x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bauturi - Se scumpeste vinul cu 10%

Bauturi - Se scumpeste vinul cu 10%

de Florina Zainescu    |    Elena Stan    |    Andrei Ando    |    04 Sep 2006   •   00:00
Bauturi - Se scumpeste vinul cu 10%

In aceasta toamna vinul se va scumpi cu circa 10%, in principal din cauza cheltuielilor mari de intretinere a plantatiilor de vita-de-vie si a cresterii costurilor de productie a licorii bahice.

Dupa un an 2005 de infarct, cand grindina, ploile extrem de abundente si furtunile le-au diminuat cu 20%-100% recolta, anul acesta se anunta bun pentru majoritatea podgorenilor. "2006 a fost exact asa cum trebuia sa fie, ploios in prima parte si secetos pe vara. Daca tine vremea frumoasa si nu vom fi loviti de grindina si ploi in perioada culesului ca anul trecut, productia de struguri de anul acesta va fi una extraordinara", a declarat Cosmin Popescu, director executiv al Murfatlar. El se asteapta la o recolta de struguri de 23 de mii de tone, circa 8 tone/ha, si o productie de vin de 15 milioane de litri. Si Cotnariul va face cam 10 milioane de kilograme de struguri, cantitate ce se va "traduce" in 6,2-6,5 milioane de litri de vin. "Productia de anul acesta e la fel de buna ca aceea de anul trecut. Mai asteptam vreo doua saptamani pana sa incepem culesul. Suntem putin in intarziere, dar noi nu am avut probleme ca Vrancea, din fericire", ne-a spus Laurentiu Anghel, director de marketing la Cotnari. Dupa ce anul trecut au pierdut 50%-90% din productie din cauza intemperiilor, viticultorii din Dealu Mare si Valea Calugareasca spun ca au o productie buna de struguri anul acesta. Si Prescom Mures se afla in aceeasi situatie fericita. "Vom scoate 20 de mii de sticle de 750 de mililitri. Anul trecut, din cauza timpului urat, productia a fost de numai 85% fata de 2004", ne-a declarat si Simona Santa, directorul comercial al societatii. Galatenii "raporteaza" o productie medie de 5.000 de kilograme de struguri la hectar, in timp ce, in vestul tarii, aradenii se lauda cu 4.910 kg/ha. "A fost o zona la Covasant unde a batut piatra si s-a distrus cultura in proportie de 60%. In restul podgoriei recolta va fi chiar peste asteptari. Eu am butuci pe care sunt si 50 de kilograme de struguri", sustine Nicu Cojocaru, proprietarul a 10 hectare de vie in Arad.

SCUMPIRE. Insa, desi productia de struguri e buna in aceste zone, producatorii spun ca vinul se va scumpi cu 10%. "Vom scumpi vinul din aceasta toamna, deoarece avem foarte multe costuri. Trebuie sa facem ceva sa nu avem pierderi ", declara Simona Santa de la Prescom Mures. Specialistii constanteni estimeaza ca majorarea pretului licorii bahice va fi chiar de 10%-20%, pentru a se putea recupera cheltuielile de productie si pentru a se obtine un profit. La Arad, pretul strugurilor va pleca de la 1,1 lei noi/kg, dublu fata de anul trecut, producatorii estimand ca si pretul vinului va creste, dar nu atat de spectaculos. Noi, de exemplu, am crescut pretul de vanzare a vinurilor noastre in iunie, cu 20%, si pana la sfarsitul anului nu vom mai face ajustari", ne-a explicat Laurentiu Anghel.

RECOLTA
"2006 a fost exact asa cum trebuia sa fie, ploios in prima parte si secetos pe vara. Daca tine vremea frumoasa si nu vom fi loviti de grindina si ploi in perioada culesului, ca anul trecut, productia de struguri de anul acesta va fi una extraordinara. Ne asteptam la o recolta de struguri de 23 de mii de tone, circa 8 tone/ha, si o productie de vin de 15 milioane de litri." - osmin Popescu, director executiv al Murfatlar

PROBLEME IN VRANCEA SI GORJ
PRODUCTIE BUNA. Anul acesta recolta de struguri va fi bogata, viticultorii compensand pierderile din 2005
Vrancea - cel mai mare judet viticol din tara - a fost lovit si anul acesta, dupa ce anul trecut a fost calamitat integral, cand productia nu a depasit 20%-30% din potential. Desi evaluarile nu s-au incheiat, si in Gorj recolta de struguri se anunta mult mai mica decat cea a anului trecut, din cauza ploilor, furtunilor dar si a caniculei. "Productiile de struguri sunt foarte mici, ceea ce va duce clar la scumpirea vinului daca luam in calcul accizele si taxele care se aplica produsului", a declarat Aurel Tomescu, directorul adjunct al Directiei Agricole Gorj. (Gabriela Mladin)

TOAMNA DEZASTRUOASA LA DRAGASANI
Cu via Printului Stirbei distrusa de grindina, sansele ca vinul de Dragasani sa ajunga in paharele europenilor sunt reduse. Desi renumit pentru soiurile de vita nobila, Dragasaniul tinde sa-si piarda renumele pe marile piete externe din cauza investitiilor modice. Grindina care a cazut acum vreo trei saptamani a compromis o importanta suprafata din podgorii, ceea ce va face ca pretul strugurilor sa sara de la 12 lei la 16 lei pe kilogram. "Plantatia de 10-12 hectare a Printului Stirbei a fost si ea «cicatrizata», in conditiile in care vinurile obtinute de aici erau singurele din judet care mergeau la export. Problema este ca podgoriile sunt vechi de 25 de ani. Multe dintre vinurile renumite ca Tamaioasa Romaneasca de Dragasani nu se mai vand in strainatate. Asteptam un Isarescu sa refaca plantatiile!", a declarat Ion Grebenea, sef serviciu in cadrul Directiei Agricole Valcea. Podgoriile din Dragasani au fost calamitate si in 2005, din cauza atacurilor de mana, fainare si putregai cenusiu. Astfel, daca in 2004 aici se obtineau productii de 10 tone la hectar, anul trecut acestea au scazut cu peste 60%. (Alexandra Chivu)

×
Subiecte în articol: special anul trecut struguri productie recolta