incidente nu au fost trase la raspundere.

Numai anul acesta, in doar trei saptamani, doi detinuti ai Penitenciarului de Maxima Siguranta din Iasi au decedat. Ionut Cristian Maftei (24 de ani) avea de ispasit o pedeapsa de trei ani de inchisoare. Tanarul a fost dus pe 20 iunie la Spitalul de Urgenta din Iasi in stop cardiorespirator si in coma de gradul IV. Detinutul care prezenta urme de violenta la cap a murit la spital. Initial, conducerea PMS Iasi a sustinut ca Maftei s-ar fi lovit singur la cap in celula. Dupa zece zile, institutia a venit cu alta varianta: detinutul a fost batut de colegii de celula. Parintii lui Cristian Maftei sunt convinsi ca fiul lor a fost batut de un gardian. Desi au trecut patru luni, vinovatul de moartea lui Maftei nu a fost descoperit.

La inceputul lunii iulie, un alt detinut a ajuns in stop cardiorespirator la spital. Ilie Acretoaie, de 51 de ani, a fost gasit in baie in stare de coma. Medicii nu au reusit sa-l salveze. Cazul acestui detinut a ajuns in atentia procurorilor. Pe 18 octombrie, un detinut este injunghiat de colegii de celula si ajunge la spital.

Cum de este posibil ca in Penitenciarul de Maxima Siguranta sa se intample astfel de evenimente? Aceasta intrebare mai asteapta inca un raspuns plauzibil.

OBISNUINTA

"Cred ca urmaresc sa ma schimbe din functie, eventual sa ajunga ei pe functie de conducere. M-am obisnuit deja cu reclamatiile. Tot au venit comisii de la minister, Corpul de Control al premierului, si de la Directie (n.r. - DGP) si au verificat dar nu au gasit nimic"(...) "Au ajuns sa pretinda salariu de merit pentru simplul fapt ca lucreaza in penitenciar. Au fost persoane care au venit sa-mi spuna ca ar fi bine sa ia si alte cadre astfel de salarii. Dar asta nu-i ajutor social, se da numai celor care au lucrat mai eficient si au avut merite deosebite" - Mircea Bors directorul penitenciarului Iasi

AFACERI CU MUNCA DETINUTILOR

Click pentru a mari imaginea
TENTATIVA. Semnatarii memoriului spera ca prin gestul lor sa schimbe situatia din penitenciar
Directorul Bors mai este acuzat ca are propriile afaceri cu produse ale penitenciarului Iasi. "In 2003, toata productia de floarea-soarelui a fost transportata pentru a fi valorificata la SC Ulvas Vaslui (de unde este originar), desi exista fabrica de prelucrare a semintelor de floarea-soarelui si la Iasi, generand astfel costuri suplimentare legate de transport". Si pentru aceasta acuzatie, Mircea Bors are o explicatie. Alegerea firmei vasluiene ar fi mai avantajoasa pentru penitenciarul Iasi. "Compartimentul de logistica selecteaza firmele in functie de cele mai avantajoase oferte. Eu nu ma amestec. La fabrica din Iasi ni se ofera bani, si, daca vrem ulei, trebuie sa-l cumparam de la ei. In plus, nu ne dau nici srot. La Vaslui, primim ulei si srot in schimbul semintei de floarea-soarelui. Firma ne depoziteaza gratuit cantitatile de ulei, pentru ca aici nu avem spatii. Acest lucru compenseaza cheltuielile legate de transport", tine sa lamureasca directorul. Dupa cum singur spune, si productia din acest an de floarea-soarelui a fost trimisa la fabrica din Vaslui. "Sa stiti ca toate gospodariile agrozootehnice din zona aleg firma din Vaslui pentru ca are oferta avantajoasa", intervine in discutie Ion Batea, directorul adjunct al penitenciarului.
×